Skocz do zawartości
IGNORED

Cichy zasilacz do PC

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Zasilacz do PC z chlodzeniem pasywnym kosztuje jakies 500-600zl, wiec cena nieco odstraszajaca. Zainteresowaly mnie za to zasilacze firmy Tacens Valeo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w ktorych to, chlodzenie dziala w trybie polpasywnym-przy niskim poborze pradu wentylator jest wylaczony, przy wiekszym sie uruchamia. Cena 249zl jest do zaakceptowania, tylko jak to w praktyce bedzie dzialac? I jakie komponenty realnie musza byc aby zeczywiscie zasilacz pod winda dzialal z wylaczonym wentylem?

Co sadzicie, jakie sa wasze opinie w tym temacie? Bo zasilacz jest najglosniejszym elementem w mojej budzie;)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33430-cichy-zasilacz-do-pc/

Czy nie lepiej zainteresować sie zasilaczem jakiejś sprawdzonej marki? Od mniej więcej 4 lat mój komputer pracuje z zasilaczem Tagan 330w, jest cichy, system pracuje stabilnie pomimo ostatniej rozbudowy jakiś rok temu (Athlon 64 X2 3800+, 1GB, dysk Samsunga, dvd-r, karta sat, radeon x1600pro).

W moim kompie siedzi od prawie 2 lat Tagan 380W. nie jest może idealnie cichutki (dławiki syszą nieco) ale hałasu od wiatraków nie ma, no i jeszcze jedno... Kiedyś w dzielnicy były wahania napięcia. Siedziałem spokojnie przy kompie, nagle wzmacniacz się wyłączył, monitor się wyłączył a komp ... działał przez prawie 3 sekundy aż napięcie wróciło do gniazdek! Z mojej więc strony polecam Tagana. Przy dobrze wentylowanej obudowie i zasilacz będzie siedział cicho. Wydaje mi się że cichszy może być tylko zasilacz pasywny.

Jedne z najlepszych:

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zawieszek, restartow to nawet na najtanszym szrocie zazwyczaj niema-trzeba miec pecha. A wentylatory w zasilaczu jakos mnie nie przekonuja, tam jest sporo bebechow i zawirowane powietrze zawsze szumi.

Sam juz lata jade na najtanszych zasilaczach, znajomi tez, w miare to dziala, srednio do okolo 2 lat. A te Valeo napewno bylyby lepsze tak mysle, i istaniala by szansa ze beda calkowicie ciche.

Narazie nic nie kupuje, ale warto sie troche zorientowac w temacie.

Miałem Huntkeya , był bardzo cichy .Teraz mam Valeo. Wiatrak rzeczywiście włącza się dopiero gdy jest duże obciążenie (gra 3d) . Konfiguracja : Geforce 8800 , Intel CoreDual 6400 ,2Gb ramu , 3 dyski Hd, nagrywarka dvd. Zero problemów i cichy , polecam

Jest tylko jedno małe ALE: jeśli zastosujesz zasilacz, którego wiatrak wyłącza się, licz się ze wzrostem temp. w obudowie. Jeśli nie będzie obiegu powietrza w obudowie to długiej żywotności kompowi nie wróżę. A jeśli zastosujesz dodatkowy wiatrak to... po co zasilacz pasywny? I koło się zamyka ;)

pbor > napisz cos wiecej o zasilaczu jako uzytkownik, jak trzymie napiecia i co najwazniejsze (dla mnie) jak w praktyce wyglada sprawa z wentylatorem? ile czasu zalaczony, ile wylaczony? czy przy wielogodzinnje pracy pod windowsem jest wylaczony?

DooH > kolo sie nie zamyka;) bo ja juz mam jeden wentyl ktory wyciaga powietrze z budy, a wentyl wyciagajacy powietrze z budy jest cichszy od tego z zasilacza.

Obecnie szrot, taki mi wstawil w sklepie, nie bylo mnie przy tym, w sumie to ani ja go nie odbieralem ani nie placilem bo bylem zajety;-)

Ale wentylator tam mam zmieniony na arctic cooling, bo standardowy to byla suszarka, nie dalo rady przy nim wysiedziec.

w sklepach standardowo dają najtańsze jeżeli klient nie zażyczy sobie lepszego... z wiatrakiem 80mm bez TC (thermal control)...

w sumie każdy jaki byś nie kupił będzie cichy, w porównaniu do tego co masz tylko zwróć uwagę aby miał TC i najlepiej wiatrak 120mm, moc dobierz odpowiednio do swojego konfigu... Tagana możesz brać w ciemno, kompa jakby nie było :-). Tyle że jak go kupisz to wiatrak od obudowy będzie słyszalny... ale to można skorygować, zmniejszając napięcie.

pzdr

123... test

Ja w zasilaczu i w budzie mam arctic cooling, ktore maja w sobie regulacje obrotow w zaleznosci od temperatury (dodatkowo jeszcze zwolnione, moja ingerencją). Wiec moj zasilacz nie jest zbyt glosny, ale i tak jest najglosniejszym ogniwem.

A z druga rzecza sie nie moge zgodzic, wentyl z budy nigdy nie bedzie glosniejszy niz ten z zasilacza. Chyba ze jakies skrajnosci, itp ogolnie. Chyba ze ktorys bedzie mial istotnie wyzsze obroty, ale przy tych samych ten z zasilacza powinien byc glosniejszy.

wg. mnie wielkość wiatraka ma znaczenie

wiatrak 120mm jest bardziej wydajny, mniej obrotów potrzebuje i jest praktycznie niesłyszalny, ostatnio założyłem na obudowę 80mm (akurat na taki mam miejsce) ograniczyłem obroty, ale teraz to właśnie on coś tam niestety szumi.

pzdr

123... test

U mnie w kompie słychać jedynie wyciszony HDD...

Wszystko inne niesłyszalne. A mam 3 wiatraki chodzące non stop i czwarty włączany jak się robi na prawdę gorąco (na spodzie obudowy) - wszystkie z regulowaną prędkością obrotów.

A odnośnie zasilacza - tylko i wyłącznie porządnej firmy z wentylatorem 120 mm i to z aktywną regulacją obrotów w zależności od obciążenia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.