Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny DIY?

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

A więc zacznę od początku. OgólIE słucham dużo Muzyki a filmy wole oglądać po to żeby miały sens i dobrą fabułę a nie efekty dźwiękowe. Zawsze miałem sprzęt stereo - czyli kolumny na VIFIE TC18WG i i na wysokotonowcu DX25, CD pioneer PD-S904 i mnóstwo róznych wzmacniaczy zaczynając od nada C320BEE - dobry bas i dynamika nic więcej, pózniej musical fidelity F10 - strasznie zamulony, następnie sony TA-F550ES- świetna góra i śrenica ale bas wogóle bez życia, następnie Grundig A903 - no jakoś grał jak najzwyklejszy tranzystor i na dodatek wyłanczał mi sie bo moje kolumny sa 4 omowe a on tego nie pocioągną, nastepnie Nad 3220PE i było juz niezle ale czegoś brakowało. I co? i nie znalazłem tego czego chce wiec odbiło mi sprzedałem CD i wzmacniacz i kupiłęm kino domowe Yamah - wiem nie komentujcie tego. Teraz mam amplituner Yamaha RX-V559, DVD Yamaha 559MK2 moje kolumny na froncie czyli te opisane wczesniej. Jako sorundy zrobiłem sobie Totem mitei centralke na wzór mite center. Jedno wiem Słuchanie muzyki na tym kaleczy mój umysł jak i ucho i psyhike. Sprzedaje amplituner!!!- chetnych zapraszam do kupna. Dvd zostawie sobie do oglądania filmów bo i tak za grosze pózjdzie wiec szkoda. Totemy sobie zostawie bo fajnie graja:) Upatrzyłem sobie juz wzmacniacz. będzie nim LUXMAN L-410. Cd kupie na końcu. Pytanie główne leży włąsnie dopiero tu. Czy znacie jakies dobre schematy kolumn na takich basach VIFA TC 18WG jednym lub 2 basach w obudowie? Tweeter moze być inny bo i tak ten mój zamierzam zmienic. Głownie zmieniałem tak często wzmaki bo moje kolumny są beznadziejnie zestrojone - nie umiem za bardzo tego robic. Chciałbym jakis sprawdzony przepis. Zastanawiałem sie nad VISATON VIB 2000 GF. Co o nich wiecie? Co możecie polecić w cenie do 1000zł za same głośniki. Słucham różnej muzyki od soundtracków po pink floyd do elektroniki depeche mode. Cenię sobie najbardziej w dzwieku przestrzen i detaliczną góre. Kolumny muszą mieć tez dobry wykop bo czasem tylko tak słuchana muzyka mnie uspokaja:) Proszę polećcie coś! Mam w domu wysokotonowce Monitor Audio ale nie mam zadnych parametrów do nich - są na zdjęciu. Więc ciężko będzie coś na nich zrobić. Pomóżcie! Ja chce spowrotem Słuchać muzyki a nie kaleczyć uszy:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12839-100003908 1176824866_thumb.jpg

post-12839-100003909 1176824866_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32943-jakie-kolumny-diy/

Mam raczej pytanie niż sugestie, a więc mam trochę sprzętu DIY i jestem zadowolony z jakości ale jeżeli chodzi o funkcjonalność ( pilot w ręce tego najbardziej mi brak ;) ) to ciągle brakuje wiele tym wynalazkom.

I tu pytanko do kolegów może zakup amplitunera Marantz z tych wyższych modeli o których Panowie redaktorzy wypowiadają się pochlebnie jeżeli chodzi o stereo nie jest takim głupim pomysłem.

Mam Symasyma Gainclone LM4780 w mostku FINE ARTS A 9000 i nigdy nie miałem nic fabrycznego oprócz nieciekawej przygody z amplitunerem Sony STR 345 ;).

https://www.audiostereo.pl/topic/32943-jakie-kolumny-diy/#findComment-748343

Do 1000zł pewnie będzie ciężko coś poszukać co grałoby dobrze. Chyba ze znajdziesz parametry tych wysokotonówek to jest szansa że ktoś pomoże dobrać niskośredniotonowce i zaprojektować zwrotkę.

https://www.audiostereo.pl/topic/32943-jakie-kolumny-diy/#findComment-748374

Mam i zwykłe TOTEM MITE i prócz tego centralny. Czytałem o tym ze grają pięknie z GC, ale one będą raczej w drugim planie jako kolumienki których czasem posłucham ponieważ brak im zdecydowanie całego fundamentu dżwięku jakim jest niski bas - na dłuższe słuchanie się nie nadają. Pomyśle na clonami proac ale zaraz musze znaleść do nich konstrukcje, sprawdzić ile kosztują głośniki i znaleś schemat zwrotki

https://www.audiostereo.pl/topic/32943-jakie-kolumny-diy/#findComment-748840

A może zrobić jakieś subwoofery dwa do tych totemów, tylko aktywne raczej bo one są 4 omowe więc ich nie podepne równolegle do wzmaka. Najbardziej to chciałbym zrobić coś na 4ech vifach TC18WG 4 omy i do tego np tweeter vifa Xt19 lub Xt25. Co o tym myślicie bo mam takie 4 basy i nie wiem co mam juz robic. a proac to wydatek 1500zł za same głośniki więc nie za bardzo chyba że ktoś odda takie klony za amplituner YAMAHA RX-V559:)

https://www.audiostereo.pl/topic/32943-jakie-kolumny-diy/#findComment-748854

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.