Skocz do zawartości
IGNORED

monitory dla początkującego:)

1PSD1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar zmienić swoje Jamo Studio 180 na jakieś monitory.Jestem jeszcze młody i początkujący wiec moje wymagania nie są duże... chciał bym monitory w granicach 400zł-450zł (za parę). Myślałem o Jamo E600, HECO Victa 200, KODA AV-737T. Możecie mi jeszcze podsunąć jakieś w tej granicy pieniężnej?? Z góry Dziękuje.Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/32944-monitory-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/

1PSD1,

ostatnio na Allegro ktoś wyprzedaje m.in. angielskie monitory Mordaut Short Avant MS902 po 300 pln/para; moim zdaniem warto, mój kolega nawet kupił sobie parę, jak ich posłucham - zdam relację ;-)

myślę, że te MS902 są niezłą kompromisem w Twoim budżecie, muzyce i pomieszczeniu ;-D a dodam, że przed "promocją" na allegro i w dystrybucji audio klanu kosztowały dużo drożej, niż 300 plnów ;-)

x.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a z tych trzech modeli,które wymieniłem jakieś są możliwe? te Kody AV-737T mi się podobają ale nigdzie nie mogłem znaleźć o nich opinii...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie polecam Tannoy M1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

Co do tych glosnikow Kody. Kumpel kupil takie do pomieszczenia mniej wiecej w takich rozmiarach jak Twoje i stanowczo odradzam one potrzebuja wiekszej powieszchni. min 17-18m2 inaczej bas bedziesz slyszal w innym pokoju a dzwiek scena bedzie za Twoim miejscem odsluchu...

Wydaje mi sie ze to co polecil Bednaar bedzie dobrym rozwiazaniem...

Daj znac co wybrales bo do takiego malego pokoiku naprawde trudno dobrac cos ciekawego

Dodam, że u mnie Tannoye M1 grały wcześniej w pokoju ok 8-9 m2 i słychac było, że są nieco za duże do tak małego pomieszczenia, obecnie używam ich w pokoju ok. 15-16 m2 i tu już jest OK, a nawet trochę "giną" na takiej powierzchni. Wydawać więc by się mogło, że 12 m2 byłoby dla nich złotym środkiem, ale wiadomo - powierzchnia pokoju to nie wszystko.

<><

...chętnie bym kupił te tannoye ale za około 6 miesięcy będę się przeprowadzał i pokój będzie większy niz 12m2 podajże będzie miał ok 16-17m2. Czy to nie sprawi różnicy? Mam jeszcze pytanie gdzie oprócz allegro(w obecnej chwili ich niema)mogę je zdobyć, jakiś sklep internetowy?

1PSD1,

no to dałeś się "wpuścić" w tannoye m1 ;-) nowych to już chyba nigdzie nie kupisz, a używane na allegro, czy w ogłoszeniach na second-handzie potrafią kosztować więcej, niż wynosiła ich cena katalogowa.

ot, taka egzotyka tannoyów m1 i m2 ;-D a tymczasem na rynku monitorów w bród, tylko przebierać i wybierać, nie tylko tannoye sa na świecie. ale m1 i m2 są "nieśmiertelne" - pewnie będą polecane w ciemno wszystkim i do wszystkiego i za 50 lat, oczywiście nadal w cenie wyższej niż sklepowa w roku 1997 ;-)

zaznaczam, że nie chcę być zrozumiany, jako przeciwniki tych głośników, czy też że mi się one nie podobają ;-)

x.

No cóz, M1 polecałem tylko dlatego, że je bardzo dobrze znam i lubie ich brzmienie - grają u mnie od ponad 8 lat i przez ten czas ani razu nie myslałem o zmianie na coś innego. Myślę, że na 16-17 metrach też będą dobrze grały - u mnie są ustawione w sposób mało audiofilski, przez co nie prezentują w pełni swoich możliwości (musiałem pójśc niestety na kompromis z Żoną w kwestii umeblowania mieszkania). Domyślam się, że jest pewnie mnóstwo ciekawszych monitorków na rynku, jednak jestem zadowolony z tego, co mam :)

<><

Bednaar,

ja nie mam nic naprzeciwko tannoyom m1 i m2, wprost przeciwnie - nie jestem im przciwny ;-) ale... na miłość boską one są wciąż wi wciąż polecane, co powoduje, że rynek jest tak napędzony, iż ceny używanych tannoyów mercury potrafiąbyćrówne lub nawet wyższe od sklepowych sprzed kilku lat! a to nie chyba zbyt jest zdrowa sytuacja ;-) przypomnę też, że tannoye mają otwór b/r z tyłu więc bardziej się trzeba się nakombinować z ich odsunięciem od tylnej sciany , niż w przypadku polecanych przez manie gale 3020, które "dmuchają do przodu"; to jest ważne,szczególnie w małych czy nieustawnych pomieszczeniach ;-D

i można tak długo i namiętnie porównywać te konstrukcje ze sobą, ale to kolega 1PSD1 (cóż za nick! ;-) musi czegoś posłuchać i sobie wybrać... my możemy mu tylko to i owo podpowiedzieć ;-)

x.

