Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw dwudrożny - aplikacje

dbx

Rekomendowane odpowiedzi

czy da się w jakiś sposób porównać zestawienia jakie przedstawiłem do Audio Physic Yara ?

Nie wiem jakie są tam przetworniki, ale opinie o tych kolumnach są interesujące. A z tego, co piszą wynika, że dają one to, czego w kolumnach poszukuję.

wytłumaczcie mi bo czegoś nie rozumiem;

wiadomo, że w zależności od przetwornika dobiera się objętość obudowy i tak, na przykładzie peerless vline

XT18WO-09-08 należało by go umieścić w obudowie z br o pojemności do 30 l ;

tak też jest napisane tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale, na przykładzie zbudowanego tam zestawu widać, że pojemność 2x większa !

Ukryta Zawartość

i o co tu chodzi ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak w skrucie jest taki parametr Vas,średnio uproszczony sposób daje się około połowę objętości,tak na gorąco,a tak naprawdę to trzeba się liczyć z założonymi osiągami np,impuls jego szybkość tkzw.odpowiedż impulsowa,zejście głośnika,założona częstotliwośc rezonansowa obudowy idt.sorry że tak,ale na gorąco,inni mogą więcej teorii ścislej,nie chcę sie wymądżac,przed mistrzami...Pozdrawiam

">Tak w skrucie jest taki parametr Vas,"

tak czy tak , wszystko jest opisane na stronie do której podałem linki i tam, teoria kłóci się z praktyką.

Jeżeli pisze że głośnik może pracować w obudowie do 30 l a zaraz potem, podawany jest przykład zestawu - zbudowanego przez tę sama osobę z zastosowaniem opisywanego przetwornika - którego pojemność wynosi ok 60l to nie uwierzę, że w środku jest przegroda dla niskośredniotonowca dzieląca obudowę na połowę. To było by nielogiczne w przypadku budowy tak dużej obudowy.

Obudowy podłogowe z przegrodą to często stosowana praktyka. Dzięki temu, że taka obudowa ma przegrodę można zastosować pożądaną dla danego głośnika objętość, a jednocześnie zachować zalety obudowy podłogowej (m. in. brak konieczności stosowania podstawek, możliwość dociążenia przez zasypanie balastem wydzielonej komory).

Komora balastowa to raczej konieczność, a nie jakieś przemyślane rozwiązanie. Kiedy optymalna objętość wychodzi pomiędzy 20 a 30 litrów dla małych głośników to obudowa podstawkowa będzie już dla nich (przynajmniej wizualnie) za duża. Wtedy warto ją nieco wysmuklić i zrobić podłogową. A nadmiar objętości oddzielić ślepą komorą. Wypełnianie jej balastem jest też bardziej koniecznością takiego projektu - kiedy nie ma komory jest mniej problemów do tłumienia w obudowie.

chcę bardzo kupić :

>powiedzcie gdzie i za jaką cenę, można najtaniej kupić przetworniki :

>Vifa XT18WO-09-08

>ScanSpeak S2905/9700 lub D2905/9700

na pewno ktoś wie, gdzie i jak i za ile!

>20 Maj 2007, 18:54

zobacz w wątku: Zamawiamy głośniki w audiocomponents

co jakiś czas zamówienie organizuje grze... i salmo. w obydwu przypadkach szybko i bezproblemowo.<

patrzyłem, tam nie ma podanych cen i nie wiem za ile są sprowadzane, dlatego pytam :)

bodix, 20 Maj 2007, 21:05

>zapytaj na PW kolege grze... aktualnie organizuje zamówienie osobiście czekam na swoje SS w tym

>D2905/9700,więc może się jeszcze załapiesz.<

hm...nie wiem czy grze to nick czy skrót imienia...jeśli sam zamawiasz te głośniki, to powiedz ile za nie zapłacisz bo o to tylko pytam, jeżeli faktycznie cena jest dobra, to będę szukał tego grze :)

Po pierwsze szukaj tutaj.

Ukryta Zawartość

Zamawiamy glosniki w audiocomponents

Ja dostałem SS D2505/9700 za 425/szt(brutto potrzebowałem fakturę nie wiem czy będzie to miało znaczenie kupując prywatnie może wyjdzie taniej ) , nie ma rewelacji natomiast na pzostałych zaoszczędziłem.

Ukryta Zawartość

zastanawiam się nad jedną sprawą, czy zastosować w obudowie otwór br, czy membranę bierną...

BR, jest bez porównania tańszy ale, czy pomimo wysokich kosztów, membrana bierna jest lepsza ?

w międzyczasie szukałem na ten temat informacji i znalazłem takie zdanie:

"Wadą membrany biernej jest wytwarzanie bardziej stromych krzywych w obszarze odcięcia, co powoduje mniejszą stabilność przy odtwarzaniu stanów przejściowych."

wytłumaczcie co tu jest napisane !!!

...zależy jak duży jest głośnik w tej "malej" obudowie i jak nisko ja stroisz.

Generalnie otwór powinien być możliwie duży w stosunku do powierzchni membrany(gdzieś chyba czytalem, ze 1/3) Z kolei im niższe strojenie, tym dłuższa rura....im obudowa większa, tym rura krótsza.

Czasami może tak wyjść, ze żeby określony głośnik zestroić w niewielkiej obudowie do zadanej f rura musialaby mieć np. 40cm, albo trzeba isć na kompromis i zmniejszyc powierzchnię otworu...wtedy lepiej dać membranę bierna.

Zabawa jak ze wszystkim...

Z MB nigdy się nie bawiłem, ale własciwości impulsowych to ona raczej lepszych od BR nie ma.

Pozdrawiam

dbx, to znaczy, że lata Ci bezwładnie pare gram membrany biernej i podbarwia drgając nie zawsze wtedy kiedy powinno. Nie ma idealnych rozwiązań...może obudowa otwarta ? Ale tam znów jest potrzebna wielgaśna odgroda i dość spory głośnik o odpowiednich parametrach(dobroć, efektywność, fs)

...a jezeli "nie do końca tak jest" to koledzy pewnie zaraz wytłumaczą :)

Pozdrawiam

jest ogólna tendencja do montowania przetworników na wierzchu obudowy....a gdyby np. w obudowie 2 drożnej, głośnik nisko-średniotonowy zamontować w wyfrezowaniu o głębokości ok. 2cm od wierzchu przedniej ścianki , czy miałoby to wpływ na dźwięk?

To może wpływać na kierunkowość. I jak to wygląda? Zwiększa się różnica w głębokości zamontowania centrów akustycznych, a to głośnik wysokotonowy powinien być cofnięty - takie ustawienie nie sprzyja ich wyrównaniu czasowemu.

Molibden, 22 Maj 2007, 18:34

>To może wpływać na kierunkowość. I jak to wygląda? Zwiększa się różnica w głębokości zamontowania

>centrów akustycznych, a to głośnik wysokotonowy powinien być cofnięty - takie ustawienie nie sprzyja

>ich wyrównaniu czasowemu.

a jeżeli ścianka przednia jest pochylona do tyłu tak, że patrząc w pionie, głośnik wysokotonowy jest cofnięty w stosunku do niskośrednio?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.