Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy Plazma 42cale DYLEMAT

malinf1

Rekomendowane odpowiedzi

Co do braku naturalności w barwach na wielu/niektórych TV LCD - to nie wina technologi a ustawienia matrycy. Producenci TV nie dbają o to by obraz był neutralny .. dbają o to by był "bajerancki" z przesyconymi nienaturalnie kolorami. Byłem w salonie - faktycznie na TV którym się bardziej przyjrzałem zobaczyłem że kolory są po prostu przesycone i nienaturalne. Ale ... to nie wina technologii LCD - pamiętajcie że najbardziej neutralnymi wyświetlaczami na świecie są monitory LCD np. EIZO CG221 ... stare dobre Barco CRT to już praktycznie nieprodukowane dziadki.

To jest tak jak z głośnikami - wiele kolumn "hi-Fi" nawet tych "renomowanych producentów" ma podbity nienaturalnie bas (wystarczy popatrzeć do pomiarów z miesięcznika AUDIO albo na stronę stereophile) - czy to wina technologii że jest tak nienaturalnie ? - NIE - to wina producentów ... z tego powodu moje kolejne "audio" to będzie sprzęt studyjny bo otrzymam neutralność i dokładność której w segmencie Hi-fi nie dostał bym nawet za 2x większe pieniądze.

LCD potrafi zapewnić świetny obraz jednak trzeba wyłowić TV który to umożliwi. Plazma jest przeze mnie skreślona - mruganie jej jest po prostu szkodliwe - męczy oczy ... a ja dodatkowo dostrzegam te pulsacje

Osobiście nie mam ani plazmy ani LCD ... tylko CRT ... i mój monitor który pracuje przy 100Hz nie mruga tak jak plazma (nawet przy 85 Hz jest lepiej) ... ale na szczęście plazma mruga mniej niż TV CRT 50 Hz

To ja dorzucę swoje 5gr., monitory LCD zostały opracowane do współpracy z kartami graficznymi komputerów, które (z natury swojego przeznaczenia) potrafią (za pomocą sterowników) wysterować każdy piksel z osobna. Taka natura kart graficznych, ich zastosowania itp. itd. (fotografią zajmuję się pół-zawodowo od conajmniej 10 lat i LCD dla fotografi to koszt przekraczający conajmniej 5-krotnie to co jest do kupienia w sklepie, poza tym najlepsze monitory LCD są ... czarno-białe i stosowane w ... medycynie, dlaczego ... dlatego, że pojedynczy piksel różnicy może oznaczać operację na otwartym sercu lub nie - z medycyną od strony technologicznej mam do czynienia od ok. 7 lat). Jeżeli ktokolwiek na tym forum twierdzi, że po SCART, composite lub s-video może precyzyjnie wysterować LCD to ... czas mniej palić. Sygnał PAL ma konkretne parametry i żadne voodoo tego nie zmieni, sygał TV to jak na razie w tym kraju to SD PAL, N-ka robi chamski upconvert do semi-hd większości kanałów, jedyne full HD w ich ofercie to chyba Discovery i NG.

Poza tym koronny argument: jak jest osiągana czerń na LCD?

I ostatnie zdanie (Panasonic ma w ofercie i plazmy i LCD, więc trudno ich oskrażyć o subiektywność):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kyle

>Osobiście nie mam ani plazmy ani LCD ... tylko CRT ... i mój monitor który pracuje przy 100Hz nie

>mruga tak jak plazma (nawet przy 85 Hz jest lepiej) ... ale na szczęście plazma mruga mniej niż TV

>CRT 50 Hz

Plazma Ci mruga? Kiedy? Chyba jak podłączysz do PC i ustawisz odświeżanie na 60Hz. Oooops przepraszam Ty widzisz niewidzialne pulsacje, tak wiem niektórzy słyszą scenę jak kupią kabel zasilający z 2000PLN, nie mając pojęcia czy w ścianie mają drut miedziany czy aluminiowy. Ech!

