Skocz do zawartości
IGNORED

Anti IC's;IC Zelum AC kontra reszta:)

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Zyzio,

Byłbym raczej bardziej ostrożny w formułowaniu wniosków. Generalnie masz rację, jednak czasem chodzi o coś bardzo specyficznego i nawet mało uchwytnego - ale jednak może mieć to znaczenie przy wyborze takiego, a nie innego elementu w systemie. W naszym hobby w postaci choroby audiofilią zwanym rzecz polega - niestety - na niuansach/niuansikach. Zobacz wpisy i dyskusje na forum. W gruncie rzeczy - ktoś mógłby powiedzieć - Forumowicze dzielą włos na czworo itp. Ale w tym jest zabawa.

piotr_lass

Do celów DIY sprzedawany jest "TROCHĘ :):) INNY" drut :) (średnica, wygrzewanie, powleczenie emalią itd), która stanowi izolator. Będzie niezły ale namiastką głośnikowego.

Natomiast druty sygnałowe nie występują w wolnym obrocie- nie są sprzedawane.

Natomiast nie ukrywam ze ja mam dostęp do wszystkich produktów P.S z powodu ogromnych zakupów jednostkowych.

Do wszystkich.->

...Nie ma się co sprzeczać nad wyższością jednych świąt nad drugimi. Każdy kabel jaki by nie był dobry musi sie "spasować" w systemie. Moze być że gorszy zagra lepiej i odwrotnie. Ważne by osiągnąć pełne zadowolenie i by drut cieszył ucho danego słuchacza....

Pozdr.

Być może będzie mi dane sprawdzić kabelki sygnałowe za ok miesiąc. Zamówiłem sobie u kumpla - akurat za miesiąc będzie leciał do Polski. Zamówiłem na buletach. Nie wiem czy mi się spodobają - jesli nie, będa do kupienia za 150 dolców - tak jak na stronie.

Anti Cable's świetnie spisują się w komplecie czyli: IC, głośnikowy i siecióweczka:):)

Oto zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-773-100005764 1188572652_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mam IC na bulletach i powiem ze bardzo podoba mi sie ten kabel ale do topowych kabli mu brakuje klasy, to czego mu rowniez brakuje to wypelnienie ( wyzszy bas i nizszy srodek ) ale za te pieniadze to niema co narzekac

Zapominacie o jednym : Antykable bardzo długo się wygrzewają.....a po pełnym wygrzanuiu jest jeszcze lepiej, u mnie taki Anti IC na bulletach wgniata w glebę i spluwa z obrzydzeniem na Cardasa Neutral Reference, o różnicy w cenie nie wspomnę...... :)

Korzystając z wolnego popołudnia zrobiłem sobie jeszcze jedną próbę. Jak wspominałem, mam w bi-wire na "dole" Acoustic Zen Satori. Na "górze" jest natomiast Sonus Oliva. Popróbowałem czym na "górze" różni się Antikabel (AK) od Sonusa (SO). Można by powiedzieć, że szukanie takich detali to masochizm. No ale jak jeszcze ten kabel mam korzystając z uprzejmości Zydelka, to trzeba popróbować. Moim zdaniem różnice są prawie, prawie na granicy percepcji. Ale jednak są. AK jest mniej szczegółowy, odrobinę bardziej metaliczny, "blachy" brzmią bardziej metalicznie. SO jest bardziej detaliczny, szczegóły są ciekawiej prezentowane w przestrzeni. SO jest kablem bardziej przestrzennym.

Nie wiem na ile powyższy opis można uznać za uniwersalny i powtarzalny w innych systemach. To jednak moje uwagi z konkretnego eksperymentu. Zatem Próbujcie Panowie i Panie aż znajdziecie ideał dla siebie.

stachu7012, 31 Sie 2007, 20:21

>Korzystając z wolnego popołudnia zrobiłem sobie jeszcze jedną próbę. Jak wspominałem, mam w bi-wire

>na "dole" Acoustic Zen Satori. Na "górze" jest natomiast Sonus Oliva. Popróbowałem czym na "górze"

>różni się Antikabel (AK) od Sonusa (SO). Można by powiedzieć, że szukanie takich detali to

>masochizm. No ale jak jeszcze ten kabel mam korzystając z uprzejmości Zydelka, to trzeba popróbować.

>Moim zdaniem różnice są prawie, prawie na granicy percepcji. Ale jednak są. AK jest mniej

>szczegółowy, odrobinę bardziej metaliczny, "blachy" brzmią bardziej metalicznie. SO jest bardziej

>detaliczny, szczegóły są ciekawiej prezentowane w przestrzeni. SO jest kablem bardziej

>przestrzennym.

>Nie wiem na ile powyższy opis można uznać za uniwersalny i powtarzalny w innych systemach. To jednak

>moje uwagi z konkretnego eksperymentu. Zatem Próbujcie Panowie i Panie aż znajdziecie ideał dla

>siebie<

w moim systemie SO srebrne zagrały bardzo metalicznie, i ogólnie źle na tyle, że Pan A. Witek sam to stwierdził i podłączyliśmy Antikable.

Było tak dobrze że uznaliśmy, iż ten IC jest najlepszym rozwiązaniem w prowadzonych testach.

Zatem...

Próbujcie Panowie i Panie aż znajdziecie ideał dla

>siebie

szkoda, że Bartek1 (chyba) zaprzestał "produkcji" bo jego IC były naprawdę dobre i w cenie Anty, a w niektórych systemach na pewno lepsze od Anty. Głośno było tylko o głośnikowych Bartka1, a szkoda :)

Natomiast Anty sprawdzą się w wielu systemach bez wątpienia więc warto próbować, tym bardziej, że Zydelek nie robi problemu z pożyczeniem

A dlaczego to mialem niby sluchac podrabianych Lelumkow?

