Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio100 - klon??

MarioSan

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówienia głośników tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

moze ktos wie czym sie rozni S100 od R 2 ?? do R 2 ma komplet orginalnych glosnikow wyjetych z orginalnych kolumn. nawet z napisami proac ( znajmemu cos nie pasowalo i wymienil na nowe ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Jesli zbierze się was 6 chętnych w jednym fornirze i nie bedzie wam zależalo na lustrzanych odbiciach słojów to koszt pary w matowym lakierze moze zacząć się od 380zł. Płyta fornirowana obustronnie, klejenie na 45 st (brak klawiszowania), frezowanie na CNC, lakierowanie bez widocznych porów (na gładko)

Zamieszczam parę propozycji z wątku o fornirach.

Ukryta Zawartość

post-8846-100002590 1178380386_thumb.jpg

post-8846-100002591 1178380386_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4/5/6.

Ukryta Zawartość

post-8846-100002586 1178380415_thumb.jpg

post-8846-100002587 1178380415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7/8/9.

Ukryta Zawartość

post-8846-100002583 1178380449_thumb.jpg

post-8846-100002584 1178380449_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cloudior

te forniry to są z tych drozszych. I zalecalbym wybrać taki który wystepuje w dlugości minimum 2600mm.

Nie biorę zadnych zaliczek w zwiazku z tym nie określam dokladnych terminów, ponieważ nie jest to zajecie z ktorego żyje. Robię to dla przyjemności. Niemniej jednak minimum 30 dni.

Dziś słuchałem Mietków Twonka u Maćka - rewelacyjny dźwięk.

Ale miało być o kolorze. Polakierowane były na półmat, znaczy się, że nie błyszczało się... i to jest piękne wykończenie. Taki macik polecam. Ja niestety ze względu na moją kobietkę obstaję przy kolorach olchowych, jasnych, niezbyt wzorzystych, bo to jak kredens wygląda.

www.myspace.com/loszmi

aby rozpocząć polemikę na temat wyboru forniru do S 100, proponuję wcześniej utworzyć listę chętnych na obudowy od zybla

(proszę się dopisywać, kopiując poprzednią listę)

osobiście, dla tych wymiarów skrzynek preferuję forniry o "pokręconych słojach" typu pomele, czeczot, cluster itp w odcieniach średniego brązu (dozwolone barwienie)

obstaję przy lakierze półmatowym z gładką fakturą powierzchni (zatkane pory-tak jak proponuje zybel)

1. damper 1kpl

fornirów tego typu jest całe mnóstwo (wystarczy przejżeć wątek "galeria fornirów" lub zapoznać się z ofertą dystrybutorów, np. Zagłoba, Alpli, Drewno-Lux, DLH, Atpol, Barlinek), dlatego wypadało by na wstępie zapytać zybla o "zakres" oferty w ktorej możemy się poruszać

Panowie

Jesli można , jako iż ponad 3 lata użytkuję już kolumny ProAc Studio 100 a teraz Studio 1 mk II (notabene lepiej grające od Studio 100 ale to inna historia..) nie radzę stawiać Studio 100 w 12m2 to nieporozumienie!

U mnie na 18m2 gra to w miarę poprawnie ALE pełnie swoich mozliowści pokazują z dobra elektroniką i w pomieszczeniach ponad 20m2 .Testowałem te kolumny w 25m2 i to jest optymalny metraż dla nich , bawią mnie takie posty że Studio 100 nie mają basu , w porównaniu do Response 2.5 napewno ..jest go mniej ..ale w Response 2.5 nie jest to bas neutralny, jest napompowany,i baardzo nisko rozciągniety ALE nieprawdziwy.W Studio 100 jest go mniej ale jest to bardz bardzo neutralny bas, doskonała barwa i precyzja.Z dobrą elektroniką potrafi naprawdę zejśc nisko, 18 Scan Speaka potrafi tutaj naprawdę zaskoczyc niejednego sceptyka.Pytanie co kto lubi?Ja preferuje neutralne kolumny i takimi są Studio 1 a seria Response...hm..to nieco inna szkoła dźwięku.

Kolejna sprawa to stereofonia , w 12m2 ..życzę powodzenia..ProAc słynie z tego że lubi powietrze wokół siebie, minimum to 80cm od tylnej ściany i po 1,5 metra z boku ...inaczej można zapomnieć o streofoni chyba że pierwszy plan (lewo,prawo i środek).Walczyłem długi czas aby wycisnąć z tych skrzynek prawdziwe stereo i coś jeszcze na dalszych planach..żmudne zajęcie.Napewno potrzeba czasu aby ustawic te skrzynki.Ostatnia rzecz i chyba najważniejsza - elektronika.Naprawde radzę zapomnieć o jakiś Pionerach , Cambridżach itp. ..te kolumny zagrają koszmarnie z taką elektroniką - prosze pamiętać że to monitory stworzone z myślą o studiu i pokazaniu na pierwszym planie wszystkich niedociągnięć - wieć jeśli podłaczymy do tego kiepska elektronikę to efekt będzie

..wiadomo.Natomiast w górę jak najbardziej , wspaniale pokażą różnicę pomiedzy wzmacniaczmi ,odtwarzaczmi itp.Jest to wspaniały przyrzą dla recenzenta - łatwo wychwycić różnice ....

Mam nadzieję że przybliżyłem nieco temat Proac..tak na marginesie uważam je za wspaniałem kolumny warte każdej złotówki pod warunkiem świadomego wyboru tego modelu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.