Skocz do zawartości
IGNORED

kenwood 5040R jakie kolumny do 1500

torbyd

Rekomendowane odpowiedzi

witam kupiłem ten wzmacniacz kenwood 5040R, szukam kolumn do nagłosnienia 30m2, zalezy mi na tym aby przy małych głośnościach grało to w miare dynamicznie. jako źródło pracować bedzie kenwood dp7050 na tda 1547 bez modyfikacji.

Zastanawiam sie nad radmorami LS40- moge je miec za 950 zł co myslicie, prosze o podpowiedź

https://www.audiostereo.pl/topic/33372-kenwood-5040r-jakie-kolumny-do-1500/

Sorry, faktycznie napisałeś LS40. Zresztą na jedno wychodzi, LS40 mają ten sam woofer, tylko tweeter lepszy. Więc są do 30 metrów tak samo za małe, jak i LS30. Aczkolwiek za 950zł to ogólnie raczej dobry zakup, radzę jednak bardzo uważnie obejrzeć w jakim stanie są kopułki wysokotonowców. Niestety niezwykle często bywają pogniecione.

Racja, napisał. Tak to jest jak się pisuje w kilku wątkach na raz o tak nieludzkiej porze.

Miałem taki wzmacniacz. Stereofonię miał dość nieprecyzyjną, ale poza tym grał nawet równo. Trudnych kolumn nie napędzi, treba szukać czegoś na łatwych wooferach. Powinien dobrze pracować z np. Dali 450, ale Evidence 470 już odradzam, z tym wzmacniaczem będą mieć nadmiernie rozmiękczony bas.

Miałem 6006. Może mi są niezłe w swojej kategorii cenowej, ale jak dla mnie to niestety porażka. Źle strojony bassrefleks powoduje efekt buczącego basu, który potęgują cienkie ścianki mało solidnych skrzynek. Stereofonia taka sobie, ponadto impredancja znamionowa tylko 3ohm, co może wręcz doprowadzić do czarżnięcia wielu wzmacniaczy. Próbowałem je tuningować, ostatecznie jednak rozebrałem je i z uzyskanych głośników zrobiłem dwie pary kolumn mojego projektu w solidniejszych skrzynkach, i dużo łatwiejsze do napędzenia. Z tej edycji serii Blue sensowniej pomyślane są 5005, choć te też swoje niedostatki mają.

Łomatko, miałem toto kiedyś. Ciemne, zamulone, z napompowanym, buczącym basem. Za 750zł to tylko wersja SE (bo ma znacznie lepszy tweeter) i do totalnej przeróbki, bo głośniki są całkiem przyzwoite.

Powyższe dotyczy TDL RTL 3.

Dali 505 są odwrotnością TDLi. Średnica wyeksponowana do granic krzykliwości, bas za wysoko strojony, więc jest mocny, ale za nisko to on nie schodzi, i mocna góra. Za kilkaset złotych warto, po korekcie strojenia BR i modyfikacji zwrotnic nawet potrafi to zagrać przyjemnie. Głośniki tam zastosowane są przybliżonymi odpowiednikami tych, które siedzą w Avance Omega 509 (bez MK II).

McGyver, 12 Maj 2007, 22:39

>Torbyd, przepraszam za opóźnienie, jestem chory i bardzo źle się czuję. Dostaniesz tego maila.

>Torbyd

W miedzyczasie , w oczekiwaniu na maila kol. McGyvera , wpisz w sobie w Forumowa wyszukiwarke....

Sadze, ze znajdziesz sporo ciekawych informacji . Lektura zaiste ciekawa...

Snape

Tannoy M4 również mają midwoofery wyprodukowane przez NMB, bardzo zbliżone do tych o których rozmawialiśmy dziś przez telefon. Tweetery także pochodzą od NMB. A jak się sprawują?

Oto opinie użytkowników:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy warto je kupić? Zależy od stanu, i za ile. M4 mają przyzwoite głośniki, a ich ograniczeniem jest bardzo oszczędnościowo zrobiona zwrotnica. Jak dla mnie, to z podłogówek z tego zakresu cenowego lepiej od M4 grają Avance Omega 503 o których jakości wykonania i tak wiele złego napisano na forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.