Skocz do zawartości
IGNORED

jaki projekt końcówki mocy wybrac

voldemort

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem zmuszony do sprzedanie swojej końcówki mocy krela i będę musiał sam sobie ją zrobić co polecacie zrobić dla nie zaawansowanego elektronika, jaki projekt żeby końcówka miała minimum 150-200 watt żeby budżet niebyła zbyt wysoki...

Proponuję wybrać nie wzbudzającą się koszty stopniowo rosną na etapie uruchamiania . Ja na razie walczę z Giesbertsem może raczej z tandetnymi tranzystorami BD ale jest światełko w tunelu idzie paczka z BD I IRFP firmówek . Coraz bardziej zastanawiam się na Symasymem ale jeszcze poczekam . Adam

a jakis namiar na schemat opis bo znalazłem cos takiego tylko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uzywajac tda2040 i ew. tda2050 mozna spokojnie uzyskac 200W mocy. podobno ten wzm bije na glowe wiekszosc znanych wzm. Jest facet co takie wzm sprzedaje za kupe kasy chyba 10kzl. Choc pewnie lepeij wykonane. jesli zestaw obejmuje plytki to troche drogo. Na forum napewno sa tacy co by zaprojektowali i zamowili dla wielu serie plytek. Wyjda w tedy po 5 zl sztuka a moze mniej. Najlepie zamowic plytki w firmie zeg pcb a kontakt to [email protected] robia super i bradzo tanio. ja jestem zadowolony. taka plytke to mozna wykonac w super malym wymiarze bo na niej nic niema.

Voldemort:

200W to trochę mało informacji - pytanie jaka jest planowana impedancja obciążenia. Tak czy siak jeżeli nie zejdziesz dużo poniżej 4ohm oznaczałoby to jakieś 10A prądu szczytowego. Wydajem mi się że mostek na LM4702 z SAP16N i SAP16P (z zasilaniem +-30V) mógłby być w miarę sensowny.

>dla nie zaawansowanego elektronika

no to sorry, kup jakis gotowy kit, poza tym zdajesz sobie sprawe z takiej mocy, czy tak strzeliłes sugerując sie tym co na wzmacniaczach pisze? Bo 200W to sporo do domu, 50-70 rms wystarczy w zupełności, pozdrawiam

kamillos, 10 Maj 2007, 23:14

>>dla nie zaawansowanego elektronika

>

>no to sorry, kup jakis gotowy kit, poza tym zdajesz sobie sprawe z takiej mocy, czy tak strzeliłes

>sugerując sie tym co na wzmacniaczach pisze? Bo 200W to sporo do domu, 50-70 rms wystarczy w

>zupełności, pozdrawiam

wiesz 60 watami to ja nie napędź moich potworów nawet twetera nie napędzi

voldemort 60W to bardzo dużo! U mnie symasm napędza NHT po tuningu a potrafią zejść do 3ohm.To bardzo trudne kolumny z małą efektywnością.Amplituner Onkyo wyłączał sie po odkręceniu głośności na godz 11 a niby ma 100W.

Ja do napedzania basow w subie bede uzywal projektu z tego adresu

Ukryta Zawartość

wydaje sie ze ten projekt nadaje sie doskonale do napedzania etz calych zestawow. Z tego co pisze autor to nie ma ograniczenia mocy dla tego ukladu. Moze to chodzc od mamlych mocy do 1kW. A nawet wiecej. Zalezy to tylko od ilosci uzytych tranzystorow mocy. Ze swojej strony dodam ze mozna w tym ukladzie uzyc np. tanich mosfetow prawie bez zmiany ukladu. Z opisu wynika ze autor wie o czym pisze i mozna ten uklad polecic wielu chetnym do zroienia taniej i prostej koncowki hiend.

Ukryta Zawartość

ja wiem ile to 60 w mam jeszcze końcówkę mocy ale idzie do sprzedania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest monstrum działała pod b&w 800 to są potwory ale tez na sprzedasz

Ukryta Zawartość

fotki końcówki

i potworów moich jeszcze trzeba sprzedać niestety z wielkim bulem i dlatego robie wszystko teraz sam głośniki końcówka itp

Ukryta Zawartość

post-15501-100002039 1178953848_thumb.jpg

post-15501-100002040 1178953848_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Voldemort:

Najpierw sprawdź ile mocy naprawdę potrzebujesz. Robi się to tak (już kiedyś napisałem więc zacytuję siebie samego):

"Co do mocy szczytowych jakie masz w swoim systemie to algorytm wyznaczenia już jest (wypróbowany przez Graafa i niżej podpisanego).

1. Puszczamy dynamiczne nagranie muzyki klasycznej z głośnością zbliżoną do "na żywo" albo odkręcamy volume na najwyższy poziom używany do słuchania płyt CD.

2. Bierzemy płytę testową z przebiegiem 50Hz, -20dBfs, puszczamy przy takiej samej głośności jak wyżej i mierzymy napięcie na zaciskach kolumny zwykłym miernikiem uniwersalnym (mierzącym wartość międzyszczytową ale wyskalowanym w RMS dla sinusa).

3. Wartość napięcia mnozymy przez 10 (bo przebieg miał -20dBfs), podnosimy do kwadratu i dzielimy przez impedancję kolumny. W ten sposób dostajemy maksymalną moc RMS w systemie. Żeby dostać maksymalną wartość prądu, należy pomnożyć zmierzone miernikiem napięcie przez 10*sqrt(2) i podzielić przez impedancję kolumny. Dla przebiegu testowego innego niż -20dBfs należy mnozyć napięcie przez 10^(-dBfs/20) dla mocy (10 dla -20dBfs, sqrt(10) dla -10dBfs i 2 dla -6dBfs choć tak wysoki poziom 50Hz może być niebezpieczny dla woofera jak ktoś słucha głośno) i sqrt(2)*10^(-dBfs/20) dla prądu maksymalnego."

Wiadomo że klasyczne końcówki mocy (z prądem spoczynkowym na oddzielnym tranzystorze) potrafią tracić bias ale scalaki takiej wady raczej nie mają. Dlatego jeżeli wyjdzie Ci 20W (a może nawet mniej) to GC z porządnym zasilaniem (bez numerów typu pojemności filtrujące 1000uF) powinien wystarczyć, przynajmniej do czasu kupienia czegoś lepszego. Jeżeli naprawdę potrzebujesz większej mocy, to Veteran zrobił płytki pod LM4702 - ja bym skręcił na nich mostkowe końcówki na tranzystorach SAP16 jak już pisałem, bias będzie stabilny jak w scalaku ponieważ te tranzystory mają wbudowane diody do kompensacji termicznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.