Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do wzmacniacza Denon PMA 560

kapibara

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat które kolumny by lepiej pasowały do wzmacniacza Denon PMA 560? Słucham głównie muzyki rozrywkowej, instrumentalnej.Pomieszczenie 16 metrów kwadratowych.

Moje typy:

Tannoy Mercury F2

Mission m32i

z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/32757-kolumny-do-wzmacniacza-denon-pma-560/

podlacze sie do tego pytania - pytanie tez jak odpowiednio dobrac CD do tego zestawu...

Ja z kolei slucham glownie rocka.

Tez myslalem nad Mission m32i i Usherach s520 ale czytam ze sa zbyt 'przejrzyste" co przy tanszych zestawach a w kazdym razie przy slabych plikach ( np. mp3) moze dac nieciekawy efekt.

Chodzi zeby cieplo dzwieku i jego analitycznosc sie troche znosily nie bardzo wiec wiem czy do CD Denona i wzmacniacza Denona bardziej by pasowaly Mission czy Ushery?

bedzie to DCD890. co do wzmaciacza obecnie mam JVC A-X2 ale mysle zeby na cos do 400zl wymienic, a potem kolumny ( monitorki) cos kolo 1000zl ( bo obecnie mam ALTUS 110) oczywiscie musze jeszcze na to zbierac ale sie powli przymierzam - slucham glownie rocka i muzyki akustycznej.

A co do PMA560 to jest tez moj faworyt jestli chodzi o budzetowy wzmacniacz ale nic ciekawego nie widze , tylko nie wiem czy DCD890+PMA560+Mission M32 beda sie nadaaly - a moze jakis inny wzmacniacz i kolumny (przyznam sie ze myslalem o Usher s520 wlasnie).

Chodzi o to zeby dzwiek nie byl zbyt ostry i czasem potrafil dac czadu ale i zeby spokojna muza brzmiala ladnie.

..hmm... z cdkiem za 400 stówy to Usherki raczej nie zagrają. Jak kupowałem swoje to sprzedawca od razu mnie uprzedził, że grają dość wyrównanym pasmem i jasno - czyli od razu da się 'zobaczyć', który element systemu jest kiepski. I fakt, wyszło tak sobie - matowo i z szorstką górą (wtedy miałem jeszcze denona dcd 1015).

Po wymianie cdka jest duzo, duzo lepiej, choc musze jeszcze znaleźć jakiś łagodny IC, bo ten co mam za bardzo metalizuje górne pasmo. PMA 560 daje radę z Usherkami (bo to dobry wzmacniacz), bez konieczności stosowania wszelkich korekcji i podbarwień (czyli na source direct). Ale... dobre i detaliczne źródełko to mus, żeby ładnie grało, zwłaszcza w muzyce akustycznej (z rockiem może być słabiej, bo usherki nie mają takiego wykopu na basie)

Możesz jeszcze posłuchać tych missionów (ja akurat ich nie słyszałem) i monitor audio bronze 2, które bardziej grają krańcami pasma i w muzyce rockowej może lepiej się zdadzą.

• 7 miesięcy później...

Cały czas poszukuję dobrych głośników (podstawkowych) do Denona PMA 560. Maje aktualne typy ( prawdopodobnie ostateczne) to:

Canton GLE 403

Canton Ergo 603

Tannoy F2

Mission mi32

KEF iQ3

Wharfedale Diamond 9.3

Co polecacie?

Listę poszukiwań zawęziłem do 5 modeli. Są to:

Tannoy F2

Triangle Titus EX

Triangle Comete EX

Triangle Espirit Titus EX

Triangle Espirit Stella ES

KTóRE POLECACIE?

• 3 lata później...

Jeśli kupiłeś te Triangle Titus EX, to daj cynk jak grają w rocku, jazzie i przy instrumentalnej.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.