Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica 2,5 drogi - co w niej nie tak?

Tomek Skura

Rekomendowane odpowiedzi

Ano tak. Jeżeli Qubric napisał o zwrotnicy do prostego 2 way, to jak sam napisał "wolno się śmiać", i to z dwóch co najmniej powodów. Pierwszy powód podał Lancaster, a drugi jest taki, że ten wątek powstał aby podyskutować o zwrotnicy 2,5way, więc po co tutaj wstawiać projekt 2 way?

Tak samo to, jak Twoim zdaniem grają Minasy na Vifach WH (nie MH, nie ma czegoś takiego) nie ma tu nic do rzeczy, bo to nie jest projekt 2,5way.

I właśnie tak go liczyłem, z przebiegu impedancji (chyba że piszemy o innych głośnikach z innym przebiegiem impedancji albo coś skopałem przy wprowadzaniu danych?). Te 1mH wychodzi bardzo w porządku. Daje poniżej 400Hz równą charakterystykę ciśnienia i przebieg na poziomie 85-86db. I własnie baffle step nie jest raczej tak do końca kompensowany może najwyżej o 2-3db.

Przypominam że filtracja jak dla 4 omowego (o czym napisał McGyver) jest raczej w projekcie autora wątku - i do niej została zastosowana cewka ponad dwa razy mniejsza od mojej.

Wywalenie średnicy, o którym napisał Lancaster raczej więc nie następuje. Ponadto jest także pewien margines, gdybym się pomylił z wielkością cewki. VIFA PL18WO-09-08 ma naprawdę bardzo równy przebieg charakterystyki aż do 5kHz. Zmiana cewki pomiędzy 0,82mH a 1,2mH daje w efekcie jedynie nieco podniesioną lub bardziej opuszczoną - ale ogólnie gładką charakterystykę. Podniesienie średnicy następuje w szerokim zakresie i przebieg jest bardzo spójny

Przy podanym układzie wychodzi mi najbardziej symetryczny przebieg impedancji w pobliżu częstotliwości podziału. Oraz mała zmienność fazy impedancji. Jedyna obawa jest z wydolnością kopułki Vify dla tak niskich podziałów I chyba dlatego ESA w Ostinato2 zastosowała Scan Speaka. To chyba nie tylko moda na droższy głośnik ale tez całkiem uzasadnione działanie (tak przynajmniej sądzę bo nie wiem jaka jest zwrotnica i podział pasma w Ostinato2).

Qubric 1mH dla podziału 2,5KHz bedzie chyba(:)) za mało...ale jak mowisz, ze idzie to OK, to OK.

Wrzuć pomiary jeżeli mozesz....2905/9300 z ta zwrotką wydaje mi się(znów :)), że bedzie ciety nizej niż 2,5KHz....

Wszystko mi się tylko wydaje, bo nie słyszałem, nie widzialem spl itd...ale jak masz pomiary to zapodawaj...bardzom ciekaw :)

Pozdro

To ja się Was pytam jak to będzie grało :)))

Chyba nie zauważyliście że zaprezentowałem układ który jest czymś pomiędzy filtrem 1-rzędu z RC a filtrem 2-rzedu. Wtedy ta cewka działa jednak inaczej niż wynika z prostych obliczeń.

Poza tym nie wiem skąd przypuszczenia o zbyt wypchniętej średnicy. Skoro Tomek Skura w układzie 2,5 droznym filtruję nisko-średniotonową Vifę cewką 0,39mH a ja daję w układzie 2 droznym cewkę 1mH to raczej się wszystko zgadza z założeniami teoretycznymi.

Dodam że akurat napisałem o Vifie PL27TG-35-06 (bo takiej używałem). Poniżej mam wykres D27TG-45-06 (obecnie dostępne są D27TG-35-06 - minimalnie inne). Nie wiem nic na temat S-S w tym układzie.

Vifa PL18WO-09-08 jest obecnie niedostępna (przynajmniej w Akkusie i Akustyku – na stronach Vify nie sprawdzałem).

Moim zdaniem tak to będzie wygładało:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qubric

głośniki PL18WO są chyba dostępne, tylko zmienili nazwę na Peerless v-line

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric nie wiem jak to brzmi, ale przebieg spl przypomina mi trochę (ze znanych mi konstrukcji) AP Virgo :)

Ładnei skompensowany baffle step....bas napewno nie zginie w tlumie...chętnie bym posluchał.

