Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio100 - klon??

MarioSan

Rekomendowane odpowiedzi

1. cloudior 1kpl

2. damper 1 kpl

3. norbert101 1kpl

4. ctrl+z 1 kpl

5. dinus 1 kpl

6. Miś 1 kpl - ze zmianą pod tweeter D2905/9700 - fi 105mm jak oczywiście można, fornir jak wszyscy tzn. dostosuję się

Miś -> daj sobie luz z tym tweeterem. Znam jednego co wymienił na małego revelatorka i potem wrócił do pierwotnej wersji. Też myślałem o innej wysokotonówce (H1212 Seas'a), ale sam nie wiem czy to dobry pomysł i pewnie zostanę przy "tekstylniaku".

Pzdr.

Skan 9700 jest głośnikiem obiektywnie lepszym od Seasa KT26. W połączeniu ze Skanem 8542 daje lepszą, precyzyjniejszą niż Seas KT26 stereofonię z bardzo sugestywnie wybudowaną głębią, lecz żeby dostrzec te zalety kolumny muszą być starannie ustawione w sporym pomieszczeniu z dala od ścian. W mniejszych pomieszczeniach ten głośnik pełni swoich możliwości w kreowaniu przestrzeni nie pokazuje.

Jak dotąd najbardziej przypadło mi do gustu zestawienie Skana 8542 z praktycznie nieznaną u nas jedwabną kopułką amerykańskiej firmy Dayton. Te głośniki skleiły się ze sobą zupełnie "bezszwowo" tworząc bardzo zgrany i muzykalny duet. Ale wobec praktycznej niedostępności Daytonów w zasadzie można to potraktować tylko jako ciekawostkę.

Seas KT26 też jest głośnikiem bardzo przyzwoitym, choć klasa szczytowa to nie jest. Można lubić jego brzmienie, bo niczym nieprzyjemnym nie drażni.

Aluminiowego Seasa nie lubię. Gra precyzyjnie i analitycznie, ale jak dla mnie jest nieco zbyt suchy i beznamiętny w barwie, ponadto szczegóły podaje zbytnio "na twarz", a i zasyczeć czasem potrafi.

A tu macie kolejną ciekawostkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Połączenia Skana 8542 z Vifą D25AG35 nie próbowałem, ale znam doskonale ten głośnik, i obawiam się że tak mocno obciążony może już zagrać nieprzyjemnie. Niemniej ten projekt może być inspiracją do własnych wariacji na temat Studio 100.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Aluminiowego Seasa nie lubię. Gra precyzyjnie i analitycznie, ale jak dla mnie jest nieco zbyt suchy i beznamiętny w barwie, ponadto szczegóły podaje zbytnio "na twarz", a i zasyczeć czasem potrafi."

Najwidoczniej nie lubisz dźwięku na żywo, który nie ma nic wspólnego z miekką kupą:)

Pozdrawiam.

Jeżeli Seas aluminiowy gra jak muzyka na żywo, to ja się ewakuuję. No chyba że jak nagłaśniany koncert rockowy, to może. Po prostu nie odpowiada mi ten typ kreowania brzmienia. IMHO do odtwarzania brzmień instrumentów akustycznych ten głośnik się niespecjalnie nadaje. To jest moje zdanie, które można podzielać bądź odrzucać, ale proszę mi tu z kupami nie wyjeżdżać.

Foksik, pełne oznaczenie tego głośnika to KT26F (H519). To "F" oznacza po prostu że cewka głośnika jest chłodzona ferrofluidem. Tweetery bez ferrofluidu skupione są w serii "no ferro", ale żadnego głośnika zbliżonego do KT26F w tej serii nie ma.

>cloudior

Nie musiał nabierać - u mnie miał ją zawsze :)

>McGyver

Może będziesz wiedział co może być przyczyną trudności w napędzeniu ADAM Compact przez wiele wzmacniaczy?

Nie wszystkie radzą sobie z nimi i to w stopniu poważnym nie radzą :/

rekin, 8 Maj 2007, 00:56

>>McGyver

>Może będziesz wiedział co może być przyczyną trudności w napędzeniu ADAM Compact przez wiele

>wzmacniaczy?

>Nie wszystkie radzą sobie z nimi i to w stopniu poważnym nie radzą :/

Najczęściej powodem tego zjawiska są właściwości woofera, aczkolwiek znane mi są przypadki kolumn, w których skądiną niezbyt trudny do napędzenia woofer sprawia trudności wielu wzmacniaczom z powodu takiej a nie innej aplikacji (czasem jest to wręcz niewłaściwa aplikacja). Nie przypuszczam jednak by to ostatnie zjawisko zachodziło w przypadku Adamów. Może mają one zwrotnice wysokich rzędów o stromych nachyleniach zbocza? Może wzmacniacz "widzi" obciążenie o bardzo silnym reaktancyjnym charakterze, co byłoby jakimś wytłumaczeniem nieradzenia sobie z nimi wzmacniaczy o niewysokim współczynniku DF?

Pochodziłem trochę po różnych stronach i powiem że dylematy narastają – bez odsłuchów oryginałów u mnie w domu się nie obędzie. Spróbuje jak najszybciej zaaranżować sesje – spostrzeżeniami się podzielę.

McGyver, alu seas gra na pewno bardziej muzykę na żywo niż np. morel, czy dynaudio...przynajmniej w aplikacjach, które słyszałem. Miekkie kopulki daja cukier i "poruszenie" co moze sie podobać...żeby jeszcze chciały byc dynamiczne, jak to muzyka live jest.

Można oczywiscie alu seasa zaaplikowac kiepsko i wtedy nie bedzie pokazywał na co go stac - tu się zgodzę.

Kiedys czytałem recke z odsłuchu Twoich kolumn na 8542 i alu seasie chyba właśnie...nie porywało z tego co koledzy pisali. Może faktycznie elektronika, lub pomieszczenie nie podeszły, nie wiem.

Teraz tak Panowie...Studio100 są świetnymi zestawami i to nie ze wzgledu na skraje pasma(np. super górę-akurat ta jest na 4 , czy bas - jak dla mnie super nic nie buczy itp - czysty impuls), tylko ze wzgledu na zgranie(efekt szerokopasmówki-kto słyszał dobrą-ten wie o co biega).

Nie sądzę, zeby podmieniajac głośnik na 9700 udało sie uzyskać lepszy dźwiek calościowo.

Pewnie, że może mieć lepszą górę(w sensie górny skraj), czy dawac lepsze stereo(tu już wiele zależy od zwrotnicy), ale jako całosc - fantastyczna spójnosc pasm i taka prawdziwosć brzmienia(focus) ?

Chetnie bym takiego zestawienia posluchał(8542+9700) przy Studio100.

Nie dawałbym do 100-ek nawet mojego ulubionego alu Seasa, chociaż bardziej mi sie podoba od lekko cukrowatego tekstylniaka.

W tym wypadku to by była profanacja:)

Pozdrawiam

Ja musze odłożyć kaskę na głośniki. Ale z obudową mogę działać w zasadzie od reki:) Panowie wklejajcie konkretne propozycje fornirów. Nie będę ukrywał, że lubię jak kolumna wygląda elegancko i dlatego chciałbym lepszy fornir. Podobają mi się wszelkiego typu lsniące, bądź półlśniące okleiny w stylu maple Avalona czy rosenut B&W, bądź fantastyczne zebrano (to był chyba akurat mat) w stylu WLM. Tak jak pisałem wolę dołożyć parę groszę i mieć fajowe skrzynki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.