Skocz do zawartości
IGNORED

SHURE V15 - gdzie kupić?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

teraz jest ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tymi shurami to bylo sobie tak: byl shure V15III i gral sobie jak wszystkie shury V15 tylko byl nieco na gorze irytujacy nazwijmy to goldringowaty, byl sobie potem shure V15IV a ze trafil na czas rozwoju tranzystorowych wzmakow postawiono w nim bardziej na melodyjnosc i niewnerwiajaca cieplejsza gore co sie oczywiscie kilku osobom nie spodobalo ale i tak wiekszosc melomanow wybiera wlasne ta wkladke, na koncu byl nowy juz shure V15V i gral bardziej audiofilsko w nowym znaczeniu czyli podobno zimno (podobno bo tego niestety sam dokladnie nie slyszalem a tylko o nim slyszalem wsrod tych co slyszeli reszte ;) ) A ostatnio nastopila shurowa era meksykanow i na tranzystor to sie raczej nie nadaje ale pod lampkami nadal bardzo ladne i nie tak anemiczne jak mc. Oczywiscie wchodza jeszcze w gre szlify igiel ktore maja tez wplyw.

Jeżeli ktos dysponuję oryginalną igłą V15 III czy mógłbym prosić o wymiar szerokości ścianki "rombu" w którym obsadzony jest cantilever igły-chodzi o ten mosięzny kawalek ^ .W miarę z jak największą dokladnością.

>conri

niestety te zamieniki moga byc za szerokie i nie wlaza, tak jest z 89076 z north.pl

Natomiast moze kogos zainteresuje, na hifi.pl jest ramie, SME 3009 mk III tytanowe, chyba wzorcowe zestawienie dla V15?

>>ABs

wlaśnie tego doświadczyłem. Z shura europa dostałem informację że w V 15III sa cieńsze .Pytanie tylko- ile?Ale dotyczy to tylko mk III .W przypadku mk II jest standartowo i pasują od np od N-44E.N-55E Podobnie jak wszelkie RXT, PRO,104,111 akceptują np od N92,Oczywiście to najtańsza budżetowa igła. Z koleii PRO 4, Me97HE, chodza na V15mk4

Panowie. Sila V15 tkwi w stylusie. Oryginalne igly sa nie do zdobycia, a te wszystkie zamienniki to cienizna (moze z wyjatkiem japonskiego zamiennika Super Analog czy jakos tak).

Moim zdaniem jedynym rozsadnym wyjsciem jest retip wraz z cantileverem.

Znalazlem ciekawa strone.

Ukryta Zawartość

Oni zajmuja sie takimi rzeczami. Maja ultralekkie cantilevery i dobre szlify igiel. Moze troche drogo (nie biore pod uwage najtanszej oferty za 150 dolcow), ale podobno warto. W opinii jednego goscia z vinylengine, po retipie u nich, wkladka zagrala rewelacyjnie.

Ukryta Zawartość

Juz po problemie.Faktycznie w V15 jest inna obsada cantilevera.Tymczasowo założylem Ersatz Nadel. Gra , bo gra.za70PLn nie może być rewelacyjnie.porownywalnie do posiadanej V 15 II -a miało być lepiej;-),Choć chyba lżej.

Pora rozejrzeć się po świecie.ED Saunders z e baya zachwala retipy ze Szwajcarii wykonywane przez gościa z 45 letnim doświadczeniem .Podobno wykorzystuje cantilevery z Japonii(może Jico?)lub inne e-bayowe aukcje .

cholera link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>lenin jak wierzyc sowu pisanemu

Tu SAS a tu Pfainsteel.O napisy identyczne -Czy i jakość ????

Ukryta Zawartość

post-3405-100001205 1180198476_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, jest tego troche do wyboru w roznych cenach...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itd...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... czyzby krotka charakterystyka brzmienia??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...znalazlem taka oto wypowiedz

"There is a company in Japan making great aftermarket Shure styli. They make a variation on the MicroLine (line contact) stylus called the Super Analog Stylus. I have heard really great things about it. I gave it a try and it really sounds good. I think it sounds better than my V15VxMR.

LP Gear imports them

Ukryta Zawartość

The V15-III is a killer cartridge. Many Shure fans consider it the best of the V15 line. Congratulations on your new purchase. Nice going."

Ukryta Zawartość

Ersatz Nadel corni konkretnie gdzie to moge kupić? Angielski opanowałe tylko "kali być kali mieć" na ebay'u też nic nie mogę kupić. Z north nic nie polecisz? Jeśli dam 150zł za v15 i 100$ za igłę to mam nową 97_kę z oryginalną igłą! Nie ukrywam kombinuję żeby było jak najtaniej i jak najlepiej.

pzdr

• 2 lata później...

no to upolowałem.....kto by się spodziewał,że ten zestaw się pojawi i to parę kilometrów ode mnie

Ukryta Zawartość

mam telefunkena S600 i tego mi było trzeba

ciekawe jak to zagra,teraz mam założony koszyk shure SME z wkładką ortofona dobrej klasy ale ta shure jest dedykowana

Ukryta Zawartość

VSOP

no jest już u mnie....

kilka płyt z różną muzyką odsłuchanych

pierwsze miłe zaskoczenie to ,że wkładka z koszem i igła jest praktycznie NOS(nie chce sie wierzyć ,że taki komplecik sie trafił)

drugie to,że po założeniu na ramię ortofona od razu widać ,że jest na swoim dedykowanym miejscu

zrobiłem testy z dobrą lampą i dobrym tranzystorem

trafiłem w swoje gusta i uwierzyłem opiniom na temat tego telefunkena no bo rzeczywiście teraz widać klasę ramienia

odnośnie dżwięku od razu zwraca uwagę dynamika,wręcz przytłaczająca dynamika z niewiarygodnym basem

(przy odsłuchu bolera Ravellego musiałem przytrzymywać beret )

co sie tyczy barwy ,przestrzeni,szczegółowości jest jak w studyjnym analogu,choć może i trochę podbarwia

ja lubię taki dżwięk więc jestem bardzo zadowolony

miło jest usłyszeć coś co poprostu miało tak brzmieć

nie ma co filozofować ta wkładka to kawał dobrej roboty a jeszcze jak trafi do sprzetu,który był fabrycznie z nią kalibrowany to słychać wyjątkowość

pozdrawiam

p.s. wrzucę fotki niebawem

VSOP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.