Ostatni argument to mąż siostry mojej małżonki zakupił LCD Hitachi FullHD (ok. 6kPLN), przyjechał do nas w odwiedziny i zobaczył obraz na "starej" plaźmie Philipsa i prawie się rozpłakał, bo jego LCD jakby się nie starał nie wygląda tak dobrze, teraz doinwestuje w N-kę, bo może się poprawi. Hmmmm, ciekawe, nie? Ślepe testy po prostu wskazują, że plazma jest przyjemniejsza. LCD baaaardzo lubię ... jako monitor do mojego maka.

>Poza tym koronny argument: jak jest osiągana czerń na LCD?

Dotychczas przez obrócenie molekuł matrycy ciekłokrystalicznej pod takim kątem by po przepuszczeniu światła przez filtry,polaryzatory i wspomnianą matrycę ciekłokrystaliczną nic się nie przedostawało (praktycznie wiadomo jak jest ... w najnowszych modelach całkiem przyzwoicie)

Obecnie wprowadzana jest metoda wyłączania strefowego podświetlenia (możliwe tylko praktycznie w LED).

Co do monitorów medycznych - tam po prostu nie ma filtrów RGB i elektronika jest nastawiona na max ilość odcieni (dokładniejsze układy sterujące). Choć są też wersje medyczne kolorowe.

macpiciu, 11 Gru 2007, 23:12

>Plazma Ci mruga? Kiedy? Chyba jak podłączysz do PC i ustawisz odświeżanie na 60Hz. Oooops

>przepraszam Ty widzisz niewidzialne pulsacje, tak wiem niektórzy słyszą scenę jak kupią kabel

>zasilający z 2000PLN, nie mając pojęcia czy w ścianie mają drut miedziany czy aluminiowy. Ech!

Jak nie widzisz tego efektu nie moja wina. Choć z drugiej strony nie trzeba widzieć by wiedzieć ... ale trzeba się douczyć o zasadzie działania wyświetlacza plazmowego.

aha ... jeszcze jedno - ja widzę to pulsowanie i mogę to śmiało stwierdzić w teście któremu się z chęcią poddam w przeciwieństwie do voodoofili "niby słyszących" wpływ kabla sieciowego.

macpiciu, 11 Gru 2007, 23:12

>Ostatni argument to mąż siostry mojej małżonki zakupił LCD Hitachi FullHD (ok. 6kPLN), przyjechał do

>nas w odwiedziny i zobaczył obraz na "starej" plaźmie Philipsa i prawie się rozpłakał, bo jego LCD

>jakby się nie starał nie wygląda tak dobrze, teraz doinwestuje w N-kę, bo może się poprawi. Hmmmm,

>ciekawe, nie? Ślepe testy po prostu wskazują, że plazma jest przyjemniejsza. LCD baaaardzo lubię ...

>jako monitor do mojego maka.

Nie rozśmieszaj mnie - oczywiście że plazma wyświetla lepiej SD ... tutaj się zgadzam. Plazma "rozmywa" nieco detale i maskuje niedoskonałości. Jeśli LCD to tylko do HD.

Kyle - teraz Ty mnie rozśmieszyłeś z tym HD i SD. LCD to po prostu technologia nie dla motion pictures ;-)!

Oczywiście wierze że masz oczy które widzą te pulsacje - jest ułamek ludzi którzy taką mają naturę. Tak samo nie skorzystasz z projektorów DMD / LPD.

Tylko nie kumam jednego - jeśli jesteś w tej grupie widzących - to nie rozumiem dlaczego nie widzisz ciągnących się pixeli w LCD - te średnio 10 ms dla Twojego wzroku to betka. Dlaczego na to nie zwracasz uwagi - ani razu nie wspomniałeś o tym fakcie - trochę podważa to Twoją wiarygodność ?

Ryszard_wpl, 11 Gru 2007, 17:23

Riposta na ripostę ;-)

>Kalibracja nic tu nie ma do rzeczy - mały punkt (pole będzie bliższe prawdy - ale gradacji tym nie

>zmienisz. S pustego i Salomon nie naleje. (lub z g... bicza nie ukręcisz).

