Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa - czy wymienić? na jaką?

Yanoosh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich czytających.

Mam pewien problem z dźwiękiem w komputerze. Mam raczej kiepską kartę dźwiękową, ale nie jestem pewien, czy jej wymiana załatwi to, o co najbardziej mi chodzi.

Ale ad rem :-)

Karta dźwiękowa jest zintegrowana - na płycie głównej. Dźwięk odtwarzany z komputera jest kiepski - drętwy, suchy, bez życia, nawet w porównaniu z tanim odtwarzaczem DVD. To wskazuje jednoznacznie, że karta jest kiepska.

Jednak nie zależy mi zbytnio na odtwarzaniu z komputera [mam odtwarzacz CD (do audio) i DVD (do video)], więc to jeszcze nie byłby większy problem :-)

Natomiast czasem nagrywałem coś poprzez wejście audio karty dźwiękowej (np. z płyt winylowych na CD).

Kiedyś już to robiłem (program Audacity) i było całkiem OK. Wtedy karta dźw. była na oddzielnej płycie.

Ale razu pewnego szlag mi trafił większość bebechów komputera i były one wymieniane.

Od tego czasu dźwięk nagrywany poprzez wejście audio jest KOSZMARNY.

I to nie tylko w sensie audiofilskim (przestrzeń, barwa, basior, talerze, dynamika i inne takie...),

ale zniekształcenia są takie, że rozpoznałby to nawet ktoś, kto na co dzień słucha trzeszczadełka z jednym głośniczkiem. Jest to słyszalne w szczególności na wokalach.

Moje podejrzenia kierują się na kartę dźwiękową, ale być może wina kryje się w czymś innym.

Nie chciałbym, żeby po wydaniu kasy na nową kartę, okazało się, ża nadal mam tę samą kichę.

Chciałem pożyczyć jakąś kartę, żeby sprawdzić, czy to poprawi sytuację, ale okazało się, że nie mam skąd.

MOJE PYTANIA:

1. Czy ktoś z Was ma jakieś podejrzenia, co innego (oprócz karty) może powodować bardzo duże zniekształcenia dźwięku nagrywanego z zewnątrz - spoza kumputera.

2. Jeżeli trzeba by wymienić kartę dźwiękową, to na jaką? Ma być tanio.

Nie chodzi mi o jakieś "cuda na kiju", ale o w miarę przyzwoitą jakość, powiedzmy porównywalną z jakością mp3.

Ile trzeba by za to dać?

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne wpisy.

Janusz z Torunia

Najlepszym wyjściem dla mnie byłoby, gdyby ktoś miał jakąś zbędną kartę (wraz z instalką sterowników)

i byłby skłonny wysłać mi ją, a ja po sprawdzeniu...

jeżeli to mi załatwia sprawę - wpłacam kasę na podane konto (wcześniej musiałbym znać cene),

a jeżeli brak poprawy, to odsyłam płytę z powrotem, oczywiście przesyłka w obie strony na mój koszt.

Słabym punktem tego planu jest to, że niekoniecznie ktoś mi uwierzy na słowo, że się wywiążę z zapłaty :-)

Janusz z Torunia

Ja bym chętnie pomógł, ale ze względu na oddalenie nie da rady. A moi mieszkający w Toruniu rodzice posiadają tylko laptopa.

Najlepiej byłoby, gdybyś np. w Trytonie albo w Karslenie dogadał się na zwrot w przypadku nie rozwiązania Twojego problemu. W sumie młodzi goście tam pracują, to może uda się z nimi dogadać.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jeśli bym miał teraz kupować kartę dźwiękową, to tylko taką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jeszcze można poczytać na jej temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Karmaj, 12 Maj 2007, 23:21

>Jeśli bym miał teraz kupować kartę dźwiękową, to tylko taką:

7.1 ? na audifilskim forum?? Ble....

A bardziej na serio, to prócz AudioTrak jest parę innych firm sprzedających dobre a niekoniecznie drogie karty: M-Audio (amerykańskie, nie mylić z polsko/niemiecką formą o tej samej nazwie sprzedającą shit), ESI, Emu. Proponuję poczytać forum.

A do "jakości mp3" SB Live z drugiej ręki powinien wysraczyć aż nadto.

No właśnie, te 7.1 to trochę nie pasuje do tej karty. Wygląd ma audiofilski, użyte części wysokiej klasy, w odróżnieniu od innych tego typu kart można ją łatwo stuningować. Może jeszcze wyprodukują podobną, tylko w wersji stereo.

