Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica substraktywna

mirmur

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet nie marze o takiej kasie ,a na pewno nie wydalbym jej w calosci na kolumny.Chodzi mi o shemat ww. zwrotnicy aby cos takiego zalozyc nowych zestawach DIY.Kontruktorzy ww.kolumn twierdza ze taka zwr. ma najmniejsze przesuniecia fazowe.

• 6 lat później...

Zwrotnice szeregowe przypominają zwrotnice substraktywne.

Ale i tak uzyskuje się dla jednego filtra zbocze o 1 rząd niższe (niesymetryczne) a sumowanie nie daje płaskiej ch-ki amplitudowej. W sumie to taki bajer marketingowy.

więcej w tym teorii niż korzyści. No i w praktyce tylko niskie rzędy.

Dlatego mało kto to stosuje.

Gość cadam

(Konto usunięte)

Molibden

>Zwrotnice szeregowe przypominają zwrotnice substraktywne.

Ja chcę zrobić taką zwrotnicę równoległą (dla pasywnego rozwiązania nazwa 'subtraktywna' nie jest najlepszym określeniem ale mi chodzi raczej o identyczny kształt charakterystyk jak w aktywnej zwrotnicy, w której zjawisko odejmowania zachodzi)

>Ale i tak uzyskuje się dla jednego filtra zbocze o 1 rząd niższe (niesymetryczne) a sumowanie nie

>daje płaskiej ch-ki amplitudowej. W sumie to taki bajer marketingowy.

Daje płaską sumę na wyjściu jeśli w gałęzi z filtrem 1 rzędu włączy się rezonansowy obwód RLC - symulacje komputerowe to potwierdzają

Czy ktoś już podał sposób obliczeń takiej zwrotnicy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.