Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana wysokotonowych cb818s

radas66

Rekomendowane odpowiedzi

sorki, teraz ok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

OK, czyli elementy które Ci podalem dla wooferów są nieaktualne...albo inaczej cewki daj 2x mniejsze, a kondensatory 2x większe niz napisałem...wszystko na razie pogladowo, potem bedziesz pisał co i jak, cos wymyslimy...a za misiac, jak już złapiesz bluesa to sam sobie zrobisz porządna zwrotkę :)

Szeregowo spiete woofery w takim ukladzie nie wróżą nic dobrego.

4 ohmy też...ale się wrąbaleś...no nic, dobrze, ze chociaż skrzynki warte tych 380zł:)

Na Twoim miejscu wykorzystałbym tylko jeden midbas. Daleko siedzisz od kolumn ?

Lancaster, nie radzisz dobrze w kwestii wartości elementów. Idąc tropem Twoich porad Radas będzie miał kolumny wrzeszczące rezonansami membran midwooferów na wyższym środku.

lancaster, 7 Maj 2007, 16:28

>OK, czyli elementy które Ci podalem dla wooferów są nieaktualne...albo inaczej cewki daj 2x

>mniejsze, a kondensatory 2x większe niz napisałem...wszystko na razie pogladowo, potem bedziesz

>pisał co i jak, cos wymyslimy...a za misiac, jak już złapiesz bluesa to sam sobie zrobisz porządna

>zwrotkę :)

Wręcz przeciwnie. Kolumny Radasa są dwudrożne, z dwoma szeregowo połączonymi 4ohm alpierdami, należy je traktować jak głośnik ośmioohmowy. Takie zestawienie należy filtrować cewką 2mH i kondensatorem ok. 8,2uF. Toto należy dość nisko ciąć, bo jak już sam zauważyłeś, na dobry środek z alpierdów liczyć nie można.

>Szeregowo spiete woofery w takim ukladzie nie wróżą nic dobrego.

Tutaj pełna zgodność. Co ciekawe, taką konfigurację wykorzystuje również ESA w modelu Vivace 2.

>4 ohmy też...ale się wrąbaleś...no nic, dobrze, ze chociaż skrzynki warte tych 380zł:)

>Na Twoim miejscu wykorzystałbym tylko jeden midbas. Daleko siedzisz od kolumn ?

A co proponujesz zrobić z drugim midbasem? Zostawić jako membranę bierną? Tam już jest bassreflex. A może wyciągnąć, a dziurę zasklepić?

Midwoofery które tam siedzą to Alphardy SW607 - tu jest trochę danych - jeśli nie chcesz wymieniać midwooferów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

może na tej podstawie wymyślisz coś ze zwrotką

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

dzięki za linka, ale czy jest sensowne przerabiane zwrotki

Ukryta Zawartość

do potrzeb tych kolumn. na czymś trzeba poeksperymentować

Ukryta Zawartość

McGyver, skad Ci sie wzieło, ze nie radzę dobrze?

Jeżeli pozostac przy nonsensownym moim zdaniem szeregowym połaczeniu tych głośników, to kto wie...moze ta Twoja zwrotka bedzie OK. Jeżeli jednak kolega chcialby mieć wiecej "dracej sie średnicy", albo inaczej sprawic by kolumny grały mniej mientko to cewke może sobie odwinac na jakieś 1,8-1,5.

Kondensator nalezy w takim wypadku dobrać i nie jest powiedziane, ze 8,2uF bedzie OK. Można załozyc, ze 15-10uF z odpowiednim ewentualnym rezystorem w szeregu powinien dać pożadany spadek ponizej 2KHz.

A prywatnie uważam, ze w polączeniu glośnikow nie tyle ważne jest pasmo co focus, a więc faza - brak rozmycia.

Midbasy podłaczone szeregowo i nie pracujące jako ukłąd WTW robą tylko problemy fazowe na skutek różnych odleglosci centr akustycznych wooferów filtrowanych tą samą zwrotką. Wiem, ze wiesz:)

Dlatego też uważam, ze nie ma sensu robic niczego innego jak 2,5way w tym wypadku, a jeżeli ma to być kolumna 2ohmowa to mozna sobie taki bajer uwazam odpuścić.

