Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw dwudrożny - aplikacje

dbx

Rekomendowane odpowiedzi

dbx, kolega wyżej napisał, a ja tylko go zdubluję :)

Pójdx na kilka koncertów, potem na swiezo "z dxwiekiem w uszach" przejdx sie posłuchac kilku konstrukcji i wybierz takie, które sie Tobie podobają.

Napisz co to jest, może coś sie wymyślimy...

A co do zwrotnicy 100% zgadzam sie z kolegami powyżej. Z jej powodu 90% kolumn na rynku gra dźwiekiem mocno "zrobionym". Dobra kolumna to skarb :)

Pozdrawiam

hej , dla mnie jest oczywiste, że nikt za mnie nie posłucha... wspomniałem w pierwszym wpisie, że słuchałem zestawu na głośnikach

wysokotonowy Vifa DX25TG-05-04

nisko średnio Vifa XT18WO-09-08

i to był ten kierunek jaki może doprowadzić do szczęśliwego końca. Jednak chcę rozważyć, z pomocą innych, jeszcze inne możliwości, przecież te dwa głośniki nie stanowią jedynego wyboru, tym bardziej, że były do nich zastrzeżenia.

Jest oczywiste, że pakowanie kasiory w drogie głośniki może skutkować w pierwszym rzędzie utratą sporej gotówki, dlatego też zaczynam poszukiwać w głośnikach odpowiadającym cenom tych o których piszę. Nie wiem co wybiorę ostatecznie, w oko wpadł mi np. peerless HDS 180 EX - bardzo chwalony; ponoć usher 8945P też jest wart uwagi a co niektórzy powiadają, że dorównuje węglówkom ss. Z kopułek nie wiem co będzie dobre; w zestawieniu o którym piszę DX było trochę zapiaszczone i za mało detaliczne. Natomiast dół w tej konfiguracji był za ubogi. Niemniej, brzmienie jakie dało się osiągnąć z tego zestawienia było bardzo obiecujące. Najpiękniej zagrała średnica w której wokale były praktycznie idealne. I teraz co robić ? wiem jakie głośniki stwarzały nadzieję, ich słyszałem i było dobrze, ale powinno być jeszcze lepiej żeby zakończyć temat.

Ze słyszenia wiem, że głośniki grają różnie w zależności od materiału z którego wykonane są membrany; inne brzmienie ma celuloza, inne kevlar, polypropylen a jeszcze inne ceramika. Może zamieścić tu jakieś dane na ten temat. Osobiście preferuję spokojne, instrumentalne, trochę jazz'owe klimaty, a jeśli ma to być rock, to w dobrym wykonaniu. Biorąc pod uwagę, sprawdzone opinie, o graniu poszczególnych głośników, można szybko z listy branych pod uwagę, odrzucić te zbędne, grające odmiennie od zakładanych. Coś na podobieństwo "grania" kondensatorów". A i tak, czy tak, pozostanę z tematem sam na sam.

dbx, jeżeli chciałbyś posłuchać kilku konstrukcji na omawianych tutaj głośnikach to zapraszam do mnie na kawę i pogawędkę. Mam Ushera 8945, Etona 25SD1, Vifę XT, Skana 8542, Accutona, Morela itp. Zorientujesz się jakie brzmienie Ci odpowiada i w tym kierunku podążysz.

dbx, a może warto pójść dwie klasy wyżej i zainteresować się tym -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , lub tym -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , prawie Avalon-http://www.linehifi.de/Lautsprecher/AVALON/PDF_2_05_Avalon.pdf,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

henrykpiątek, 28 Maj 2007, 09:34

>dbx, a może warto pójść dwie klasy wyżej i zainteresować się tym -<

można też i o trzy, ale czy naprawdę warto? mi chodzi tylko o to, by grało tak, żeby mi się podobało; zalążek tego już słyszałem; poza tym, te niebieskie obudowy nie wiele "mówią" , jakie tam są przetworniki ? ile kosztują ? ile kosztują też, do nich zwrotnice ? to nie takie proste. Te "avalony" miałem początkowo na uwadze, ale ich obudowa jest taka trumniasta :) poza tym to już 3 głośniki w pudle, więc koszty rosną szybciutko. Ostatecznie rozpracowałem projekt monitorów. Są ładne i teraz dobieram do nich głośniki. To już jedyny jaki pozostał, lecz najważniejszy krok. Dlatego pytam, rozmawiam, słucham. Wybrałem też dwa typy spośród głośników średnioniskotonowych, do wyboru. Nie mam typów na kopułkę.

