Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica - cewka z rdzeniem czy bez?

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Oj, Lancaster, słuchałeś trzech moich kolumn, i już uogólniasz.

Poza tym skąd ta nadinterpretacja że twierdzę że cewka powietrzna daje niesamowitą poprawę? Gdzie to niby napisałem coś takiego? Owszem, pisałem o poprawie, ale nie twierdziłem że jest niesamowita.

A już ciepłe brzmienie cewek rdzeniowych to teoria bardzo ... hm... odkrywcza.

Wymiana cewki w popraqwnie zaprojektowanej zwrotnicy, a fabryczne takimi są, spowoduje rozjechanie się fazy w obwodzie tego głośnika, w którym znajduje się ten element. Skutkiem tego jest utrata tzw fokusu.

Dodam jeszcze że, cewki w fabrycznych zwrotnicach nawijane są co do zwoja, tak ze zdjęcie jednego zwoju z cewki niskotonowca pociąga za sobą konieczność dodania zwojów w cewce obwodu wysokotonowego. Ingerencja w fabryczną zwrotnice wymusza jej ponowne zestrojenie.

Jedno jest pewne: cewka rdzeniowa zwiększa zawartość THD, powietrzna nie. Czy ktoś to brał pod uwagę projektując zwrotnicę do danej kolumny, czy nie, to już jest inna sprawa, bo źródeł znikeształceń harmonicznych w kolumnie jest więcej, chociażby elementy zawieszenia membrany, obudowa, itd.

>Dodam jeszcze że, cewki w fabrycznych zwrotnicach nawijane są co do zwoja, tak ze zdjęcie jednego

>zwoju z cewki niskotonowca pociąga za sobą konieczność dodania zwojów w cewce obwodu wysokotonowego.

Jeszcze nikt nie pisał o promieniowaniu kosmicznym..

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

michelangelo - barwa instrumentów strunowych (i nie tylko) ma związek z thd i to co usłyszałem potwierdza ten fakt.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Oczywiwscie thd od rdzenia nie sa tak dokuczliwe jak thd z wzm. Ale warto i takie thd eliminowac. Jesli slyszalne sa thd na poziomie 0.001% to podobnej wiekosci thd z rdzenia - sadze ze sa wyzsze - tez beda slyszalne w postaci zmiany brzmienia- koloru instrumentow. Te wielkosci sa bardzo male i wydaje sie ze nie maja wplywu na dzwiek ale niestety jest inaczej.

>dulux + nawilżacz w sprayu

Tak, to bardzo dobry sposób żeby dołączyć do zasłużonego grona ignorowanych.

madzia, 15 Maj 2007, 09:01

>Wymiana cewki w popraqwnie zaprojektowanej zwrotnicy, a fabryczne takimi są, spowoduje rozjechanie

>się fazy w obwodzie tego głośnika, w którym znajduje się ten element. Skutkiem tego jest utrata tzw

>fokusu.

Tak? A czy aby na pewno? Jeżeli wywalimy cewkę rdzeniową, a zamiast niej wstawimy powietrzną o identycznej indukcyjności oraz rezystancji, to jakie zjawisko będzie powodować rozjechanie się fazy?

>Dodam jeszcze że, cewki w fabrycznych zwrotnicach nawijane są co do zwoja

Śmiem wątpić. Właśnie mierzę cewki pochodzące z:

Elaców. Jedna 0,64mH, druga 0,61mH

Dali. Jedna 0,29mH, druga 0,31mH oraz jedna 1,94mH, druga 1,98mH

Canton jedna 1,02mH, druga 0,98mH

, tak ze zdjęcie jednego

>zwoju z cewki niskotonowca pociąga za sobą konieczność dodania zwojów w cewce obwodu wysokotonowego.

Bardzo nowatorska teoria. A w jakim stosunku dodawać te zwoje? 1:1 czy może w jakimś innym?

>Śmiem wątpić. Właśnie mierzę cewki pochodzące z:

>Elaców. Jedna 0,64mH, druga 0,61mH

>Dali. Jedna 0,29mH, druga 0,31mH oraz jedna 1,94mH, druga 1,98mH

>Canton jedna 1,02mH, druga 0,98mH

Może nawijali pod konkretne, różniące się trochę, głośniki.

McGyver,

Ja na podstawie Twoich przykładów widzę, że jak się odejmie mH w jednej kolumnie, to trzeba jedodać w drugiej. Np. zamiast w obu 0.3mH, to w jednej masz 0.29mH, i wtedy w drugiej musi być 0.31mH. :o) A wszystko po to, aby się faza nie rozjechała (w sieciówce, oczywiście).

