Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

lete

Jezus już żyje uspokuj się,

w żadnym miejscu z tego co piszemy o grundigach nie znajdziesz słowa HiEnd

Ja osobiście tych urządzeń już nie słucham właśnie dlatego że nim nie są /oprócz gramofonu PS 1020 ale sprawdz sobie sam, a się dowiesz dlaczego/ HiEnd jest zupełnie gdzie indziej i za inną kasę.

Polecamy tą markę i niektóre modele dlatego że są dostepne dla każdej kieszeni i jest to świetny sprzęt aby rozpocząć lub bardziej rozwinąć swoją przygodę z dzwiękiem. A nasza ciekawska natura i tak zrobi swoje, po niedługim czasie nieuchronnie kupuje się coś lepszego i tak co chwila. Jeśli ktoś słucha "umownego" technicsa to naprawdę lepiej niech kupi, ale rozważnie i najlepiej pytając tych co się sparzyli któryś z tych kilku fajnych grundigów.

ps.

Wykazałeś się sporą arogancją porównując V1700 do Diory, nie mieszaj ludziom w głowach, grzecznie plizzzz.

arturo.

>Wykazałeś się sporą arogancją porównując V1700 do Diory, nie mieszaj ludziom w głowach, grzecznie

>plizzzz.

O Diorze moge powiedziec wiele dobrego (sam mialem 704'ke i dobrze ja wspominam), wiec nie przesadzajmy z ta "arogancja" - porownanie bylo celowe, a Diora to byl fajny sprzecik... Nalezy jednak wyraznie tu powiedziec, ze V1700 to nie jest sprzet porownywalny nawet z klasa srednia hi-fi, nie wspominajac nawet o "przedsionkach", czy "kruzgankach" czegos lepszego. Tak wiec nie nalezy ludziom mieszac w glowach, ze po zakupie V1700 trafia do "audiofilskiego Edenu" (a tak to wyglada, jezeli ktos bez doswiadczenia czyta watki o Grundigach). Jezeli jednak faktycznie rozwazamy przesiadke z przyslowiowego amplitunera technicsa, to zmiana jest jak najbardziej in-plus.

Pozdrawiam,

Lete

>>lete

Nie twierdzę że każdy Grundig to przedsionek Hi Endu ale CD7550 o cała klasę przerasta takie cd-ki jak np. Marantz 6000 OSE chwalony w pasie audiofilskiej w swojej katergorii cenowej

>Siejca

Przez dwa lata mialem Marantza CD-63 i doskonale znam jego brzmienie. Wersja 6000 OSE to po prostu "ceniony" tu przez wielu i czesto tuningowany CD-63 w nowej budzie (zmieniony design, elektronika i brzmienie niemal w 100% ta sama).

Marantz CD 63 (6000 OSE) jest kiepski - potwierdzam (np. w zadnym aspekcie nie byl w stanie zblizyc sie chocby do owego mojego Nakamichi OMS-7E). Najwieksze zastrzezenia mialem do barwy CD 63 - sucha, z podbitym ale slabo kontrolowanym basem, wysokie tony slodkawe (mdlawe) i bez dobrej definicji najwyzszych rejestrow. Ogolnie CD 63 / 6000 OSE oceniam slabiutko... Jest o tyle dobry, ze jako cd po prostu "nie szumi" i ma dosc przyzwoita dynamike, ale czy takie "zalety" wystarcza? Mi nie wystarczyly.

Wynik porownania 6000 OSE a Grundiga 7550 jest oczywisty (i nie ma tu znaczenia cena nowych 6000 OSE).

Najwazniejsze. Podkreslane tu wielokrotnie - istotny jest caly system. Bez dobrego wzmacniacza i wysokiej jakosci kolumn (z co najmniej dobra, "przejrzysta" kopulka wysokotonowa, jezeli liczymy na przyzwoita scene) roznice pomiedzy odtwarzaczami cd moga przejsc niemal niezauwazone.

Mysle, ze generalnie audio to nie jest "wyscig na urzadzenia". To raczej umiejetnosc definiowania wlasnych potrzeb na tej plaszczyznie estetycznej i ich zaspokajanie poprzez odpowiedni dobor srodkow (tu: urzadzen). Warto wiedziec, czego poszukujemy i jakiego efektu sie spodziewamy.

Pozdrawiam,

Lete

Wiecie co mi się podoba w Lete?....broni jak diabli swojego !!!

Ale ma dużo racji w tym co pisze , jak i trochę się myli !!!

Ponieważ ktoś wlutował podstawki pod opampy wsadziłem zamiast tych NE5532N -AD825 :

Plusy- więcej przestrzeni i lepsza separacja instrumentów, ładniejsze i bardziej rozdzielcze soprany ale nie jest ich więcej ..nabrały ogłady , średnica barwna i ciepła !!

Minusy choć niekoniecznie -Bas zmalał ale jest mniej konturowy niż w NE5532N , moim zdaniem za duże przesłodzenie dzwieku !!!

NE mają wg. mnie lepszą dynamikę, bas konkretniejszy z lepszym zejsciem w dół skali , ale w pozostałych aspektach nie jest tak już różowo !!!

Dziwne te AD -825 niby jest coś w nich, ale jest w ich brzmieniu jakaś niepewność i "Ale" !!!

Co sądzicie o tych scalakach ?!! Proszę o opinnie!!!

