Skocz do zawartości
IGNORED

Driver dla 300B - trioda, czy pentoda.

pwit1

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się właśnie do rozpoczęcia budowy nowego wzmacniacza na lampie 300B w układzie SE. Ma to być konstrukcja w miarę bekompromisowa, oparta na kilku dobrze przestudiowanych przez mnie schematach. Podstawowe założenia to: monobloki, 3 stopnie lampowe, osobne zasilnie dla lamp końcowych oraz wejściowych i sterujących (wyłącznie Siemensy MKV w zasilaniu), lampa sterująca i końcowa w układzie "fixed bias" (bez kondensatora w katodzie), grzanie wszystkich lamp DC, trafa głośnikowe Lundahla (będzie możliwość porównania do traf P. Ogonowskeigo, które mam obecnie), zasilające z toroidy.pl, dławiki od P. Ogonowskiego.

Jak napisałem wcześniej zdecydowałem sie już na lampę końcową, wejściowa to na 99% 6sn7 (chyba, że padną lepsze propozycje). Zastanawiam się natomiast na driverem - miała by to być albo radziecka trioda 6n6p, albo pentoda 6v6 w układzie triodowym (ewentualni trioda 6n30p, którą również rozważam). Mam pytanie do doświadczonych konstruktorów, lub użytkowników o ocenę zalet i wad obu rozwiazań. Dadam, że nie jestem elektronikiem, a moja wiedza w tym temacie jest bardzo wybiórcza. Proszę więc o wybaczenie być może mało fachowych określeń i odpowiedzi w języku zrozumiałym dla laików;-))

https://www.audiostereo.pl/topic/33418-driver-dla-300b-trioda-czy-pentoda/

Wydaje sie ze najlepsza lampa to e55l. W ukladzie triodowym. Bardzo male pojemnosci i bardzo mala impedancja wyjsciowa. No i ta niesamowita liniowosc!! Chyba na rynku nie ma nic lepszego do zasilania triod wyjsciowych. Oczywiscie zalezy to od ukladu w jakim chcesz stosowac taki driver? E55L ma wzmocnienie ok30 wiec trzeaba uwzglednic to w obliczeniach. Podaj schemat to sie zastanowimy.

--> senicz

E55L to dla mnie nowość, muszę rozejrzeć sie trochę w necie i zebrać opinie o niej - jedno już wiem, tania nie jest, ale jeżeli jest tak wyjątkowa nie musi być. Co do schematu - chętnie go narysuję, tylko zaproponuj jakiś prosty programik do tego.

-->dudivan

Przeczytałem już chyba wszystko, co jest w necie na temat konstrukcji na 300B, w tym kilka artykułów Thorstena Loescha oraz większość jego wypowiedzi jako Kuei Yang Wang na diyaudio.com.

E55L nie jest zbyt popularna gdyz jest i byla droga. Ale jest nadzwyczajna. Nachylenie super jedne z najwyzszych z lamp malej mocy. Wydajnosc pradowa 50-75-200mA w impulsie ta ostania wartosc.

Dudivan

Mówisz o tym porównującym triody 300B róznych producentów?

Coś takiego znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nieeeeee...

O sterownikach dla 300B:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak rozumiem chodzi o zwykly driver w klasycznym ukladzie z kondensatorem. No to moga byc klopoty ze sterowaniem gdyz 300B potrzebuje bardzo wysokiego napiecia sterujacego bo sama ma wzmocnienie male. ja myslalem o wtorniku katodowym na e55l ale nie do konca sie wydaje sprawa przegrana dla niej i w tej roli wzm napieciowego. majac mala rekatancje wyjsciowa e55l napewno poprawila by pasmo calosci. Spojrze na charakterystyki i powiem czy sie nadaje na driver napieciowy.

No to jestem po wstępnych informacjach na temat e55l. Na diyaudio jest chwalona. Ze pierwszych odczytów charakterystyk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynika, że musiałaby "pójść" na -3V na siatce i 150V na anodzie, czyli jakieś 100mA!!!!

Dałoby się zrobić, ale czy nie prościej użyć 6n6p, ewnetulanie 6n30p (której charkterystyki też są imponujące). Jaka byłaby ewentualna przewaga e55l, biorąc pod uwagą efekt soniczny.

