Skocz do zawartości
IGNORED

Juli@ - tuning czy wymiana?

kuba-phase

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Używam komputera do słuchania muzyki. Z karty dźwiękowej wychodzi sygnał coaxial S/PDIF na zewnętrzy audio DAC (NOS Peter Daniel). Obecnie mam kartę Juli@, którą chciałbym wymienić. Karta jest ok, ale że działa tylko jako żródło S/PDIF to chciałbym zamienić ją na coś w okolicach tych 600zł, co będzie pełniło tę samą rolę, czyli źródło S/PDIF. Nie chcę niepotrzebnie płacić za DACi, zbalansowane wyjścia itp, iteresuje samo wyjście cyfrowe.

Słyszałem też, że można trochę stuningować taką kartę (wymiana kwarcy + oddzielne zasilanie) to cóż, leśli miałoby to przynieść efekty podobne jak przy upgrade transportó iCDP to na pewno warto..

Będę wdzięczy za jakieś namiary i propozycje...

pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/32999-juli-tuning-czy-wymiana/

Try to contact

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) People from Casea modicate ESI JULI@ for DAC Cepheus.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Thanx for that info. I just wrote to those folks ([email protected]), now waiting for replay. BTW, I couldn't find any info about Juli@ on their web. (and I'm not able to understand most of the text as well).

Znalazłem swego czasu coś takiego w necie. Autor tej wypowiedzi pisze, że upgrade przyniósł wyraźną poprawę dźwięku. Opis pochodzi ze strony:

Ukryta Zawartość

Czy jest może ktoś chętny to przeprowadzenia takiego mod'u?

Oto tekst (niestety tylko po angielsku):

Modding is simple, if you are a technician or engineer who knows how to handle a soldering iron and has experience in soldering surface-mount parts, and ESD: electrostatic discharge dangers.

All others please don't touch delicate electronics like this: in every corner of this world there will be someone who can do this job for you.

Upgrading the Juli@ involves placing parts that are bigger than the existing parts. This may result in the need for more space around the card. Be sure that your Juli@ is not crammed between other PCI cards. Find a far-away free slot, or reorganize your PCI cards such that a far away free slot is created.

Prior to upgrading, check the text below for type numbers and download and study the corresponding data sheets.

Upgrading analog section:

Replace all opamps (small 8-pin SMT-packages saying 4580 XXX JRC) by any dual opamp you really like or know to sound good and is (as good as) unity gain stable. Be sure it has same pinout. My personal favorite is THS4032IDGN.

Be aware that this is no ordinary SMT opamp package (SO-8) but significantly smaller than usually seen in audio gear. Not many are already making this package.

Take out the yellow capacitors C29,34,42,37 and replace by Sanyo OsCons in C6 package, like SVP series 22u/20V or 6u8/25V. Either is OK but don't mix. Observe polarity.

Take out the yellow caps C70 & 74, replace by OsCon B6 package like SVP series 10u/20V. Observe polarity

Solder a 220uF/10V Sanyo OsCon SG, SH or SA cap from each opamp's pin 4 to ground. Negative of cap attached to pin 4.

Solder a 220uF/10V Sanyo OsCon SG, SH or SA cap from each opamp's pin 8 to ground. Positive of cap attached to pin 8.

All leads to ground are to be soldered to the nearest ground opportunity. For U15 & U16 this is the gold hole designated AGND2.

For all other opamps this is best seen on the other side of the PCB: all small caps denominated BCxxx are attached with one side to the local ground of the chip it is found under. If you have located these BC... caps, it may be interesting option to solder the OsCons right across them. If you are able to find out which is for the positive supply and which for the negative: that shouldn't be too complicated with a digital multimeter.

Upgrading digital section:

Locate a good "audiophile"clock oscillator manufacturer. There are multiple offers available on the internet, varying from LC, Audiocom, etc. In NL, Audioart is making a VERY good clock but I'm not sure if they are selling it separately. If not I can intermediate.

I will come with my own clock this summer. 12V and the lowest noise and jitter you've heard of.

Two clocks are needed, one for 22.5792MHz and 1 for 24.576MHz. Replace the existing crystals (x1 and X2)with the corresponding clock oscillators. Power these external clock oscillators by a very good linear supply, or even a lead acid battery if the required voltage is 12Vdc.

