Skocz do zawartości
IGNORED

JBL E 250P i problem z gwarancją

Raptor99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po miesiącu padła cewka w tym subie, który jest na gwarancji. Oddałem do serwisu (Katowice) i oddzwaniają, że subwoofer był nieprawidłowo eksploatowany, a naprawa kosztuje 300zł. Co prawda głośno slucham, ale nigdy nie zdarzyło się, żeby wydobył się z niego "charczący" dźwięk, tak jak w moich poprzednich subach za 100 i 400zł, które sprzedałem i grają dalej. Wiem, że był prawidłowo eksploatowany. Jestem w małym szoku, i nie wiem co zrobić. Jutro będę tam dzwonił, doradźcie co mogę jeszcze zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/32516-jbl-e-250p-i-problem-z-gwarancj%C4%85/

hmmm, jutro zadzwonie do sklepu i spróbuje to rozwiązać, a jeśli nie to zarządam zwrotu pieniędzy, chociaż wątpię żeby na to poszli. Zastanawiam się jeszcze, czy by nie pojechać bezpośrednio do serwisu w Katowicach i ostro przedyskutować, sam nie wiem co robić :/

Sub był nieprawidłowo eksploatowany ??? Tzn jak... Powiedzieli Ci coś konkretnego ???

Z tego co wiem (może się mylę) ale cewki "zdychają" w tych tańszych subwooferach jak poziom głośności jest ustawiony w nich cały czas na maxa... Dlatego lepiej nie ustawiać na 100% tylko tak na około 80-90%.

Mogłeś także trafić na "gorszą" sztukę tego suba...

Rany Boskie - to masz problem. Ja stoję też przed dtyematem zakupu e150. Kurcze ludzie się skarżą na te subiki z lini Northridge. Jak im nie szumi, to buczy, czytałem wypowiedż, że właśnie w 150 wsadzają jakieś lipne wzmacniacze (typu made in miska ryżu), - napawa mnie to wątpliwością co do tego sprzętu.(szkoda bo mam już prawie cały zestaw z tej linii)

A co do problemu - to skąd kupiłeś - autoryzowany dealer?. Warto z nimi żyć dobrze(mój sprzedawca kumplowi za ffeeko) załatwił piszczek do e90 (przegioł na imprezce z pokrętłem volume). Gadaj ostro - to kurde nie jest (nie czyniąc nikomu) Belwood, Watson, Thompsonic itp. To do diabła mało nie kosztuje i podobno z górnej półki-

Daj cynkę na forum c0 załatwiłeś

Pozdro

Gość

(Konto usunięte)

Musiałeś niezle dawać czadu,mam taki sam subwoofer E250 plus E100,EC35 i E30 podpiełem to do Pioneer AX2.

Podczas kalibracji system każe mi zmniejszyć ustawienia sub na ok.60% by osiągnąć optymalny dzwięk.

Życze powodzenia i szczerze współczuje sąsiadom.

monolit,

seria Northridge jest szalenie popularna. Czyli sporo ludzi ma coś do powiedzenia. Na pewno zdarzaja sie awarie ale teksty w stylu, ze cos buczy czy szumi to lekka przesada. Sam widzialem polaczenia subwoofera chinskim RCA za 3zl !!!

adym... Tekst że coś szumi czy buczy to nie lekka przesada.

Ja słuchałem E150 w sklepie i pewnie trafił mi się dupny egzemplarz bo tamten typ po podłączeniu tylko do zasilania delikatnie szumiał (głośnik). Ale w tej dziedzienie niekwestionowanym liderem jest chyba KODA SW1000v2 - to u mnie tak szumiało że słyszałem w nocy z odległości ok 5 metrów... Teraz mam innego suba i jest w porządku.

Niech twórca wątku da znać jak posuwa się ta niemiła przygoda z E150...

Rozmawiałem z serwisem i z tego wychodzi, że za mocno go obciążyłem i jednak to moja wina, tym bardziej że amplituner jest za słaby i listwa zasilająca dodatkowo mogła wprowadzić zakłócenia w działaniu suba.

Wiem że sprzęt audio JBL zawsze był solidny i dba o klienta, tym samym się zdecydowałem na zakup E 250P, a w przyszłości do kompletu zakup JBL E90 i amplituner Harmana 245.

Mam jednak nadzieję, że serwis JBL naprawi to i wszystko będzie OK.

-> Raptor99

"amplituner jest za słaby i listwa zasilająca dodatkowo mogła wprowadzić zakłócenia w działaniu suba"

Wydajność amplitunera nie ma w przypadku aktywnych subów absolutnie żadnego znaczenia (czyli nie ma sytuacji, że ze wzgledu na niewydolność końcówka mocy się przesterowała i w ten sposób "zabiła" głośnik). Tak samo normalna listwa zasiląca nie ma co popsuć w tym momencie. Nie daj się zrobić w bambuko! Bądź twardy!

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A jak się przesteruje amplituner (zasilacz nie będzie w stanie) to zniekształcenia nie mogą pojawić się na wyjściu sub out.

Co do listew, to firmy nie zalecają ich stosowania, nie wspominając listew niskiej jakości.

Jak się amplituner przesteruję, to "zły" sygnał pójdzie tylko przez wyjścia wysokopoziome (głośnikowe), nie zaś przez niskopoziome (pre-out).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> blackninja

Sorry, Twój poprzedni post przeczytałem jako pytanie. Dlatego napisałem dokładnie to samo, co Ty.

blackninja, widze nieścisłości w twoich wypowiedziach. Mieszasz tutaj przesterowanie wzmacniacza z wydajnoscią mocową.

O ile istnieje pewien związek powyższych to nie w przypadku, o którym jest rozmowa.

Przypomne, że jak sama nazwa wskazuje "przed-wzmacniacz" czyli to co znajduje sie przed wzmacniaczem (przed końcówką mocy). Więc jest to sygnał wprowadzony ze źródła np. CD, odpowiednio uformowany lub nie i wypuszczony boczym torem na wyjście urzadzenia, naszego amplitunera. W tym przypadku na wzmacniacz subwoofera. To co się dzieje w końcówce mocy amplitunera nie bedzie mialo juz na to wpływu.

Co prawda istnieje kilka rodzajów, a raczej przyczyn przesterowania. Jedno to wprowadzenie zbyt silnego sygnału ze źródła i jedynie tutaj może być związek z tematem.

Tylko, że jeżeli użytkujesz sprzęt zgodnie z przeznaczeniem czyli nie podlaczasz jako źródło np. gitary elektrycznej :) to nie masz praktycznie wplywu na poziom sygnal wejsciowyego i zagrozenia tutaj nie ma.

W ogóle uszkodzenia głośników wyniku przesterowania dotyczą głośników wysokotonowych, gdzie cewki z nawijane z bardzo cieniutkich drutów, które zwyczajnie się przepalają na skutek wysokich szpilek obecnych w sygnale przestorowanego wzmacniacza.

Serwis stanął na wysokości zadania i wymienił głośnik - dziś go odebrałem sprawnego.

Chcialem serdecznie podziękować BLACKNINJI, który bardzo mile mnie zaskoczył przedzwaniając do mnie osobiście i pomagając czynnie w problemie oraz reszcie osób wypowiadających się na forum.

Nigdy nie kupowałem u Blackninji, ale zapewne w przyszłości jak będę kupował do kompletu JBL E90 i H/K 245, bo te Kody są za słabe, to zapewne kupię u niego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.