Jeżeli kolega zdecydowalby sie na uklad z 1 wooferem to owszem drugi woofer zostawilbym jako bierna membrane, a B-R dostroil do tego ukladu. Nie zaślepiałbym go(chyba, ze brzmiałoby to lepiej z zamkniętym B-R. Zaślepienie tunelu wewnatrz kolumny nie psułoby estetyki)

Jakieś Bowersy byly zdaje sie tak strojone(bierna+B-R)...ale tak jak pisałem biorąc pod uwage wszystkie za i przeciw dałbym sobie spokoj, ale w wersji dla ambitnych...kto wie:)

Pozdrawiam

lancaster, 7 Maj 2007, 18:23

>McGyver, skad Ci sie wzieło, ze nie radzę dobrze?

Wzięło mi się, bo na prośbę kolegi wykonałem kiedyś kolumny na takich samych alphardach, tyle że 8 ohmowych w układzie 2,5 way, a dodatkowo jeszcze 4ohm monitorki. Stąd wiem jak się zachowują alpierdy.

>Jeżeli pozostac przy nonsensownym moim zdaniem szeregowym połaczeniu tych głośników, to kto

>wie...moze ta Twoja zwrotka bedzie OK. Jeżeli jednak kolega chcialby mieć wiecej "dracej sie

>średnicy", albo inaczej sprawic by kolumny grały mniej mientko to cewke może sobie odwinac na jakieś

>1,8-1,5.

I wtedy zwrotka przepuści produkty mechanicznych rezonansów powstających w membranie, co poza "graniem mniej mientko" spowoduje śmierć stereofonii. nie żadne tam pogorszenie, tylko śmierć.

>Kondensator nalezy w takim wypadku dobrać i nie jest powiedziane, ze 8,2uF bedzie OK. Można załozyc,

>ze 15-10uF z odpowiednim ewentualnym rezystorem w szeregu powinien dać pożadany spadek ponizej

>2KHz.

>A prywatnie uważam, ze w polączeniu glośnikow nie tyle ważne jest pasmo co focus, a więc faza - brak

>rozmycia.

Oj, pasmo też jest ważne. Jak przepuścisz rezonanse to stworzysz masę problemów brzmieniowych.

>Midbasy podłaczone szeregowo i nie pracujące jako ukłąd WTW robą tylko problemy fazowe na skutek

>różnych odleglosci centr akustycznych wooferów filtrowanych tą samą zwrotką. Wiem, ze wiesz:)

Też uważam że układ jest...hm... mocno problematyczny, ale skoro kolega chce jak najniższym kosztem uruchomić te kolumny, to wypada pomóc. Ponadto kolega ma amplituner kina domowego który nie toleruje kolumn czteroomowych, więc niestety trzeba pozostawić oba woofery.

>Dlatego też uważam, ze nie ma sensu robic niczego innego jak 2,5way w tym wypadku, a jeżeli ma to

>być kolumna 2ohmowa to mozna sobie taki bajer uwazam odpuścić.

>

>Jeżeli kolega zdecydowalby sie na uklad z 1 wooferem to owszem drugi woofer zostawilbym jako bierna

>membrane, a B-R dostroil do tego ukladu. Nie zaślepiałbym go(chyba, ze brzmiałoby to lepiej z

>zamkniętym B-R. Zaślepienie tunelu wewnatrz kolumny nie psułoby estetyki)

>Jakieś Bowersy byly zdaje sie tak strojone(bierna+B-R)...ale tak jak pisałem biorąc pod uwage

>wszystkie za i przeciw dałbym sobie spokoj, ale w wersji dla ambitnych...kto wie:)

Akurat uważam że wersja dla ambitnych powinna wyglądać inaczej. Do obudów od Triangli pasują mechanicznie Vify M18WH. Kupić 4 Vify, parkę Seasów KT28, i zrobić zwrotnicę od dali Evidence 470 której schemat chyba kiedyś na forum wklejałem, a jak nie, to w razie czego służę. Tylko że to będzie kosztować wielokrotnie więcej niż 100zł, ale i tak dużo taniej niż kolumny takiej klasy jak Dali Evidence 470, nawet z drugiej ręki

>Pozdrawiam

McGyver, wszystko tylko nie M18WH do metalu i rocka :)

Mozna dac XT, ale już sie zaczynają robić schody cenowe(zresztą 4szt M18 też pare zł kosztują)

Zresztą, czy Dali przypadkiem tych Vif nie modyfikowała? Pisałeś(Zegarmistrz chyba nawet wczesniej) ostatnio, ze w Grand Coupe byly modyfikowane...

