Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer VSX 916 czy się nada?

ol_pi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pytanie dotyczące jakości dźwieku z amplitunera PIONEER VSX 916, czy jest poprawny i czy jest czysty.

Ten ampli ma słuzyć do napędzania centralnego i surroundów , przody będą zasilane stereofoniczną końcówka mocy. Kolumienki to produkty Paradigma z serii CINEMA.

Do tej pory używałem Technicsa SH-AV 500 ale jakość dźwięku w surroundach jest bardzo kiepska , dźwięk nieczysty jakby kolumny były uszkodzone a nie są (sprawdzałem również z innymi kolumnami). Szczególnie przeszkadza to przy słuchaniu płyt koncertowych. Nie mam doświadczenia z KD, głównie słucham stereo, aczkolwiek czasami też chciałbym posłuchać na wielokanołowym systemie i wtedy sie denerwuję, ze dźwięk brudny i charczy.

Czy zamiana tego Technicsa na Pioneera VSX 916 zlikwiduje "brudny dźwięk" w surrondach?

Przeszukałem już wpisy na temat tego amplitunera lecz odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie nie uzyskałem, stąd prośba o pomoc w nowym wątku.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/32401-pioneer-vsx-916-czy-si%C4%99-nada/

-> ol_pi

Wydaje mi się, że Twój problem może być spowodowany nie złą jakością Technicsa (gdyż jeśli wzmacniacz/amplituner nie jest uszkodzony, to nie powinno być tak źle, jak opisujesz), lecz standartem dźwięku, jaki obsługiwał ten amplituner. Chodzi o to, że nie posiada on dekoderów do obsługi dyskretnych cyfrowych formatów wielokanałowych (dolby digital i dts), lecz tylko dolby surround (i to najstarszej, pierwszej generacji). Dolby surround to system analogowego uprzestrzenniania dźwięku z zapisu stereo. Na dodatek, o ile się nie mylę, tylne kanały są mono.

Jeśli mam rację, to powinieneś być zadowolony z każdego nowego amplitunera obsługującego dolby digital i dts.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.