> Karmaj

Jeżeli miałbym dać na to 3,5 stówy, to raczej nie będę nagrywać na CD ze źródeł analogowych.

---

Pytałem o to tak wstępnie w jednej z firm komputerowych w Toruniu i powiedziano mi, że aby karta była lepsza od tej zintegrowanej z płytą główną, to trzeba będzie dać ok. 150 zł, może 130, a już na pewno nie mniej, niż 100.

Ze względu na cenę (a zamierzam na to przeznaczyć naprawdę mało, bo jest to raczej marginalny element moich zainteresowań), w grę wchodzi rynek wtórny, ale jeżeli miałbym kupić coś na Allegro, to wcześniej musiałbym wiedzieć konkretnie, jakiej karty szukać. Tam raczej nie wchodzi w grę próbowanie i oddawanie.

Jest jeszcze taka możliwość, że wziąłbym do sprawdzenia kartę z jakiejś firmy na miejscu, a po upewnieniu się, że to jest to, potem kupiłbym ją (taniej) np. na Allegro. Ale trochę to tak nie-elegancko :-)

Janusz z Torunia

Też Audiotrak Prodigy ale starsza 7.1 albo tańsza Terratec Aureon 5.1 Sky - linki do obu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostępne chyba już tylko z rynku wtórnego. Pierwotnie ceny od 200 do 400 złotych. Generalnie wszystkie na układzie VIA ENVY24HT ponieważ wtedy mają przetworniki D/A i A/D na osobnych układach.

Ze zintegrowanych kości, najtańsze z przyzwoitych były Zoltrixy Nihtingale (tu więcej informacji na temat tańszych kart dźwiękowych -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym jeszcze się upewnić, czy to jest wyłącznie wina karty dźwiękowej.

Przetwornik a/c jest na karcie i to prawdopodobnie on jest winowajcą

tak nędznego dźwięku nagranego przez wejście line-in karty. Prawdopodobnie, ale czy na pewno?

Czy może jeszcze coś innego poza kartą aż tak pochrzanić sygnał?

Dzięki za Wasze propozycje. Jednak raczej nie chciałbym kupować karty 5.1 ani tym bardziej 7.1,

bo nie chcę płacić za te wszystkie "bajery", z których i tak nie będę korzystać.

Liczę na to, że z karty stereo będzie lepsza jakość, niż z wielo-kanałowej za tę samą kasę.

Janusz z Torunia

Yanoosh, 16 Maj 2007, 12:04

>Czy może jeszcze coś innego poza kartą aż tak pochrzanić sygnał?

Z tego co ja wiem, najczęściej za tragiczny dźwięk na kartach nie odpowiada sam przetwornik, tylko przebicia rozmaitych sygnałów których wnetrze komputera jest pełne, do toru audio. Np po odłączeniu laptopa od zasilania zewnętrznego (przestaje działac przetwornica) laptopowym onboardówkom czesto się nieco poprawia.

Cud?

Dogadałem się w jednej z firm komputerowych w Toruniu, że dadzą mi jeden dzień na sprawdzenie, czy kupiona od nich karta zmieni mi sytuację w kwestii, o którą mi chodzi.

Na razie nie wziąłem od nich karty. W domu podłączyłem sobie wszystko, jak trzeba, żeby mieć gotowe, kiedy przyjdzie pora sprawdzić, co przyniesie wymiana karty.

Po podłączeniu i nagraniu fragmentu włączyłem, żeby go odtworzyć, i... jakość dźwięku jest OK!

Już kiedyś z tym walczyłem i niczego mi się nie udało wywalczyć, a teraz włączam i jest OK.

Nie jest to hi-end, ale jakość jest akceptowalna. Z pewnością nie jest to taka kicha, jaka była.

Cudowne ozdrowienie ?? :-)

Jest natomiast inny problem.

Co kilka-kilkanaście sekund są braki w nagraniu. Nie jest to cisza, ale brak około pół, może ćwierć sekundy nagrania. Wygląda to trochę, jakby płyta gramofonowa przeskoczyła, tylko nie ma trzaśnięcia w momencie przeskoku. Tak, jakby program nagrywający nie nadążał, więc pomija fragment utworu i leci dalej.

Nie muszę chyba dodawać, że jest to bardzo irytujące i nie do przyjęcia.

Zastanawiam się, co może być tego przyczyną...

1. System nie daje rady (zbyt mało pamięci, słaby procesor, ...).

Tylko, że teraz mam lepszy procesor i więcej pamięci, niż przd wymianą bebechów. A przedttem było OK.

2. Jakiś błąd w programie rejestrującym - Audacity.

Tylko, że przedtem też nagrywałem na Audacity i było OK.