Za tą kase kupiłbym Seasy CA18RLY(mms 8,8g) i w układzie 2way z 27TBFC/G nie widzę konkurencji za tą kase.

Jeżeli robileś kolumny na tych Alphardach to OK, ja ich w rekach nie miałem, wiec cieżko cos powiedzieć.

Pisałem, ze to nie jest jakis pewniak, opisywalem jak kolega moze do tematu podejsc.

A co do zabijania stereofonii, to Vifa PL w AP Tempo(1) nie była wogole filtrowana, wiec śmieci powinny stereofonie zniszczyc totalnie...a tu proszę jaka ładna:)

Wiem, ze PL-ka Vify to nie Alphard, ale w Alphardzie zwrotka jakaś jednak z założenia ma być.

Robilem też niedawno kolumny na Tesli ARZ6608(dowalilem stożek fazowy i mazgnąłem magicznym smarowidlem).

Kiepskiej stereofonii nie stwierdzono...zwrotnicy też:)

Pozdrawiam

...z tego co mi jeszcze do głowy przychodzi Monitor Audio maja czesto gęsto nieodfiltrowany rezonans metalowego midbasu(5-8KHz) i też co jak co, ale stereofonia...bez zarzutu. Nie wiem jak z tymi Alphardami...moze faktycznie mają wyboje na spl jak metalowe membrany...albo bardziej dokuczliwe...

Pozdrawiam

po tym co przeczytałem i poszukałem w sieci to myślę ze MCGyver najsłuszniej trafił z budowa nowej zwrotnicy do tych midwooferów co sa plus uwzględnienie nowego wysokotonowca TVM ARV-104-04/8

mysle ze to optymalne rozwiązanie. nie zajadę alphardów a grają w miarę.

na razie wystarczy

lancaster, 7 Maj 2007, 19:06

>McGyver, wszystko tylko nie M18WH do metalu i rocka :)

>Mozna dac XT, ale już sie zaczynają robić schody cenowe(zresztą 4szt M18 też pare zł kosztują)

>Zresztą, czy Dali przypadkiem tych Vif nie modyfikowała? Pisałeś(Zegarmistrz chyba nawet wczesniej)

>ostatnio, ze w Grand Coupe byly modyfikowane...

Owszem, dali nieco zmodyfikowało Vifki. Dla dolnego midwoofera w 2,5way jest to nieistotne, dla górnego trzebaby nieco skorygować wartość cewki, i tyle.

>Za tą kase kupiłbym Seasy CA18RLY(mms 8,8g) i w układzie 2way z 27TBFC/G nie widzę konkurencji za tą

>kase.

Seas CA18RLY ma o 4mm mniejszą średnicę kosza niż Vifa, nie będzie za cholerę pasował do istniejących frezów, będzie wokół szczelina jak rów mariański.

>Jeżeli robileś kolumny na tych Alphardach to OK, ja ich w rekach nie miałem, wiec cieżko cos

>powiedzieć.

>Pisałem, ze to nie jest jakis pewniak, opisywalem jak kolega moze do tematu podejsc.

>A co do zabijania stereofonii, to Vifa PL w AP Tempo(1) nie była wogole filtrowana, wiec śmieci

>powinny stereofonie zniszczyc totalnie...a tu proszę jaka ładna:)

>Wiem, ze PL-ka Vify to nie Alphard, ale w Alphardzie zwrotka jakaś jednak z założenia ma być.

>Robilem też niedawno kolumny na Tesli ARZ6608(dowalilem stożek fazowy i mazgnąłem magicznym

>smarowidlem).

