Skocz do zawartości
IGNORED

giganty SANSUI

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o integry Sansui, to pojawiła się niezła sztuka za Odrą :)

Cena też nie jest wygórowana jak za ten model...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak ktoś planuje zakup ok 5 tys. za wzmacniacz to warto !!!

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przeczytalem wlasnie pierwszy wpis zalozyciela watku i niestety bardzo jest on mylacy. Jesli lata swietnosci to czas 1975-1983 to dlaczego konstrukcje z konca lat 80-tych a w szczegolnosci z lat 90-tych sa tak powazane i wysoko wyceniane?

czubsi, 5 Sty 2010, 08:28

>Jeden pomiar za dużo nie mówi. Rozgrzanie wzmacniacza ma największe znaczenie dla prądów

>tranzystorów. Napisz jaki to był pomiar.

>

>1) volume min HOT/COLD , lewy/prawy kanał

>2) volume max (odłączone inne urządzenia i kolumny) HOT/COLD , lewy/prawy kanał

>3) volume min HOT/GND , lewy/prawy kanał

>

>"Rozjechanie" duże nie jest ale jeden kanał ma prawo grać ciszej. Idealnie jest gdy w ustawieniu

>1) wartości są bliskie 0 i po przekręceniu na wolume max poz. 2) te wartości nadal są bliskie 0.

>Producent podaje dopuszczalne wartości tolerancji ale wartości na obu kanałach powinny być

>zbliżone.

>Nie wiem czy tak jest we wszystkich konstrukcjach ale w Sansui które ustawiałem zawsze dokładne

>ustawienie odzwierciedlało się w największym stopniu na punktowości i energii basu, delikatności i

>filigranowości wysokich tonów, precyzji na scenie no i równowagi kanałów. Skala jest spokojnie

>zauważalna nawet przy rozjazdach typu 20 mV ...

Wreszcie mam czas by wrzucić wyniki pomiarów do oceny (dla porównania pomierzyłem też nowszy o 30 lat wzmak Harman Kardon hk675):

au-710 (1979) HK 675 (2007)

Zimny L / R L / R

1) vol min hot/cold 14,5 / 9,8 10,5 / 12,8

2) vol max hot cold 11 / 12,8 10,1 / 15,1

3) vol min hot/gnd 0 / 0 8,9 / 14,3

Rozgrzany

1) vol min hot/cold 9,4 / 20,0 4,8 / 11,4

2) vol max hot / cold 10,4 / 22,0 5,0 / 11,2

3) vol min hot/gnd 10,3 / 22,2 4,8 / 11,3

Wydaje mi się, że wyniki Sansui są całkiem niezłe jak na 30 letni sprzęt. Ciekaw jestem tylko czy prawy kanał przy rozgrzanym wzmaku może wymagać regulacji, czy też nie należy się tym jeszcze tak bardzo przejmować?

Powrót po dłuższej przerwie...

czubsi, 5 Sty 2010, 08:28

>Jeden pomiar za dużo nie mówi. Rozgrzanie wzmacniacza ma największe znaczenie dla prądów

>tranzystorów. Napisz jaki to był pomiar.

>

>1) volume min HOT/COLD , lewy/prawy kanał

>2) volume max (odłączone inne urządzenia i kolumny) HOT/COLD , lewy/prawy kanał

>3) volume min HOT/GND , lewy/prawy kanał

>

>"Rozjechanie" duże nie jest ale jeden kanał ma prawo grać ciszej. Idealnie jest gdy w ustawieniu

>1) wartości są bliskie 0 i po przekręceniu na wolume max poz. 2) te wartości nadal są bliskie 0.

>Producent podaje dopuszczalne wartości tolerancji ale wartości na obu kanałach powinny być

>zbliżone.

>Nie wiem czy tak jest we wszystkich konstrukcjach ale w Sansui które ustawiałem zawsze dokładne

>ustawienie odzwierciedlało się w największym stopniu na punktowości i energii basu, delikatności i

>filigranowości wysokich tonów, precyzji na scenie no i równowagi kanałów. Skala jest spokojnie

>zauważalna nawet przy rozjazdach typu 20 mV ...

