Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa sieciowa - pomoc mile widziana.

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

Listwa standartowo posiada zamontowany kabel. Ja w swojej mam (na zyczenie) gniazdo IEC, ktore daje mi dalsze mozliwości dopasowania najbardziej "właściwego" kabla w tym miejscu. I tak: wszelkie kable ze skrętki przed listwą dają odchudzenie i udelikatnienie. Kable solid core- z drutu- dają pełniejsze i bardziej dynamiczne brzmienie. Planuję więc i wtym miejscu zafundować "audiofilski" kabelek:)

>camle

"nawiedzonych, niestworzonych rzeczy"

o czym ty piszesz?

czy kiedykolwiek byłeś na jakimś spotkaniu forumowiczów?

z pewnością nie, bo przecież jak mógłbyś być wśród takich szarlatanów?

duża część forumowiczów pisze o wspólnych doświadczeniach (na spotkaniach) wpływu stolików, sieciówek, listew itd. itp.

jak byś to nazwał?

camle po co tu piszesz? jesteś jak przysłowiowy kij wsadzony w mrowisko. Jest wielu ludzi którzy twierdzą to samo co i ty, ale nie mącą. Ich sprawa.

"samodowartościowania się"

a to co znowu? słyszałem wiele przypadków wpływu sieciówek, listew lub stolików mających wpływ na dźwięk

ale czy je kupiłem, nie! ponieważ wpływ mają różny lub cena nie jest adekwatna do polepszenia dźwięku

twierdząc, że coś ma wpływ nie samodowartościowuje się, nie rozumem twojego rozumowania

>Machidiel

sieciówka to dodatek, jeśli możesz kupić coś "rozsądnego" za "rozsądne" pieniądze to jest OK

myślę, że jeśli SO zaproponuje coś w "normalnych" cenach to można wziąć

z wpływem sieciówek trzeba być ostrożny o ile chcesz wydać jakieś większe pieniążki

ale w twoim przypadku kup konkretny kabelek spełniający normy bezpieczeństwa

czy komputerowy? myślę, że nie - mały przekrój, z reguły jest tam 1mm2, dla mnie za mało

po co ma się dławić skoro w instalacji mam 2,5mm2

do tego ekran, jedni mówią że przeszkadza drudzy że jest potrzebny

z pewnością w celu spełnienia kompatybilności elektromagnetycznej ekran jak najbardziej porządany

Ja kupiłem Suprę LoRad bo chciałem mieć konkretny przekrój, czy wpływa? z listwą Supry tak

na komputerowej porażka, całość zmuliło wszystko się pogorszyło

i nie jest to na granicy percepcji czy też z krainy voodoo

testowałem to na kilku osobach słuchających na boombox-ach i potwierdzili moje spostrzeżenia

jestem raczej sceptykiem w tym sprawach i wydawanie tysięcy złotych na sieciówki wydaje mi się przynajmniej błędem, wiele można polepszyć przez odpowiedni projekt i wykonanie instalacji elektrycznej oraz zastosowanie ochronników i odgromników w instalacji do tego prosty warystor o wytrzymałości udarowej 8-10 KA i napięciu przepuszczania 250 V więcej może zdziałać wychwytując wszystkie śmiecie iż niejedna hi-endowa sieciówka

musisz zauważyć, że nie tylko sieć śmieci ale może też i twoja własna instalacja

najlepiej sprawdzić co może kaszanić napięcie, a podstawą jest zakup i zapięcie na prawie wszystkich odbiornikach w domu (dla pewności) ferrytów magnetycznych

jest jeszcze wiele aspektów dobrego zasilania, zawartość harmonicznych, odkształcenia kształtu napięcia

niby takie nic ale ... ???

oczywiście można popaść w przesadę i zagubić się w tym wszystkim

dlatego sporo zdrowego rozsądku nie zaszkodzi ;))

pozdrawiam jodel

jodel,

dziwne jest coś innego: często się zdarza, że w rozmowach na temat listew, kondycjonerów, sieciówek, czy podstawek antywibracyjnych itp. rzeczy, najbardziej gorączkują się osoby, które w ogóle nie wierzą w ich działanie(!) i wmawiają sobie - a potem - wszystkim innym dookoła, że utensylia te nie maja prawa zmienić brzmienia systemu ;-)

a taki "wkład w intelektualny" w tę dyskusję, to jak udział łysych w debacie o szamponach i grzebieniach ;-D

x.