Po pierwsze nie sluchalem w swoim systemie tylko u kolegi a tak naprawde to zawsze mi pasowaly Velumy i powiem wiecej tam gdzie byly wpiete tam byl conajmniej dobry dzwiek mowa o AS tylko w tym konkretnym przypadku okazaly sie grac gorzej ot co.

Nie wiem czy moge to powiedziec ale Robtango stwierdzil jednoznacznie ze,, czerwonce,, glosnikowe za cene czapki sliwek zagraly lepiej niz jego ulubione i uwazane za top kable Kondo KSL wiec cos w tym chyba musi byc bo wiekszego fanatyka pod tym wzgledem ciezko znalezc.

Ze wzgledu na upierdliwe BFA w Cyrusie i braku odpowiednich bananow nie podpinalem rownie upierdliwego druta czytaj ,,czerwonca,, u siebie i byc moze zle zrobilem.

robix.

Zostałem poproszony o rozstrzygnięcie : czy oferowany kabel przez Roberta z Oławy / robtango / jest oryginalnym produktem Velum.

Robert zachwala ten kabel jako najświeższą produkcję wykonaną na specjalne zamówienie. Po obejrzeniu fotki pokazanej przez annawroc , kategorycznie mogę stwierdzić , że to kompletna ściema i bzdura, nigdy żadne velumy nie miały wtyczek RCA Neutrika.

Jest to ordynarna podróba i jakiekolwiek oceny tego kabla w testach jako autentycznego kabla Velum to oszukiwanie ludzi i wprowadzanie ich w błąd.

Ocenę takiego postępowania pozostawiam już samym forumowiczom.

Mariusz Olszewski

zorro, 4 Wrz 2007, 22:16

>Teraz widzę , to jakiś Velum a nie kabel Zydla :)

Moze Zydelek znow sie "napil" i pomylil "V" z "Z"? :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Sprzedaż zakończona - cena minimalna nie została osiągnięta

Dla Sprzedającego:

wystaw przedmiot ponownie

Transport i płatność

Opcje transportu Formy płatności

Przesyłka pocztowa priorytetowa (list polecony/paczka)

Odbiór osobisty Wpłata na konto bankowe (płatność z góry) Koszt wysyłki: brak danych

Opis

Stan Używany

VELUM POWER CABLE - bardzo gruby kabel zasilający HIGH-END. Wyraźnie poprawia brzmienie praktycznie każdego urządzenia, łącznie z bardzo drogimi CD czy wzmacniaczami, szczególnie lampowymi, nawet tam gdzie producenci chwalą się bardzo dobrymi sekcjami zasilacza. Odczuwam różnicę, nawet jak podłączam nim do sieci bardzo dobry kondycjonaer sieciowy Accuphase. Jest to ten gruby wysoki model VELUM, bo jeszcze jest znana cienka, tańsza wersja. Parę lat temu zapłaciłem za niego 4500, prawdziwy HIGH END wśród kabli zasilających.

Pokaż zdjęcie w nowym oknie

Wybierz zdjęcie

--------------------------------------------------------------------------------

Dodano 2007-08-22 13:43

Kabel ma 7 lat, posiadam go od nowości, kupiłem od jedynego wówczas importera tych kabli z Niemiec. Nosi normalne ślady używania, jak to z kablami użytkowanymi przez kilka lat, nigdy nie rozbierany, nie naprawiany, w pełni sprawny. Nie posiada żadnych innych oznaczeń niż to które przedstawia fotka "Velum power cable". W momencie zakupu były to bezwzględnie najlepsze dostępne kable zasilające, jakie można było kupić w PL lub sprowadzić.

--------------------------------------------------------------------------------

Dodano 2007-08-23 06:06

Ktoś mnie tutaj poprawił, że kable Velum nie pochodzą z Niemiec (jak myślałem i jak mi powiedziano przy zakupie-może w ten sposób kamuflował się wówczas ich producent, z pewnością są jednak bardzo dobre,choć były bardzo drogie), jednakże wtyczka w tych kablach jest z pewnością typu niemieckiego. Posiadałem parę tych kabli i wszystkie były identyczne.

Dodano 2007-08-28 19:29

Długość kabla ok 190cm

Dla rozluźnienia załączam opis jaki sprzedający Veluma zamieścił na swojej aukcji.

Z tego wynika (jak podaje sprzedawca) Velum miał być kablem prod. niemieckiej. Pierwszego Veluma jakiego miałem pożyczonego od Garmina też mi reklamowano jako prod. niemiecki.

Garmin jako pierwszy w Polsce "wykonał sekcję" krojąc kabel. Przez dłuższy czas kabel był mu natchnieniem twórczym przy konstrukcjach Garminowych kabli.

Miło więc jest wiedzieć że Velum to Polska firma.

Jednoczesnie chcę powiedzieć, ze Velum i Zelum to zwykły zbieg okoliczności. Ja osobiście nigdy nieczego nie podrabiałem i nie mam zamiaru podrabiać. Co niektóre konstrukcje mogą być wyłącznie natchnienie na moc twórczą DIY a że czasem uda się coś "skręcić" co potrafi zabrzmieć lepiej od niejednego uznanego to trudno.

Pozdr. kablo maniaków i ich przeciwników.

foxbat, 4 Wrz 2007, 22:19

>zorro, 4 Wrz 2007, 22:16

>

>>Teraz widzę , to jakiś Velum a nie kabel Zydla :)

>

>Moze Zydelek znow sie "napil" i pomylil "V" z "Z"? :

Nie martew się. Nie napił się a nawet po wódce potrafi rozróżnić bullety czy Neutrik Profi od wtyku RCA ze sklepu RTV będącego kopią wtyków WBT :):)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.