dbx, 28 Maj 2007, 14:37

>można też i o trzy, ale czy naprawdę warto? mi chodzi tylko o to, by grało tak, żeby mi się

>podobało; zalążek tego już słyszałem; poza tym, te niebieskie obudowy nie wiele "mówią" , jakie tam

>są przetworniki ? ile kosztują ? ile kosztują też, do nich zwrotnice ? to nie takie proste.

Wszystko jest tutaj;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itd.

>Te "avalony" miałem początkowo na uwadze, ale ich obudowa jest taka trumniasta :)

Obudowa wcale nie musi wyglądać jak Avalon,porównanie było tylko ze względu na użyte głośniki.

A może warto na przyszłość od razu pomyśleć o trzecim głośniku lub trzeciej drodze?np. z boku.

post-4056-100001084 1180389547_thumb.jpg

post-4056-100001085 1180389547_thumb.jpg

post-4056-100001086 1180389547_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HenrykPiatek, dlaczego myslisz, zestare konstrukcyjnie etony i magnezowy seas jest lepszy od kitu akustyka na revelatorach? Moze wcale nie sa lepsze tylko poprostu "inne"?

Ten Ascendant ma dziwnie ulozone glosniki, takie oddalenie wysokotonowego od woofera nie jest chyba zbyt korzystne.

eMiL, 29 Maj 2007, 16:32

>HenrykPiatek, dlaczego myslisz, zestare konstrukcyjnie etony i magnezowy seas jest lepszy od kitu

>akustyka na revelatorach?

Co masz na myśli mówiąc "stare konstrukcyjnie Etony"? Czyżby niektórzy producenci kolumn wykorzystujący te przetworniki byli aż tak nieświadomi, lub tak cyniczni wciskając klientom swoje produkty, licząc na ich naiwność lub głuchotę. Zostawmy na razie z boku cenę, którą sobie każą za swoje produkty płacić.

Nie pytam już o Seas'y.

Takie odsunięcie głośników jest spotykane jeszcze w innych modelach Avalona , a w odsłuchach wychodzi ze w niczym nie przeszkadza. Kluczem będzie odpowiednia zwrotnica.

Stare konstrukcyjnie Etony?? Tylko dla tego że nie mają wentylacji pod dolnym resorem i że zostały opracowane ileś lat temu?? Chyba nie to powinno mieć znaczenie przy ewentualnym zakupie.

Ok, pominmy w takim razie, ze konstrukcyjnie nie sa najnowsze, czy rzeczywiscie mozna powiedziec, ze etony sa lepsze od revelatorow? Czy sa poprostu "inne"?

HenrykPiatek, czy konstruktorzy pewnych firm sa doswiadczeni czy nie, nie mam pojecia. Dziwi mnie natomiast, ze odebrales pytanie o etony jak jakas zniewage.

poszukuję pilnie osoby, która e-mailem oferowała wykonanie obudów monitorów podając cenę za wykonanie...!.../ceny nie podam/

wszystkie wiadomości zostały skasowane i nie mam możliwości na kontakt :(

dbx, ponawiam zaproszenie do mnie na odsłuchy kilku monitorów. Ostatnio doszły jeszcze monitory na Scan-Speaku 18W8535 i Dynaudio D260Esotec. Zorientujesz się jakiego brzmienia szukasz.

McGyver, 31 Maj 2007, 21:46

>dbx, ponawiam zaproszenie do mnie na odsłuchy kilku monitorów. Ostatnio doszły jeszcze monitory na

>Scan-Speaku 18W8535 i Dynaudio D260Esotec. Zorientujesz się jakiego brzmienia szukasz.<

to miłe, ale jechać 630 km by posłuchać kilku kolumn, to mała przyjemność, no i już wiem o jakie brzmienie mi chodzi, jest tylko problem z pracami ręcznymi :)

eMiL, 31 Maj 2007, 10:16

>HenrykPiatek, czy konstruktorzy pewnych firm sa doswiadczeni czy nie, nie mam pojecia. Dziwi mnie

>natomiast, ze odebrales pytanie o etony jak jakas zniewage.

