Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kabli a szybkość dźwięku

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

O, Brencik, z fermy zwanej trioda wlasnosc fonar! Jak tam naganianie klientow do sklepu fonar? A zreszta wywalili i juz. Sami traca bo nie wiedzieli jaki skrb wywalaja! A co dolamp to mam na rozkladzie najlepsze wzm lampowe a oni co zrobili? nic. A co do reklam to tam chodzi tylko o jedna firme wlasciciela forum i juz.

scenicz

"Ale niedlugo sie skonczy kablowanie bo jak donosza producenci wzm w kalsie d wplyw kabla zostal wyeliminowany!!!!"

Sie znaczy prąd popłynie po klepkach prosto do kolumn

Oczywiście ,że w okablowaniu nie ma czarów , same parametry elektryczne a przepraszam jakież to parametry toważyszą wzmacniaczą wzory na podporę? Jak długo kable będą robione z różnych przewodników i różnie plecione itd, tak będą miały różne parametry nie ma czarow , czary to dopiero wyłażą z kolumn jak sie odpowiedni kabel dobierze

pozdro

Wy, yoalos, nie udawajcie Greka! wzm impulsowe wlaczaja pojemnosc kabli do ukladu filtru i taka pojemnosc juz nie bedzie szkodzic tak jak we zwyklych wzm. he he kablarze leza i kwicza!!!!

proponuję wprowadzić nowe określenie do słownika forumowego - "seniczenie":

Objaśnienie:

seniczyć - czas. reg. pot.

Znaczenia: zabierać głos w każdej dyskusji bez jego dogłębnej znajomości tematu, wyrażać brak szacunku dla jej uczestników, forsując swój punkt widzenia bez zważania na okoliczności oraz każdy problem mierzyć jedną miarą (w domyśle THD).

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

ja przynajmieniej staram sie wyjasnic naukowo sprawe a wy tylko kult kabla propagujecie. Jak podaje dlaczego kable zmieniaja dzwiek to oczywiscie nikt nic nie pisze na tan teamt. Bo sie kurde kompletnie nie znacie na wzm i tyle. staracie sie cos dzialac ale co to za naiwne dziecinne dzialania? wymiana kabelkow jak wiaderek w pisakownicy

ja tylko chce wam pomoc, wielu ludzi narzeka ze sie dalo w trabe zrobic z tymi kablami i niepotrzebnie kupilo kable a to tylko strata kasy. i wy kiedys tez tak bedziecie odczuwac wasz okres kablowania.

nie sztuka kupić drogie kable i narzekać, sztuka kupić właściwe i o właściwej długości które pasują do danego wzmacniacza i kolumn. A to nie tylko pojemność o której senicz wciąż pisze.

>ja tylko chce wam pomoc, wielu ludzi narzeka ze sie dalo w trabe zrobic z tymi kablami

Może nie wszyscy chcą tej pomocy. Jak czujesz nieodpartą chęć pomocy, zawsze można wysłać wiadomość na priva.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

senicz, 9 Maj 2007, 18:37

">ja przynajmieniej staram sie wyjasnic naukowo sprawe a wy tylko kult kabla propagujecie."

Choć w wielu wypadkach nie zgadzam się z Seniczem, to odnośnie powyższego zdania przyznaje mu rację. Kult kabla postrzeganego jako nalepka z nazwą zacnej firmy plus ilość zer w cenie to prawdziwa plaga.

Jesli doprowadze do powstania szkoly dzwieku to jednym z celow bedzie robieie testow kabli i innych a takze pomiarow sprzetu. nareszcie skonczy sie te szalenstwo wciskania kitu.

Dawno temu suono robilo testy wplywu kabli i obciazen pojemnosciowych na wzm. Szkoda ze teraz tego nikt nie robi ale kable to jest duzy rynek audio i duzy rynek ogloszen/reklam wiec pisma nie robia niczego aby to slaenstwo wyplenic. Ba, wspomagaja to szalenstwo.

senicz, Ty patrzysz na problem tylko z perspektywy wzmacniacza. To nie jedyny element toru.

fakt że prasa zrobiła z tego wielkie halo żeby producenci kabli mogli zarobić więcej kasy. Niemniej jednak kable wpływają na dźwięk - zapraszam do mnie, pokażę na przykładzie.

kolumny 3-drożne i dobry wzmacniacz około 30W - dokładnej mocy nie pamiętam. Pisz na priva.

Wzmacniacz to sanyo po modyfikacji. Jego nowy przydomek to "pożeracz naleśników".