Ukryta Zawartość

jesli 300b wymaga np. 15v rms na siatce to e55l wydaje sie bardzo dobra do sterowania. Ale jak potrzebuje 30V to moga byc klopoty. Co do punktu pracy e55l to trzeba isc w strone mniejszych pradow anody. Max dla niej to 50mA i to wymusza 200V na anodzie. jako max mocy admisyjnej. Ale z drugiej strony pozwala na uzyskanie super liniowosci. Wydaje sie ze U zasilacza anodowego na poziomie 250V jest wystraczajace. Dajac 180 V na anodzie i 50Ma zostaniemy w punkcie dosc bezpiecznym dla lampy i wydajnosc napieciowa bedzie duza. Na uawafe zasluguje fakt tylko 600om roa. Co stawia ta lampe na szczycie malej mocy lamp. Ale ostateczny werdykt bedzie po zbudowaniu takiego ukaldu.

-->senicz

Z 6n30p można uzyskać roa ok.1kom, przy ok. 30mA i jest chyba prostsza w aplikacji. Spójrz na charakterystyki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pwit1, 9 Maj 2007, 19:24

>Czy ktoś zna może prosty programik z podsawowymi elementami do rysowania układów. Zamieściłbym

>schemat, będzie łatwiej "rozmawiać".

A takie smieszne coś wystarczy? :)

Ukryta Zawartość

Na dole wybierz sobie TUBES.

Ukryta Zawartość

Gość jt211

(Konto usunięte)

Witam,

Parę rad od kogoś kto już trochę lamp posłuchał lącznie z e55l.

Uzyj starej triody na wejściu 6J5,6P5,76 wyjdzie taniej niż 6SN7 możesz też rozważyc 12J5 tanie jak barszcz nawet

"metal base".

Driver to 6V6,6Y6,6W6 jako triody albo 6AH4,6CK4,12B4.

Jedna bańka na froncie to 5687,6N6Pi albo tanizna z rodziny 6EW7 różne triody w jednej bańce.

Polecam bezpośrednie łączenie dwu pierwszych stopni da to tylko jeden kond na torze.

Można też tylko dwa stpnie np e55l i 300B jest trochę shematów dwustpniowych na necie.

Duża deska a dopiero dużo póżniej obudowa to moja końcowa rada.

Do stopnia wjsciowego polecam grzejnik 6.3v-0-6.3v !!!

Józek

-->jt211

Dzięki za rady, chetnie skorzystam. Zdecydowałem się już układ z 2 bańkami na froncie - większe pole manewru.

Na początek troche pytań:

"6J5, 6P5, 76 wyjdzie taniej niż 6SN7"

taniej, ale czy równie dobrze od strony dźwiękowej?

"Driver to 6V6,6Y6,6W6 jako triody albo 6AH4,6CK4,12B4"

na ta chwilę obecną najbardziej przemawia do mnie 6V6 (po prostu widziałem najwięcej aplikacji tej lampy), czemu jednak nie 6n6p lub 6n30. Dosyć mocno polubiłem 6n6p kombinując przy obecnym wzmacniaczu. Mam ją puszczoną na 12mA i jako sterująca dla 300b sprawuje się naprawdę dobrze.

"Do stopnia wjsciowego polecam grzejnik 6.3v-0-6.3v !!!"

czy chodzi Ci o grzanie AC i jego przewagę nad DC, czy napiecie 12V dla generalnie tańszych lamp.

Tak jak napisałem, w najbliższych dniach wstawię pierwszą wersje schematu.

Gość jt211

(Konto usunięte)

76 jest najstarsza a 6P5 to odmiana z oktalem.

A 6J5 to poprostu 1/2 6SN7 :>)))

Ja też lubie 6N6 ale te stare triody mają dżwięk nazwijmy to retro.

6N30 podobno gra zimno i gdzie ją kupić.

A nawet jak znajdziesz to nie tanio.

Pogadaj z Pawciem na temat Sylvania kontra ruskie.

Ja osbiście toleruje z ruskich tylko 6n6 i to przy założeniu że skończą mi

sie 5687.

Ostatnie odkrycie to ..........EC86

Aha i jeszcze jedno trioda czy pentoda na wejściu to już sprawa gustu

musisz posłuchać to i to.

Ja wybieram triode bo lubię "stage" w ogródku albo u sąsiada.