Poprzedni wpis się rozjechał... jescze raz mam nadzieję, że bardziej czytelnie:

Wreszcie mam czas by wrzucić wyniki pomiarów do oceny (dla porównania pomierzyłem też nowszy o 30 lat wzmak Harman Kardon hk675):

.........................au-710 (1979).............HK 675 (2007)

Zimny L ... /... R ...||... L.../...R

1) vol min hot/cold ... 14,5.../... 9,8 ...||... 10,5... /... 12,8

2) vol max hot cold ... 11 /... 12,8 ...||... 10,1... /... 15,1

3) vol min hot/gnd ... 0 ... /... 0 ...||... 8,9... /... 14,3

Rozgrzany

1) vol min hot/cold ... 9,4 .../...20,0 ...||... 4,8... /... 11,4

2) vol max hot / cold ...10,4.../...22,0 ...||... 5,0... /... 11,2

3) vol min hot/gnd ... 10,3... /... 22,2 ...||... 4,8... /... 11,3

Wydaje mi się, że wyniki Sansui są całkiem niezłe jak na 30 letni sprzęt. Ciekaw jestem tylko czy prawy kanał przy rozgrzanym wzmaku może wymagać regulacji, czy też nie należy się tym jeszcze tak bardzo przejmować?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Więc tak :

Na mój gust nie ma tragedii ale nie jest też idealnie.

Po pierwsze wzmacniacz do regulacji głównie przez rozjechanie kanałów ale nietylko.

Po drugie prąd na HOT/COLD min oraz HOT/GND jest OK (pomijam różnice pr/l)

Po trzecie prąd na HOT/COLD vol max jest do regulacji do wartości zbliżonej do 0.

Zapewne po wykonaniu regulacji dojdzie do zmian na HO/COLD min. ale może się okazać, ze nawet na bliższe 0 (choć wcale nie musi...)

Nie jest źle ! Jednak zwróć uwagę na zachowanie prawego kanału./ Generalnie przy zimnym wzmacniaczu wartości mogą być nieco wyższe i mniej stabilne - tak dzieje się przy pomiarach lewego kanału natomiast z prawym dzieją się rzeczy ... dziwne - natychmiastowa regulacja ! Wzmacniacz ma prawo grać nierówno a po rozgrzaniu - tym bardziej ! Nie chodzi tu tylko o poziom (tu znaczenie niebagatelne mają ustawienia prądów na tranzystorach mocy o czym w ogóle tu nie mówimy gdyż ich regulowanie i pomiar odbywa się inaczej) ale także o cechy samego brzmienia ! Lewy kanał ma prawo grać "ładniej" bardziej filigranowo punktowo i precyzyjniej. Ktoś powie - to małe różnice - olej to ale ja doskonale doświadczyłem ile te "mało" znaczy ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

No a nad takim (ten akurat po około 1000 USD) za 840 USD właśnie ostatnio pracuję aby stać się prawowitym posiadaczem ...

http://free.happynet.co.jp/KWSansui/G0101/P0/A1/E/10-10/S0/C09-47374-33026-00/

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Żeby nie było że skromnie to na koniec wersja MR - chyba najbrzydsza choć japońce najbardziej oprócz limited ją sobie upodobali tu za około 1600 USD

http://free.happynet.co.jp/KWSansui/G0101/P0/A1/E/30-10/S0/C08-39948-29506-00/

No tak ale z całymi kosztami od KAMIKADZE to cena wyjdzie podobna.

Ta wersja 907DR w US była za niecałe 1000$ wiec znacznie taniej niż u Szwabów.

Ale celuje w Alfha907 Limited

Najważniejsze iż Szansuja mnie opanowała :)

Pozdro

czubsi, 7 Sty 2010, 21:57

>Więc tak :

>

>Na mój gust nie ma tragedii ale nie jest też idealnie.

>Po pierwsze wzmacniacz do regulacji głównie przez rozjechanie kanałów ale nietylko.

>Po drugie prąd na HOT/COLD min oraz HOT/GND jest OK (pomijam różnice pr/l)

>Po trzecie prąd na HOT/COLD vol max jest do regulacji do wartości zbliżonej do 0.

>

>Zapewne po wykonaniu regulacji dojdzie do zmian na HO/COLD min. ale może się okazać, ze nawet na

>bliższe 0 (choć wcale nie musi...)