Jedyny sposób przed przepięciami w sieci (przepięciami przychodzącymi - instalację traktuję jako sprawną i TNS) jest zabezpieczenie przepięciowe. To nic innego jak moduł składający się z warystora i filtra, podłącza się to pomiędzy przewodem fazowym a ochronnym. Urządzenie jest jednorazowe. W praktyce montujemy je tylko przy wydzielonych sieciach komputerowych gdzie prawdopodobieństwo wystąpienia przepięcia ze względu na stosowanie UPs-ów jest wyższe, rzadko u odbiorcy indywidualnego.

Zabezpieczenie przetężeniowe stanowi bezpiecznik topikowy, elektromagnetyczny. Jego podstawowym zadaniem jest chronić przewody. Oczywiście zabezpieczenia te pełnią pośrednią rolę zabezpieczeń przeciążeniowych.

Na końcu mamy filtry. Analogowe, cyfrowe.

Jeżeli miałbym kupować listwę do sprzętu to chciałbym by spełniała te wszystkie 3 wymagania. Nie podłączałbym do tej listwy kompa.

"jestem raczej sceptykiem w tym sprawach i wydawanie tysięcy złotych na sieciówki wydaje mi się przynajmniej błędem"

No oczywiście - jeżeli sieciówka za kilka tysięcy nic nie wnosi.

Ale jeżeli posiadasz wiedzę, to zapewne możesz poprowadzić dedykowaną linię do sprzętu (stosując najlepsze sonicznie, własnousznie wyselekcjonowane przewody wścienne i gniazdka wysokiej klasy).

A potem, mając mozliwość porównania, zapinasz listwy zamulacze, o których piszecie, oraz absurdalne w swej cenie sieciówki i sprawdzasz czy aby wydanie na listwę kilkuset złotych nie będzie błędem.

jodel:

ładnie to ująłeś:

jestem kijem w mrowisku...

mrówki zawsze mają swoje malutkie przyziemne cele a taki patyk jest dla nich kataklizmem...

tu mały wyjątek od zasad: ja nie jestem kataklizmem - jestem zwykłym patykiem rozsądku

:) patykiem tak ale czy rozsądku?

Nierozsądnym jest kupno jakichkolwiek kabli jak nie ma się na masło. Sieciówek jak na szynkę. A jak ma się na kawior, węgorza, łososia i szampana (nie mylić z winem musującym) to posiadanie kabli sieciowych jak najbardziej wskazane, GDYŻ ich działanie słychać, choć trudno to fizycznie i naukowo wyjaśnić:)

< A jak ma się na kawior, węgorza, łososia i szampana (nie mylić z winem musującym)

takie bardzo komunistyczne znamiona luksusu w dodatku wzdymające ;-], już wole kable

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>Jacekwacek

to samo pisalem juz wczesniej w tym i paru innych watkach "prądowych", ale to jak groch o sciane. najwyrazniej wiekszoac dyskutantow woli pokladac swoje zaufanie w atrakcyjnie (czyt. audiofilsko) opakowanych złodziejkach niz w sprawdzonych rozwiazaniach technicznych, ktore opracowano specjalnie w tym celu. co prawda powstaly bez pomocy specow od marketingu, ale pewnie wlasnie dlatego tak dobrze spelniaja swoje zadania ochronne.

nikomu tego nie zycze, ale znajac polska mentalnosc to chyba dopero spalony podczas burzy zestaw za 30kzl skłoni coponiektorych do myslenia...

By grzebać w instalacji, czyli naruszać konstrukcję chyba trzeba mieć na to projekt a następnie przeprowadzone badanie i wydanie certyfikatu przez uprawniona do tego osobę. Na podjęcie prac zapewne wczesniejszą zgodę administratora- choć dziś coraz więcej jest własności notarialnych i to już nie będzie problemem. A we własnych domkach rubta co chceta:)

Natomiast wiem że na forum jest kilku inż. projektujących. Sadzę że chetnie podjęli by się projektu i zaleceń zgodnych i z bezpieczeństwem i zgodnych z wymogami i zasadami audiofilskimi.

jak zwykle na tym forum, wątek zaczął się od prostego pytania:

"Chłopy, chcę kupić listwę sieciową tak powiedzmy do 400zł. Jest coś sensownego na rynku za tą kasę?"

a skończy się na argumentach za i przeciw budowie elektrowni atomowej oraz odnawialnych źródłach energii ;-D

x.

