Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z PRE-out

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam pytanie ktory z amplitunerow Yamahy lub Harman Kardon posiada te wejscie do podlaczenia zewnetrznego wzmacniacza,moga to byc ampli np urzywane paro letnie,i jeszcze jedno jak je nalezy podpjac ze wzmaczniaczem czy on tez musi miec wyjscie Pre-out.Chcialbym poprostu osiagnac lepsze stereo nie rezygnojac z kina domowego.Cena amplitunera max 1400 pln dlatego moze byc paro letni moze tez byc innej marki.

https://www.audiostereo.pl/topic/32446-amplituner-z-pre-out/

Przecież nie wypiszemy Ci tutaj listy kilkudziesięciu modeli amplitunerów robione przez te firmy na przestrzeni ostatnich lat. Szukaj czegos ciekawego i sprawdzaj wtedy w necie, czy ma pre-out czy nie, google Twoim przyjacielem i strony pdorucenttów gdzie zawsze masz na koncu w katalogu parametrow oznaczone jakąś kropeczką jakie wyposazenie ma a jakiego nie ma dany amplituner.

Wyjscie z pre-out wlaczasz na normalne wejscie cinch wzmacniacza, najlepiej jakby mial wzmak bezposrednio wejscie na koncowki, wtedy ominiesz zupelnie niepotrzebna w takim ukladzie regulacje glosnosci we wzmacniaczu .

W takim ukladzie wiekszy sens ma kupienie zewnetrznej koncowki mocy a nie wzmaka zintegrowanego.

• 2 tygodnie później...

Witam,

z tym pre outem to nie jest tak dobrze jakby się wydawać mogło. Posiadam yamahę RX-V795a i tam na tylnym panelu jest grupa gniazd 5.1 preout.

Prawdza jest jednak taka, ze tylko dla subwoofera jest to faktycznie preout, dla reszty kanałów sygnał pobrany jest z końcówki mocy przez dzielnik rezystorowy.

Jaki był efekt po podłączeniu dobrej końcówki (Electrocompanet EC2)? Mizerny. Duży poziom szumów w stanie bez sygnału wyjściowego. Wyzsze modele DSP-A1 ponoć posiadały "prawdziwy" preout.

Pozdrawiam

wstach1

Ja posiadam Yamahę 730, podłączyłem do jej wyjść preout stary model technicsa (jak jeszcze nie robił badziewia) dobrymi chinchami, w amplitunerze wycisnąłem przyciski A i B, stereo w porónaniu do tego co dawał amplituner jest niebo a ziemia, do wzmacniacza podpinasz najlepiej odtwarzacz CD a do amplitunera DVD, jak oglądasz filmy to potencjometr głosności wzmacniacza dajesz na ok. godz. 13.

Dzieki powiedz czy rzeczywiscie jest roznica w stereo na kozysc wzmacniacza, i jak to gra w kinie, moze to sa banalne pytania ale jestes jednym z nielicznych forumowiczow ktory chce cos napisac.A ja nie mam doswiadczenia ze wzmacniaczami,zawsze preferowalem amplitunery.Kiedys to bylo wygodne i nie bylo takiego wyboru jak teraz.Mam obecnie Yamahe 457 ,ktora chcialem wymienic na 650 plus jakis wzmacniacz np Harman lub Cambridge audio ,Nad czy Denon cos do 800 pln Druga opcja to zakup Amplitunera Cambridge Audio Azur 540 on kosztuje 2000 pln a uzywana Yamaha plus Wzmacniacz okolo1800 pln wiec zadna roznica a wiec co bys mi polecil

dariusz964, 5 Kwi 2007, 20:05

Proponuję abyś zainteresował się starszym wzmacniaczem NAD-a. Myślę tutaj n.p. o modelu C340. W Stereo gra to całkiem nieźle i posiada wejście bezpośrednio na końcówkę mocy. Nie będziesz więc miał problemów aby go odpowiednio podłączyć do Yamahy 650. NAD-a można upolować na sieci za 600-800 zł.

