Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe vs stare CDP - test

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim numerze hificritic.co.uk (na marginesie polecam - IMO najlepsze aktualnie dostepne pismo na rynku) jest puczający test 3 nowych odtwarzaczy CD.

Otrzymały one następujące noty za brzmienie:

Arcam 192 - 15pkt

Creek Classic - 22pkt

Naim CD5i - 14pkt

Nie było by może nic w tym nadzwyczajnego, ani tym bardziej pouczającego, gdyby recenzent (Martin Colloms) nie pokusił się o dość niecodzienne porównanie w/w odtwarzaczy do ... 15 letniego Rotela RCD 955AX, kosztującego onegdaj 250GBP.

Wyniki były zaskakujące - Rotel otrzymał notę aż 21pkt za dźwiek ! A więc minimalnie gorzej od Creeka, ale zdecydowanie lepiej niż Naim i Arcam !

Oczywiście sam Colloms przyznaje, że 250 funtów kiedyś to nie to samo co dziś (dziś musiał by kosztować ok. 600 funtów), ale sam fakt braku wyraźnego postępu jest zastanawiający.

Oczywiście w normalnej gazecie (hificritic jest "nienormalny", bo jest z założenia pismem pozbawionym reklam) pewnie byście tego nie przeczytali - stało by to w sprzeczności z interesami reklamodawców/dystrybutorów, którzy żyją z handlu sprzetem NOWYM.

I dlatego jest to jeszcze jeden powód aby zaprenumerować sobie to pismo.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/32938-nowe-vs-stare-cdp-test/

Do tego testu proponowałbym dodać zgrane z CD bezstratne wav i odtwarzane za pomocą np PDA podłączonego w miejsce CD.

PDA może być np ten (mogę udostępnić do testów)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

Meridian 508.24 dla niektórych jest do dzisiaj wzorcem.

Ciut off topic - Po raz kolejny potwierdza się coraz większa klasa cedeków Creeka,którego piece słyszałem i były IMHO słabiutkie. W ub. roku Destiny a teraz Classic cd otrzymał najwyższą notę w HiFi World.

Osobiście nie sądzę, aby stopień wyjściowy i DAC zastosowany w tym urzadzeniu mógł konkurować z jakimkolwiek lepszym CD. Prawidłowy odczyt danych to za mało.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

^^^^^ To oczywiście do wpisu Falco o PDA.

Ten Rotel jest na CDM 4 i dac-u TDA1541A. typowy Philipsowski tandem z tamtych lat. Podobnie postępowało wiele audiofilskich firm: Quad, Micromega, Rotel, Naim, Arcam...itd

Pakowali po prostu Philipsowskie napędy seri CDM wraz z tandemami TDA1541 (A lub nie A) wraz z SAA7220 na swoje płyty główne i w swoje obudowy. Po prostu były wyśmienite i dla wielu do dzisiaj są wzorem.

Te same dac-ki i napędy były w drogich maszynach jak Marantz CD 94, CD 12, Philips CD880, Cd 960, Revox 226, McIntosh i sporo innych (tyle że juz oczywiscie w innej aplikacji).

Nie dziwne wiec że jakoś tam to gra nawet w najprostszej aplikacji. Gdyby wziął starego Naima z tych na TDA1541A pewnie by zagrał jeszcze lepiej.

Ja nie widzę w tym nic nadzwyczajnego a wręcz to raczej normalne i zrozumiałe. Trzeba wziąść też pod uwage wysychanie kondensatorów na przykład, czasami taki dziadek po wymianie wszystkich elektrolitów nagle odzywa sie całkiem innym brzmieniem. Tego Rotela miałem i przerabiałem i szczerze powiedziawszy był mocno średni. Lepsze efeky moza uzyskać z niektórymi pozornie tandetniejszymi Marantzami i Philipsami z tamtych lat.

Bartek1, 17 Kwi 2007, 12:17

TDA1541 (A lub nie A) wraz z

>SAA7220 na swoje płyty główne i w swoje obudowy. Po prostu były wyśmienite i dla wielu do dzisiaj są

>wzorem.

Posłuchaj rewelacji wg AV tj Opera Consonance 120 - krew uszami leci.

>W ostatnim numerze hificritic.co.uk (na marginesie polecam - IMO najlepsze aktualnie dostepne pismo

>na rynku)

(...)

>I dlatego jest to jeszcze jeden powód aby zaprenumerować sobie to pismo.

hm, nowinka dwóch starych wyjadaczy prasy typowo komercyjnej tj. Collomsa i Messengera

może to i dobre będzie, zobaczymy, ale pachnie podstępem

lepsze bo sprawdzone i ze znacznie dłuższym stażem jest TAC - The Audio Critic - z którego Colloms i Messenger bezczelnie skalkowali nawet tytuł :-))

Ukryta Zawartość

a za lekko wysezonowane numery teraz nawet nie trzeba płacić - "14 Back Issues of The Audio Critic Are Now Available as Downloadable PDFs"

smacznej lektury poleca

graaf

miłośnik hi-fi i Muzyki (dla Elberotha et consortes oczywiście troll)

Ukryta Zawartość

przykładowo z numeru 26 TAC (rok 2000)

>>

The 10 biggest lies in audio:

1. The cable lie

2. The vacuum-vube lie

3. The antidigital lie

4. The listening-test lie (sic!)

5. The feedback lie

6. The burn-in lie

7. The biwiring lie

8. The power conditioner lie

9. The cd treatment lie

10. The golden ear lie (sic!)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam:)

Ukryta Zawartość

a_men, 17 Kwi 2007, 12:52

>

Ukryta Zawartość

>Pozdrawiam:)

Z ta "małą" różnicą, że facet wydający to pismo jest absolutnym lunatykiem.

