Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw dwudrożny - aplikacje

dbx

Rekomendowane odpowiedzi

witam

nie chcę dawać nowego tematu więc się podłączam

planuję zbudować sobie monitorki do kompa ,do gier,do słuchania mp3.itp.

monitorki mają być bardzo tanie ,moc ok25W nominal.

i tak na woofery nie chcę wydac więcej niż 90pln kpl.

konstrukcja oczywiście dwudrożna ,pokój 12m^2,nie zależy mi na dużym basie no bo i skąd

(woofer od 13cm do16,5)tylko na poprawnej średnicy

jaki woofer doradzacie bo w empire.com.pl są promocje na TVM

wybrał bym takie 150-60/4 lub 165-1394 co o tym sądzicie zniechęca mnie w nich przede wszystkim skuteczność 86 ,87db ponieważ planuję również zmianę głównych kolumn to zostają mi z po nich głośniki alpierda sw-607 88db może je wykorzystać ale one chodzą jakoś "dziwnie" !

a może coś innego np jakiś stx

co wy o tym wszystkim myślicie

co tu wybrać co tu brać?

potem pomyślimy nad gwizdkami:0

ps .monitorki w rozumieniu kolumny podstawkowe

sprawdzając wymiary głośnika XT18WO 09-08 na kilku stronach, podane wymiary średnic zewn. i wewn. są różne. Napiszcie jaka jest średnica zewnętrzna i wewn., bez tego nie wiadomo jak frezować...:)

Proszę jeszcze o wytłumaczenie, jeżeli podana średnica zewn. kołnierza wynosi 104 mm, to na jaki wymiar frezować by dokładnie zamocować głośnik ? Dawać 1mm więcej?

Na 100% ma 180mm średnica zewnętrzna, ale ten głośnik montuje się inaczej niż normalne głośniki, frez powinien mieć ok.177mm i głębokość 5-5,5 mm. Moim zdaniem wymiary podane na stronie akkusa są prawidłowe (jest tam również pokazany sposób montażu tego głośnika, chociaż np. AA Tethys II ma ten głośnik zamontowany inaczej - ściśle rzecz biorąc to jest XT18wh - por. foto).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. ale jeśli chcesz mieć pewność to musisz uzyskać potwierdzenie od kogoś innego, bo ja mam takie głośniki ale już zamontowane.

post-15604-100009964 1182094665_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

według strony akkusa frez 176mm gł.5.6 ale musisz zadecydować jak ten głośnik ma być osadzony ponieważ ma jeszcze"kołnieżyk " który wystaje na obudowę

w przypadku gdy chcesz go całego schować (zdj.powyżej) to to musisz uwzględnić ten "kołnieżyk",stąd prawdopodobnie różne wymiary ja tak to rozumie .pozd

niestety wymiarów nie znam

Jeszcze dodam, że korzystnie jest zamocować go tak jak na rys. na stronie akkusa (tak to zaprojektowano to po co udziwniać jak na obrazku wyżej) chociażby dlatego, że ten głośnik jest firmowo wyposażony w zamontowane na stałe uszczelki silikonowe - co prawda ja sam dodałem jeszcze swoją uszczelkę tak dla pewności :))

zoltar7, 17 Cze 2007, 20:35

>Frez 177mm bo 176mm to ma głośnik, a musi być 1 mm luzu.

jeżeli ma być firmowo zamocowany, to frezowanie musi mieć dwa schodki; jeden na korpus, drugi na kołnierz; zewnętrzny wymiar musi w takim razie mieć 181mm / 1 mm zapasu/ - nie wiem jakie wymiary mają mieć "schodki" frezowania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zoltar7, 17 Cze 2007, 21:49

>A dlaczego dwa schodki, dwa to jak byś zamocował jak na tym zdjęciu wyżej (w kolumnach AA). Jak

>dasz tak jak na rys. ze strony akkusa to tylko jeden frez.

zauważ, że w zamocowaniu ze strony "akkus" kołnierz jest na wierzchu obudowy zaś, na zdjęciu wyżej, kołnierz jest schowany wewnątrz frezowania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dbx, 17 Cze 2007, 21:57

>zoltar7, 17 Cze 2007, 21:49

>

>zauważ, że w zamocowaniu ze strony "akkus" kołnierz jest na wierzchu obudowy zaś, na zdjęciu wyżej,

>kołnierz jest schowany wewnątrz frezowania

Bez urazy, ale przecież ja o tym pisałem wyżej.

Rysunek ze strony akkusa przedstawia "firmowy" sposób zamocowania głośnika.

Natomiast ten gdzie kołnierz jest schowany we frezie, to sposób niestandardowy, zastosowany w kolumnach AA i on faktycznie wymaga dwóch schodków frezu.

Ja ci polecam sposób firmowy (po to ten głośnik tak zrobiono).

a co myśleć kiedy patrzy się na zdjęcie niżej z wymiarami?

popatrz na średnicę wewnętrzną , tu jest 146mm a na tym z akkusa 152mm; ta różnica wystarczy, by korpus razem z fabrycznym uszczelnieniem zawisł poza frezem.

Może ktoś ma taki głośnik luzem i zmierzy go i poda jak jest naprawdę.

Albo dam sobie z nim spokój bo za dużo z nim problemów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.