>

>Nie jest źle ! Jednak zwróć uwagę na zachowanie prawego kanału./ Generalnie przy zimnym wzmacniaczu

>wartości mogą być nieco wyższe i mniej stabilne - tak dzieje się przy pomiarach lewego kanału

>natomiast z prawym dzieją się rzeczy ... dziwne - natychmiastowa regulacja ! Wzmacniacz ma prawo

>grać nierówno a po rozgrzaniu - tym bardziej ! Nie chodzi tu tylko o poziom (tu znaczenie

>niebagatelne mają ustawienia prądów na tranzystorach mocy o czym w ogóle tu nie mówimy gdyż ich

>regulowanie i pomiar odbywa się inaczej) ale także o cechy samego brzmienia ! Lewy kanał ma prawo

>grać "ładniej" bardziej filigranowo punktowo i precyzyjniej. Ktoś powie - to małe różnice - olej to

>ale ja doskonale doświadczyłem ile te "mało" znaczy ...

Po pierwsze primo, Czubsi wielkie dzięki za interpretację wyników. Cieszę się, że nie ma tragedii, a że nie jest idealnie to też mi się wydawało przy pomiarach, tym bardziej że przy rozgrzanym wzmaku hot/cold vol min się rozjeżdża dla prawego i lewego kanału. Niemniej wg strony wklejonej przez Kubedesa (audiokarma chyba) są to wartości wciąż akceptowalne, czyli słuchać się da. Jak się wybiorę do PL to zapakuję Sanszuja i zawiozę do jakiegoś kumatego elektronika w celu regulacji tych prądów. Czubsi - czy to jest trudna/skomplikowana operacja? Nie żebym się sam na to porywał, tylko chodzi o to czy trzeba szukać jakiegoś speca typowo od audio, czy też ogólnie każdy elektronik/naprawiacz sprzętu rtv da radę? To samo pytanie odnośnie wymiany małych kondensatorów.

Co do pozostałych postów to Panowie jesteście okropni - takie rodzynki wklejacie, że ślinię się na te zdjęcia jakby pochodziły z jakiegoś świerszczyka typu Playboy... ;-) A na poważnie to piękne klocki. Choć w tych szampańskich Sansui dopatruję się podobieństwa do Luxmanów.

Swoją drogą mam do Was pytanie czysto hipotetyczne - stać Was, możecie sobie kupić, co wybieracie: au907 alpha czy au-20 000? :D

Pozdrawiam!

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Odpowiem na pytanie : AU-alpha 907 w każdej z wersji ... Dlaczego ? Bo schemat 20000 jest niczym innym jak pierwowzorem 907 tyle, że na gorszych częściach i mniej dopracowany. Wszystkim konstrukcjom Sansui przyświecał cel tworzenia jednego dobrego konceptu w bardziej rozwiniętej lub mniej wersji. W najdroższych modelach pakowano po brzegi drogie komponenty jak tranzystory LAPT (serie specjalne niskomagnetyczne), rezystory RIKEN, polipropyleny U-con, kondensatory ELNA Silmic, złocenia, tona miedzi, ekranów wzmocnień i bardzo bardzo porządne i wydajne trafa (pojedyńcze !!!)

Jeżeli chodzi o regulacje to sprawa jest banalna ale : po pierwsze musi to czynić człowiek co słowa staranność, cierpliwość i precyzja stosuje na codzień ... Druga sprawa : ma się to odbyć w myśl zaleceń instrukcji serwisowej i nie inaczej ! Kolejna rzecz to 10 razy sprawdzić co i raz kręcić !Uwaga drobne zmiany pozycji pr-ki mogą się "odwdzięczyć" olbrzymim skokiem wartości ... Cierpliwość cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Nastawienie 8 pr-ek czasem zabiera mi nawet 3-4 godziny. Jednaą ustawisz to ... inne przestawisz i tak wracasz znów aż wszystkie razem dają konsensus.

No mnie martwi jeden problem - zasilanie.

U Kitajcow jest 110V wiec trzeba by stosować przetwornice a to już mi się nie podoba.

W Sansui można było w niektórych modelach zmieniać napięcie, jednak te na Japonski rynek nie majo chyba tej opcji.

Pytam bo z racji analizy w podanych linkach majo niezłe tam zagłębie sanszui :)

No i ceny jakieś ludzkie...