>McGyver

Ty przecież projektujesz zwrotnice, a mnie się pytasz?

Elementy w fabrycznych zwrotnicach dobierane są bardzo dokładnie inaczej się po prostu nie da zestroić poprawnie zwrotnicy.

Wystarczy obejrzeć parę gotowych kolumn (w środku) jednego producenta np. tonsilu cewki nawijane są na dziesiątkach różnych karkasów w tym z dzielonymi sekcjami np. taki zestaw perfect. < i jak sądzisz, po co zadawać sobie tyle trudu, jak można wziąć pierwszą lepszą z brzegu?

Ba, rozebrałem kiedyś kolumny Infinity Alpha 30 i miały one zupełnie różne zwrotnice! Nie tylko różne wartości elementów, ale nawet różne układy. Zapewniam, że same głośniki były identyczne.

Przy produkcji masowej nikt nie zwraca uwagi na drobne odchyłki parametrów głośników, a już napewno nikt nie dobiera do nich indywidualnie elementów, bo wymagałoby to ręcznego składania każdej z kolum i byłoby bardzo drogim procesem. Co najwyżej w lepszych (i droższych) kolumnach stosuje się parowane przetworniki.

"Oj, Lancaster, słuchałeś trzech moich kolumn, i już uogólniasz."

pięciu

"A już ciepłe brzmienie cewek rdzeniowych to teoria bardzo ... hm... odkrywcza."

plastyczniejsze na pewno, nie niesamowicie(:)) ale jest.

Na pewno nie mówilbym o lepszosci/gorszosci brzmieniowej którejs...inne są.

Zalezy od tego co sie chce uzyskać, elementami można ładnie doszlifować brzmienie.

madzia, wymiana cewki w dowolnej technologii na inną nie spowoduje rozjechania focusu. Filtr bedzie działał tak samo...jest jedna opcja(i tu sie antyfani rdzeniówek uciesza:)) Rdzeń sie nasyci przy dużym wysterowaniu i filtr się "rozjedzie". Trzeba mieć na względzie, ze coś takiego w przypadku cewki rdzeniowej nawiniętej np. drutem 1,4 na solidnym(np. Polink) rdzeniu odbedzie sie pewnie powyżej 100W, a tyle to juz prawie żaden midbas 18cm nie wytrzyma...nie mówiac o zniekształceniach jakie zapoda.

mlb, thd z takiej cewki są niesłyszalne, albo inaczej słyszalne ewentualnie jako zmiana a nie pogorszenie brzmienia(na takim poziomie - śmiem wątpić, ale posłucham jeszcze raz, choc już chyba z 4 razy podmieniałem w różnych konfiguracjach).

Pozdrawiam

Zwróćcie Panowie uwagę, że mlb ani razu nie podał nazwy kolumn ani rodzaju głośników. Wobec tego wszystkie nasze rozważania to czyste spekulacje. Nie wiadomo, czy to są Altusy, Focale, czy DIY na Alphardach. Pewnie jeszcze jakieś inne.

W mich kolumnach w obwodach nisko i średniotonowym są cewki 0,5; 1,5; 2,5; 4,0 mH. Na rdzeniach ferrytowych o średnicy 20 mm. Grubość drutu 0,71 i 1 mm.

Gdybym wymieniał je na powietrzne o tej samej rezystancji, indukcyjności i jakości = ile musiałbym zapłacić? Czy te pieniądze zainwestowane w "innym miejscu" nie dałyby większej poprawy?

>Zwróćcie Panowie uwagę, że mlb ani razu nie podał nazwy kolumn ani rodzaju głośników.

Nie czytasz uważnie, podałem nazwę midwoofera którego to dotyczyło. Kolumny Tonsila TLC classic 2 - zazwyczaj nie podaję bo i tak prawie nikt ich nie zna.

PS.

Swego czasu próbowałem to zrobić. Fachowiec z Wołomina, który ma znaną fabrykę zwrotnic i sprzedaje na Allegro i na Wolumenie, nakręcił mi profesjonalnie 10 powietrznych cewek grubym drutem. Każdą wymierzył przy mnie do 1%.

Tragedia, musiałem wrócić do fabrycznych. Zniekształcenia były tak wysokie, że nie dało się słuchać.

Dobroć układu [Q] sie rozjechała.

Co innego, jeśli projektujesz i budujesz od początku.

>lancaster

tak, tylko że, tu na forum nikt przy udzielaniu wskazówek nie zada sobie trudu poinformowania o odpowiednich parametrach takiej cewki, wręcz przeciwnie zazwyczaj sugeruje się niższy opór dc jako podstawową zaletę podmiany.

