Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki player do filmów x264 HD?

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki polecacie player do odtwarzania filmów w formacie mkv (kodek x264)?

Używam Allplayera, ale mam wrażenie, że dla tego kodeka przy domyslnych ustawieniach źle wyświetla kontrast i składowe gamma.

Poza tym przy filmie 1080p (Sezon na misia) potrafi czasami szarpać.

Komputer taki sobie:

- Athlon 64 3,0GHz,

- 1 GB Ramcu,

- 6600 GT.

Czy konfiguracja ma wpływ na szarpanie? Dorzucenie pamięci coś pomoże?

https://www.audiostereo.pl/topic/33432-jaki-player-do-film%C3%B3w-x264-hd/

pamieć na pewno nie.

Jak juz coś to grafika. Ale masz tą minimalną do filmow HD wiec nie wiem w czym problem. Na pewno nie w sprzecie. Procek tez masz min. do tych filmow. Sproboj podkrecic procka i grafe ale raczej rezultat bedzie minimalny.

Jak ogladasz filmy 1080p czy zwiastuny 1080p to jaką masz wydajnosc procka w procentach ?

Meloman, 10 Maj 2007, 15:51

>Jaki polecacie player do odtwarzania filmów w formacie mkv (kodek x264)?

>Używam Allplayera, ale mam wrażenie, że dla tego kodeka przy domyslnych ustawieniach źle wyświetla

>kontrast i składowe gamma.

>Poza tym przy filmie 1080p (Sezon na misia) potrafi czasami szarpać.

>Komputer taki sobie:

>- Athlon 64 3,0GHz,

>- 1 GB Ramcu,

>- 6600 GT.

>Czy konfiguracja ma wpływ na szarpanie? Dorzucenie pamięci coś pomoże?

Jeśli w czasie odtwarzania ( chwile w których "szarpie" ) użycie CPU sięga 100% to znaczy że po prostu procesor jest za wolny.

Kyle nieprawda. Athlon 3000 wystarczy.

Zainstaluj poprawnie PUREWIDEO a moc procesora bedzie sie wachała w granicach 50-70%.

O purevideo jest sporo poradników , recenzji. Nie wiem czy nadal jest stosowany czy poprostu znajduje sie on w sterownikach k.graficznej.

KOpyt25, 10 Maj 2007, 21:16

>Kyle nieprawda. Athlon 3000 wystarczy.

>Zainstaluj poprawnie PUREWIDEO a moc procesora bedzie sie wachała w granicach 50-70%.

>O purevideo jest sporo poradników , recenzji. Nie wiem czy nadal jest stosowany czy poprostu

>znajduje sie on w sterownikach k.graficznej.

Nieprawda że co ? ... że jeśli użycie podczas odtwarzania dobija do 100% to oznacza że procesor jest przeciążony/niewyrabia ?? - twój wpis niewiele na tle mojego ma wspólnego z sensem - bez obrazy ale chyba nie czytałęś ze zrozumieniem ... !

>Meloman

Najlepszy bo umożliwia najszerszą kontrolę jest MPC czyli Media Player Classic. Nie jest to jednak rozwiązanie dla tych, którzy lubią kotyloniarskie interfejsy.

Player to jedno, a kodeki drugie. Dla słabszych konfiguracji sprzętowych poleca się kodek h.264 CoreAVC, dla silniejszych FFDShow.

PureVideo w kontekscie przetwarzania h.264 nie oferuje nic ponad interfesjs programistyczny dla kodeków firm trzecich. Samo posiadanie zainstalowanego PureVideo zatem nie daje nic. Potrzebny jest osobny kodek h.264 potrafiący współpracować z technologią PureVideo np.: Cyberlink H.264 Decoder w odpowiedniej wersji.

Inaczej jest z MPEG2 bowiem pakiet PureVideo zawiera kodek nVidia MPEG-2 Decoder działający również na materiale HD.

W kwesti kolorów najlepszym rozwiązaniem jest używanie odpowiedniego renderera. VMR najczęściej nie stwarza problemów, overlay bywa zawodny. MPC daje tutaj możliwość wyboru o czym już pisałem na tym forum.

Do zarządzania kodekami, ich priorytetami w systemie doskonałym narzędziem jest: DirectShow Filter Manager. Można dzięki niemu manipulować priorytetami i wymuszać wykorzystanie konkretnych filtrów w grafie dekodowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.