Solder a 220uF/10V SG or SH OsCon capacitor from U6, AKM's 4114 chip AVDD pin 38 to ground. Best is to do this on the underside of the board, across BC25. Negative to the solder pad nearest to the "BC25" text.

Solder a 220uF/10V SG or SH OsCon capacitor across C8; positive to the pad towards text "C9", negative to pad towards text "C8".

---

These measures take care of the most basic limitations of the sound quality of the Juli@ card.

As this is an ongoing project, which involves many many listening sessions with parallel mods to an Audiophile192 and the development of my own A/D converter, the end is not yet visible.

When pictures are taken and everybody involved is unanimously positive about the best mods, there will be a more comprehensive dossier on the whole thing.

In the mean time a decent techie will be able to perform above mods for you, and make you aware of a new world of musical integrity.

Parts will set you back $120-150, clocks $ 300, work 3 hours or $120-150. All end consumer prices. Pros with access to distributor prices will save 30% or so.

If you use your card only partly (EG. only as A/D, and only outputting S/Pdif, or only unbalanced analog in/out via RCA connectors) you can save accordingly, so be sensible.

Good luck to you all, and keep on lovin' music.

-Marcello

Ukryta Zawartość

Skontaktowałem się z ludzi z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W odpowiedzi dostałem propozycję modernizacji DAC'a. Byłoby to wstawienie oscylatora Tentlab XO oraz wyjścia Masterclock i wprowadzenie go z powrotem do karty dźwiękowej (co oczywiście Juli@ obsługuje). Zagwarantowano mi, że DAC będzie pracował na poziome Master. Problem w tym, że cena (po średnim przeliczeniu na polską walutę) wychodzi w okolicach 670zł. Do tego trzeba doliczyć zagraniczną przesyłkę w obie strony.

A może jest ktoś, kto podjąłby się modernizacji mojej karty? Z opisu (mogę przetłumaczyć jak będzie potrzeba) wynika, że niebyłoby to trudne dla wprawionego elektronika.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Prosiłeś żebym zajrzał to jestem. Jeżeli z karty korzystasz tylko jako wyjścia SPDIF to ja bym zbytnio nie demonizował efektów jakie można osiągnąć. Wnętrze komputera to bardzo zakłócone miejsce i nie wiem czy ciągnięcie clocka z zewnątrz w takim otoczeniu ma sens. Zasilanie w komputerze też nie jest dobre, ale dawanie osobnego zasilania dla chipsetu karty jest mało realne, masz w ogóle schemat tej karty? Może ten układ ma wyjście I2S i można by podłączyć DACa z pominięciem SPDIF. Nie wiem na jakim chipsecie jest ta karta, ale jaki by nie był to na pewno jest to "gęste" SMD, więc do zabawy z tym przydałby się elektronik z dośwaidczeniem z takimi układami. Ogólnie: łatwo coś zniszczyć, a efekt i tak nie musi być dobry.

Najpierw napisałem a potem zajrzałem do czegoś o tej karcie. Oczywiście I2S jest (bo mogłoby nie być tylo gdyby DAC był zintegrowany w chipsecie) to możnaby właśnie tak wyprowadzić sygnał z chipsetu do czyto nosdaca czy np AD1955, tylko trzebaby to zrobić naprawdę sensownie w tak zakłóconym środowisku jakim jest komputer.

Ale na początek schemat karty by się przydał, albo chociaż dokumentacja tego układu VIA. To nie Sony więc pewnie nota jest w necie - ja nie sprawdzałem.

Cała ta zabawa wygląda jak wycieczka przez Nepal do Zakopanego.

Jeśli zależy tobie na SPDIF z komputera to są napędy które posiadają wyjscie SPDIF, twoja Julia będzie

wtedy zbyteczna. Jeśli dobrze zrozumiałem karta jest potrzebna tylko do wyprowadzenia SPDIFu ?

Opis tuningu który wkleiłeś dotyczy modów całej karty a więc czesci cyfrowej, daca, czesci analogowej i jest

w wiekszosci zbyteczny bowiem na licho modyfikowac moduły które nie będą używane.