Nie, nawet o tym nie pomyślałem. I obrażać sie za opinie słuszną lub nie o jakichś tam głośnikach.

czy zechce ktoś wykonać przednie ścianki z podfrezowaniem i przesłac je

do mnie?

Nikt

tutaj nie potrafi zrobić podfrezowań i jest problem z rozpoczęciem budowy.

Z uwagi na brak dostępu do netu kontakt tylko telefoniczny. Aktualnie piszę z reala

mam pewien kłopot z zastosowaniem odpowiedniego przetwornika, otóż waham się pomiędzy vifą XT18WO 09-08 a peerlesem HDS180 EXC lub HDS205 EXC.

Mają być zastosowane w układzie dwudrożnym. Proszę powiedzieć czego można się spodziewać po tych głośnikach?

Akurat jest jeszcze czas na zmiany w obudowach i również w ich pojemnościach.

Pomóżcie, bo gorąco jest paskudnie :)

Z Peerlessa uzyskasz naturalniejszą i barwniejszą średnicę, ale jest on trudny do napędzenia. Z większościa wzmacniaczy budżetowych będziesz miał na basie rozmazaną kluchę bez konturu.

Z Vify bdziesz miał bardzo dobry, szybki i mocny bas. Średnica ma pewne odstępstwa od naturalności, ale jest żywa i czytelna. Z Vifą radzi sobie dobrze znakomita większość wzmacniaczy.

pochylenie przedniej ścianki obudowy ma eliminować różnice fazowe głośników zamontowanych jednej

płaszczyźnie.

Jaki element głośnika stanowi punkt odniesienia w ustalaniu faz głośników? za względu na dość

grubą ściankę przednią mam mozliwość zagłębiania głośników i dopasowania ich względem fazy bez pochylania

scianki.

yolaos, 11 Cze 2007, 19:42

>dbx

>stosowanie filtrów pierwszego rzędu i nachylenie przedniej ścianki zaowocuje taką samą iliści

>informacji co Twoje "o mnie" poważnie))

w takim, razie co polecasz

dik, 12 Cze 2007, 10:41

>napisać coś o sobie w "o mnie" i sytuacja ulegnie zmianie - będzie więcej informacji

hm.

czy uważasz, że jasno zadane pytanie to za mało ?

spójrz na odpowiedź lancaster'a......ucz się jak postępować, od osób, które wiedzą co powiedzieć

Dobrze postaram się odpisać Ci delikatnie prawie jak Lancaster

MC zaproponował Ci współprace cokolwiek miałoby to znaczyć ,dalej szukasz frezera a na koniec pytasz co stanowi punkt odniesienia w liczeniu kąta pochylenia ścianki, wobec Twoich wszelkich wcześniejszych pytań i wpisów moja sugestia poparta Twoim "o mnie " miała na celu odwiedzenie Cie oooooooooooooooood popołnienia czegoś o czym nie masz pojęcia

to tyle tak bardzo delikatnie......

yolaos, 12 Cze 2007, 17:14

>wobec Twoich wszelkich

>wcześniejszych pytań i wpisów moja sugestia poparta Twoim "o mnie " miała na celu odwiedzenie Cie

>oooooooooooooooood popołnienia czegoś o czym nie masz pojęcia

>to tyle tak bardzo delikatnie......

Oj Yolaos, przecież każdy ma prawo w życiu wybrać źle... ;-)

yolaos, 12 Cze 2007, 17:14

>Dobrze postaram się odpisać Ci delikatnie prawie jak Lancaster

>

>MC zaproponował Ci współprace cokolwiek miałoby to znaczyć ,dalej szukasz frezera a na koniec pytasz

>co stanowi punkt odniesienia w liczeniu kąta pochylenia ścianki, wobec Twoich wszelkich

>wcześniejszych pytań i wpisów moja sugestia poparta Twoim "o mnie " miała na celu odwiedzenie Cie

>oooooooooooooooood popołnienia czegoś o czym nie masz pojęcia

>to tyle tak bardzo delikatnie......

no i, nie rozumiesz z tego za wiele...czytaj jeszcze raz i zastanów się na sobą ... tak delikatnie... i nie fatyguj się z odpowiedzią, to tylko rada, delikatna taka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.