Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning końc. mocy - łatwo coś spieprzyć?

unick

Rekomendowane odpowiedzi

Tuning lampowej końcówki mocy, pytanie czy łatwo coś spieprzyć?

Chciałbym zrobić tuning lampowej końcówki mocy (wymiana kondensatorów, inne lampy, usunięcie lekkiego buczenia, może coś jeszcze ..). Nie zamierzam tego sam robić (nie jestem elektronikiem) tylko kogoś poprosić o pomoc, pytanie - czy łatwo to spieprzyć, czy takie modyfikacje może zrobić każdy, kto trochę miał do czynienia z tą technologią?

Znam jedną osobę, która żyje z takich modyfikacji ale zastanawiam się, czy nie mógłby zrobić to ktoś inny ..

Ze względu na chociażby bezpieczeństwo Twoje i tuningującego lepiej żeby była to osoba praktycznie znająca technikę lampową, natomiast sam tuning nie powinien być trudny.

Lampowce to bardzo wdzięczny materiał do tuningu. Praktycznie każdą zmianę elementów słychać jak na dłoni.

Problem w tym, że żeby trafić w końcu z jakimś np. kondensatorem w "swoje" brzmienie trzeba go czasem z 10 razy podmieniać i słuchać.

Może się okazać, że ktoś wsadził kupe markowych i drogich elementów a z brzmienia kupa ;) (np. Black Gate, które u mnie kompletnie się nie sprawdziły, nie tylko u mnie zresztą).

Andy777 ma Audio Note Conquesta i przerzucił chyba z pół tony różnych dupereli aż w końcu trafił .

Jeśli tuningowiec nie jest mocno osłuchany to może być ciężko.

tak myślę

pozdrawiam

Czyli, żeby np. wymienić kondensatory, na np. V-Cap czy Solen, to nie wystarczy podmienić je na np. odpowiedniki o takiej samych parametrach jak są zamontowane, tylko robi się to metodą prób?

No tak, ale muszę wcześniej wiedzieć, jakie zamówić.. Mam szansę przypuszczalnie popytać kogoś kto tuningował już ten model ..

nie, nie na kond. o takich samych parametrach możesz śmiało wymienić. głównie chodzi o dopuszczalne napięcie pracy, bo pojemnością w rozsądnych granicach można też nieco modelować brzmienie.

V Cap? hmmm, z tego co o nich czytałem to wal w ciemno! podobno lepszych nie ma.

Czy ze schematu można wyczytać parametry kondensatorów czy trzeba wzmacniacz rozebrać? Dodatkowy problem, iż aczkolwiek mam schemat to nie ma pewności czy dokładnie do tego egzemplarza który mam (konstrukcja mogła być lekko modyfikowana).

Jakiej zmiany w brzmieniu mogę się spodziewać po podmianie kondensatorów (nie zmieniając nic innego) - czy zmienia się wszystko po trochu, czy ..raczej jakieś konkretne aspekty brzmiena?

>unick

>Jakiej zmiany w brzmieniu mogę się spodziewać po podmianie kondensatorów (nie zmieniając nic innego).

Jezeli sprzet ma juz swoje lata, kondensatorow siedzi tam sporo i nie masz zasadniczo wiedzy, w ktorym kierunku chcesz sie poruszac, to taka zabawe odradzam. Bez odpowiedniego doswiadczenia masz co najmniej 50% szans na popsucie sprzetu - uszkodzisz sciezke, zrobisz zwarcie, spalisz koncowke, etc.

Dodatkowo, nie ma gwarancji, ze po wymianie dzwiek Ci sie spodoba. Jest tez niemal pewne, ze po pierwszym takim tunningu bedziesz juz stale "grzebal" w tym sprzecie - wciaz wymieniajac kolejne elementy i de facto nigdy nie bedziesz zadowolony :))) Chyba, ze uznasz na jakims etapie, ze juz szkoda Ci kasy na dalszy tunning... ;)

Jezeli jednak sie zdecydujesz, to musisz wiedziec, co w samym dzwieku chcesz zmienic. Zmiana brzmienia to zazwyczaj rzadko jest jedynie kwestia wymiany li tylko kondensatorow...

Pozdrawiam,

Lete

spokojnie spokojnie, lampiaka wcale tak łatwo nie popsujesz :-)

bardzo generalizując, choć nie wiem w którym miejscu siedzi ten kondensator, zmniejszając pojemność bas się zmniejszy i będzie szybszy. i na odwrót.

Spokojnie, modyfikacji nie mam zamiaru wykonywać sam. Co do wymiany kondensatorów, to miałem na myśli o wymianę na kond. o takich samych parametrów ale lepszy.

Schematy wrzuciłem tutaj, czy z nich można wyczytać parametry kondensatorów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mam też pewności, że schemat się trochę nie zmienił w tym egz,. który mam.

Dzięki za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Schematy wrzuciłem tutaj, czy z nich można wyczytać parametry kondensatorów?

Kondy oznaczone sa jako C (capacitor). Masz tez ich wartosci. Nie widze problemu ;)

Pozdrawiam,

Lete

A jeszcze jedno pytanie, myśląc o podmianie lamp, spytałem jednego z producentów czy jego lampy będą działać, odpisał, że tak bo "Anode votage is unter 1000V" ..ale ..

"do not have an anode fuse in the design circuit" - i że to jest niebezpieczne, o co tu chodzi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.