Jeżeli chodzi o jakość dźwięku stereo to taki stary NAD-a zagra znacznie lepiej niż większość amplitunerów do 4 tys zł.

Ja ostatnio kupiłem sobie i odsłuchuje obecnie NAD 3240PE... Brzydkie to i szare, ale jak zaczął grac to mnie dosłownie powaliło :)

Wejście na końcówkę mocy we wzmacniaczu do dobra rzecz - odpada kwestia regulacji głośności we wzmacniaczu, sterujemy tylko samym amplitunerem.

Wzmacniacz w stereo daje dźwięk o niebo lepszy niż amplituner, dźwięk w stereo z ampltunera to wielka porażka, dlatego proponowane rozwiązanie jest idealne, ja swojego Technicsa kupiłem w komisie za 300 zł, co do kina to też jest lepiej ponieważ wzmacniasz przody i jest większa dynamika, jedynym mankamentem jest to, że każdoroazowo jak chcę wieczorem po dniu obetrzeć film,muszę robić test w ampltunerze aby wyrównać poziom dźwięku, ale to pestka, mniejwięcej pokrętło wzmacniacza daję na godz.13 i po teście minimalnie zmieniam położenie.

posiadam właśnie takie rozwiązanie jak pisze Darek2: amplituner to Yamaha RXV659. Yamaha obsługuje suba, centralny i tylne, z pre idą fronty do wzmacniacza. W ten sposób osiąga się najlepszy kompromis kino/stereo

darek2, 6 Kwi 2007, 19:27

>Wzmacniacz w stereo daje dźwięk o niebo lepszy niż amplituner, dźwięk w stereo z ampltunera to

>wielka porażka, dlatego proponowane rozwiązanie jest idealne, ja swojego Technicsa kupiłem w komisie

>za 300 zł, co do kina to też jest lepiej ponieważ wzmacniasz przody i jest większa dynamika, jedynym

>mankamentem jest to, że każdoroazowo jak chcę wieczorem po dniu obetrzeć film,muszę robić test w

>ampltunerze aby wyrównać poziom dźwięku, ale to pestka, mniejwięcej pokrętło wzmacniacza daję na

>godz.13 i po teście minimalnie zmieniam położenie.

nie rozumiem zupełnie po co każdorazowo robic taki test ? nie prościej ustawiac głośnośc we wzmacniaczu na stałą wartośc, zrobic raz test dla pewnej głośnosci i tak ustawiac wzmacniacz przed każdym seansem ? :)

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi teraz bede szukal odpowiedniego wzmaka znalazlem takie modele;Harman pm 635I,Denon PMA880r,Pri-Ject7.Marantz pm 40. i Onkyo A9511,moze ktos mi cos poleci.

używam kino marantza 4500 a do stereo harmana pm645 i cedeka hd710. W kinie ustawiłem parametry wyrónujące kanały i nic później nie muszę regulować. Połączenie przez preamp doradzono mi tutaj i jestem wdzięczny że mogę posłuchać wreszcie lepiej muzyki.

A porównania nie ma. Kino domowe po prostu nie gra muzyki.

pozdro,

Pisalem o wymianie amplitunera wlasnie mam okazje kupic YAMAHA RX-V 800 rds mysle ze w dobrej cenie nie wiem tylko czy ma on wyjscie pre-out i czy jest to porownywalny model do 650 teoretycznie powinien byc to lepszy model ale w praktyce nic o nim nie wiem moze ktos cos napisze bede wdzieczny.

nie wiem za ile mozesz kupić RXV 800 ale polecam RXV 659. Na allegro bez problemu kupisz poniżej 1400 zł. A ten model na 100% ma pre-out bo z niego korzystam i także szukałem ampli pod katem wyjścia pre :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.