Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana wysokotonowych cb818s

radas66

Rekomendowane odpowiedzi

jak już to ta pozycja z STX-a bo 8 ohm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ufff, Radas kup tą Teslę.

McGyver ją chyba kiedys polecal, potem zdania były podzielone...ja bym brał Tonsila, bo go słyszałem i wiem, ze w przyzwoitej aplikacji jest bardzo dobry jak za swoja kase(GDWK10/80 stosowany w Totem Mite)

Albo Visatona:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

lancaster, 7 Maj 2007, 22:07

>McGyver, OK, żeby tego nie ciągnać w nieskończoność...

>Myśle, ze nie tylko koledze przyda sie takie info.

>Jaki dalbyś glośnik do tych Alphardów ?

>Faktycznie Alpharda ?(może rzeczywiście dobry)

Jaki głośnik dałbym do tych Alphardów? Hm. Swoje zalety mają, np. to, że bas jest całkiem całkiem. Poza tym są "nie do zarżnięcia". Najlepiej, to dać do nich jakąś średniotonówkę (np. Vifa M10MD) i wtedy już wybór tweetera jest prosty. Ale to teoretyzowanie, nie kupiłbym TYCH Alphardów, te papierowe są trochę lepsze a kosztują identycznie. Są tto chyba najtańsze poprawnie funkcjonujące głośniki na rynku, w dodatku dość solidne i niezawodne. Ze względów cenowych więc wątpię by ktoś je łączył z tweeterami droższymi niż 50zł za sztukę.

Alpharda można takiego:

Ukryta Zawartość

>Pomysl, zeby głośnik mial niski rezonans jest chyba OK ?

Jest jak najbardziej OK, toż wszyscy producenci głośników od dawna dążą do tego.

>Co do własciwości sonicznych to do rocka, czy metalu przydałby sie glośnik z pazurem...

Myślę że w tym segmencie cenowym mało kto będzie się zastanawiał nad takimi subtelnościami. Większości wystarczy że w ogóle gra.

Ukryta Zawartość

Za wyjatkowo trafny uważam jeden z powyzszych wpisów:

"Aha, czyli kolega prosi o pomoc w reanimacji swoich kolumn, a ty mu proponujesz opracowanie i zrobienie nowych od podstaw? Fajnie, tym bardziej że kolega nie dysponuje wiedzą ani doświadczeniem w tej dziedzinie, ba, nie ma nawet możliwości zmierzenia indukcyjności cewek do zwrotnic."

>> radas66 - kup kopułki Tonsila (tylko w sklepie Tonsila albo z pewnego źródła), kosztują około 20 zł za sztukę, w zależności od modelu mogą być i tańsze i droższe, czyli koszt niewielki. Założysz i będziesz miał głośniki, a efekt na pewno będzie na plus - zagrają lepiej i się nie będą przepalać.

Cała batalia, która się wytworzyła, o tym jak co zmodyfikować i cechach poszczególnych głośników jest ciekawa i pouczająca i rzeczywiście warto spróbować coś złożyć praktycznie rzecz biorąc od nowa, ale póki co może uruchom to co masz, a potem na spokojnie być może zacznij składać.

Tak mi się wydaje.

dogadałem się z McGyver-em i wykonał mi 2 zwrotnice obliczone pod 2 midwoofery alpharda i wysokotonowe tesle 104-03-8 8ohm. Teraz czekam na paczuszkę i zobaczymy jak będzie - jestem dobrej myśli.

Powinienem dostać do soboty zwrotki. Zobaczymy. Póki co to czekam. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Po dłuższym czasie nieobecności śpieszę z informacjami odnośnie McGyvera zwrotek. Zwrotnice zostały wykonane tak jak się umawialiśmy (5 elementowe). Kolega Adam bardzo ładnie się zachował, wymierzył płytki i karkasy cewek by się zmieściły na tył terminala do obudowy. Po paro godzinnym odsłuchaniu wersji podstawowej zwrotek tj. z rezystorem który był wlutowany przez Adama "oryginalnie" zmieniłem go na resystor 3r3.

Wrażenia odsłuchowe (osobiste beż audiofilowatych sloganów i wywnętrznień)

1. Poukładane pasma dzwieku

2. Detaliczna góra, precyzyjna

3. Miły i energiny środek (wokale np. Knopflera bardzo dosadne i klarowne bez przebarwień)

4. Mruczący i nisko schodzący bas, uderzający punktowo a przy pewnych nagraniach mocno akakujący z wysoka precyzja (kontrabasy, gitara basowa akustyczna)

5. Ogólnie bardzo zadowolony jestem ze zwrotnic Adama.

Na zakończenie pragnę dodać że w poprzednich zwrotkach w tych kolumnach na Denonie musiałem ustawić bass+2 a teraz na pure direct lub direct jest taki miły i dokładny bas jaki zawsze powinien byc bez equalizera.

Współpraca z Adamem byla bardzo dobra i dziekuje mu za cierpliwość (miałem mnóstwo pytań i niepewności)

Co ciekawe jak mi MC powiedział na początku jak zagraja mniej więcej te kolumny to myślałem sobie ze pewnie tak ogólnikowo mówi bo co moze na odległość ale jednak kolega MC miał racje bo tak zagrały i nie była to autosugestia w żadnym wypadku.

Po prostu poprawnie wykonana elektryka kolumn i dostrojenie (rezystorem wysokiego) zaowocowało tym czego oczekiwałem.

Dzięki Adam za zwrotki - jest super. Pozdrawiam wszystkich.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.