Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz DVD Denon 2930

grizly

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

no wlasnie - nikt nic nie wie? warto kupic 2930?

porownujac jakosc obrazu DVD z 2930 i odtwarzaczy HD - czy odtwarzacze HD daja taki sam dobry obraz materalu DVD jako 2930? (nie pytam o jakosc HD bo to oczywiste, ze powinna byc lepsza)... jesli przez kolejny 1-2 lata bede glownie ogladal material DVD (ze wzgledu na dostepnosci i ceny dyskow HD, nie mowiac o wojnie formatow) to warto 2930 kupic???

też się poważnie zastanawiam nad tym DVD, planuje go ewentualnie połączyć z AVR-2807, co myślicie o takiej kombinacji?, myślałem też o zestawie kolumn do kina domowego Dali Ikon 6, 1, Vokal1, SUB, no ale decyzja oczywiście po odsłuchu

Znajoma ma ten model. Obraz jest najlepszy jaki widziałem z rozsądnych DVD (nie za 5000 lub 8000 zł). Zjada mojego Samsunga HD-950 na śniadanie. Gorzej z dźwiękiem po analogu, trochę „chudy”. Ale kto podłącza po analogu DVD? Porządny ampltuner załatwi sprawę.

Wlasnie uzywalem wyszukiwarke zeby znalesc Denon DVD-1930CI (mlodszy brat 2930) i niestety bez rezultatu. Nie bardzo rozumiem ze nic nikt nie wspomina na temat tego cacka. Ten odtwarzacz zostal opisany (What Hi Fi Sound and Vision) i wybrany jako najlepszy produkt roku 2006. Cena 350 US$. Oczywiscie zkupilem i musze wam powiedziec ze rewelacja. Gra on prawie wszystkie formaty na plytach(DVD-V, DVD-A, CD, SACD, MP3, JPEG, WMA i HDMI polaczenie). Przede wszystkim interesuje mnie strona muzyczna, gdzie musze powiedziec jestem bardzo zadowolony. Bardzo duzo czytalem na temat tego odtwarzacza na innych stronach i ogolnie wszyscy sa zadowoleni i wrecz zauroczeni jakoscia dzwieku i obrazu.

Tak samo chcialem znalesc jakis watek na temat ARCAM AVR350 surround sound receiver, a tu cisza. Uwiezcie mi 'TEN RECEIVER TO BOMBA'.

Miałem kiedyś DVD-A1 flagowy model ważący ze 20kg i dźwięk był kiepski, suchy i elektroniczny, gorszy od taniego dvd pioneera. A już porównanie z moim byłym Sonic Frontiers SFCD1 zabijało denona.

Obraz był natomiast bardzo dobry...

amricano: "Miałem kiedyś DVD-A1 flagowy model ważący ze 20kg i dźwięk był kiepski, suchy i elektroniczny"

- to bylo kiedys.

To jest moj pierwszy Denon ktory kiedykolwiek mialem i jestem z niego calkiem zadowolony. Mam go narazie kilka tygodni. Zobaczymy jak to bedzie dalej.

Jezeli chodzi o dzwiek to ma on kilka calkiem dobrych funkcji np. "PURE DIRECT MODE" -"analog sygnal is output only" - cala reszta wlacznie z video jest wylaczana. Bardzo dobrze brzmi w DVD-A i SACD. Nie moge nic powiedziec na temat obrazu bo nie jestem expertem, ale co czytalem to tylko pochwaly.

Do ocenu dzwieku trzeba rowniez dodac na czym to bylo sluchane?

Ja go slucham na ARCAM AVR350 i B&W703.

I jeszcze drobna uwaga - on nie wazy 20kg i jego cena jest na kazda kieszen.

>americano

>Miałem kiedyś DVD-A1 flagowy model ważący ze 20kg i dźwięk był kiepski, suchy i elektroniczny,

>gorszy od taniego dvd pioneera.

Sorki ale nie wierze (oczywiscie nie w to ze miales denona A1). Mialem kilka tanich dvd i na nich sluchanie CD ... echh. Uwazam ze akurat denon ma bardzo dobre DVD pod wzgledem stereo...

