Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe z różnych przewodów

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pozwoliłem sobie założyć nowy wątek, bo informacje na ten temat są rozproszone.

Eksperymentuję aktualnie ze skrętką sieciową, na temat której pojawia się sporo sprzecznych informacji. Niestety zwykle brakuje szczegółowych danych: jaka skrętka, jakie przewody, ile, jaki splot itp. itd. Zamiast tego kategotyczne sądy.

Do swojego eksperymentu użyłem skrętki kategorii 6 uplecionej w warkocz, po dwa kable na gniazdo. Mam jednak pytanie do fachowców - naturalne wydaje się łączenie do jednego gniazda wszystkich białych przewodów, a do drugiego - pozostałe. Czy są inne pomysły?

Swego czasu załozyłem wątek nt skrętki CAT5.Z tego co pamiętam to zaplatanie jej , czy tez dzielenie na białe i kolorowe nie podobało mi się ze wzgledu na spowolnienie basu.A tak poza tym to bardzo interesujący kabelek :)

Pozdrawiam

Leszek

Leszek B.

Napisz więcej o wrażeniach odsłuchowych.

Cat6 ma wszystkie 4 pary przewodów odizolowane od innych, każda parka jest ze sobą skręcona. Jak zatem proponujesz łączyć?

Praktycznie prawie wszystko co mógłbym Ci napisać powinieneś znaleźć tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kszysztof - pomysł ciekawy - pamiętaj, że jeśli chcesz upleść 2-metrowy kabel, musisz przygotopwać co najmniej 2,5 metra przewodu.

Ja zastanawiam się jak łączyć kable. Plecionka składa się z 4 kabli, w każdym są 4 skręcone pary (1 kolorowy i 1 biało-kolorowy). Ponieważ kabel służyć ma do bi-wiringu, pomysł mam następujący - łączyć przewody o identycznych kolorach z wszystkich kabli - wówczas powstaje 8 przewodów, zatem skręcę je jeszcze w pary.

Czy to słuszne rozumowanie?

A tak to wygląda.

Problem połaczenia przewodów nadal nie rozwiązany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam,

to i ja dorzucę swój pomysł na zmontowanie niedrogich i dobrych kabli głośnikowych, jakie ostatnio też sam zrobiłem. W zasadzie są to przewody i wtyki stosowane w miernictwie i sprzęcie laboratoryjnym.

Wtyki:

Producent: Hirschmann

typ: BUELA30

Prąd roboczy: 30 A

Rezystancja styku: 0,003 ohm

Dostępne w pięciu kolorach. Ciekawostką jest dodatkowy otwór poprzeczny w który można wetknąć taki sam wtyk banankowy. Można to wykorzystać przy podłączeniach typu bi-wire albo ułatwić sobie ewentualne pomiary. Sam wtyk składa się z 6 sprężynujących pręcików, które rozpychając się w gnieździe tworzą dobry kontakt. Wtyki siedzą bardzo pewnie w gnieździe.

Kable:

Lica miedziana składająca się z bardzo dużej ilości bardzo cieniutkich drucików lekko skręconych, a wszystko to w izolacji silikonowej wzmocnionej. Przekrój żyły: 2,5 mm2. Kable są niezwykle giętkie, wręcz "leją się". Sprzedawca nie podał parametrów elektrycznych tego przewodu, ale podał dla podobnego o przekroju 1,5 mm2: prąd 25A, ilość drucików: 390 x 0,07 mm. Tak więc dla przekoroju 2,5mm2 te parametry należy pomnożyć przez około 2,7.

Lutowanie:

Trzeba się trochę pobawić. Lutowie przylega bardzo dobrze, ale wymaga dość wydajnej lutownicy bo wtyk dobrze odprowadza ciepło. Po zalutowaniu wszystko trzyma się bardzo mocno. Obudowy wtyczek bardzo ciężko suwają się po silikonie. Tak po prawdzie, to wcale się nie suwają :-) Rozwiązaniem jest kropla płynu do mycia naczyń. Dodatkowo należy obciąć nożem końcówkę obudowy wtyczki (około 1 mm), gdyż jest tam za mały otwór.

Brzmienie:

Jak dla mnie fantastyczne jak na kable za 100 zł. Ciekawe, że brzmieniowo przypominają nieco dobre kable ze srebra, maja podobną "dźwięczność".

W sumie:

Wtyczki: 8 szt. x 3,50 zł = 28 zł

Kabel: 12 m x 6 zł = 72 zł

Rzem: 100 zł za komplet 3-metrowych kabli.

Elementy do kupienie w TME, na warszawskim Wolumenie lub Allegro.

Ukryta Zawartość

post-12280-100008629 1184410233_thumb.jpg

post-12280-100008630 1184410233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.