Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD 824 - tuning

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

LM2940-5V jest na 1A.Tylko przy tych stabilizatorach trzeba pamietać o róznicy pomiedzy napięciem wejsciowym i wyjsciowym bo jak jest za duże to bardzo sie grzeją .Może byc potrzebny radiatorek :)

PS

Ale działa to nocne pogotowie diy :))

Pozdrawiam

Tak, z pojemnościami w cyfrówce lepiej nie prezesadzać. Lepiej działają tu dobre kondziołki o niskim ESR tuż przy kościach, np właśnie OSCONY SA /SP, 33uF. Lub - jeszcze lepiej (ćwiczyłem to w CD820, dla kości filtra SAA7220) - lokalny stabilizator +5V tuż przy scalakach.

Konstrukcja tych modeli Philipsów umożliwia łatwy montaż takich lokalnych stabilizatorów (LM 317 np) od strony druku. Wyciagasz rezystor (pewno coś ok 39R) i zasilasz to podciągając zasilanie bezpośrednio zza mostka (+10V). Mała płytka wystarcza.

Poważne modyfikacje ( właśnie lokalne stabilizatory, NON-OS, przenicowqanie zasilacza w moim 82o0 udało mi się zrobić bez wyciągania płytki z obudowy. I za to go lubię ;-)

Jak wyrzucisz DAC SAA7321 to zegar popinasz pomiędzy 25 i 26 nóżkę SAA7310 a pomiędzy nimi wpinasz rezystor 1M ,

jesli ma być tylko kwarc dodatkowo każdą jego nóżke odprzęgasz do masy ceramikiem np 27pF .

zasilacz powinien dawac +/- 10 niestabilizowane, bezpośrednio za mostkiem - serwo lasera, +/- 15 V satbilizowane - analog; +5 stabilizowane - cała cyfrówka (w 820 jest jeszcze -6V dla TDA1541, ale nie wiem, czy nie jest potrzebne jeszcze gdzie indziej). To zasilanie cyfrowe jest rzeczywiściew skopane. Jeśli miałbym robic z tego transport to chyba bym zupełnie to rozdzielił (i dał osobny zasilacz dla zegara - jeśli ma być osobny).

ok co z tymi kondami przy kwarcu... chwilowo będize jeszcze kwarc przy saa7321..

To sa pewnie kondy do DACa 7321 jeśli go zostawiasz to możesz je zmienić.

Dwa stabilizatory są do opampa a jeden na +15 (7815) do wyświetlacza i ten należy zostawić .

>Matthew, 30 Kwi 2007, 22:59

>jura, a do TCA gdzie jest kondek, taki położony? 22u?

mówisz o driverach lasera? tam są 22 ale nano, tylko, takie dwa małe brązowe smd . Powinny siedziec na pinach 2 i 4 do masy. Tu jest inaczej nieco poprowadzony druk niz w 820 - chyba te?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tak wygląda płyta główna przed dłubaniem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok, z serwisówki do Marantza cd52..

wymienić kondy 100n i 47n na wime lub vishay? rezystory na Beyslag i trawo na lepsze cyfrowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja proponuje kondesatory przy procesorze serva dac jakies dobre (u mnie starget) na 100u (zaznaczone na zielono) tylko ten zaraz przy procku trzeba bedzie na boku i kombinowac bo sie ledwo miesci pod napedem. Druga sprawa opampy serva (czerwone) u mnie nie byly odsprzegane dalem tez po 100u od strony druku pomiedzy 2 i 4 nozke. Ale uwaga u mnie w rzeczywistosci byly zasilane pojedynczym 20V natomiast na schemacie bylo ze ma byc +-10V wiec radze najpierw dobrze sprawdzic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.