Pozdro

Gość czubsi

(Konto usunięte)

jak sie uprzesz to sam go przerobisz :-) Przetwornica w zasadzie "chwyta" tylko obieg pierwotny trafo wtórny i cała reszta jest taka sama jak w 220. W ostateczności można szukać martwego i przekładać trafo ... ale po co ? Japońce w swoich lombardach mają nietylko Sansui ... ale nie będę tu komiksu tworzył ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Taki jeden mały skromny przykładzik za jakieś 1750 USD czyli grubo ponad trzy razy taniej niż nowy u japońców ...

http://free.happynet.co.jp/KWLuxman/G0101/P0/A1/E/0-10/S0/C08-41456-34734-00/

Gość czubsi

(Konto usunięte)

albo coś takiego za 1350 USD - jedna z najlepszych końcówek Luxmana mogaca spokojnie konkurować z najwyższymi piecami Sansui !

http://free.happynet.co.jp/KWLuxman/G0104/P0/A10/E/0-10/S0/C09-46645-32234-00/

Przemo, ja mam model na rynek japoński au-710 (odpowiednik europejski to au-717) i działa na 110 i 220V, tak zresztą jest podane na tylnej ściance wzmaka. Nawet chyba żadnego przełącznika nie trzeba przestawiać. także doczytaj dobrze - może jakiś model który Cię interesuje działa na obu napięciach?

Czubsi! - Zdrajco klanu Sanszui! Jak mogłeś w ogóle spojrzeć na Luxmana?! ;-)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Niestety rozczaruję Was Panowie . One mają tylko na 110 V - podłączenie innego napięcia spowoduje spalenie urządzenia . Różnią sie trafami i w minimalnym stopniu zasilaczem. Jest tak dlatego, że Japońce ani myśleli rzucać te urządzenia na obce rynki "dla nas" zawsze było te nieco niższe i z gorszym wnętrzem. Podobnie było np. z Technicsem. Wzmacniacz SU-V90D u Japońców zawsze miał dreniane boczki i tranzystory w końcówce a w Europie ...

Czubsi, ale ja mam właśnie au-710 i właśnie go słucham i jest podpięty do 220V. Z tym, że być może ktoś w nim już grzebał, bo nie miał wtyczki japońskiej a zwykłą europejską płaską na 2 bolce. Zmianę napięcia realizuje się poprzez przekręcenie przełącznika bezpiecznika: 10A jest na napięcie 100-110V a 5A jest na 200-220V. Być może w niektórych innych modelach jest podobnie?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

AU-710 to wersja japońska ale sprzedawana także poza np. w Australii czy Brazylii. Z seriami AU-alpha niestety było inaczej. Czasem były dwie wersje a czasem nawet trzy. Nigdy nie złamano zasady co do najwyższego modelu - zawsze istniała tylko wersja japońska. Pod koniec produkcji zasady te uległy pewnemu rozluźnieniu.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

W urządzeniach z możliwością ustawienia 110/220 zawsze była taka informacja na tylnym panelu. W wersjach japońskich AU-alpha nie ma takiej możliwości. RÓnież trafo przygotowano na inne napięcia

Czyli najwyższe modele do dostania praktycznie tylko wysyłkowo z Japonii? Hmmm. Pewnie na ebay'u się pojawiają też np. z USA ale przypuszczam, że dość rzadko. Sprowadzanie nastręcza więc trochę trudności, ale nie jest na pewno niemożliwe - wszyskto tylko kwestia kasy, cła, ubezpieczenia przesyłki. Ja wiem jednak jedno w tej chwili - gdybym miał kupować nowy wzmacniacz za kilka kpn, to bym nowego na pewno nie kupił, a szukał czegoś z najwyższej póki sansui lub luxmana. Te klocki choćby swoją wagą budzą pożądanie - prawie tak jak zawodnicy sumo ;-)

W sumie to b. ciekawa polityka takie faworyzowanie własnego rynku - u nas było odwrotnie: co lepsze to szło na eksport i to wersje eksportowe były zawsze lepsze.

Czesc panowie :-)

Widze macie maly "fun club", niezle ;D Zwracam sie do Was z prosba - moj dobry znajomy, sasiad ma Sansui AU-9500 ktory gra z... Altusami. Nie slucha na nim glosno - ma chorych rodzicow i na dzien dzisiejszy z powodu ww powodu pozbywa sie sprzetu. Zapewne kupie od niego piecyk, nie wiem tylko za ile, a jako ze lubie chlopaka chce mu zaplacic tyle ile ten wzmacniacz jest wart. No wlasnie, ile?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.