U siebie w mieszkaniu mozesz zmienić instalację, tylko co to da jeśli na zewnątrz do mieszkania idzie jeszcze istalacja zakładana przez Bieruta lub Gomulkę (oczywiście nie osobiście). Dobre listwy są - ale audiofilskie? Takich nie ma !!! Chyba, że z wyglądu i ceny.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xanax, 23 Kwi 2007, 13:21

>jak zwykle na tym forum, wątek zaczął się od prostego pytania:

>"Chłopy, chcę kupić listwę sieciową tak powiedzmy do 400zł. Jest coś sensownego na rynku za tą

>kasę?"

>a skończy się na argumentach za i przeciw budowie elektrowni atomowej oraz odnawialnych źródłach

>energii ;-D

>x.

... a powyższe napisal "bywalec i znawca" tegoz forum zrejestrowany od niespełna miesiaca... nie ma to jak oldskull pełną gebą...

i prosze uwaznie przeczytac drugi wpis autora tego watku w ktorym wyraznie pisze w jakim celu ta listwa mu jest wogole potrzebna: nie chodzi o filtrowanie pradu, a ZABEZPIECZENIE sprzetu. a skoro tak to listwa jest kompletnie bezuzyteczna, bo przed zadnym wiekszym przepieciem niczego nie zabezpieczy, nawyzej w ramach solidarnosci sfajfczy sie z reszta zestawu. wmamwianie komukolwiek, ze kupno audiofilskiej złodziejki zapewni bezpieczenstwo jego systemowi to jakas kompletna paranoja.

Wiedziałem, że na Forumowiczach się nie zawiodę. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru. :-)

Wziąłem SO. To tak, żeby już zamknąć wątek.

gonarek

23 Kwi 2007, 18:44

xanax, 23 Kwi 2007, 13:21

>jak zwykle na tym forum, wątek zaczął się od prostego pytania:

>"Chłopy, chcę kupić listwę sieciową tak powiedzmy do 400zł. Jest coś sensownego na rynku za tą

>kasę?"

>a skończy się na argumentach za i przeciw budowie elektrowni atomowej oraz odnawialnych źródłach

>energii ;-D

>x.

... a powyższe napisal "bywalec i znawca" tegoz forum zrejestrowany od niespełna miesiaca... nie ma to jak oldskull pełną gebą...

gonarek,

a o co Ci chodzi?! co to za sarkazm i segregacja osób na forum?!

w czym jestem gorszy od innych forumowiczów? tym, że zarejestrowałem się miesiąc, a nie 2 lata temu?! a jaką masz - do qrwy nędzy - pewność, że nie jest tak, iż to ja jestem dłużej na tym forum niż ty?

myśleć, trzeba pomyśleć głową, towarzyszu gonarek, nim coś napiszecie; a przed napisaniem jakichś "mądrości" na forum poczytać też warto, na przykład to, co ludzie piszą, a nie - tylko patrzeć nie dalej niż koniec własnego nosa. poczytaj forum, a łacno uda się zgadnąć, kim byłem w poprzednim "forumowym" wcieleniu;

ja się wcale nie ukrywam, buszuję tu od ponad trzech lat ;-D

xanax

p.s piszemy "oldschool" lub spolszczone "oldskul", a nie - błędnie "odskull", chyba że chodzi o... "starą czaszkę" ;-)

nie ma powodu do obrazy ;)

przecież mogły być wpisy:

"a po co takie gówno zabezpieczać?"

"kup se nowe klocki"

"pij mleko"

itp. :)

gonarek w jednym miał rację: dobra przemyślana instalacja, na nie przypadkowym kablu, pewne zabezpieczenie i nie stosowanie żadnych zamulaczy.

abudzik,

ale nie mogę się zgodzić na jedno - pobłażliwe traktowanie przez gonarka TYLKO dlatego, że jestem zarejestrowany na forum od miesiąca, a on - od ponad trzech lat; no to jest niepoważne - bawicie się w starszyznę plemienną, czy w falę - jak w wojsku - "cyfra hamuje"?!

x.

xanax czy też stara czaszko jak się domyslam transformacja po przejsciach z Z Tu jest straaaaaszna fala chyba gorzej niż w wojsku tylko że bardziej rozrywkowa

Rózne złote mysli wygłaszane przez tych naj naj/zazwyczaj to wciąż ci sami/są jak boskie tchnienie spływające na nowe rzesze adeptów audiofilstwa więc i ty przyjmij je z należytą pokorą i traktuj jak konieczną naukę

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

abudzik, cir, gonarek,

żeby była jasność, dodałem drobne wyjaśnienie w moim "o mnie"; resztę musicie sobie doczytać na forum, jeśli - oczywiście - macie czas i ochotę na takie pierdoły ;-) koniec off topica.

x.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.