To "salomonowe puste" to zawsze 8 bitów na kanał, na wejściu, zarówno w przypadku LCD jak i plazmy.

Kalibracja ma tutaj bardzo dużo do rzeczy. Jeżeli w TV "czerń absolutna" jest zdefiniowana zbyt wysoko to możliwości regulacji skali szarości są mocno ograniczone i może pojawić się problem z przejściami tonalnymi (banding, solaryzacja).

Nowoczesne TV LCD ( i monitory) obrabiają synał w oparciu o interpolacje tych 8bitów na kanał do 10bitów (i więcej). Jest to trochę sztuczny zabieg ale daje bardzo dobre rezultaty jeżeli chodzi właśnie o gradację barw.

>

>W znanym mi gronie użytkowników plazm nie spotkałem nikogo kto miał potrzebę kalibracji. Plazmy są

>naturalne i nie drażnią człowieka.... Wystarczy jasność, kontrast i nasycenie i osiągasz

>zadowolenie. Potem nic się nie przestawia. Dlatego w wielu plazmach tak trudno dojść do menu

>regulacji - bo nikt nie ma takiej potrzeby....

Tak samo trudno wejść do tych ustawień w TV LCD ;-)

Fakt jednak faktem, że TV LCD wymagają więcej zabiegów związanych z ustawieniami niż plazma.

>Tego to nie rozumiem kompletnie -

120 Hz - procesor w TV tworzy dodatkowe klatki. Dość długo testowałem to na targach IFA i muszę przyznać, że działa to świetnie.

Ruch jest bardzo płynny, bez efektów rozmycia.

>

>>Czy na serio myślisz, że takie same diody LED są stosowane w podświetleniach TV LCD i oświetleniu

>>sklepowym ?:-) (w podświetleniu TV LCD białe diody nie są stosowane)

>

>Oczywiście że poważnie. A jakie są Twoim zdaniem?

W podświetleniach matryc są diody R,G, i B, a konkretnie całe ich moduły. Diody taki mają ściśle określone spektrum tak aby uzyskać na wyświetlaczu

duży gamut. Podobne znaczenia ma stosowanie specjalnych świetlówek typu WCGCCFL (Wide Color Gamut Cold Cathode Fluorescent Lamps) w matrycach bez podświetlenia LED.

>

>W sklepach białe LED występują w bardzo ograniczonym zakresie - od tego zależą obroty sklepów. A w

>złym świetle nawet złoto źle wygląda, nie wspominając o diamentach

Wiem, wiem. Zajmuję się również zawodowo standaryzacją oświetlenia ale nie chcę się rozgadywać :-)

>

>>>O ile pamiętam światło wyładowania (plazma) ma bogatsze spektrum.

>>Nie bardzo rozumiem stwierdzenie "bogatsze spektrum". Czy chodzi Tobie o możliwości wyświetlania

>>barw czyli o tzw "gamut" ?

>

>Tęcza - widziałeś ją na pewno. To jest spectrum światła słonecznego. Nie widać gołym okiem braków w

>paśmie. Rozszczep np. pryzmatem światło diody LED. Zobaczysz sporo dziur w tej tęczy.

Czyli wracamy do gradacji.

Jeżeli chodzi o spektrum matrycy LCD to jest ono "bardziej poszarpane" niż plazmy.

To jedak bardzo trudno stwierdzić "na oko". To bardziej kwestia teoretyczna niż praktyczna.

>Tu się Nie zgadzam. Do komfortu człowiek się przyzwyczaja łatwo - nawet mu to powszednieje.

>Bardzo źle znosi natomiast dyskomfort. Jak widzę obraz TV w domach u znajomych na LCD (nie wszyscy

>pytali o poradę ;-) to mnie po prostu żal zalewa. I współczucie. Dlatego tak gorliwie bronię plazm.