Może jakoś ten projekt ochrzcisz ?

Pozdrawiam

acha....takie ciśnienie przy 200-300Hz to chyba przy bardzo szerokiej sciance ?

Normalnie ta Vifa ma chyba 87dB i BS zeżre pewnei z 3 wiec spl przy 300Hz będzie ok 84dB...i ch-ka na osi będzie praktycznie plasciutka.

Monitor studyjny Ci wyszedł Qubricu(jezeli tak to w praktyce wyjdzie). Gratulacje.

Gdybys sie nudzil to możesz pomierzyc też ch-ki kierunkowe :)

Pozdrawiam

Lancaster - to jest symulacja. Poza tym okazuje się, że podany link do głośnika Vifa PL18WO-09-08 produkowanego obecnie ujawnia inne parametry niż te, które posiadałem z katalogu Vify sprzed kilku lat.

Między innymi na moich wykresach nie było 3 db podbicia charakterystyki pomiędzy 2 a 5 khz. Charakterystyka w tym miejscu była płaska. Być może Vifa zmieniła sposób tłumienia membrany albo zrezygnowała z nacinania pod zawieszeniem - różne mogą być przyczyny. Więc nie ma się czym podniecać. Jeśli znajdę czas, uaktualnię dane i wtedy zobaczę jak to może wyglądać

Qubric, a może w katalogu patrzyłeś na wersję 4 0mową . Poniżej jej charakterystyka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, wracając do tematu. Co tu jest źle? I dlaczego ;-) Oczywiście można lać wodę , to tylko gdybanie, ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam nie bardzo sie znam, ale wlczylem z D25AG bardzo dlugo. Nie podam receptury, ale kilka spostrzezen. Moze beda pomocne. Do 3kHz-2,8kHz mozna ja filtrowac drugim rzedem, nizej juz jest slabo. Bedzie darla morde i pojawi sie metaliczny rezonans. L-pad'a mozna uzyc jako filtra i ukladac nim charakterystyke. Im mniejszy R2 l-pada tym wyzsza robi sie czestotliwosc podzialu. W twoim przypadku zaryzykowalbym uciecie jej filtrem drugiego rzedu( ja sprobowalbym najpierw 3,9uF i 0,33mH), a l-pad na poczatek ustawic 1,5ohm/20ohm. Gdyby d25 zaczela syczec, trzeba zmniejszyc wartosc rezystora 20ohm, o ile nie powiem, trzeba poeksperymentowac.

Tyle z moich doswiadczen z tym glosnikeiem. I uprzedzam, ze to tylko doswiadczenia sluchowe;). W Twojej zwrotnicy na pewno masz za duze tlumienie wysokotonowki. Za to moge dac uciac glowe.

>asterix

obyś nie został bez głowy ;-) Tłumienie jest minimalnie za duże, jak wstawię 3R3 zamiast 3R7 jest już za dużo wysokich (taka akustyka pokoju). Teraz filtruję 2. rzędem. 4,3uF, 0,42mH i L-Pad 3R7/5R6.

Twoje uwagi są bardzo cenne, już po kilku tygodniach zaczynam dochodzić do podobnych wniosków :-)

1. D25AG-05 z rezonansem 1400Hz ( jest też wersja D25AG-35 z rezonansem na poziomie 850Hz) powinna być cięta powyżej 3 kHz, co najmniej 2. rzędem. Choć jeśliby trzymać się zasady, że odcinamy tweetera na poziome 3 x fs to i na poziomie 4kHz; tak chyba jest optymalnie. Ale wtedy raczej nie pasuje do 18 cm midwoofera i pewnie taka jej rola.

2. Lubi sobie czasem posyczeć.

Już osiągnąłem wynik, który jest bliski oczekiwanemu. Najbardziej mi nie odpowiada to, że talerze i instrumenty perkusyjne brzmią mało metalicznie i czasem właśnie sycząco

Dalej nie będę eksperymentował (ciekawe ile wytrzymam). Bez pomiarów to nie ma sensu - jig'a nie mam.

Żeby mnie McGyver znowu nie wytykał palcami, że się nie trzymam w temacie 2,5 drożnych kolumn na Vifie.

Poniżej, dwa razy Vifa PL18WO 09-08 plus PL27TG 35-06. Dwie komory BR po 16 litrów strojone na 40 hz podział z wysokotonowym wypada przy 3 tys. hz. Układ głośników jak u autora wątku. Dla niskotonowego filtr policzony jako osobna gałąź.