Oto przykład jego radosnej twórczości, z recenzji wzmacniacza Parasounda:

"Longtime readers of The Audio Critic know the drill that comes at this point: I repeat, for the nth time, that all amplifiers having high input impedance, low output impedance, flat frequency response, low distortion, and low noise floor sound exactly the same when operated at matched levels and not clipped."

LOL

Muszę jednak przyznać, że niektóre jego teksty, choć całkowicie oderwane od rzeczywistości, są faktycznie zabawne. Polecam the good guys and the bad guys of hifi z numeru 24go:

Ukryta Zawartość

Miałem to jakieś 10 lat temu w oryginale, niestety w kolejnej przeprowadzce zgubiłem - dlatego dziekuję za przypomnienie !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Elberoth

Mój wpis odnosił sie tylko i wyłącznie do skojarzeń związanych z nazwą.

Osobiście nie zgadzam się ze wszystkim co on pisze. Jestem zwolennikiem zdrowego rozsądku, ale nie przeginania pały w żadną ze stron:)

Również pozdrawiam:)

>Z ta "małą" różnicą, że facet wydający to pismo jest absolutnym lunatykiem.

oczywiście Elbi jak zwykle nic nie zrozumiał z wyraźnie za trudnego dla niego tekstu, biedactwo

z wypowiedzi Aczela nie wynika oczywiście, że "all amplifiers sound the same" (jak kiedyś prowokował światek audio redkator Stereo Review Julian Hirsch)

rzecz nie jest tak prosta

dla zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

rzecz w tym, że (jak to podsumowuje Linkwitz):

The loudspeaker is by far the weakest link in the reproduction chain. Unless you have really poorly designed associated equipment you cannot get significant improvement in accuracy by going to very expensive equipment. Marketing departments like to tell you otherwise. Hearing a change is not an indication of greater accuracy. Some products are designed to make an audible change so the customer will notice it. Other products rely on the power of suggestion which works the better, the higher the price tag.

i tyle

Ukryta Zawartość

Jeżeli to twój guru - to gratuluję. Lepiej nie mogłeś wybrać, LOL.

Jako jego wyznawca, może wyjaśnisz nam zatem dlaczego, wg. twojego mentora:

1) wszystkie CD grają tak samo

2) CD jest lepsze od analogu

3) wszystkie wzmacniacze graja tak samo (ze wspomnianym wyżej zastrzeżeniem)

4) 16-bitrozdzielczości CD w 100% wystarcza aby nagrac na płycie każdą, nawet najmniejszą informację (czytaj: 18, 20bit itd to wymysł tweako industry i wielki humbug).

Wszystko to są herezje TYLKO z jednego numeru audio critic. Gdybym przeczytał ich kilka, lista pewnie była by duzo dłuższa.

[O tym że kable nie mają znaczenia i tym podobnych nawet nie wspominam, bo w świetle powyższych "teorii" są to teorie względnie niegroźne :-)))) ]

graff -> bym zapomniał - moglibysmy porozmawiac na te tematy, gdybyś cokolwiek, kiedykolwiek słyszał (poza słuchawkami Shure i Grado 60) - np. jakiś dobry wzmacniacz lub CD. A tak ... rozmowa ze ślepym o kolorach. Niestety.

Tak z ciekawości wbiłem sobie słowo Aczel w wyszukiwarke na Audio Asylum, i dostałem kilka fanych wyników. To jeden z ciekawszych:

"Ethics are involved and violated when someone does something *patently dishonest for his own personal benefit*.

Which is what Aczel did with the Fourier loudspeaker - he gave it a glowing review, stopped piublishing and waited 7 years before admitting he owned 50% of the company. Did he use subscriber's money to fund the speaker project? If so, that would probably enter into the *illegal* area as well.

So his speaker wasn't very good and the company went bankrupt - that speaks to the guy's *credibility* not to mention *judgement*.

Then after 7 years he got more funding and began publishing again - offering to complete anyone's subscription who wrote to him and confirmed their address - I suspect few did.

His reborn magazine was filled with bile toward the audio industry who rejected Aczel's greatest audio achievment. "

Niezły typ.

I jeszcze dalej:

Quote: "...Halcro, Mark Levinson, Pass Labs, et al., whose astronomically priced products sound the same as a $200 Pioneer receiver" <

LOL

I tak sobie czytam i pękam ze śmiechu, aż w końcu wszystko stało sie jasne:

"Yes, he is probably 80 years old. Easy to believe because if you talk to him, you quickly realize he cannot hear a darn thing you're saying. And, this from a guy from Philadelphia; we are known for speaking quite loudly.