Co do komfortu. To mało komfortowa jest sytuacja kiedy to na rocznej plaźmie Pioneera mojego znajomego jest lekko wypalone logo CNN. Niby ma TV z "orbiterem" a jednak problem występuje. Oczywiście materiały marketingowe twierdzą coś innego. Jest to dla mnie mało komfortowe jeżeli TV mam pielęgnować jak małego szczeniaka :-)

Filmy można bo "się rusza" a kanały informacyjne to już nie ? Paranoja. ;-)

Ryszard. TV LCD są niestety bardziej czułe na jakość i rozdzielczość sygnału niż plazma. Właśnie ta rozdzielczość jest ich największym problemem.

Prawdopodobnie widziałeś u znajomych TV LCD ze zwykłym sygnałem z kablówki i tutaj plazma faktycznie ma przewagę. Trochę inaczej sprawa wygląda w wypadku sygnału HD. W tym wypadku uważam, że TV LCD sprawują się lepiej np. pod względem ostrości. Wiadomo, że kanałów HD ciągle przybywa. Inne żródła sygnału HD stają się również bardziej dostępne i dlatego sądzę, że najbliższa przyszłość nie należy jednak do TV plazmowych.

pozdrawiam

Gustaw.

macpiciu, 11 Gru 2007, 23:05

>Poza tym koronny argument: jak jest osiągana czerń na LCD?

Problem z osiągnięciem dobrej czerni na TV LCD faktycznie był.

Obecnie nie jest problemem osiągnięcie czerni na TV LCD na poziomie wartości 0.5 - 1 candeli na m2.

Zupełnie nie rozumiem z czego wynika pogoń za super ulta czarnym ekranem. Kiedy taka czerń jest spotykana w praktyce ?

Przy absolutnym braku dostępu światła ? Faktycznie. No tak, ale w tym wypadku zupełnie niczego nie widać :-)

Zmierzam tylko do tego, że obecnie osiągane parametry czerni są, z praktycznego punktu widzenia, zupełnie wystarczające.

Dotyczy to wyświetlaczy i monitorów LCD. Trochę mniej niestety projektorów LCD.

Ryszard_wpl, 12 Gru 2007, 10:38

>Kyle - teraz Ty mnie rozśmieszyłeś z tym HD i SD. LCD to po prostu technologia nie dla motion

>pictures ;-)!

>

>Oczywiście wierze że masz oczy które widzą te pulsacje - jest ułamek ludzi którzy taką mają naturę.

>Tak samo nie skorzystasz z projektorów DMD / LPD.

>

>Tylko nie kumam jednego - jeśli jesteś w tej grupie widzących - to nie rozumiem dlaczego nie widzisz

>ciągnących się pixeli w LCD - te średnio 10 ms dla Twojego wzroku to betka. Dlaczego na to nie

>zwracasz uwagi - ani razu nie wspomniałeś o tym fakcie - trochę podważa to Twoją wiarygodność ?

Pograj na NEC WGX2 PRO (S-IPS) w szybką grę FPS i podziel się wtedy wrażeniami (i nie zapominaj że tutaj wymagania odnoście czasu reakcji matrycy są o niebo większe niż w filmie ... ~60 klatek/s, szybkie obroty itd. ... więc o ile mruganie na plazmach jest na prawdę dla mnie łatwo zauważalne to rozmycie ruchomych obiektów w najszybszych LCD podczas projekcji filmu po prostu jest nie dostrzegalne). O ile plazmy wszystkie mrugają "na jedno kopyto" o tyle między jednym LCD a drugim w kwestii smużenia może być przepaść.

Nie ma wyświetlacza idealnego ... ale jak padnie mi CRT to kupię LCD .... choć wolał bym OLED

Już nie ripostuje. Każdy ma prawo do własnych poglądów, pod warunkiem że nie różnią się od moich ;-)

Poza teoretyzowaniem zebrałem trochę opinii od użytkowników TV -

- Ci od plazm nie narzekają - są zadowoleni (trafił mi się tylko jeden przypadek tydzieńtemu - plazma LG z dyskiem twardym - obraz dramat - wróciła do Saturna i teraz jest plazma panasa).

