Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie DVD do odtwarzania koncertow DVD

jarecki2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktos mialby propozycje na odtwarzacz DVD powiedzmy do 1000 PLN przy zalezoniu nastepujacych warunkow:)

- odtwarzacz DVD bedzie podpiety do wzmacniacza stereo (analogowo)

- oczekiwalbym przede wszystkim dobrej ( na ile to mozliwe w tym zakresie cenowym) jakosci dzwieku z plyt dvd ( glownei koncerty )

- odtwarzanie Divx

- nie musi byc obslugi SACD i DVD-Audio

- no i w miare przyzwoity obraz :)

Pozdr

jar

https://www.audiostereo.pl/topic/32759-jakie-dvd-do-odtwarzania-koncertow-dvd/

Popatrz na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub troche starsze (raczej bez dvix) ale wysoka klasa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"tomek7776"

Tomku mógłbys cos więcej napisac na temat tego Philipsa czy masz doswiadczenie jak on się ma do starszych modeli Denona tych topowych na przykład Denon2800 lub Denon 2800 mk2 ewentualnie Sony 900v sa do nabycia obecnie w podobnej cenie interesuja mnie przede wszystkim jego mozliwosci dzwiękowe. Pozdrawiam Darek

Ten Philips to solidna maszynka. Ma bardzo dobry obraz i naprawdę świetny dźwięk. Widziałem i słyszałem u kolegi – TV CRT Philips 29” 100 Hz (też całkiem niezły obraz) wzmak Vincent, kolumny Avance Omega, okablowanie Audioquesta. Sam bym sobie takiego sprawił, ale poluję na Sony DVP-NS 900.

poczytaj test w AV,tam jest opisany jego dzwiek,i pobieznie obraz,zrobiony solidnie,ciezki,z 5 kg,pilot swietny,kupilem do sypialni pod lcd LOEWE,i narazie ciagne po euro,ale w tygodniu kupie hdmi i dopiero pokaze on swoje mozliwosci.ma przetwornik video 216Mhz 12 bit.audio tez swietny.

warto!!!!!

Proponuję Ci odtwarzacz Denon 1930.Obsługuje prawie wszystkie formaty,te które cię interesują napewno.Dżwięk jest super,wyjście HDMI,wszystkie komponenty na wysokim poziomie.Co do Philipsa,to ja osobiście odradzam zakup jakiegokolwiek sprzętu tej firmy.Sprzęt jest wysoce awaryjny,popsuły mi się już trzy odtwarzacze tej firmy i nawet Yamaha S 520,no ale napęd i laser w tym odtwarzaczu był produkcji Philipsa,o czym przed kupnem nie wiedziałem.Koszt wymiany napędu w tej Yamasze to 800zł. Więc sam zdecyduj.

mysle ze co do 9000s to sie mylisz,bo to zapewne zalezy od egzemplarza.byly w nim jakies problemy z oprogramowaniem,ale po wgraniu nowego softu w serwisie wszystko wracalo do normy,a sprawa dotyczyla paru procent egzemplarzy.bylo to opisane na hdtv,com.pl

za to dzwiek z 9000s,jest na poziomie denona 2910

calghar - masz rację awaryjne to DVD - mam używam mój kumpel mi to zostawił jadąc do pracy zagranicą - chciałem nawet w pewnym momencie od niego odkupić ... tym bardziej że laser nowy - bo poprzedni padł ... u znajomego kumpla ta sama usterka - więc to już raczej nie przypadki ... Obraz w miarę dobry bez większych zastrzeżeń - dzwięk ... hm raczej przeciętny - zbyt entuzjastyczne recenzje w prasie ( pisali że może się równać z CD za 3000 - ale chyba tymi z przed 15 lat) długo wczytuje płyty, kapryśny przy płytach nie lubi +, hałasuje przy ich odtwarzaniu...

Zajrzałem na ten wątek aby też znaleźć jakieś DVD dla siebie do koncertów i divix-ów bo z tego Philips-a rezygnuję oddam go kumplowi jak wróci.

Wiec doradźcie coś rozsądnego co warto rozważyć w tych pieniądzach oprócz tego Philipsa

Ps. Jednym z lepszych DVD z jakimi miałem doczynienia był... DVD od pianocrafta - rewelacja jak dla mnie - szkoda że tego nie można kupić osobno.

jeszcze raz napisze

ZALEZY TO OD DANEGO EGZEMPLARZA!!!

trzeba kupic z gwarancja i po sprawie.

dzwiek jest w/g testu rewelacyjny,co mnie akurat malo interesuje,gdyz uzywam go przez LCD LOEWE.

obraz bardzo przyzwoity.

Sprzęt jest na gwarancji ale ona się kiedyś kończy a w odtwarzaczu po pół roku niezbyt intensywnego użytkowania pada laser.... ( osobiście znam 2 egzemp.)