Makes you wonder how salient his opinions on audio are... "

Jak się ma 80-kę na karku, to faktycznie wszystko juz brzmi tak samo :-)

Ale, jak widać, i to nie przeszkadza aby dla niektórych być guru, LOL.

Może gość używa do odsłuchów tych audiofilskich słuchawek :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

łech łech łech

podzielam zdanie Linwkitza, że "unbiased listeners have no difficulty recognizing accurate sound reproduction, even with hearing damage or with hearing aids"

święta prawda

ps.

oczywiście Linkwitz nie jest żadnym moim guru ani Aczel ani Jordan ani Watkinson ani Moulton ani Manger ani Toole ani Yoshii ani wielu wielu innych, od których można nauczyć się wielu interesujących rzeczy, o których Elbi i jego koleżkowie - "probably the last perservering nerds, now that computer hacking is respectable, almost mystical" - nie mają i mieć nie będą pojęcia

graff, cytat, który przytoczyłeś można zastosować do zapewne 99% procent społeczności... także Ciebie... o czym to świadczy? o tym, że to 99% nie rozumie obcojęzycznych cytatów, które cytuje?

Re: camle, 18 Kwi 2007, 23:33

>graff, cytat, który przytoczyłeś można zastosować do zapewne 99% procent społeczności... także

>Ciebie...

zapewne można do 100% "unbiased listeners"

>o czym to świadczy? o tym, że to 99% nie rozumie obcojęzycznych cytatów, które cytuje?

czego nie zrozumiałem w cytacie, który przytoczyłem?

czy mógłbyś przetłumaczyć proszę :-)

bo mam wrażenie, że raczej ja nie zostałem zrozumiany przez Ciebie

tu kontekst tego cytatu:

Ukryta Zawartość

(scroll down!, section "listeners")

Ukryta Zawartość

Zdezi, masz przywidzenia?

gdzie tu widzisz "całą stronę w obcym języku"?

a co do cytatów to chyba jest to w zwyczaju ani regulamin tego nie zakazuje

Elbi wkleja po angielsku, Peter Daniel i inni

co za problem?

dzięki takim cytatom forum być może staje się nieco mniej zaściankowe

Zdezi - głowa do góry!

na naukę nigdy za późno a angielski to język relatywnie nietrudny do opanowania w stopniu "komunikatywnym" :-)

graaf, 19 Kwi 2007, 10:17

>Zdezi, masz przywidzenia?

>gdzie tu widzisz "całą stronę w obcym języku"?

>

>a co do cytatów to chyba jest to w zwyczaju ani regulamin tego nie zakazuje

>Elbi wkleja po angielsku, Peter Daniel i inni

>co za problem?

>

>dzięki takim cytatom forum być może staje się nieco mniej zaściankowe

>

>Zdezi - głowa do góry!

>na naukę nigdy za późno a angielski to język relatywnie nietrudny do opanowania w stopniu

>"komunikatywnym" :-)

graaf -- > ja już apelowałem do Ciebie ... więcej od siebie a mniej internetowych patchwork'ów :)

A tak na marginesie .... mam nadzieję, że chociaż z grubsza rozumiesz to co przeklejasz.

zdezintegrowany_3PO

ps. o mnie się nie martw w kwestiach językowych :) ... jakoś sobię radzę ... chociaż w słownictwie technicznym nie siedzę :)

>A tak na marginesie .... mam nadzieję, że chociaż z grubsza rozumiesz to co przeklejasz.

ze swojej strony ze smutkiem muszę przyznać, że już dość dawno straciłem nadzieję, że Ty rozumiesz, choćby z grubsza, to co ja "przeklejam" :-(

"a za lekko wysezonowane numery teraz nawet nie trzeba płacić - "14 Back Issues of The Audio Critic

Are Now Available as Downloadable PDFs""

graaf --> dla mnie cytat który wkleiłeś to przejaw zaściankowości ... nie potrafisz przetłumaczyć tak prostego zwrotu że aż musisz go przeklejać?

Jeśli już tak obnosisz się ze znajomoscią jezyków .. to może pisz wyłącznie po angielsku ... przynajniej lepiej będzie się czytało :)

No chyba że twój angielski to taki "polinglish" ;)

zdezintegrowany_3PO

>internetowych patchwork'ów :)

znam ja dobrze tę niechęć do wiedzy :-))

powtarzam - od innych - także dzięki sieci www (jeśli się wie jak z niej korzystać) - można nauczyć się wielu interesujących rzeczy, o których "probably the last perservering nerds, now that computer hacking is respectable, almost mystical" nie mają i mieć nie będą pojęcia

graaf, -->

ctrl c ctrl v opanowałeś bezbłednie ....

pora byś napisał wreszcie coś od siebie ...

może coś o Rehdeko ... które miałeś odsłuchać ... a może o Avalonach ... :)

zdezintergwoany_3PO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.