3. Jakiś błąd w oprogramowaniu (sterownikach) karty dźwiękowej - SoundMAX. Czy to może powodować takie usterki??

4. Wina sprzętowa karty dźwiękowej. Czy to może być winowajca??

W trakcie nagrywania - podsłuch na wyjściu karty jest OK.

Dopiero przy odtwarzaniu zarejestrowanego fragmentu są te przeskoki.

Czy ktoś ma jakieś sugestie??

Janusz z Torunia

Pokombinuj z buforem odczytu,a jeśli to nie pomoże to zwiększ Latency w ustawieniach PCI.

Czasem zbyt małe ich wartości powodują takie przerwy. Na podobnej zasadzie zaczęli stosować Burn-Prof jak były zaniki danych podczas nagrywania płyty.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

W programie Audacity szukałem czegokolwiek, co moim zdaniem mogłoby w jakiś sposób zmienić nagrywany sygnał.

Nie sprawdzałem jeszcze wszystkich ustawień przedstawionych na rys. poniżej.

rys.1) Tak jak to wygląda przy ustawieniach domyślnych.

rys.2) To samo z doklejonymi przeze mnie listami wyboru dla poszczególnych pól.

Próbowałem zmienić standardową rozdzielczość na 16 bit (docelowo zapis i tak jest 16-bitowy), ale bez rezultatu.

Czy ten dither może coś zmieniać w tym względzie? Jakie powinny być te ustawienia?

Ukryta Zawartość

post-263-100001630 1179583647_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

Dithering - uformowany.

Wg mnie to wina HDD - zrób defragmentację, załóż osobną partycję na: swapfile, cache przeglądarki i dane audio.

Wyłącz zbędne programy działające w tle mogące powodować problemy, sprawdź czy nie masz wirusa/robaka/trojana, jakie jest użycie CPU podczas "idle'owania" i nagrywania i czy w tym czasie idą jakieś up/downloady do/z sieci.

W czasie nagrywania nie były włączone żadne inne programy, a zwłaszcza żadna transmisja z sieci.

Parę dni temu sprawdzałem, czy nie ma wirusów. Nie ma.

Sprawdzę, czy defragmentacja coś pomoże, chociaż nie wiążę z tym większych nadziei.

Sprawdzę też, czy coś się zmieni po ustawieniu ditheringu na uformowany.

Jak sprawdzić, jakie jest użycie CPU podczas "idle'owania" i nagrywania??

Janusz z Torunia

>Jak sprawdzić, jakie jest użycie CPU podczas "idle'owania" i nagrywania??

Menedżer zadań - right-click na zegarze, albo Alt+Ctrl+Del

Zakładka procesy, kolumna CPU Usage (nie wiem jak w Win PL).

Jeśli nie ma tej kolumny, to w menu widok można dodać kolumny.

Ustawienia PCI są w Biosie (podaj jakiej firmy masz bios to bardziej może podpowiem),a bufor odczytu powinien być albo w samym odtwarzaczu (wszystko odtwarzasz tym programem?) albo w sterownikach od "karty" muzycznej.Zainstaluj może foobara2000 i zobacz czy też skacze.Jeśli nie to sprawa prosta.Foobar ma standardowo około 500ms bufor i to wystarcza.Jeśli nadal skacze to zwiększyć do 1000,a jak nadal będzie to już bym pożyczył normalną kartę muzyczną.

Co do ditheringu to osobiście jednak bym się skłaniał ku "żadnemu" bo dither to zawsze dither ;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

> Dreamer_1

Zwiększyłem w Biosie Latency z 64 na 192... Bez rezultatu.

W Audacity nie znalazłem nic o buforze odczytu.

"...(wszystko odtwarzasz tym programem?)..."

Róznie próbuję to odtwarzać. Również tym samym programem.

Jeżeli nagrany materiał zapiszę do pliku.wav, a potem odtwarzam to w Win-Ampie, albo nagram na płytke CD-audio,

to w każdym przypadku jest to samo.

Podejrzewam, że raczej przydałby się bufor przy zapisie, nie przy odczycie. Przy odczycie już jest "po zawodach".

Foobar2000 - czy to jest też program do nagrywania sygnału audio do postaci cyfrowej?? Coś jak Audacity?

Janusz z Torunia

Nie,głównie odtwarza ale może też konwertować pliki. Ja od DŁUUUUGIEGO czasu używam Audio Grabbera.Prosty ale działa;)

Jeżeli wypalanie na płytę objawia się tak samo jak przy odczycie to jest problem przy nagrywaniu i tutaj należy szukać przyczyny. Sprawdzę jakie opcje ma Twój program i może coś się jeszcze zdziała. Zobacz jak jest bez Ditheringu.

