Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TAF 700 SE PROBLEM

Popularny

Rekomendowane odpowiedzi

W tym wzmacniaczu zaobserwowałem takie zjawisko:

Po włączeniu w podłączonych do wzmacniacza słuchawkach słychać dźwięk silnie zniekształcony /rzężenie/ przez jakieś 2-3 minuty, potem to zjawisko się uspokaja i dalej grają już dobrze. Tak jest za każdym razem jak włączę wzmacniacz z podłączonymi słuchawkami ew. podłączę je tuż po włączeniu wzmacniacza. Czy ten objaw jest prawidłowy dla tego wzmaka?. Bardzo proszę o odpowiedź kogoś kto dobrze zna wzmacniacze Sony.

https://www.audiostereo.pl/topic/32800-sony-taf-700-se-problem/

nie znam sie dokladnie ale moim zdaniem nie jest to normalne. tam nie ma co sie rozgrzewać ani nic w tym stylu wiec dlaczego ma rzęźić ? to nie jest telewizor lampowy z lat 80 tych czy nawet wcześniej

Ta nazwa na początku jest prawidłowa..to chyba chodzi o TA-F700ES..Sony ....prawdopodobnie elektrolity ale nie w zasilaczu tylko w sekcjii napieciowej koncówki mocy juz straciły parametry..sa bliskie wyschnieca..trzeb uderzyc do serwisu i wymienic na nowe..standardowo tam były albo 470 albo 1000uF/63V..

Jest ok od samego początku. Wmacniacz gra ładnie i dysponuje dużą mocą nie ma efektu kompresji dźwięku przy wyższych poziomach głosności. Jestem z zawodu elektronikiem, ale przygodę z awodem skończyłem wiele lat temu /jakieś 27/ jednak lutownica nie jest mi obca i rozróżniam typy kondensatorów. Przydałby się schemat. Zastanawiam się czy wyjście słuch. otrzymuje sygnał z osobnego wzm. słuchawkowego czy z przedwzmacniacza. Może jest jakiś problem z zasilaniem wzm. słuchawkowego /jeśli taki jest/ i napiecie się stabilizuje po 2-3 min. ?

Tego Sony kupiłem jakiś czas temu na Allegro i nawet sporo dałem /720-. z doręczeniem/ a okazało się że nie kontaktuje gniazdo słuch./musiałem rozebrać i dokręcić, wymienić popalone kontrolki, oczyścić z kurzu bo był potwornie brudny wewnątrz/ A miał być w stanie "idealnym".

Mam jeszcze TAF 500 SE który uzywałem jakiś czas wczesniej tam wszystko gra stan jest b. dobry tylko muszę naprawić dwie gałki /wyłamane wewnatrz prowadnice na trzpień potencjometru/ Myślałem że będzie dźwięk klasę wyżej jak zmienię wzmacniacz ale nie jest ta różnica tak b. widoczna. Zresztą 500-kę rozbiera się znacznie łatwiej jak 700-kę ale ta druga ma wszystkie gałki metalowe i jest nieco solidniej zrobiona choć konstrukcja 500-ki wydaje się nowocześniejsza /wejścia video, kontrolki led, łatwiejsze zdejmowanie płyty czołowej/.

B. dziekuję Ci za odpowiedź i może znasz jakiegoś kolegę w Warszawie który mógłby w tego typu problemach pomóc ?

Pozdrawiam

Przepraszam poprzedni wpis był do Piotrek608. /mam jeszcze pewne kłopoty z korzystaniem z Forum ale myślę że będą przejsciowe/ Dziekuję też pozostałym Kolegom za zabranie głosu i radę. Pozdrawiam wszystkich.

Wyjscie słuchawkowe w sonych nowszych które ja znam z zasady jest zasilane z wyjscia na kolumny z prostego dzielnika rezystorowego..470ohm/820ohm..róznie zaleznie od modelu..z zasdy sony serii 5678 sa schematowo do siebie podobne..jedyne co wieksza moc transformatorów lub wieksza ilosc tranzystorów wyjsciowych..schematy sa te same od lat z niewielkimi zmianami..wiekszosc zmian w sony dokonuje sie w wygladzie fizycznym..nowsze modele sa niby ładniejsze zbajerowane..ale ogólna ideea jest od lat ta sama.

do Piotrek608

Tu chyba jest inaczej bo wzmacniacz od chwili włączenia pracuje normalnie tylko wyjscie słuch. nie. Efekt który słychać jest podobny do tego jak wmacniacz przestaje dostawać napięcie zasilające a jeszce gra i zaczyna spadać napiecie na kondensatorach zasilacza wtedy prez chwilę "charczy". Takie coś słychać w gnieździe słuchawkowym przez 2-3 min. potem efekt zanika i sygnał staje się "czysty" i taki pozostaje do następnego właczenia kiedy problem się powtarza.

Pozdrawiam.

Zajrzyj do wzmacniacza i odszukaj układ scalony odpowiedzialny za wzmacniacz słuchawkowy. Zmierz napięcia zasilania wzmacniacz słuchawkowy po włączeniu wzmacniacza. Jak są cały czas te same to zrób to co Ci wcześniej poradziłem. POZDRAWIAM:)

Do RAF 12 Kwi 2007, 16:25

Przydał by się jakiś schemat tego TA-F700 ES. Nie wiem jak zlokalizuję kondensatory sprzęgajace oraz napięcie na wzm. słuchawkowym. Mierniki oraz oscyloskop oczywiscie mam. Piszesz zeby zmierzyć napięcie na wzm. słuch. Ma być po włączeniu stale takie samo?. Może się stabilizuje po jakimś czasie ? Mam też Sony TA-F 500 ES, tam wzm. słuch. działa dobrze od chwili włączenia. W gruncie rzeczy nie jest to jakieś uciążliwe i po chwili wszystko działa dobrze. Jeżeli te ew. kondensatory nie spowodują jakiegoś uszkodzenia wm. słuch. to mozna tym żyć. Jak myslisz?. POZDRAWIAM

chyba kupisz tego schema tylko w firmie Klar-psp w Barlinku..wpisz w goglach klar-schematy to ci wyskocza...winni miec a jak nie to Ci sciagna..noto widze ze kiedys sony tak nie szczedziło na materiałach jak pózniej...osobny wzmacniacz słuchakowy we wzmacniaczu mocy(?) ciekawy jestem czy jest na wzmaku operacyjnym 4556JRC czy na jakichc dyskretnych elementach..

Zrób zdjęcie środka, prawdopodobnie nie będziesz musiał kupować serwisówki. Napięcie po włączeniu ma być cały czas takie samo. Jak zrobisz zdjęcie środka to szybciej pomożemy Ci zlokalizować wzmacniacz słuchawkowy i wyeliminować usterke. POZDRAWIAM:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.