- Ci od LCD zawsze mają coś do powiedzenia. Najpierw wmawiają sobie, że za ten dramatyczny efekt na ekranie odpowiada słaby sygnał z kablówki. Wszyscy potem zakładają anteny satelitarne (lub cyfrowy terminal TV). Trochę im to pomoga - przede wszystkim dlatego że już nic więcej nie mogą zrobić ;-) he he

To już mój ostatni wpis w tym wątku. Szkoda strzępić palców - to trochę tak jak kolega zauważył ze sprzętem grającym. I tak badziewie sprzedaje się najlepiej. Żeby poznać się na dobrej jakości to trzeba się przyjrzeć i trochę więcej zapłacić. No zapomniałby - trzeba jeszcze mieć tę "potrzebę" i wrażliwość (nie - nie na migotanie).

Gustaw - a propos oświetlenia - zawodowo - LEDy się przecież nie nadają - powiedz to wreszcie !!!

Bo uwierzę, że luksusowy sklep oświetlisz świetlówkami energooszczędnymi! lub diodami (nawet zintegrowane 3 kolory na jedym krysztale nic Ci nie pomogą!!!!!! to dalej są te same wycinki pasma częstotliwości. Trupio i już. te LCD podswietlone tym trupim światłem muszą wyglądać nienaturalnie i tak jest. Houk.

Skłamałem - teraz ostatni -

Zobaczcie jak w tych marketach wygląda białe tło na tych ultra nowoczesnych LCD - jak Wam się to podoba to nie przekoanam Was do wyższości plazmy na LCD.

Ze światłem - podświetleniem - jest jak z prądem w sprzęcie audio. Jeśli muzyka jest taka jaki prąd płynący w urządzeniach. Jak zaparzycie herbatę z kranówki w centrum Warszawy to herbatka smakuje inaczej niż z czystej wody. Z g... bicza nie ukręcisz.

Na przyzwoitym monitorze LCD najczęściej PO regulacji RGB biel jest idealna :]

Jeśli chodzi o TV to tak jak powiedziałem - trzeba łowić aby mieć model z możliwością uzyskania neutralnego obrazu.

ps. nienaturalny obraz na LCD można uzyskać kiedy producent źle wyreguluje wagi RGB i/lub nie da możliwości regulacji użytkownikowi

trupi obraz - za dużo niebieskiego

żółty obraz/biel - za dużo zieleni a przede wszystkim czerwieni

nienaturalnie "ciepły"/przeczerwieniony obraz - za dużo czerwieni

TV to tak jak głośniki "hi-Fi" - trzeba się nieźle nagrzebać by wyszperać co co reprodukuje tak jak powinno bo producenci TV biorą ludzi za ciemna masę na którą działa przesycony kolor itp.

Ryszard_wpl, 12 Gru 2007, 15:22

>Gustaw - a propos oświetlenia - zawodowo - LEDy się przecież nie nadają - powiedz to wreszcie !!!

Nie, nie, nie i jeszcze raz, nie :-)))

Nie piszę tego tylko w oparciu o testy na targach IFA (TV LCD LED to jednak nowość).

Testowałem i instaluję monitory LCD z takim podświetleniem już od dość dawna i zapewniam, że jest bardzo dobrze.

Robiłem pomiary takich matryc za pomocą spektrofotometrów i kolorymetru i to jest skok jakościowy.

Nie chce mi się szukać wykresów i dlatego musisz ;-) uwierzyć mi na słowo.

Houk. :-)

To może poziom konsumencki różni się od profesjonalnej elektroniki.

U mnie w konsumenckiej (w meblach), oświetlenie LED nadaje się co najwyżej do oświetlenia pólek z płytami CD/DVD (ukryte w krawędzi). No i jeszcze czerwone diody pięknie podświetlają szklane półki na alkohol ;-)

Ryszard_wpl, 12 Gru 2007, 16:40

>U mnie w konsumenckiej (w meblach), oświetlenie LED nadaje się co najwyżej do oświetlenia pólek z

>płytami CD/DVD (ukryte w krawędzi). No i jeszcze czerwone diody pięknie podświetlają szklane półki

>na alkohol ;-)

A ja mam kieszonkowy miotacz plazmy.