Dragon66,

Nie ruszaj tych NE5532N. Co prawda, to dosc kontrowersyjne kostki (skrajne oceny), ale... nie bez kozery sa stosowane nawet i w baaardzo konkretnych urzadzeniach. Wymiana na AD825 (kostka raczej "rowna", ale i - moim zdaniem - bez finezji, "polotu", "magii") na pewno nie sprawi, ze bedzie "lepiej" - bedzie po prostu... inaczej. Jezeli juz, zastanow sie nad sprawdzeniem brzmienia z uzyciem 627 - przy odrobinie szczescia bedziesz mial przestrzen, bas i ladne kolorki na srednicy. Ale to oczywiscie zalezy, jak taka kostka w Twoim 7550 zgra sie nie tylko z samym odtwarzaczem, ale i wzmakiem - co tez jest nieslychanie istotne (gra caly system).

Pozdrawiam,

Lete

>>lete

Nie wiem zzy zostałem dobze zrozumiany-ja mam swiadomość że padłem ofiarą dobrego marketingu takich firm jak Marantz, których narzędziem są tzw. audiofilskie czasopisma-kupując Marantza 6000 OSE po prostu zawierzyłem recenzjom (oczywiście w ramach moich możliwości finansowych ) a Grundig był dla mnie synonimem kiepskiego sprzętu. Moja wypowiedź miała na celu stwierdzenie, iż niekiedy dobrze jest kupić używany klocek rekomendowany przez prawdziwych audiofilów ( nie janczarów będących redaktorami czaopism żyjacych z reklam dużych producentów )- a wśród nich sa wyroby Grundiga, które w świadomości większosci słuchaczy (nie audiofilów o dużym doświadczeniu i/lub wiedzy)są nic nie warte;

pozdro

>Siejca

Jezeli nie chcesz sie pozbywac swojego 6000 OSE, mozna go poddac lekkiemu tuningowi i wtedy rowniez i ten CD zagra calkiem niezle (moze nie wybitnie, ale juz poprawnie i przyzwoicie, zadowalajaco - nawet dla wprawnego ucha). Tu musisz sobie odpowiedziec na pytanie, czy stawiasz na wysoka jakosc dzwieku, a wyglad jest raczej malo istotny (wtedy mozna faktycznie zlecic tuning 7550'tki) lub tez istotna jest dla Ciebie warstwa wizualna i przyzwoity dzwiek zarazem (w tym wariancie polecam tuning 6000 OSE - np. wg koncepcji Garmina opisanej w tym artykule

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). W drugim wariancie zabieg ten z duzym prawdopodobienstwem moze byc rowniez bardziej kosztowny, anizeli zakup i "rewitalizacja" Grundiga. A wiec cos za cos...

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Siejca

Z linku trzeba usunac "smieci", czyli nawias i kropke, ktory przypadkiem sie zalaczyl z tekstu. Prawidlowy link:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Odnośnie moda marantza wejdz na www.cdmods.prv.pl , lub na stronę Stelmacha www.andrzejstel.webpark.pl

albo pogadaj z gregiem(ma tu wpisy ) jego strona to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie wg mnie opy NE są w przypadku Grundiga lepsze od AD825 po dalszych odsłuchach ,trzeba tylko odfiltrować troche sopranki z brudzików i podciągnąć temperaturkę średnicy

puk puk, koledzy jesteście tam?

zamiana jednego śmiecia-zamulacza na drugi tak naprawdę nic nie daje.

Ja gram dzięki pewnemu znanemu doktorowi lampizacji cdkiem bez opampów /radykalny bypass-ale bez używania żyletki/

i to dopiero jest przesiadka w inny wymiar. Krzem won z toru !!!

dragon66>>>

mógłbym mieć prośbę?

jak ta strona się skończy to wklej następne zdjęcie nietuningowanej audiofilki bo jest całkiem fajnie jak ona się wyświetla za każdym razem i towarzyszy naszym pierdołom o sprzęcie.

dzieki

arturo

Oto kobieta ,element podstawowego zestawu audiofila , czy tuning wskazany oceńcie sami !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm, dragon66.... wygląda to jak Marantz, błyszczy się z zewnątrz jak 6000, ale CD-7 z tego nie zrobisz... ;-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Pewnie, tylko pytanie za jaką cenę...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

dragon66

Oto kobieta ,element podstawowego zestawu audiofila , czy tuning wskazany oceńcie sami !!!

soprany bym troche poprawil

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ajjjj jaka tam cisza, wystarczy spojrzec na allegro i widac co robia takie watki jak ten!

Prosze bardzo, oto Grundig w innej obudowie, skoro uwazacie ze taki wspanialy to te 1,2kPLN nie powinno stanowic bariery!

Ukryta Zawartość

POWODZENIA W LICYTACJI, ja popatrze!

Ukryta Zawartość

a tu cos w tej samej cenie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - JESZCZE normalna cena

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

saczek_XTRM, 13 Kwi 2007, 07:50

>ajjjj jaka tam cisza, wystarczy spojrzec na allegro i widac co robia takie watki jak ten!

>

>Prosze bardzo, oto Grundig w innej obudowie, skoro uwazacie ze taki wspanialy to te 1,2kPLN nie

>powinno stanowic bariery!

>

>

Ukryta Zawartość

>

>POWODZENIA W LICYTACJI, ja popatrze!

To akurat nie jest to samo co 7550, inny napęd i chyba inne TDA

Wersja bez mk II jest podobna do grundiga, a mk II zawsze była nieco droższa od zwykłej 304. Może nie aż tyle ale zawsze była różnica

Ukryta Zawartość

>Prosze bardzo, oto Grundig w innej obudowie, skoro uwazacie ze taki wspanialy to te 1,2kPLN nie

>powinno stanowic bariery!

jaki tuning taka cena :-DDDDD

Jak widać w odtwarzaczach CD na allegro obowiązuje określona stawka za kilogram - pyk, granitowa płyta i cena razy trzy.... czym to się różni od handlu ziemniakami?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.