Jeśli już to można wstawić do napędu ,CD-ROM,DVD lepsze zasilanie niż to z komputera i jakiś bardziej zaawansowany

układ SPDIFu niż ten ktory jest w napędzie. Druga bardzo istotna rzecz to czy po SPDIF wychodzi czysty sygnał

bez non-oversamplingu , niektóre nowsze dekodery philipsa zintegrowane z filtrem cyfrowym próbkują na wyjsciu sygnał 2x i

tego nie da się ominąć. Wspominam o tym gdyż kłóci się to z ideą non-oversampling Nos-Daca.

Dzięki panowie za odpowiedzi.

Sprawa ma się tak, że jakość dźwięku tej karty z analogowego wyjścia jest moim zdaniem lepsza niż wyjścia cyfrowego z podłączonym zewnętrznym DACiem. Słyszałem tego NOS-DACa z dobrym transportem i gralo super, dlatego go kupilem. Mialem nadzieje przy kupowaniu DAC'a (i tu popelnilem blad, kupilem nie testujac), że cyfrowe wyjście z karty za prawie 600zl będzie conajmniej dobre, a tu lipa. Faktycznie ten DAC ma wymagania co do transportu, ale aż takie?

Na dzień dzisiejszy chciałbym coś zrobić, aby dobrowadzić to do brzmienia. Słychać, że karta ma potencjał. Na własne uszy słyszałem jak niewielkie mody typu: wymiana kond. tam i tu, lepszy kwarc itp. a poprawa o dwa kroki milowe do przodu. Opis celowo wkleiłem cały, bo nie mówię, że zostanę tylko przy wyjściu cyfrowym. Chciałbym, aby znalazł się ktoś, kto by polutował te kilka elementów. Faktycznie karta lutowana jest w małym rastrze, ale jednocześnie nie wygląda to aż tak źle. Swego czasu pracowałem jako asembler na lini gdzie lutowaliśmy to i owo (nie była wymagana znajomość elektroniki, jedynie predyspozycje manualne :) . Myślę, że bym sobie z tym poradził, ale cholera moja wiedza z elektroniki jest kiepska i miałbym więcej problemów niż ktokolwiek inny.

Co do zasilania to chodzi tylko o kwarce a nie chipset, więc sprawa jest prostsza.

pozdrawiam.

Wcześniej znalazłem coś takiego. Może będzie pomocne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Co do zasilania to chodzi tylko o kwarce a nie chipset, więc sprawa jest prostsza.

Tą stronę co pokazałeś też widziałem, ale nie czytałem - brak czasu. Na schemacie blokowym jest coś o zewnętrznym źródle zegara ale bez szczegółów trudno powiedzieć. W każdym razie na zdjęciu widać że tam nie ma generatorów kwarcowych tylko rezonatory które nie mają swojego własnego zasilania, a z tego jak blisko chipsetu są wygląda na to że są do niego podłączone bezpośrednio. No chyba że jednak jest zrobiony jakiś generator zegara na innym układzie...

Zorro dobrze kombinuje pytając po co Ci to. Bo jeżeli do słuchania płyt to tak jak on pisze kup/zrób sobie transport i już. A jeżeli do muzyki z komputera: mp3, radio internetowe, gry, czy ewentualnie DVD, to jeżeli ta Juli@ ma dobry dźwięk ze swojego DACa to po co z tym dalej walczyć, to i tak jest tylko kompresowana muzyka - cudów z tego nie będzie.

A tego NOSDACa u siebie w swoim systemie? Może po prostu słyszałeś go z lepszymi klockami? Załatw sobie transport czy cd z wyjściem cyfrowym i sprawdź czy ten DAC gra U CIEBIE fajnie.

Na pewno mnie ktoś za to zjedzie ale do tych wymagań co do napędu to jestem sceptyczny. Wiem, wiem jitter. Ale jak chcemy to tak demonizować, to zawsze można dać transmiję po I2S zamiast SPDIF a taktowanie DACa nie z dekodera SPDIF tylko z solidnego clocka np poprzez sample rate converter AD1896. I mamy DACa nie wrażliwego na transport.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.