Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienia w projektorze Optoma hd70

jurgen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem od niedawna posiadaczem projektora Optomy HD70. Generalnie jestem bardzo zadowolony ze sprzętu. Cały czas jeszcze bawię się ustawieniami wyświetlanego obrazu. Chciałbym zadać pytanie do wszystkich użytkowników w/w projektora; jak ustawiliście (skalibrowaliście) ustawienia w menu obrazu. Jak mają się ustawienia poszczególnych parametrów kolorów.

Rozumiem, że wszystkie ustawienia są sprawą subiektywną i zależą od wielu czynników (zaciemnienie pokoju, typ ekranu, film itp), ale z miłą chęcią poczytam jak ustawiliście swoje optomy.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/32541-ustawienia-w-projektorze-optoma-hd70/

Są dwa sposoby na ustawienie go. Pierwszy kontrastowy bardziej trójwymiarowy. Osobiscie przypadl mi bardziej do gustu. Drugi ustawiony za pomocą specialnego sprzetu. Kontrast jest matowy. Wszystko z lampą ustawioną na ECONOMY.

Wiec tak:

Kontrast +21

Jasnosc -15

Kolor 0

Odcien -2

Wyostrzenie +5

Degamma FILM

Brilliant Color +2

Żywe kolory +1

Temperatura k. +1

All Obrazu wył.

RGB po kolei

-9

0

8

-4

0

2

Ustawienie DRUGIE:

Kontrast +3

Jasnosc -18

Kolor 0

Odcien -2

Wyostrzenie +4

Degamma VIDEO

Brilliant Color +3

Żywe kolory +1

Temperatura k. +1

All Obrazu wył.

RGB bez zmian.

Oczywiscie Jasnosc/kontrast mozna zmienić +/- dwa lub trzy poziomy. Na jasno szarym ekranie jest cacy. Na białym trzeba z lekka obnizyc jasnosc. Szerokosc obrazu 150-170cm

• 4 miesiące później...

aktualnie urzywam tego:

Jest duzo lepszy!

Te ustawienia dotyczą ekranu lekko szarego o szerokosci 190cm. Inaczej moze komus sie nie spodobac kontrast i jasnosc.

Ustawienie TRZECIE.

Kontrast +9

Jasnosc -17-21 (w zaleznosci od filmu)

Kolor 5

Odcien -2

Wyostrzenie +7

Degamma VIDEO

Brilliant Color +9

Żywe kolory +1

Temperatura k. +1

All Obrazu wył.

RGB bez zmian.

>>KOpyt25

Masz bardzo podniesione lub obniżone wartości dla kontrastu, jasności i ostrości.

Obawiam się, że kosztem uzyskanie dynamiki (zwiększenie kontrastu) i głębi obrazu (obniżenie jasności) tracisz sporo w skrajnych pasmach, czyli w ciemnych i jasnych szczegółach.

Podbita ostrość też wg mnie nie wpływa dobrze na obraz (np. tworzenie się zdublowanych krawędzi na kontrastowym tle).

Meloman probowalem naprawde roznych ustawien. Uwarzam ,ze te są najlepsze.

A te co są kalibrowane u Krzy$

Kontrast +3

Jasnosc -18

Kolor 0

Odcien -2

Wyostrzenie +4

Degamma VIDEO

Brilliant Color +3

Żywe kolory +1

Temperatura k. +1

All Obrazu wył.

RGB bez zmian.

Kontrast jest sredni. W ciemnych scenach ładnie sie prezentuje w jasnych nie jest zle.

Czern jest dobra. Jesli obnizej to bedzie za ciemno. Jesli podwyze to bedzie szarawo. Czasami nawet na szarej scenie widać pixele latające ,a to oznacza ,ze jest za jasno.

Moze tez sie wydawać ,ze to wina gforca ale sam do konca nie wiem. Tym akurat sie nie przejmuje bo obraz jest naprawde rewelacyjny. Moze uda mi sie kilka fotek pstryknąć.

Czy w Waszych optomach HD70 pierścień od Zoomu ma znaczny(*) poprzeczny luz (zwłaszcza przy maksymalnym powiększeniu) ?

(8)U mnie pierścień zoomu ma ok 1mm luzu poprzecznego, to trochę... tandetne, tym bardziej że położenie tego pierścienia ma wpływ na ostrość. Zastanawiam się czy to wina modelu czy egzemplaża

...ale poza tym projektor jest znakomity

• 2 miesiące później...

Kopyt - w dalszym ciągu używam twoich pierwszych ustawień (trójwymiarowych0 wszystkie kolory z zakładki RGB tak jak poradziłeś ustawiłem na 0, jest naprawdę super,polecam te ustawienia użytkownikom Optomy HD 70

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.