Skocz do zawartości
IGNORED

CD -co wybrać

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

> zawi, 24 Kwi 2007, 18:25

Jest tu spore grono amatorów przetworników. Nie myślałeś o DAC-u? Poszukiwany przez Ciebie charakter brzmienia mógłby dostarczyć dobrze zrobiony NOS-DAC. Np. taki AudioNemesis buduje fantastyczną przestrzeń i wielowarstwową panoramę, a wysokie właśnie (kulturalnie) wycofuje, nic nie tracąc ze szczegółowości - słuchałem wielokrotnie u siebie i gościnnie. I nie przejmuj się, że to tylko około 2kPLN, na prawdę warto posłuchać. A za wyższe pieniążki można spróbować z drugiej ręki np. jakiś Sonic Frontiers (słyszałem przez godzinkę podłączony do lampy - urzekające), albo - już nie NOS-DAC - przetwornik NorthStar Design 192: nie słyszałem, ale poszukaj różnych pozytywnych wypowiedzi na świecie; jeśli coś dla Ciebie znaczą audiogazetki - miał fajny opis w Audio 7/2005.

Jeśli jednak obstajesz przy cedeku zintegrowanym - stawiałbym na CEC-a.

Discomaniac71

Słabi tam jesteście w tym Studio Pro. Pewno sami audiofile:) Chyba, że właśnie dobraliście specyficzny sprzęt do Gamuta. Gamut daje tyle informacji, że potrzebuje już starannego doboru okablowania; sieciówki i IC.

CEC XR ma lepszą kontrolę niskich tonów i trochę więcej sprężystości właśnie w tym zakresie.

XZ jest odrobinę ciekawszy barwowo. Średnica, szerokość sceny, ilość powietrza etc. w zasadzie identyczne.

zdezintegrowany_3PO

Disco

Trochę się pofatygowałem. Poszukałem i znalazłem wątek "Kraków". Jeszcze rok temu to Wy tam byliście amatorzy w tym Krakowie. W tej restauracji to straszne badziewie. Co do Gamuta. To jest to MKII a nie CD1 sam. Z opisów wynika, że zestaw grał dobrze. Nikt na to CD nie narzekał. Ty sam chwaliłeś konfigurację. Także przyjacielu po roku "ubarwiasz" rzeczywistość. A ze zdjęć wynika, że Pan Robert też popełnił błędy w konfiguracji:

1) szklany stolik

2) brak stożków, absorberów pod klockami

3) co to za "cienizna" wystaje z gniazdka prądowego?

Także doszkalajcie się w tym Krakowie. Studio Pro w W-wie to jednak zawodowcy:)

PS.

CD Gamuta 1 jest co prawda lekko "lean" ale lampa to wypełni to generalnie jest bardzo dynamiczny i bardzo "liquid".

arek67

To chyba oczywiste, że w Krakowie mieszkają wyłącznie amatorzy, podczas gdy w stolycy profesjonaliści. Taki los. Co nie zmienia faktu, że zestaw Gamuta - wziąwszy pod uwagę cenę - grał zwyczajnie do dupy. Ale rozmiem, że z klockami, które posiadałeś - jak z damami - wiążesz się emocjonalnie :-))

zwolennik łagodności

"z klockami, które posiadałeś - jak z damami - wiążesz się emocjonalnie"

yes SIR! :-)) bardzo dobre porowanie, trafione i dotyczace wszystkich, zawsze bedziesz dobrze wspominal milo spedzone chwile...

co do tego CD Gamuta - ciężko wyciągnąć opinię na tamat jego brzmienia w pojedynczej konfiguracji - może nie jest zły ale model, który tam był na odsłuchach mechanicznie było do bani (szalejąca tacka, brak reakcji na pilota) - ale nawet na tej podstawie nie powiem, że Gamut robi chłam - tamte kolumny wspominam bardzo dobrze - większość innych przy odsłuchach to zwykłe popierdółki

• 3 tygodnie później...

Panowie, wszystkim którzy zasugerowali mi odtarzacz CEC -dziękuje. Co prawda nie kupiłem najnowszego napędu-choć cena była atrakcyjna ale zdecydowałem się na model 51Z a teraz szukam przetwornika CEC.

Przy okazji wymienię chyba wzmacniacz bo niestety CEC obnażył jego słabszą stronę choć ogólnie CEC+Amplifon gra naprawdę pięknie.Wydaje mi się jednak że to jeszcze nie wszystko na co stać CEC.

Jeszcze raz dzięki za podpowiedź no a jak ktoś ma sugestie co do wzmacniacza to z chęcią skorzystam -przynajmniej rozważę do ewentualnego odsłuchu. Przy okazji -Krell faktycznie jak dla mnie porażka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.