>Kiepskiej stereofonii nie stwierdzono...zwrotnicy też:)

z tym, że projektując PL zrobiono bardzo dużo aby stłumić rezonansy powstające w membranie. Czy na pewno wiesz, że w Alpierdach równie skutecznie stłumiono te rezonanse?

ARZ z kolei to głośnik szerokopasmowy z założenia przeznaczony do pracy bez zwrotnicy, dlatego też jakoś mnie to nie dziwi. Próbujesz ocenić zachowanie jednego z najtańszych głośników na rynku przez analogię z markowym, dopracowanym i nienajtańszym produktem. Lub też z głośnikiem który i tak był projektowany do zupełnie innych warunków pracy.

>Pozdrawiam

wiem także że dobra zwrotnica może i w zasadzie tak robi polepszyć dźwięk nawet alpiardów :)

obudowy są niezłe, podzielone komorowo, stan idealny więc nie mam się co czepiać.

McGyver, o Seasach pisałem nie z myślą o upychaniu ich w tą skrzynkę:)

W Monitor Audio z kolei rezonansem sie nie podniecano wogóle...na wodospadzie tej pl-ki na bank nasz syf powyżej 2-3KHz.

Radas, myśle, ze dasz rade, może ta Tesla104 nie jest najszcześliwsza, ale za tą kase wyboru zbyt wielkiego nie ma....w zasadzie tylko Tesla lub Tonsil. Chyba, ze pójdziesz za ciosem i kupisz stx-a lub Alpharda:) Zobacz który ma możliwie niski rezonans(fs) i powodzenia.

Co dośrób to pomierz w jakie gniazda mają wchodzic. Bo najczęściej jest tak, ze w cokoł nie wkrecasz kolca, tylko gniazdo, w ktore dopiero wkręca sie kolec.

I o wielkosć gniazda odnośnie otworu pytaj przy zakupach....ale to w sumie duperel przy całości:)

Pozdrawiam

lancaster, 7 Maj 2007, 19:45

>McGyver, o Seasach pisałem nie z myślą o upychaniu ich w tą skrzynkę:)

Aha, czyli kolega prosi o pomoc w reanimacji swoich kolumn, a ty mu proponujesz opracowanie i zrobienie nowych od podstaw? Fajnie, tym bardziej że kolega nie dysponuje wiedzą ani doświadczeniem w tej dziedzinie, ba, nie ma nawet możliwości zmierzenia indukcyjności cewek do zwrotnic.

>W Monitor Audio z kolei rezonansem sie nie podniecano wogóle...na wodospadzie tej pl-ki na bank nasz

>syf powyżej 2-3KHz.

Sprawdziłem empirycznie, że źle filtrowany alpierd syfi w takim stopniu, że zabija stereofonię. W kontekście tego nie wiem co chcesz udowodnić tymi przykładami, skoro sam wcześniej pisałeś że z alpierdem styczności nie miałeś.

>Radas, myśle, ze dasz rade, może ta Tesla104 nie jest najszcześliwsza, ale za tą kase wyboru zbyt

>wielkiego nie ma....w zasadzie tylko Tesla lub Tonsil. Chyba, ze pójdziesz za ciosem i kupisz stx-a

>lub Alpharda:) Zobacz który ma możliwie niski rezonans(fs) i powodzenia.

Alpierd robi jedwabne kopułki wyglądające podobnie do Morela. Są dość wytrzymałe, i nawet dają w miarę prawidłową stereofonię, a przy tym są tanie jak barszcz. W kontekście ceny są godne polecenia dla tych, którzy zamierzają wydać na głośniki mniej niż na pół litra wódki.

>Co dośrób to pomierz w jakie gniazda mają wchodzic. Bo najczęściej jest tak, ze w cokoł nie wkrecasz

>kolca, tylko gniazdo, w ktore dopiero wkręca sie kolec.

>I o wielkosć gniazda odnośnie otworu pytaj przy zakupach....ale to w sumie duperel przy całości:)

Gniazda do kolców już tam są. Są mocowane na wcisk, a nie wkręcane. Mają gwint M6.

