Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD 824 - tuning

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem powyższego Philipsa w celu uczynienia go znośnym transportem.

Niby wiem co mam robić ale.. to nie tda1543 ani nie tda1541.

Chciałbym zrezygnować z analoga, z wyj słuchawkowego, zamontować LC Clocka, i gdzieniegdzie powymieniać kondensatorki, ew tabilizatorki, dociążyć go (lekki jest jak piórko), zamontować gniazdko IEC itp itd...

kostki w nim siedzące to SAA7310 i SAA7321.. czy ktoś już miał z nimi do czynienia? jakieś sugestie? ciężko z serwisówką :/ ale może jakby ktoś miał to chętnie bym przyjął na maila ;)

Cedek gra obiecująco nawet nie tknięty i może z niego cuś być dobrego..

Może ktoś miał już z nim styczność i mógłby różne pomysły w wątku napomknąć.. nie chciał bym już spierdzielić czegoś na wstępie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100003023 1177942177_thumb.jpg

post-5385-100003024 1177942177_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33182-philips-cd-824-tuning/

kolejne fotki..

Ukryta Zawartość

post-5385-100003021 1177942203_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo to jest 1bitowiec :)

Tez go kiedys przez pomyłkę kupilem, a potem szybko sprzedałem.

...mozesz byc pionierem w tuningu tego typu sprzetow :)

Analogowke na bank mozna poprawic...jakiś zegar...kto wie...

...poprawic w sensie polutowanie nowej od podstaw miałem na myśli...szkoda roboty na tym druku.

A gra ten CD faktycznie dosć fajnie, kiedys sie dowiadywałem u morrisa...ale dawno go na forum nie widziałem.

Ostatecznie poszedłem na latwizne(choć ta 824 to chyba najlepiej brzmiący nietknięty Philips jakiego miałem w chalupie)

Pozdrawiam

Sterowanie jest prawie identyczne, mikrokonroler, płytka wyświetlacza elektrycznie jest taka sama i wymienialna z 820 (inne rozmieszczenie przycisków). Topologia zasilania i elementy też są bardzo podobne. Mniejszy pobór prądu przez filtr cyfrowy pozwolił na rezygnację z radiatora i zastosowanie nieco mniejszego trafo.

Kupiłem jakiś czas temu 824 na części i miałem okazję porównania obu - dźwiękowo nie jest to taka zupełna kicha i może coś dałoby się z niego zrobić. Nie próbowałem. Ale na transport będzie OK (ten model lasera jest naprawdę dobry). Serwisówka od 820 w większości nie będzie pasować - zupełnie inaczej rozwiązana jest konwersja d/a :-(.

Na poczatek zacząłbym od wyczyszczenia PCB z niepotrzebnych kosci i odciążył trafo.

Trudno znalesc PDF ale jest to prztwornik bitstream zintegrowany z filtrem cyfrowym i prawdopodobnie kwalifikuje sie

do wyrzucenia . Jak na złosc nie mogę odszukać w sieci jego PDFu.

Przydalaby sie jednak serwisowka tego CDka

SAA7310 to dekoder inaczej uklad serva czyli najwazniejsza kosc w Twoim przyszłym transporcie. Musisz sprawdzic

gdzie jest wpięty kwarc jesli do dekodera to ok , jesli do DACa to trzeba go przeniesc i podłączyć do SAA7310.

Druga wazna kostka to PCF2705 w torze wyjscia cyfrowego i przed usunięciem SAA7321 należy tez upewnic sie czy nie dostaje z niego sygnału (zakładam że raczej tak nie jest).

Smiało można wyrzucic wyjsciowe opampy i stabilizatory na +15V i -15V .

Tyle na temat wyrzucania :)

ok, zabieram się za to..

mam oryginała LC Clock x0 ale na 16mhz, czy moge wylutować rezonator i wlutować ten z philipsa na 11mhz? ewentualnie moge się zamienić, mam z omigu 16mhz a potrzebuje na 11mhz

w tym cd idzie sygnał I2s - można więc na szybko wstawić prosty układ z kością 1543 i zobaczyć jak gra w nos lub os,

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ps. pcf2705 można usunąć z tego co pamiętam bez konsekwencji

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

teżmiałem w tym modelu parę razy ciszę :) jest strasznie wredny w modyfikacji

Saa7322 jest prawdopodobnie natępcą 7321 kompatybilnym pin w pin.

Jest duże prawdopodobieństwo że zegar będzie dzałał również na 11...Mhz.

Jak zdobędziesz serwisówkę to podeślij mi ja naniose wszystkie zmiany.

Tym czasem nabyłem transport Meridiana na CDM12 in zająłem się tuningiem

Philipsów na tymże CDMie . Musze powiedzieć że efekty są calkiem zachęcające.

Druga sprawa to mam dosyć przeróbek sprzętów vinitage na CDM2,4,9 ,

znudziły mi się ;)

"ps. pcf2705 można usunąć z tego co pamiętam bez konsekwencji "

Bez tej kosci nie będzie wyjscia cyfrowego , niestety.

Nie wiadomo zresztą czy jest ta kosc czy nowsza też PCF ale z wyższymi numerkami.

zgadza się ale myślałem o podłączeniu do tego cd jakiegoś dac`a w środku po I2s i w tym kontekście pisałem o wywaleniu wyjścia cyfrowego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.