>krzysiek

1930 to baardzo udany model. Jakosc/Cena rewelacja! Polecam. Ale dla denon link, porzadnego skalera, lepszego stereo ... i to ze mam kumpla w hornie wybralem 2930

A do blu-ray (i nie tylko:)) kupilem sobie Playstation 3 a mam ... 30 lat. Chyba cofam sie w rozwoju (bynajmniej tak mowi moja zona po zakupie konsoli)

thomas206

no cóż, nie podzielam Twojego entuzjazmu co do stereo z denona.

A w kwestii cofania w rozwoju - to zapytaj żonę, dokąd niby ma zmierzać rozwój człowieka, bo jestem ciekaw. I dlaczego przyjemność ma wykluczać bycie dojrzałym. Czy to nie podświadomy wpływ naszej kultury cierpiętnictwa? Od tej "kultury" już tylko nam niedługo Prozac pozostanie ;)

A ja mam 31 lat i 3 (słownie: trzy) konsole, PC, TV HD i zakup czwartej w planach i nie uważam żeby mnie to cofało w rozwoju, na szczęście moja żona nie ma nic przeciwko, przeciwnie cieszy się że się czymś interesuje.

pozdrawiam

uff na szcześciemoja polowica uwielbia grac w gierki i ogladac zemna filmy w kinie domowym - za to nie lubi/nie umie suchac stereo i siedziec spokojnie sluchajac i nie rozmawiajac ;))))))

No coz chyba musimy zalozyc nowy watek na bocznicy 'moje zabawki, a moja zona' lub cos w tym stylu ...

Bo 'troszke' zbaczamy z tematu, mialo byc o denonie a my o konsolach i zonach:)

Pozdr dla wszystkich grajacych

Mam pytanie trochę z innej beczki : czy ten słaby dźwięk z 2930 dotyczy tylko płyt audio czy też na koncertowych płytach DVD dźwięk będzie też słaby? Szukam dobrego DVD do odtwarzania koncertów i szczególnie zależy mi na jakości ścieżki dźwiękowej. Niestety we wszystkich pismach testujących urządzenia Audio/video , nie wiedzieć czemu, nic nie piszą jak odtwarzacze DVD spisują się w tym zakresie. Zazwyczaj oceny dotyczą obrazu z płyt DVD i dżwieku z płyt CD - ani słowa o jakości dźwięku z koncertowych nagrań na płytach DVD. Również w ostatniej recenzji w HI-FI i Muzyce o 2930 mamy ten sam "schemat". Gdy podłaczyłem na próbę Panasonica z Media Marktu (mam coś takiego przy TV) koncert był nie do słuchania - po prostu masakra.

Wojtku,

to tylko "americano" nie lubi Denona. Jak narazie ile przeczytalem o odtwarzaczu DVD 1930 i 2930 to tylko pochwaly. Bylo kilka uwag na temat synchronizaji mowy z obrazem ale to mozna tez zsynchronizowac. Przede wszystkim moje doswiadczenie jest z dzwiekiem i musze ci powiedziec ze rewelacja.

Ty natomiast sie pytsz o koncerty na plytch DVD?.

Mam troche doswiadczenia w tym temacie (powiedzmy okolo 100+ tytulow). Wszystko zalezy od systemu nagrania i mixu. Jest na rynku coraz wiecej szybkich tanich wytworni ktore zazwyczaj nie przywiazuja uwagi na jakosc nagran. Jest rowniez kilka bardzo dobrych nagran ktore uzywam za wzorzec do porownywania innych DVD.

Chcialbym rowniez przypomniec ze DVD-Video ma na celu obraz i dzwiek, natomiast DVD-Audio i SACD maja na celu tylko dzwiek, i tu dopiero wstepujemy w zupelnie inny poziom odtwarzania muzyki.

Zwracam uwage ze odtwarzacze DVD pod nazwa OPPO zbieraja coraz wiecej pochwal za ich muzykalnosc i universalnosc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.