* errata !!!

wiedziałem, że coś pomieszam pisząc w dwóch wątkach o monitorach z dwóch różnych przedziałów cenowych ;-D cofam argument z otworem b/r!! przecież tu polecałem mordaunt shorty avant 902, które też mają rurę b/r z tyłu ;-)

x.

koledzy, błagam zlitujcie sie i nie wpędzajcie młodego w kanał

1PSD1 słucha rapu, jak się ma Tannoy M1; M2 do tego rodzaju muzyki, to trudno mi sobie wyobrazić.

Równie dobry bas uslyszy kopiąc w kartonowe pudło.

artPaw,

z pierwszym postem owego młodziana na tym forum nadszedł najwyższy czas, by w końcu zmienił on raperów na mozarta, o! ;-) poza tym i tak z rapu się wyrasta w tym samym czasie, co z portek z krokiem w kolanach, a audiofilskie monitory pozostają ;-)

niech młodzian kupi sobie coś z sonus faber i po krzyku ;-D

camle,

w takim razie chyba jest czeski film, skoro nikt nic nie wie ;-)

x.

Ja nosze sie z zmiana monitorków(patrz podpis)na inne w cenie do 1tys oraz wzmacniacza .Mam tuner denona jak i cd i teraz jaki wzmacniacz kupic do tego zestawu oraz jakie kolumny?slucham kazdej muzki lecz glownie radia:) pokoj 12m2 ale zasmiecony bardzo ,mysle o Usher s 520 bo wiele pochlebnych opini one zebraly

nie jest tak zle damy radę :

maly pokoj-zgoda, muszą być małe kolumny, będzie oczekiwana przestrzeń i jeżeli są to swietnej jakości monitorki, będzie grało rzetelnie i na wysokim poziomie.

propozycja trudna do odrzucenie jest taka

Ukryta Zawartość

a problem basu trzeba załatwic oddzielnie, 8 omowe 15" papierowe alphardy HW1500 /150-200zł para / zamontowane w odgrodzie czyli na sporej desce z dziurą. zwrotnica to śmiech na sali, 2 cewki 3,9 mH na rdzeniu proszkowym.

Ukryta Zawartość

takie minimonitorki z papierowa membraną plus papierowe alphardy wprawiają w osłupienie nawet najbardziej sceptycznych do tego rodzaju rozwiązań audiofili.

Jest scena jak stadion, jest głebokośc sceny, wysokość sceny, barwa średnicy i bas który spowoduje trzęsienie ziemi.

Dla basów zamontowanych w openbuffle nie ma wiekszego znaczenia wielkośc pokoju. Nic złego sie nie dzieje ponieważ fala dzwiękowa przed i za deską znosi się, dajac piękne zero.

To co polecam przećwiczyłem w pokoju 8m Kw. mam taka małą klitkę na komputer oddzieloną od drugiego pokoju . Sposób ten działa na 100% a nawet ciut więcej bo wkrada sie element zaskoczenia z własnego dzieła. tyle że u mnie graja minimonitorki WHD za 90 zeta, ale też takie maluchy jak te Visonik. Obie te marki są tak samo z wysokiej półki.

spróbuj młody a usłyszysz co można usłyszeć :)

artur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xanax, 18 Kwi 2007, 21:57

>Bednaar,

>ja nie mam nic naprzeciwko tannoyom m1 i m2, wprost przeciwnie - nie jestem im przciwny ;-) ale...

>na miłość boską one są wciąż wi wciąż polecane, co powoduje, że rynek jest tak napędzony, iż ceny

>używanych tannoyów mercury potrafiąbyćrówne lub nawet wyższe od sklepowych sprzed kilku lat! a to

>nie chyba zbyt jest zdrowa sytuacja ;-) przypomnę też, że tannoye mają otwór b/r z tyłu więc

>bardziej się trzeba się nakombinować z ich odsunięciem od tylnej sciany , niż w przypadku polecanych

>przez manie gale 3020, które "dmuchają do przodu"; to jest ważne,szczególnie w małych czy

>nieustawnych pomieszczeniach ;-D

Wiem, ze nie masz nic naprzeciwko, sam to zresztą napisałeś. Tłumaczyłem po prostu, dlaczego akurat te monitorki polecałem. Obecnych cen M1 nie znam, nie miałem więc pojęcia, że mogą kosztować więcej, niż 60% tego, co za nie zapłaciłem pod koniec lat 90-ych ubiegłego wieku :) (650 zł). Co ciekawe, nie byłbym znów tak skłonny polecać M2, tudzież M2,5 - w porównaniu z M1 ociężałe i przyciemnione... niby więcej basu, ale co z tego, skoro całokształt moim zdaniem gorszy. Jak napisałem, u mnie M1 stoją w sposób nieaudiofilski, czyli niemal tuż za wylotem bass-refleksu jest ściana (postawiłem bidoki na wąskich, sosnowych półeczkach - na standy w naszym ciasnym mieszkanku nie ma miejsca) - cóż, jak grają tak grają - i tak lepiej niz róznej maści Mildtony lub "zestawykinadomowego" moich znajomych (sam też takie cudo marki LG posiadam - co zresztą zaznaczyłem w profilu) ;)

<><

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.