Będziesz miał inny wybór ale pokombinuj tutaj i odznacz ewentualne odtwarzanie w locie itp.

Poważnie sprawdź też czy nie masz przypadkiem wyłączonego trybu DMA w menadżerze urządzeń (dysk twardy).Jeśli masz inne niż DMA to ustaw na najwyższe DMA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Audacity zacząłem od tego, że odznaczyłem odtwarzanie w locie i t.p.

U mnie ta zakładka wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

W menedżerze urządzeń... Czy to chodzi o to, jak poniżej?

Rys.1 ... naciskam właściwości ... rys.2 ... zaznaczam DMA ... mam komunikat: rys.3

Czy mogę coś popieprzyć, jeżeli zaznaczę DMA i potwierdzę kntynuację??

Ukryta Zawartość

post-263-100001532 1179751832_thumb.jpg

post-263-100001533 1179751832_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

-> Yanoosh

Oj, to właśnie brak włączonego DMA mógł być przyczyną przerywania dźwięku. Czym prędzej go włącz.

P.S. Jaki masz sprzęt? Bo pisałeś, że w miarę szybki, a jedziesz na Windows98, który to niestety w przypadku nowszych komputerów do niczego się nie nadaje.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

> nedj

Mój komputer... Nie wiem, czy szybki, ale na pewno szybszy, niż przed jego "reorganizacją".

Płyta Asus K8V-MX

procesor AMD Sempron 2500+

RAM 256MB, z czego 32 bierze karta graficzna, więc 192MB

Mam Windows 98, bo jak u paru osób widziałem ten Win XP, to za cholerę go nie chcę.

Janusz z Torunia

Dreamer_1, 21 Maj 2007, 13:03

>Nie,głównie odtwarza ale może też konwertować pliki.

Foobar może też nagrywać (przynajmniej w wersji 0.8.3, nie wiem, czy nowsze). Oczywiście nie ma żadnej edycji, to jest zasadniczo wileoformatowy odtwarzacz.

Yanoosh, 21 Maj 2007, 16:00

>Mam Windows 98, bo jak u paru osób widziałem ten Win XP, to za cholerę go nie chcę.

Twój wybór, XP jest znacznie stabilniejszy i bezpieczniejszy. Jeśli chodzi o wygląd, możesz bez żadnego wysiłku upodobnić go do 98. Choć do XP przydałoby Ci się więcej RAMu.

Generalnie odtwarzanie/nagrywanie dźwięku stereo nie jest specjalnie obciążające dla komputera tej klasy, jeśli komputer się nie wyrabia, to coś jest BARDZO nie w porządku.

Włącz to DMA (jak najwyższe UltraDMA), sprawdź też czy jest DMA w kontrolerach dysku twardego, ew w BIOSie (tam też może być DMA wyłączone). To jest najpewniej przyczyna.

-> Yanoosh

Sprzęt masz niezły, troche RAM-u mało, ale na początek wystarczy. Przy tej konfiguracji nie powinno nic haczyć i przerywać.

Co do systemu operacyjnego, to niestety Windows XP mimo wyglądu jest dużo lepszy od Win98. W sumie i tak można w nim wszystkie te bzdurne bajery i animacje wyłączyć, także nie jest źle. Ja ze swojej strony mogę tylko gorąco polecić Windows 2000. System posiada dużo mniej niepotrzebnych bzdetów, niż XP. Bardzo stabilny, szybki i bezpieczny. Używam go od 5 lat i nie planuję na razie przesiadki na nic innego.

P.S. I jak? DMA pomogło?

foobarem nagrywałem ale głównie z radia internetowego,a nie "z zewnątrz" więc tutaj pomyślałem,że do typowego zastosowania się nie nada.

Również czekam na to czy DMA pomogło. Jeżeli nie to może jakiś błąd w połączeniu jakiegoś elementu w komputerze (lub sterowniki?)

Czekamy :)

B I N G O ! ! ! ... Włączyłem DMA i jest OK!

Ktoś już wcześniej sugerował włączenie DMA, ale w menedżerze urządzeń szukałem pod "Kontrolery dysku twardego" i tam nic takiego nie znalazłem,

a teraz zajrzałem też do "Stacje dysków" (wcześniej sądziłem, że to tylko dyskietki i CD) i okazało się, że tam jest coś takiego - DMA. Włączyłem to-to i jest OK.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Janusz z Torunia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.