Ta technologia sprawdza się jedynie przy eksterminacji kosmitów ;-)

Kyle

>Pograj na NEC WGX2 PRO (S-IPS) w szybką grę FPS i podziel się wtedy wrażeniami (i nie zapominaj że

>tutaj wymagania odnoście czasu reakcji matrycy są o niebo większe niż w filmie ... ~60 klatek/s,

>szybkie obroty itd.

tu właśnie udowodniłeś moją rację, zapomniałeś że podłączając się do LCD przez złącze D-SUB i/lub DVI sterujesz matrycą za pomocą karty graficznej, która to powoduje, że Twój obraz jest idealny (akceleratory grafiki wbudowane właśnie w karty graficzne to powodują - nie super technologia LCD). Chcesz się założyć to zapraszam do testów LCD sprzed nawet 4 lat i w grach będzie suuuuuper, natomiast filmy ... no jak to filmy ... smugokupa.

ArtS007, 13 Gru 2007, 20:55

>Gustaw, brawo za wpis O mnie. Rewelacja. Jeśli ktoś wziął to serio, to cóż...

>

>Ja też mam jeszcze gdzieś audiofilski ZK140 i radio z adapterem.

>

>ArtS :)

Mam przyjaciela psychologa, który "O mnie" Gustawa określa jako pasywnie agresywny. Jeżeli osoby, z którymi dyskutujesz i z tego tytułu szanujesz (bo jakiż byłby cel dyskusji z osobą, którą podwórkowo mówiąc masz "w dupie") karmisz takim "O mnie" to nie wysyłasz pozytywnego obrazu osoby, która chce dialogu. Raczej jest to projekcja negatywna nastawiona na konflikt i konfrontację.

macpiciu, 13 Gru 2007, 20:25

>tu właśnie udowodniłeś moją rację, zapomniałeś że podłączając się do LCD przez złącze D-SUB i/lub

>DVI sterujesz matrycą za pomocą karty graficznej, która to powoduje, że Twój obraz jest idealny

>(akceleratory grafiki wbudowane właśnie w karty graficzne to powodują - nie super technologia LCD).

>Chcesz się założyć to zapraszam do testów LCD sprzed nawet 4 lat i w grach będzie suuuuuper,

>natomiast filmy ... no jak to filmy ... smugokupa.

Na prawdę nie wiesz co piszesz. Elektronika sterująca matrycą, układ overdrive to nie jest karta graficzna. Karta graficzna wysyła tylko nieskompresowany obraz do monitora i na tym się jej zadanie kończy.

Kyle, 13 Gru 2007, 21:20

>Na prawdę nie wiesz co piszesz. Elektronika sterująca matrycą, układ overdrive to nie jest karta

>graficzna. Karta graficzna wysyła tylko nieskompresowany obraz do monitora i na tym się jej zadanie

>kończy.

Nieskompresowany? Grafika wysyła INSTRUKCJE STERUJĄCE, oprogramowywałeś kiedyś układy graficzne. Jeżeli masz taką możliwość przejrzyj listę studentów PW wydział FTiMS (później MiNI) kierunek Informatyka Stosowana (student o nazwie kodowej Maciej K.). Nie biorę swojej wiedzy o grafice i sterowaniu z powietrza, musiałem to robić żeby skończyć studia, a dziś żyję z wiedzy o obrazie, przetwarzaniu, wyświetlaniu, kompresji i charakterystyce.

macpiciu, 13 Gru 2007, 21:29

>Nieskompresowany? Grafika wysyła INSTRUKCJE STERUJĄCE, oprogramowywałeś kiedyś układy graficzne.

>Jeżeli masz taką możliwość przejrzyj listę studentów PW wydział FTiMS (później MiNI) kierunek

>Informatyka Stosowana (student o nazwie kodowej Maciej K.). Nie biorę swojej wiedzy o grafice i

>sterowaniu z powietrza, musiałem to robić żeby skończyć studia, a dziś żyję z wiedzy o obrazie,

>przetwarzaniu, wyświetlaniu, kompresji i charakterystyce.