Podstawową wadą ruskich jest dla mnie mała "stage",

Polecam układy Audio-Note w wersjach do wyboru.Po co wyważać otwarte drzwi-nic prostrzego i genialniejszego w tej prostocie nie znajdziesz.Zacznij zabawę z lampami od triod żarzonych pośrednio np.6H13S.300b to trudny partner dla niedoświadczonych konstruktorów.Poza tym są aktualnie w modzie na" audiofilskim" topie i dlatego wszystko jest drogie.Tak naprawdę w ślepych testach nie odróżnisz wzmacniacza na 300B DIY od innego SET-a .Co do pojedynczych triod w rodzaju 6J5 czy ich sowieckich odpowiedników 6C2C-to są to lampy moim zdaniem znakomite .Polecam sprzedawane na Allegro z rocznika 1957.Genialny rocznik!!!Mają tylko jedną wadę.Są pojedyncze i zajmują sporo miejsca-za to pięknie wyglądają.Stosuję je od kilku lat i polecam wszystkim.Polecam też stosowanie lampowych prostowników.Wtedy dopiero dżwięk ma pełny blask.

-->pawcio

Fakt!!!

-->jt211

"A 6J5 to poprostu 1/2 6SN7 :>)))"

Fakt, w takim razie będzie 6j5.

"6N30 podobno gra zimno i gdzie ją kupić".

Podobno jest bardziej "tranzystorowa" niż 6n6p, kupić można u jednego z forumowiczów za 50zł szt.

"Aha i jeszcze jedno trioda czy pentoda na wejściu to już sprawa gustu musisz posłuchać to i to." "Ja wybieram triode bo lubię "stage" w ogródku albo u sąsiada".

A mógłbyć opisać jakieś ich cechy charakterystyczne (rozumiem, że pierwsza to lepsza scena w przypadku triody).

-->andrzej analogowy

Układ a'la Audio Note mam przećwiczony w każdą stronę - 6cg7 (novalowa wersja 6sn7) - 6n6p - 300B. Gra pięknie, ale przymierzam się do konstrukcji, o której można by powiedzieć, że lepiej nie można (no, prawie;-). Prostownik lampowy to dla mnie konieczność, do tego tylko olejaki w zasilaniu (w tym nowym wzmacniaczu, do starego nie da rady ich upchnąć i jest to jeden z powodów nowych pomysłów), no i stosunkowo niewielkie pojemności konensatorów. Obecnie mam 5u4g-8uf-15H-50uF-5H-66uF dla 300B. Ma być 5u4g-8uF-10H-50uF-10H-50, wszystko na siemensach MKV.

pwit1, 9 Maj 2007, 21:52

>A mógłbyć opisać jakieś ich cechy charakterystyczne (rozumiem, że pierwsza to lepsza scena w

>przypadku triody).

Dołączam się do prośby pwita i ze swej strony prosiłbym o szczególnie o położenie akcentu na BARWĘ dźwięku

(sceny, powietrza itp. bzdurki nie obchodzą mnie :P).

>pwit1

a może układ zaproponowany przez jt211 w innym wątku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jt211

(Konto usunięte)

OK więc powiem tak mam zestaw który generuje scenę o ile taka istnieje na dysku.

Podam przykład z deskowej narazie przygody z 211(8003).

Chodzi np. o płytę Dhafer Youssef "Electric Sufi" utwór nr6.

Na desce była E55L jako trioda a potem 6J5 ten utwór ma wszystko co można sobie wymażyć do testów.

Powiem tyle że na 6J5 kończył sie wyrażnie w prawym górnym rogu pomieszczenia a

z e55l już ten efekt nie był tak wyrażny.Stereo oczywiście dwa głosniki.

Uważam że brzmieniowo e55l jest jedną z najlepszych lamp jakie słyszałem w życiu.

Ale kumpel który ma dużo lepszy sluch nazwał mnie stage freak dlatego e55l są teraz u niego.

Będąc na wielu wystawach głębokość i wysokość sceny jest dla nmie podstawowym wyznacznkiem.

Mając takie gusta wiem że w wielu sprawach nie jestem obiektywny może dlatego jestem zwolennikem

starych triod na wejściu.

Zakup starej używanej Wadi to jak do tej pory mój strzał zyciowy w komplecie z TVC.

Mam radochę słuchania co jest na dysku nagrane.

Ktoś tu wyraził opinię że woli wokalistkę w pokoju niż u sąsiada ja to szanuje ale ja wolę słuchac

jak ona chodzi po scenie.

Aha i nie bójcie sie pójść swoja drogą jak np. ja z 6EW7.Wejśćie i driver pod jednym dachem o

przepraszam pod jedną bańką :>)))))))

Schemacik tak na szybko.

Niepełny, pewnie bardzo niefachowy i z mnóstwem błędów. Urażonych elektroników z góry przepraszam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.