>predzej wymienialbym glośniki

Miałem na myśli jakieś ingernecje we wzmacniaczu albo CDP, lepsze filtry w zasilaczu, lepsze OP.

W kolumnach - wymiana elektrolitów na kond. zwijkowe, alebo baypassing. Mniejsze ryzyko rozjechania zwrotnicy i taniej.

>Co najwyżej w lepszych (i droższych) kolumnach stosuje się parowane przetworniki.

Otóż to. Najważniejsze żeby głośniki miały zbliżone parametry. Parametry elementów w zwrotnicach mogą mieć kilkuprocentowe rozbieżności bez wpływu na właściwości soniczne kolumn. Dużo większy wpływ na dźwięk ma sztywność obudowy, wypełnienie komór i środowisko w jakim pracują kolumny: odbicia, pozycja słuchacza itp. - nikt przecież nie słucha z odległości 1m w komorze bezechowej.

madzia, niższe rdc to nie zawsze jest dobry pomysł :)

np. dla średniotonówki zmiana o 0,5ohm jest już bardzo słyszalna(przy dobrym balansie wyjsciowym całosci)....wiec pewnie nawet te 0,2ohma("lepsze"rdc) bedzie słyszalne...i nie zawsze to na zdrowie dxwiękowi wyjdzie.

Wszystko zależy...

To tak jak koledzy często podmieniaja "na małpę" OPA w CD(sam tak kiedyś sie złapałem). I nagle jest lepiej !:)

O ile lepiej ? Nagle dynamika powaliła ? Czy moze tylko pod gust bardziej podeszło, albo zmiana i już się podobało(na poczatku+zadowolenie z tego, ze samemu sie zrobiło:))

Najlepiej niczego nie oczekiwać przy takich zabawach, bo często gęsto tak jest, ze człowiek sie naczyta i potem stara siet o samo uslyszec.

Sporo muzyki na żywo to wybór prostszy uważam...i mniej kombinowania z kablami i innymi wynalazkami "doszlifowującymi" brzmienie.

Ostatnio czytalem fajny wpis jar1. Ktoś tam słuchał wysokiego cardasa zdaje sie no i oczywiście "zagrało bajka".

A kolega jar stwierdzil: posłuchasz tydzien i po bajce.

I taka jest prawda, podobnie z cewkami.

Za to jak podepniesz kolumny, albo wzmak, który daje kopa i żywość, to ten drive po prostu jest.

Pozdrawiam

toptwenty, jak masz ochotę to podmień sobie kondy w torze wysokotonowki na ruskie PIO+teflon 0,1uF.(koszty ok 3zł/szt tylko nie wiem, czy na Allegro mają, moze trzeba bedzie ciągnac przez ebay z Ukrainy)

Pozdrawiam

>lancaster

Wmieniłem.

W oryginale miałem elektrolity 4,7 uF, 3 rząd.

Potem dałem Soleny MKP. Potem Soleny KP.

Teraz mam ruskie Teflony, 4,7 uF, po 3 kg każdy, duże jak puszki od piwa, kupiłem na eBay'u, dałem 10 dol sztuka plus przesyłka z Litwy. Ledwo wlazły. Grają fenomenalnie, choć tweetery to tylko Audaxy.

Cewek od tej pory nie ruszałem.

Czyłem gdzieś, że PIO "nie lubią" płynącego przez nie prądu. "Wolą" odcinać napięcie stałe.

Chociaż to offtopic - ciekawa sprawa z tymi Teflonami. NIKT na eBay'u się nie zwrócił na nie uwagi. Taki jestem cwany, czy raczej g...i?

lancaster, 15 Maj 2007, 10:47

>madzia, niższe rdc to nie zawsze jest dobry pomysł :)

Święta prawda, wystarczy zobaczyć w jakiejś książce o filtrach, jak wygląda pasywna realizacja filtru Butterwortha, i nagle się okazuje, że bez odpowiednich proporcji rezystancji do reaktancji to może wyjść co najwyżej Czebyszew, i to jest zmorą zwrotnic, bo się nie da idealnie płaskiej charakterystyki przejściowej zrobić, żeby elementy stratne nie pożarły mocy, albo żeby cewka nie musiała być rzędu henrów.

Zapewne nikt ich nie chciał ze względu na monstrualne rozmiary. Tak gigantyczne kondy nadają się w zasadzie wyłącznie do zwrotnic w kolumnach, i to tylko dużych podłogowych. Wsadzając takiego potwora do niewielkich monitorów masz gwarantowane odstrojenie obudowy z powodu zmniejszenia objętości o całe 0,5 litra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.