Buahaha - przypominasz mi mojego byłego profesora - zielony koleś jak diabli X-P ... siedzi taki stary (~60-70 lat), Westfański na uniwerku bo taka chyba tradycja w rodzinie i wymaga popełniania błędów które popełniał kiedy wykładał materiał - LOL

Poczytaj trochę zanim zaczniesz bredzić - zacznij od specyfikacji DVI i transmitera TMDS ... .... a Twoje studia to zamknąć powinni ... jak zresztą moje X-P

ps. kolejny koleś który "skończył studia" ... ja też skończyłem i najwięcej się nauczyłem dzięki swoim zainteresowaniom ...

Dzięki stary ale mam 31 lat, a czytanie materiałów marketingowych pozostawiam naiwnym. Po drugie primo, Kyle, dyskusję z Tobą uważam za zamkniętą, osobiste wycieczki, wynikające z kompleksów, pod adresem czyjegoś wykształcenia są na poziomie budki z piwem. Żegnam prostaku.

Dla pozostałych, jedyny powód dominacji technologicznej państw takich jak USA, Japonia i Niemcy wynika bezpośrednio z szacunku do ludzi wykształconych, którzy przyczyniają się do rozwoju własnego Państwa, stosunek Kyle do edukacji ubliża mojej godności człowieka, który z własnej pracy sfinansował swoje studia, a w chwili obecnej, pomimo godziwej zapłaty, ma ambicje forsowania rozwiązań z różnych dziedzin informatyki, tak aby nasz kraj, instytucje administarcji publicznej były conajmniej w awangardzie Europy.

Czyli nadal twierdzisz że karta graficzna steruje matrycą w tak bezpośredni sposób że ma wpływ na smużenie ?

ps. mojej wcześniejszej wypowiedzi zupełnie nie zrozumiałeś -> sens =

1 skończone studia o niczym nie świadczą

2 skończyłem studia więc czemu miałbym mieć kompleksy ?

Co do Westfańskiego - Po prostu mnie denerwują ludzie którzy egzaminując wymagają błędów które popełnili na wykładzie - to tyle !

Nazywając mnie prostakiem wystawiłeś świadectwo o sobie - jak masz znajomego psychologa niech wystawi mój profil na podstawie tego co zamieszczam na forum. Mam żal że są tacy ludzie jak niektórzy uczący i mam zamiar tępić tych najgorszych bo bycie bezczynnym wobec niesprawiedliwości prowadzi do pogłębiania problemu.

macpiciu, 13 Gru 2007, 22:33

>Dzięki stary ale mam 31 lat, a czytanie materiałów marketingowych pozostawiam naiwnym.

Specyfikacja DVI i informacje o transmiterach to materiał marketingowe - Twój poziom wiedzy = zero w tej kwesti a moje mniemanie o Tobie spada

Kyle, dyskusję z Tobą uważam za zamkniętą, osobiste wycieczki, wynikające z kompleksów, pod

>adresem czyjegoś wykształcenia są na poziomie budki z piwem. Żegnam prostaku.

>

>Dla pozostałych, jedyny powód dominacji technologicznej państw takich jak USA, Japonia i Niemcy

>wynika bezpośrednio z szacunku do ludzi wykształconych, którzy przyczyniają się do rozwoju własnego

>Państwa, stosunek Kyle do edukacji ubliża mojej godności człowieka, który z własnej pracy

>sfinansował swoje studia, a w chwili obecnej, pomimo godziwej zapłaty, ma ambicje forsowania

>rozwiązań z różnych dziedzin informatyki, tak aby nasz kraj, instytucje administarcji publicznej

>były conajmniej w awangardzie Europy.

I ty uważasz ze masz szacunek dla innych ? Większy niż ja ? .... nie wiem jak słowami wyrazić ten nonsens

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.