Skocz do zawartości
IGNORED

Pre X0 Nelsona Passa

bikoz

Rekomendowane odpowiedzi

no dobra, Foksik, jest taka opcja jak i w P1.7 tak i w X0 ze tranzystory jakoś termicznie połączone poprzez miedź na płytce... i to działa, w P1.7 znajomy zrobił i twierdzi ze jedne podgrzewają drugie i to przekłada się na lepszy dźwięk... moze takie coś by zrobic czy za późno ?

P1.7 znajomy zrobił i twierdzi ze jedne podgrzewają drugie

>i to przekłada się na lepszy dźwięk... moze takie coś by zrobic czy za późno ?

.... a może jeszcze trochę wody święconej?

Kolega ma rację, wraz ze zmianą temperatury zmienia się punkt pracy tranzystora, więc lepiej żeby wszystkie pracowały w tej samej temperaturze. Polecam noty aplikacyjne.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

gdzie te radiatorki ?

w P1.7 gdzies widziałem zdjęcia są radiatorki ale to przykręcone do miedzi na płytce ;D ale mogę się mylić, nie mniej jednak sprawdzone to nausznie ;) co prawda nie ja to słuchałem ale dostałem aż telefon w tej sprawie ;D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Tym znajomym jestem ja

Wyrównanie temperatury pracy tranów po głowie chodziło mi już od dłuższego czasu

Ponieważ temperatura tranów T10,T9,T2,T3 jest znacznie wyższa niż T8,T1

Myślę że tranzystory parowane są dla jednej temperatury więc przy różnicy temperatur

punkty pracy będą różne

Trany zostały przykręcone do sztabek miedzianych o wymiarach 40x20x5 po trzy trany

Radzę zrobić ten eksperyment i dopiero dyskutować a gra zupełnie inaczej

Z rozprowadzeniem ciepła jeszcze można zrobić parę myków ale nie będę pisał bo zostanę posądzony o czarodziejstwo

Matt,ukłon w Twoją stronę,tranki ustawione tak,że można pomiędzy nie włożyć blachę alu czy miedzianą gr.3mm

i przykręcić tranki do niej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba przesadziłem z wielkością

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Jasne. Tylko akurat sam Nelson wcale sie tym nie przejmuje ;-)

Może krasnoludek siedzi i podkręca punkt pracy jak się za gorąco zrobi :D Nie ma tam gdzieś na płytce małego czerwonego grzybka?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

pięknie ;D

to wszystko zasuwa w klase A wiec ta cholerna temperatura jest ważna tak sądzę, aleph 5 zmienia się dość znacznie po 3h grania dopiero, może faktycznie w pionie jak mam płytki przymocowane to nie najlepszy pomysł...

>Jasne. Tylko akurat sam Nelson wcale sie tym nie przejmuje ;-)

Może krasnoludek siedzi i podkręca punkt pracy jak się za gorąco zrobi :D Nie ma tam gdzieś na płytce małego czerwonego grzybka?

A może punkt pracy jest dobrany dla różnych temperatur ???

Solo, z Twojego opisu wynika że wogóle nie wiessz o co w tym wszystkim chodzi. Połączenie termiczne po trzy w AP1.7 wcale nie wyrównuje punktów pracy, bo poszczególne pary są na osobnych radiatorach, a połaczone są tranzystory pełniące zupełnie inne funkcje w układzie i nie wymagające zbieżności parametrów.

Solo, z Twojego opisu wynika że wogóle nie wiessz o co w tym wszystkim chodzi. Połączenie termiczne po trzy w AP1.7 wcale nie wyrównuje punktów pracy, bo poszczególne pary są na osobnych radiatorach, a połaczone są tranzystory pełniące zupełnie inne funkcje w układzie i nie wymagające zbieżności parametrów.

Myślę że masz rację z technicznego punktu widzenia ,ale spróbuj ja nie będę się upierał bo to nic nie zmieni a ja nie lubię dymu i posądzania o czrodziejstwo

Czasami nie da się wszystkiego wytłumaczyć techniką

nie no pewnie da się to akurat wytłumaczyć niemniej jednak jeśli lepiej gra jak sa temperaturowo połączone to git ;) nie szkodzi zrobić tak w P1.7, półprzewodnik lepiej przewodzi jak jest podgrzany, więc... ;)

znalazłem coś...

na schemacie na wejściu sa kondy ale ustawione na plusie wchodzi sygnał na plus a na minusie na minus, czyli są odwrotnie wlutowane, intuicja mi podpowiada że tak własnie powinno być, czy to prawda? bo jak tak to całe życie w P1.7 BGN mam ŹLE, a wiadomo ze bgn źle wlutowane mulą !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jęśli to prawda to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu też są błędy i odwrotnie dwa kondy trzeba wlutować ,żeby sygnał wchodził na nużkę plus :/

czy po prostu się Bikoz pomylił w schemacie i szukam dziury w całym? ;)

Ukryta Zawartość

Jeśli przewidujesz obecność składowej stałej to obydwa powinny być wlutowane tak samo. Plusem w kierunku wyższego potencjału. Jeśli nie to właściwie nie ma to znaczenia, choć jeśli uznać że kondensator generuje parzyste harmoniczne to ich wzajemne ustawienie może wpływać na widmo zniekształceń.

Moim zdaniem kondensatory na wejściu tego układu w ogóle nie są potrzebne. W oryginale są ale dla odizolowania bufora, który jest częścią układu regulacji głośności.

ok ale np w P1.7 na wejściu i wyjściu, blokują zasilanie 35V z układu, na ujemnym sygnale w XLR czy elektrolit nie powinien być wlutowany odwrotnie niż w dodatniej ? dla bipolara jakim jest BG nie powinno mieć znaczenia, a jednak ma, na polipropylenach już tego nie słychać... chodzi mi czy elektrycznie i z teori powinno być tak jak piszę?

• 4 tygodnie później...

Witam,

Temat jakoś śpi...

Teraz konkrety:

A kto ma źródło 2SK389 ?

Czytałem, że zamiast 2SK389 można wstawić dobraną parę 2SK170 i "zjednoczyć" termicznie. Ktoś to sprawdzał ?

Jak tam produkcja płytek ?

Pozdrowienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.