Lancaster - a teraz jak Ci się podoba? :)

Ukryta Zawartość

post-1300-100003127 1177782142_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dowalilbym więcej średnicy, a zwlaszcza gory....moze byc za ciemno...chociaż najpierw bym posluchal :)

W kazdym razie pomiary ładne.

Qubric nie świruj z tymi projektami :)

Jaki płodny umysł na wiosnę ;)

Pozdrawiam

>Tomek Skura

Na symulatorze przy takich ustawieniach filtra dla d26ag-05 i m18wh wychodzi elektrycznie podzial na poziomie 2,2kHz. Mysle, ze to troche za nisko jak na ten glosnik. Ja mam d25ag-35 i nie odwazylem sie zejsc ponizej 3kHz.

Tu masz projekt z d25 filtrowany 3 rzedem na 2kHz. Moze byc pomocny, bo z pomiarami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ej Lancaster, to miała być kompensacja baffle step, czyli w polu swobodnym bas powinien mieć przebieg na około 90db - no chyba że mi nie wyszła, ale to można poprawić .;)

Można dać i więcej środka. Zasadnicze pytanie jest poco używać Vify? To moim zdaniem dobry głośnik do minimonitora. Akustyk ma PL18WO 09-08 w obudowie 12 litrowej. Ja bym ją dał w 15 litrów maksymalnie. Ale raczej da się je pokonać jakimś Monacorem w podobnej cenie ;)

Co ciekawe w większości projektów 2,5 drożnych z Akustyka prawdopodobne są problemy fazowe – wypadkowa charakterystyka przebiega poniżej charakterystyk poszczególnch głośników w okolicy podziału pasma.

W tym który zamieściłem nie powinno być tego problemu.

PS. Niewdzięczniku! Podsuwam ci projekty kompletnego systemu stereo z możliwością rozbudowy do KD. Taki jak chciałeś! Się nie zastanawiaj tylko zaczynaj strugać :)

No tak, no tak, teraz jak mam pewniaka to nic tylko robić.

Kompensacja Baffle Step wyszla Ci wg. pomiaru dość konkretna(pare decybeli na gorkę:)), ale może to tak być, ze w praktyce podbicie niskiego środka będzie mniejsze - i znów referencja.

Kurde ludzie to maja łapę do takich projektów:)

Pozdrawiam

PS. a tak serio to całkiem fajne tak jak poprzednio. Też uważam że monitor, albo mała podłogowka na tej Vifie w zupełności wystarczy....chyba, ze ktoś ma hangar do nagłośnienia. Tak do 25m2 nie widzę potrzeby dokłądania drugiego woofera 18cm.

A ta Vifa WO nawet mi sie spodobała(w przeciweństwie do rozreklamowanej WH, czy jak jej tam?)

Panowie, fajny wątek się zrobił. Ludność potrzebuje dobrych projektów 2,5 drogi :-)

> asterix

teraz głupie pytanie autora wątku =:-o

Jakimi wartościami filtrować 2.rzędem aby uzyskać podział 3kHz ?

Malkontencie - wystarczy zmienić cewkę 1 mH na 0,82 mH i niewielkie zmiany w L padzie zrobić, a masz więcej środka.

Ale może najpierw wystrugałbyś poprawnie zrobione Totem Mite - zamiast tej ich totalnie skopanej zwrotnicy? ;)

Qubric, serio nie narzekam. z tą zwrotnicą którą zapodałeś każdy moze sobie powalczyc pod swój gust/system...a moze nawet nic nie trzeba poprawiać.

ważne ze fazowo ładnie dograna, a reszta jest kwestią gustu...

Tez serio.

Te głośniki o ktorycvh piszesz masz w domu ?

Pozdrawiam

PS. Muszę zacząc pisać poważnie, bo wyjdzie na to, ze ze mna sie tak rozmawiać nie dą ;)

Tomek, wszystko zależy od tego jak wygląda spl i impedancja tweetera. to co napisałeś jest prawdą, ale tylko dla równego spl i fazy.

Najczęsciej robi sie korekty ze względu na powyższe, oraz na zgranie fazowe obu szytych driverów.

Impuls jak z dobrej szerokopasmówki jest cholernie ciężki do uzyskania...

Pozdrawiam

>Tomek, wszystko zależy od tego jak wygląda spl i impedancja tweetera.

Tu są wykresy .

Ukryta Zawartość

Nie wkleję, bo za duże.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.