Chciałbym przypomnieć że kosztował on coś ok 1500zł nowy ze sklepu więc od takiego DVD mamy prawo wymagać... to nie jest WIWA z biedronki za 89zł w promocji z batonikami ...

Dziekuje za wszytkie wpisy.

Zalezy mi jednak jak napisalem na tym zeby oprocz w miare dobrego dzwieku byla m.in obsluga Divx - stad tez Philips 9000 raczej odpada.

Co sadzicie o Denon 1730 ?

A moze jakis nizszy Marantz ?

Pozdr

jar

Ale film lub co gorsza koncert w divx to dobrego dźwięku mieć nie będzie, nie wspominając o obrazie, poza tym zazwyczaj są problemy z poprawnym odczytaniem napisów, kodeków itp. więc może sobie to podaruj, a skoncentruj na jak najlepszym odtwarzaczu płyt DVD.

Zle sie rozumiemy:)

Koncertow mam zamiar sluchac wylacznie z plyt DVD.

Natomiast chcialbym rowniez miec mozliowsc odtwarzaniz filmow Divx - tu jakos dzieku nie jest oczywiscie wymagana:)

Obeceni posiadam uzywanego starszego Marantza 4200 - gra to calkiem dobrze - chcialbym natomiast miec jedno pudelko ktore rowniez potrafiloby odtworzyc Divx-a ( a nie chce dokupowac kolejnego nawet marketowego klocka tylko do DIVx-a - chociazby ze wzgledu na brak miejsca)

Stad moje pytanie - czy w cenie ok 1000 PLN mozna kupic takie urzadznie, ktore spelnialoby warunki podane w moim pierwszym poscie.

Pozdr

jar

najlepsze rozwiązanie to:

1. dobre DVD do koncertów

2. odtwarzacz Wiwa za 130 zł do DiVx

Żaden dobry odtwarzacz DVD nie da Ci pełnego supportu dla DiVx dlatego do DVD - dobry odtwarzacz DVD, a do DiVx - badziewiak z hipermarketu. Przetestowałem to - i jest to najlepsze rozwiązanie.

Divix ma identydzny dzwięk jak DVD (wersje w ac3 - 100% dla koncertów, 50% dla filmów)) więc jakość takasama jak DVD.

Jak jest odczyt Divx to funcjonalnośc rośnie dla tych co mają duży dostęp do źródeł w divix.

Dlatego w przedziale do 700 PLN wybrałem pioneera 696. No bo ma też slaker HDMI do 720p i na tym mi też zależało.

Moze nie bardzo dobry ale wiecej niz przyzwoity jest pioneer DV585 mysle, ze DV696 (ale z nim nie mialem wystarczajaco dlugiego kontaktu).

1. Mozliwosc odczytu wielu formatow

2. Dobry obraz

3. Dobra funkcjonalnosc (z softem Gufiaka)

4. Minusem jest przeciatna jakosc po torze analogowym

Po szczegoly odsylam na strone Gufiaka:

Ukryta Zawartość

A! Watpliwa jakosc obrazu i dzwieku w "diwiksach" to przesad, ktorego lepiej nie rozpowszechniac - no bo co sie komus nie podoba w divx/xvid HD z AC3 lub nawet DTS?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam - czytam posty i zastanawiam sie czemu harman kardon nie znalazł by sie w tym towarzystwie . model dvd 27 czyta divix a jakośc dzwieku zasługuje na uwagę . Największa wada brak hdmi. Wyższy model 37 ma hdmi , ale nie mieści się w 1000 zł. Nie mniej godny polecenia

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Witam,

Jeśli jeszcze nie dokonałeś wyboru proponuję zwrócić uwagę na Cambridge Audio DVD 89. W tym przedziale cenowym jest nieźle wyposażony i spełni Twoje oczekiwania co do odtwarzanych formatów. Divix z napisami .txt - niestety bez typowych polskich znaków typu ą itd. ale nie jest problemem zamienić je ą na a itd.

Więcej o produkcie na stronie

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ja jeszcze muszę wtrącić swoje trzy grosze,bo jak ktoś -KONRADO- pisze ,że dżwięk z divx jest taki sam jak z dvd to mam nadzieję,że się tylko pomylił,bo jeżeli nie to gościu jest typowym ignorantem.Przecież dżwiek z divx jest komputerowo tworzony w 5,1 , a w dvd ścieżki są nagrywane osobno dla każdego kanału,nie mówiąc już o dts ,czy dts-es. Pisząc to mam na myśli nowe filmy i koncerty,a nie przerobione ze stereo lub nawet mono stare. I jeszcze raz namawiam cię do kupna DVD marki Denon,model 1930- w Allegro za 1100zł.Jeżeli chcesz mieć polską gwarancję to oczywiście zapłacisz drożej. Ten model napewno cię zadowoli i jako odtwarzacz płyt dvd - koncertów,a także jako odtwarzacz płyt CD.U mnie się sprawdził w 100%.Mogę polecić ci jeszcze Onkyo 504,ale nie wiem jak u niego z odczytywaniem tekstu w divx.W CD i kinie domowym jest super.Jest jednak trochę droższy od Denona.

