Skocz do zawartości
IGNORED

Mocowanie wkładki - watpliwosci

marius

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie.

Mam trzy heady i trzy różne średnice.

Jeden nowy- kabelki zamontowane fabrycznie.

Jeden oryginalny (?)- kabelki przylutowane.

Jeden wątpliwy- kupiony z gramofonem.

Ale co ciekawe mam dwie wkładki o różnych pinach.

• 11 miesięcy później...

rekin

>Ja ustawiam w ten sposób, że na środku ścieżek staram się ustawić wkładkę tak, żeby naciągnięta

>niteczka opierająca się na czole wkładki (jeśli jest ono prostopadłe do osi igły) przechodziła przez

>środek bolca.

Dlaczego do czoła wkładki a nie do igły ?

Przecież igła jest zazwyczaj oddalona od czoła wkładki.

Jeżeli jak piszesz jest ono prostopadłe do osi igły to czoło powinno być tyle oddalone od środka bolca tyle ile igła od czoła - proste równoległe. Przecież ustawiamy igłę nie czoło wkładki.

• 5 miesięcy później...

Prosba o pomoc - z ramienia mojego gramofonu bezpośrednio z headshell'a są wypuszczone cztery nieoznaczone przewody z wsówkami do podpięcia wkładki (headshell jest na stałe połączony z ramieniem i z niego wystają cztery przewody) - pytanie - jak się zorientować który przewód wpiąć w który bolec we wkładce?? Mam oznaczenia który bolec za co odpowiada we wkładce. Pytam bo nie wiem jak to sprawdzić i czy nic się nie stanie ze sprzętem jak będe sobie je zapinał metodą prób i błędów aż do uzyskania prawidłowego dzwięku?jak zorientować się który za co odpowiada?

A kolory w okablowaniu ramienia masz?

Jak nie , jeśli gramofon bezpośrednio bez przedwzmacniacza RIAA, to miernikiem z buzzerem możesz

"przedzwonić " od heashela do wyjścia RCA.

Bolec w rca prawy -na sygnał R(RS) we wkładce. czerwony

Osłona w bolcu( masa) -masa na RG we wkładce zielony

Bolec w RCA lewy na- L (LS) we wkladce biały

Osłona w bolcu (masa)- masa na LG we wkładce niebieski.

Gramofon jest puszczony przez przedwzmacniacz zewnętrzny - kolorów kabli niestety nie ma - cztery przeźroczyste. Czyli jak mam to zrobić? Gramofon ma być wyłączony z sieci i z odpięty od preampa?wtedy przyłożyć miernik do przewodu i dotknąć palcem wtyczki czincz? Masa jest na bolcu czy na zewnętrznym kołnierzu wtyczki? Szczerze powiem nie bardzo rozumiem - nie znam sie na elektronice :)

• 3 lata później...

skorzystam z tematu chce zmienić koszyk w ramieniu..skąd mam wiedzieć jak daleko odsunąć w przód czy w tył wkładkę?skąd wziąść tą długość dla mojego gramofonu?w necie nic nie znalazłem..sanyo q 40

i jak znaleźć odpowiednie miejsce od którego trzeba mierzyć odległość na łożysku?

ok..ale tu raczej nie znajde informacji na temat długości mojego ramienia ?

0

Ale tu znajdziesz:-)

Sanyo Plus Q-40

Długośc efektywna 220mm, przesięg 15mm, dopuszczalna masa przetwornika 4g - 10g.

Dziękuję.

Jak zmierzyć odległość np. od igły do punktu obrotu ramienia? Jak znaleść ten punkt?

Czy ta długość efektywna to od igły do punktu obrotu ramienia?

Co to jest przysięg?

Może te długości trzeba razem dodać do siebie (ale to trudne...)? Z góry przepraszam jeśli moje pytania są głupie... ale czytam szukam i trudno znaleźć pewne informacje.

Dla chcacego nic trudnego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj i ustaw gramofon zgodnie z szablonem .

robix

Ukryta Zawartość

gdzie to jest!super!dziękuje!a jak mierzyć tąodległość ?np.od igły do punktu obrotu ramienia?jak znaleść ten punkt?

Przestudiuj sobie dokładnie materiał który Ci podsyłam i daj słowo, że następne pytanie będzie o zagadnienie nie opisane w tym materiale.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i miłej lektury.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.