>Pozdrawiam

McGyver, ale trujesz.

"Aha, czyli kolega prosi o pomoc w reanimacji swoich kolumn, a ty mu proponujesz opracowanie i zrobienie nowych od podstaw? Fajnie, tym bardziej że kolega nie dysponuje wiedzą ani doświadczeniem w tej dziedzinie, ba, nie ma nawet możliwości zmierzenia indukcyjności cewek do zwrotnic."

Najpierw kolega prosi o reanimacje kolumn to mu podrzucasz pomysł z samochodowym Philipsem, potem każesz mu kupować 4 szt Tesli M18WH.

A jak pisze, ze taniej od Twoich pomysłów będzie kupić 2Seasy, sprzedać to co jest na stanie i zrobić nowy projek to zdziwiony.

Ten Alphard jak przed chwilą doczytalem to jest polipropylen...

Jakie głośnik polipropylenowy może mieć rezonanse...chyba, ze go wyjątkowo spieprzyli.

W kazdym razie nie widzialem polipropylenów z jakimiś wielkimi rezonansami...

Może sama barwa sie nie podobać(syf na wodospadzie np.), ale rezonanse ?:)

Czy wiesz na pewno, ze one tam są(mierzyleś:)) ?

"Sprawdziłem empirycznie, że źle filtrowany alpierd syfi w takim stopniu, że zabija stereofonię. W kontekście tego nie wiem co chcesz udowodnić tymi przykładami, skoro sam wcześniej pisałeś że z alpierdem styczności nie miałeś."

Każdy glośnik(zestaw) źle filtrowany ma szanse zabic stereofonię. To jest oczywiste.

Nie wiem co chcesz udowodnić ?:)

"Alpierd robi jedwabne kopułki wyglądające podobnie do Morela."

Jeżeli są podobne brzmieniowo to bym nie brał :)

Zreszta kolega prosil, zeby mu doradzic jakieś dobre glośniki, a nie żeby wydac kase na jakis wynalazek.

Pozdrawiam

pomyślcie. zakupie nowe komponenty do zwrotnicy, 2 sztuki TVM ARV-104-04/8 i myślę ze można uratować te kolumny i będą grały całkiem całkiem. uważam że za 380 zł. to nie można zrobić lepszych bud plus jakieś głosniki jakie by nie byly to 4 alpiardy za darmo nie leżą nowe na ulicy :)

Radas, kup do tego te Seasy jeżeli możesz finansowo sobie pozwolić(para ok. 250zł).

Potrzebujesz glośnika z możliwie niskim rezonansem, tak byś mogl ciąć calosć ok 2,5KHz max.

Nie wierzę, ze te woofery powyżej 2,5KHz są w stanie cokolwiek dobrze zabrzmieć.

Najbezpieczniej ciać poniżej 2KHz...Seas aluminiowy aż sie prosi:)

Pozdrawiam

lancaster, 7 Maj 2007, 20:11

>McGyver, ale trujesz.

>"Aha, czyli kolega prosi o pomoc w reanimacji swoich kolumn, a ty mu proponujesz opracowanie i

>zrobienie nowych od podstaw? Fajnie, tym bardziej że kolega nie dysponuje wiedzą ani doświadczeniem

>w tej dziedzinie, ba, nie ma nawet możliwości zmierzenia indukcyjności cewek do zwrotnic."

>

>

>Najpierw kolega prosi o reanimacje kolumn to mu podrzucasz pomysł z samochodowym Philipsem, potem

>każesz mu kupować 4 szt Tesli M18WH.

>A jak pisze, ze taniej od Twoich pomysłów będzie kupić 2Seasy, sprzedać to co jest na stanie i

>zrobić nowy projek to zdziwiony.

