Skocz do zawartości
IGNORED

strzelanieGŁOSNIKÓWprzyWŁĄCZENIUwzmachol

cool architect

Rekomendowane odpowiedzi

problem polega na tym ze gdy wlaczam wzmacniacz .. membrany sie skrajnei wychylaja .. a ze maja mala pojemnosc boje sei zeby zawieszenie w nich nie poszlo . .do tej pory mialem duze glosniki i nie zauwazalem tego az tak bardzo . .

probowalem na rozne sposoby .. i z podlaczonym imputem i z wyciszeneim . .i zawsze stzrelaja ..

wzmacniacz to stary emerson stereo amplifire sa 35

na razie go nie wylaczam . .ale boje sie ze jka mi stzrela korki to i pojda glosniki .. a tanie nie byly .. :/

Na allegro można kupić takie moduły opóźnionego włączania głośników, być może odłączają głośniki z chwilą zaniku napięcia. Poszukaj. Montaż nie będzie trudny.

lepiej kupić coś bardzo taniego co dobrze gra i nie strzela

takie jest przynajmniej moje zdanie, po co w ogóle się zajmować dalej Emersonem, zrób z niego przycisk do papieru albo coś innego, może w domu dziecka nic nie mają?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymień małe kondensatory elektrolityczne w końcówce, te wejściowe mają pewnie kilka mikrofaradów i od sprzężenia zwrotnego, pewnie 47-220uF, na nowe obojętnie jakie, powinno pomóc.

Nie chcąc niepotrzebnie tworzyć nowego wątku postanowiłem wpisać się ze swoim problemem tutaj - sprawa również dotyczy wzmacniacza (chyba). Mam nadzieję, że autor tematu się nie pogniewa.

Problem objawia się następująco: po włączeniu końcówki mocy w głośnikach pojawia potworny ryk - coś jak przy pętli masy ale 100 razy głośniej .

Końcówka mocy to cambridge audio A100. Pre: Denon PMA 1100. Stare "allegro chrumpy" ale przyzwoite moim zdaniem.

Wyżej opisane atrakcje pojawiają się przy tym losowo - 10 razy wszytko ok, po czym za 11 (bez żadnych zmian połączeń i konfiguracji urządzeń)... ryk. Próbowałem podłączać wszystko na różne sposoby (różne interkonekty, różne kable prądowe, rożne kontakty w domu). Na próbę jako pre zamiast "demona" podłączałem też wzm.słuchawkowy - wszystko to nie daje żadnych rezultatów.

Do "demona" podłączony jest również komputer, cd, i rzeczony wzm. słuchawkowy ale po odłączeniu wszystkiego (tylko pre i końcówka) ryczy dalej. Sama końcówka - cisza jak makiem zasiał.

Może istotny jest fakt, że "demon" do prądu podłączany jest podwójną wtyczką (bez uziemienia) ale jak pisałem powyżej wykorzystany jako pre wzm. słuchawkowy ma już podłączenie trójbolcowe.

W końcu zatargałem cambride-a do naprawy ale stwierdzono, że wzmacniacz jest całkowicie sprawny, i że w ogóle tak zbudowanego sprzętu to oni dawno nie widzieli... nic tylko "grać".

Denon jest sprawny bo z dwoma innymi końcówkami nie było żadnych problemów.

Jeszcze jedna rzecz - a100 nie ma układu "zimnego startu" a w środku dwa ogromniaste trafa toroidalne, tak więc przy włączeniu zdarza się że lampki w pokoju przygasają trochę... ale to chyba (?) nie ma tu żadnego znaczenia.

Jako wytłumaczenie całego zjawiska przyjąłem już uniwersalną prawdę ludową, że "niezbadane są drogi prądu". Gdyby jednak ktoś z Szacownych Forumowiczów miał lepszy pomysł... innymi słowy: BARDZO PROSZĘ O POMOC.

>>bodo

Dzięki za odpowiedź - poćwiczę dzisiaj z tą kolejnością włączania sprzętu - nad tym rzeczywiście się nie zastanawiałem.

Co pozostałych dwóch rozwiązań "układowych" to mogę tylko polegać na czymś gotowym bo o elektronice nie mam zielonego pojęcia. Układ opóźnionego załączania głośników to chyba na allegro nawet widziałem ale z tym do pre to już chyba gorzej - poszukam coś w necie w każdym razie. Najbardziej martwi mnie, że coś jednak jest zepsute a fachowcy nie potrafią tego stwierdzić.

Oba układy mozez znaleść tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to moja stronka. :o)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.