Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD 824 - tuning

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Zorro, odłączam oscylator od SAA732 wraz z rezyztorem i tymi kondami piko..

wsadzam oscylator w zegar LC Audio X0 by mieć 11mhz i podlutowuje sygnał wyj do których nóżek SAA7310?? mase jak najbliżej kostki tak?

ok myslałem że wyjechałeś gdzieś ;) i już nie wrócisz ;D

nie czekając wlutowałem SG i podpiąłem LC Clock X0 do SAA7321 odlutowując małe kondy SMD. Rezonator wlutowałem do LC. Bałem się do SAA7310 podpinać zegar jeszcze, sa tam dwie nie użyte nóżki i chyba to są właśnie XTAL1 i XTAL2.

w tej chwili bardzo dobrze się porobiło z dźwiekiem, bas, przestrzeń lokalizacja itp itd jak to po wstawieniu clocka.

Czy podpinając zegarek bezpośrednio pod SAA7310 jeszcze bardziej może sie polepszyć?

PS. Za cholerę nie wiem jak mam odlutowac tego saa7321, wredne smd...

Podgrzewasz nóżkę lutownicą i podnosisz igłą lub skalepelem i tak 40 sztuk , nic trudnego zwlaszcza że nie musisz dbać

o scieżki , nie będą już przydatne . Można też cholerę zostawić ale odciąć mu zasilanie , na schemacie CD42 widac

rezystory przez które jest dostarczane.

sygnal zegara przelatuje przez bramki umieszczone w saa7321 i dopiero wraca do saa7310, po drodze wpada też do kostki pcf, rozumiem że nie potrzebnie to się dzieję zupełnie ;) odrazu walić zegar w saa7310... no i odejdzie nam zasilanie tego dac'a..

tak?

A ja mam pytanie dotyczące tuningu nie tylko tego odtwarzacza, ale odtwarzaczy w ogóle - czy można mianowicie wyrzucić kondensatory wyjściowe (te co są po podwójnych wzm. operac.)? Dodam, że na wyjściu mam około 40mV. Tak sobie myślę, że żadnych przeciwwskazań ku temu nie powinno być - przecież na wejściu wzmacniacza mam kondensatory (po potencjometrze).

Lasica, kiedy jeszcze miałem CD z analogówką na OPA to nie mialem kondów w torze(zwora). Przy NOSdACu taki numer nie przejdzie, bo na wyjściu sa chyba 4V? Kiedyś rekin mierzył. W kazdym razie przy analogowce na OPA i pomierzonym offsecie takim jaki Ci wyszedl spokojnie możesz wywalić konda. Tym bardziej jeżeli np. w preampie(albo koncówce sterowanej bezposrednio ze źródła) masz konda na wejściu....

Kondensator zabezpiecza przed pojawieniem sie napiecia stalego - uklady i głośniki tego nie lubią:)

Pozdrawiam

Wywaliłem te kondy - nie wiem, na ile jest to kwestia autosugetii, a na ile rzeczywistej poprawy, ale tak na moje ucho to efekt tego zabiegu jest lepszy niż przypuszczałem i powiem, że trochę mnie przytkało ze zdziwienia. Wniosek - wywalać te kondy, jeśli tylko można (tzn. przy względnie niskim Vdc na wyjściu).

To nie jest autosugestia. Nie po to się ich kiedyś pozbyłem, zeby ulegać autosugestii :)

Dźwiek jest poprostu naturalniejszy i to jest normalne zjawisko...usunąłeś kaszaniący dxwięk element z toru.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.