I ty sie dziwisz ze kable wplywaja na jego prace? ja sie nie dziwie. Moze zamiast kabla podlacz jakis kondensator do wyjscia to tez uslyszysz zmiane dzwieku i to bez kabla. Wybacz ale na takiego wzm to nie ma ochoty sie wybierac. Zmienisz wzm to pogadamy.

wiedziałem że nie dasz rady

Alez to jest oczywiste ze taki wzm wedlug klasycznego schematu reaguje na pojemnosci kabli. I co w tym dziwnego? jeszce raz co pisze podlacz kilka nano to uslyszysz zmiane

to udowodnij że na Twoim wzmacniaczu zmiany kabli nie słychać

podłączałem 47n - różnica niemal niezauważalna, blachy są odrobinkę łagodniejsze ale barwa i bas bez zmian. Przy zmianie kabli różnica jest dużo większa.

napisz jasno co zmieniają - coś się próbujesz wykręcić. Ja wyraźnie napisałem że po podłączeniu równoległym 47n na wyjściu wzmaka w obydwu kanałach blachy są łagodniejsze - ale to jedyna zmiana. Bas i barwa pozostały bez zmian.

Dopiero wymiana kabli na inne powoduje zmianę pozostałych parametrów sonicznych.

mozesz miec klopot z niestabilnoscia wzm polegajaca na tym ze kable dzialaja jak anteny i wychwytuja syganly wzcz lub sa elementem ukladu generatora lub ukladu wstepnie niestabilnego a to oznacza ze masz klopot z wzm. Tu nie ma zadnej tajemnicy kablowej. Wystarczy podlaczyc oscyloskop i obejrtzec wykres prostokata na ekranie po podlaczeniu kabli.

Wracając do bi-wiringu to Bowers & Wilkins gorąco zaleca ten sposób połączenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Senicz, ja jestem prosty elektryk, a nawet prostym elektrykom wtłaczano do głów że droga po której płyną elektrony wcale nie jest taka prosta. Czy widzisz pewne podobieństwo między kablem energetycznym a głośnikowym? Są różne długości, różne częstotliwości. Ale podstawowe zjawiska są takie same.

Elektronik słusznie doda do tego wpływ częstotliwości radiowych które włażą do wzmaka przez kable, rezonanse pasożytnicze itp. Ale fizyki nie oszukasz. To nie sama pojemność jest problemem w kablach i wpływa na dźwięk, ale całość zjawisk które powodują że kabel zachowuje się jak filtr dolnoprzepustowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedno nas laczyw ocenie problemu - kable wplywaja na wzm i to jest istota sprawy. Jesli zrobisz taki wzm jak nalesnik to wplyw kabli jest pomijalny gdyz jest on stabilny dla wszelkiej wartosci obciazen pojemnosciowych i indukcyjnych. Musze przyznac ze nalesnik jest niestabilny dla super bezindukcyjnych kondensatorow 10-47n podlaczonych bezposrednio do wyjscia wzm. Ale nie walczylem z tym gdyz takich pojemnosci nie ma w normalnym uzytkowaniu wzm i 1m kabla glosnikowego likwidowalo ta uciazliwosc. I teraz nalesnik jest super stabilny nawet po podlaczeniu na jego wyjsciu pojemnosci 1-10uF zwijany. I dlatego wplyw kabla na nalesnika nie istnieje. Gra awsze tak samo. Oczywiscie wplyw przekroju kabla ma wplyw gdyz rezystancja kabla ma znaczenie lae tylko w przypadku kiedy porownamy cienkie kabelki i grube kabliska. Powiem tak jsli ktos potrafi zrobic wzm o super malych thd na poziomie 0.0002% to chyab ma pojecie o tym co pisze? zycze kolega mojego ogladu i wiedzy na temat elektroniki.

Senicz, ciągle do Ciebie nie dociera że to są dwie różne rzeczy.

Istnieje wpływ kabla na pracę wzmacniacza, ale też istnieje wpływ kabla na dźwięk wydobywający się z głośników.

Wzmacniacz może być super stabilny jak dziesięć naleśników do kupy wziętych ale jak puścisz sygnał przez kable o 100-metrowej długości to w głośnikach i tak usłyszysz inny dźwięk niż przy kablach 2-metrowych.

jestes pewny? ze beda zmiany wynikajace ze zajwisk typu miedz krystaliczna itp? napewno bedzie maialo wplyw rezystancja kabla i jego inne pramtry. A co to za porownanie 2m i 100m? ja chce uslyszec zmiany winikajace nie z dlugosci bo to oczywistye a z jakosci kabla np. od izolacji czy czystosci miedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.