OK, ja może i truję, ale przynajmniej na temat. Skoro kolega napisał że chce za kwotę ok. 100zł reanimować swoje kolumny, to mu podałem jeden ze sposobów jak to można zrobić. Nie bedę go na siłę namawiał na wydanie 800zł na Seasy (2x250zł za CA18 i 2x150 za KT28), tym bardziej że nie poradzi sobie z aplikacją tych głośników, a ponadto będzie jeszcze musiał zamówić lub wykonać obudowy, co stwarza kolejne koszty w wysokości ok. 500-1000zł. A ponieważ nie ma doświadczenia w budowie kolumn, to rezultat jest wielce niepewny, może się okazać że nie potrafi prawidłowo zaaplikować tych głośników. Czy wobec tego nadal będziesz twierdził że wydanie kwoty 1300-1800zł (ewentualnie minus te 150zł które może dostanie za sprzedaż zepsutych kolumn) to taniej niż wydanie kwoty ok. 100zł na remont tego, co już ma?

>Ten Alphard jak przed chwilą doczytalem to jest polipropylen...

>Jakie głośnik polipropylenowy może mieć rezonanse...chyba, ze go wyjątkowo spieprzyli.

>W kazdym razie nie widzialem polipropylenów z jakimiś wielkimi rezonansami...

>Może sama barwa sie nie podobać(syf na wodospadzie np.), ale rezonanse ?:)

>Czy wiesz na pewno, ze one tam są(mierzyleś:)) ?

Owszem, to jest polipropylen. Co ciekawe, polipropylen w wykonaniu Alpharda syfi o wiele bardziej niż ich membrany celulozowe. Ot ciekawostka przyrodnicza. Okazuje się że wrzucanie wszystkich polipropylenów do jednego worka jest równie szkodliwe jak każde inne uogólnienie.

>"Sprawdziłem empirycznie, że źle filtrowany alpierd syfi w takim stopniu, że zabija stereofonię. W

>kontekście tego nie wiem co chcesz udowodnić tymi przykładami, skoro sam wcześniej pisałeś że z

>alpierdem styczności nie miałeś."

>Każdy glośnik(zestaw) źle filtrowany ma szanse zabic stereofonię. To jest oczywiste.

>Nie wiem co chcesz udowodnić ?:)

To raczej ja nie wiem co Ty chcesz udowodnić. Poprzednio podawałeś masę przykładów na to, że w ogóle niefiltrowane głośniki nie zabijają stereofonii, a teraz co? Zdaje się że zawsze będziesz chciał udowodnić coś przeciwnego niż twierdzi McGyver, taki obraz mi się wyłania z tej całej dyskusji.

>"Alpierd robi jedwabne kopułki wyglądające podobnie do Morela."

>Jeżeli są podobne brzmieniowo to bym nie brał :)

Kwestia gustu. Tak jak Ty nie trawisz od pewnego czasu brzmienia Morela, tak ja od zawsze nie trawię brzmienia aluminiowego Seasa.

>Zreszta kolega prosil, zeby mu doradzic jakieś dobre glośniki, a nie żeby wydac kase na jakis

>wynalazek.

No niestety, chcąc wydać tak niską kwotę zarówno na głośniki, jak i na nowe zwrotnice kolega będzie skazany na "wynalazki". Seasów w tej cenie nie kupi, nawet z drugiej ręki.

>Pozdrawiam

McGyver, OK, żeby tego nie ciągnać w nieskończoność...

Myśle, ze nie tylko koledze przyda sie takie info.

Jaki dalbyś glośnik do tych Alphardów ?

Faktycznie Alpharda ?(może rzeczywiście dobry)

Pomysl, zeby głośnik mial niski rezonans jest chyba OK ?

Co do własciwości sonicznych to do rocka, czy metalu przydałby sie glośnik z pazurem...

Radas napisz jaki masz budżet, bo wytrzasamy się tu jakbyś normalnie flagowce Avalona miał składać;)

Pozdrawiam

Moze takie wypasy ? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rezonans w obu przypadkach poniżej 1KHz, na forum jakis czas temu ktoś chwalił...

Taka propozycja... sam nie słyszałem, a wygladają w miare.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwrotnice będą do tych kolumn a co do wysokotonowych to zostaniemy chyba przy TVM ARV-104-04/8.

Jakoś nie ufam stx-owi. co myślicie o tej tesli. ja myśle że na pewno będzie dobra, lepsza od tonsila bądź tonsil porównywalny z nią.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.