Przecież dżwiek z divx jest komputerowo tworzony w 5,1 , a w dvd ścieżki są nagrywane

>osobno dla każdego kanału,nie mówiąc już o dts ,czy dts-es.

Ty wiesz o czym ty piszesz?

Dzwięk AC3 jest kropka w kropke lub byte po byce kopią z DVD (wersje DTS identycznie są kopiowane).

Nie jestem ignorantem tylko rozumiem jak działa format DVD i divix. Powtarzam dzwięk w divixie jest IDENTYCZNY jak w DVD (jezeli jest to tylko wersja ac3 lub dts divixa).

Pozdrawiam.

>Nie jestem ignorantem tylko rozumiem jak działa format DVD i divix. Powtarzam dzwięk w divixie jest

>IDENTYCZNY jak w DVD (jezeli jest to tylko wersja ac3 lub dts divixa).

Więc gdzie mieści się obraz w formacie divx, skoro płyta audio DTS zajmuje np. 500 - 600MB, a przeciętnie film ma 700MB?

Oj Konrado Konrado.Weż ty się lepiej za taniec,bo o sprzęcie to ty nie masz pojęcia.Jeżeli dżwięk na płycie dvd jest w formacie dts i zajmuje ok 1GB,a po kompresji do divxa ok.200MB to chyba jego jakość nie może być identyczna prawda? I wielka prośba do ciebie - staraj się pisać wolniej,bo robisz zbyt wiele błędów. I też cię pozdrawiam.

Powiem wam Panowie tyle. Nic sie nie znacie. Ścieżki z dzwiękiem AC3 zajmują 200 - 300mb w filmie DVD. W divixie jest tylko jedna taka ścieżka. Na płycie DVD macie kilka ścieżek audio (kilka języków itp) i pewnie zajmują nawet więcej niż 1 GB.

Widać że nigdy nie bawiliście się ani kamerą ani płytami DVD, ani obróbką audio-video, bo ze streamu DVD (pliki .vob) demuxujesz wszystkie dostępne ścieżki audio oraz plik z obrazem (bez jakiejkolwiek kompresji - czyste rozłożenie streamu - w locie może z pięć minut na przeciętnym kompie). I będę bardziej niż szczęsliwy jeżeli podacie mi jakikolwiek tytuł DVD zeby ścieżka audio (nich nawet DTS który jest średnio 100mb większy niż DD) miała więcej niż te 450 mb.

Jak się o czymś pisze (radząc innym) to trzeba znać z praktyki i mieć wiedzę nawet w teorii na 100%. A wy na forum bzdury piszecie.

Panowie, panowie.....

Pozdrawiam.

PS

Co to oznaczało że 5.1 jest KOMPUTEROWO robiony? Czy to jakaś nowa technologia? Wg jakiego systemu? EAX, Dolby pro-logic, innego?

Bo divixy w ac3 mają 6 osobnych ściężek po jednej na każdy kanał (lub pięć i algorytm dla SW - muszę sprawdzić).

Do "Konrado"

Ja mam kilkadziesiąt płytek audio w DTS – 5.1 dla ścisłości. Przykładowo płyta zawierająca około 70 minut muzyki ma około 600 MB. Dlatego chciałbym wiedzieć jak to możliwe, że: film w formacie divx trwa średnio 90 minut, tyle samo trwa ścieżka w DTS do tego filmu, a wchodzi razem z obrazem na 700MB.

Konrado nie wiem czy warto z tobą dyskutowac,ale zrobię to ku przestrodze innych,aby nie brali poważnie twoich sugestii i posłuchali innych.Radzę tobie,przestań bawić się kamerą,poczytaj trochę fachowej lektury i dopiero póżniej tak zajadle broń swoich teorii.Otóż chcę cie poinformować,że mam kilkadziesiąt filmów i koncertów na DVD,których ścieżka audio - tylko DTS lub nawet DD zajmuje ponad 500MB.Oto one: koncert King Crimson deja VROOOM 750MB jedna strona płyty i 980 MB druga, Władca Pierścieni Powrót Króla 720MB i to tylko na pierwszej płycie,bo film składa się z dwóch płyt+na nastepnych dwóch są dodatki,koncert Dream Theater Score zajmuje 700MB DD5,1 i aż 1,8GB w LPCM.Takich przykładów mógłbym podać dziesiątki.Więc drogi kolego,zastanów się co piszesz,bo moje przykłady aż nadto pokazują,że nie masz racji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.