Skocz do zawartości
IGNORED

SŁOWNIK AUDIOFILSKI

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

W kilku wątkach poruszany był już wątek określeń dźwięku w audiofilskim slangu. Ludzie, którzy debiutują na forum muszę się w tych barwnych pojęciach czuć całkowicie zagubieni.

Spróbujmy zatem w jednym miejscu umieścić nasz definicję: powietrza, zapiaszczenia, mięsa, perlistości, kontroli basu itp.

A przy okazji - bardzo jestem ciekaw, czy potrafimy zdefiniować pojęcia, którymi czesto się posługujemy. I czy mamy na myśli to samo, co inni.

Jeśli coś z tego wyjdzie, proponuje Lukarowi umieścic słowniczek, który zbudujemy w zakładce "Artykuły"

https://www.audiostereo.pl/topic/32494-s%C5%82ownik-audiofilski/

Jestem za, z dwóch powodów:

1. Jestem melomanem.

2. Jestem polonistą [z wykształcenia] i napisałem kilka prac na podobny temat [znaczy znaczenia wyrazów].

Wydaje mi się, że Twoja propozycja, choć dobra, zdechnie, ponieważ sami forumowicze nie są zgodni co do sprowadzenia do jednej definicji pewnych nazw. Wolne interpretacje-proszę bardzo, ale usystematyzowanie raczej nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam

MisicFinder - tak, wiem oczywiście, sprawa nazewnictwa pojawia sie zresztą w wielu wątkach. Chodziło mi jedynie o uporządkowanie tych spraw, żeby wyszło z tego coś konstruktywnego.

"Blask" - no właśnie - bywa, że tak określiłbtym swoje odczucia, gdy w jednym łaczy się dynamika, wybrzmienia, powietrze i perlistość :)

mnie najbardziej intryguje zwrot "wygrzewanie kabli"... ktoś wytłumaczy czy jest to jednak coś zupełnie innego niż oswajanie się z własnym niezrozumieniem i próbami znalezienia wytłumaczenia i "autosugestywnej autokonfrontacji" posilonej ceną kabelka? ;) ... truth is out there

Ciekawe są te określenia, tylko szkoda że autorzy wpisów nie podają przy jakiej muzyce słyszą np: powietrze, zapiaszczenie, mięso, perlistości, kontrole basu, albo rozlazły bas, za dużo sybilantów itp... chodzi mi o konkretnych wykonawców, utwory... wtedy byłby jakiś punkt odniesienia... :-) natężenie głośności też ma znaczenia.

W sumie bez muzyki jakiej słucha każdy, sprzęt byłby bezużyteczny...

np. wyczytałem w teście z gazety audio, że na moich kolumnach Phill Collins "nosuje" i rzeczywiście coś tam jakby śpiewał przez nos... a może on tak naprawdę śpiewa :-D... u was też "nosuje"??

pzdr

123... test

camle

zgadzam się, że większość tzw kablarstwa to czystej wody magia. Ale ponoć zwykły przewód energetyczny, w sytuacji, gdy nie jest używany kilka lat, traci parametry przesyłu. Może ktoś kompetnetny wyjaśni o co chodzi.

>>>>>Ale ponoć zwykły przewód

>energetyczny, w sytuacji, gdy nie jest używany kilka lat, traci parametry przesyłu. Może ktoś

>kompetnetny wyjaśni o co chodzi.

Sprawa jest prosta przewody wszelakiej masci to z zasady żyła i izolator..większość kabli ma tanie izolatory z gumy ,polwinitu..i wszelakich mieszanek tworzyw sztucznych..głównie roboinych po to aby koszt wyprodukowania 1 metra przewodu BYŁ JAK NAJNIŻSZY!!!..docelowo wiąże się to z tym, że z czasem jakosc tych izolatorów i dielektryków ulega znacznemu pogorszeniu..pękaja , parcieją etc....żyły wewnętrzne przewodzace prąd/sygnał ulegaja korozjii, śniedzieniu wkrada się wilgoć opary..np oleju ....dlatego w wiekszosci budynków,maszyn,instytucjii winny byc co jakis czas robione pomiary instalacjii elektrycznych,przeglady sieci..wszystko to po to aby w pore zapobiegac nieszczęśliwym wypadkom,porażeniom, samowowlnym przeróbkom oraz niekiedy w konsekwencjii pożarom.

Na szczęście większość obecnie produkowanych przewodów elektrycznych z zasady przez renomowanych producentów..jest tak solidnie wykonanych ze prawodopodobnie wytrzymaja ponad 20-30 lat użytkowania..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.