Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja wkładki na słuch

Yul

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>ABs, Piotr_

Piotr__, 23 Cze 2007, 16:02

>>> dlatego kompletowanie toru analogowego zaczyna sie od wkladki chyba ze jest sie poczatkujacym

Nie, no super teoria! Naprawdę rewelacja!

Ganiać z pantofelkiem i szukać Kopciuszka. Ze też ja na to przez 20 lat nie wpadłem.

Dopasowanie wkładki do ramienia? Zupełnie nie wiem o co biega. Chyba, że chodzi o jakieś tanie wynalazki

zrobione młotkiem, to niestety trzeba pasować.

Dopasowanie wkładki do KLASY komletu gramofon+ramię to owszem rzecz oczywista. Pominąłem celowo phono, bo sprawa się wtedy bardziej komplikuje.

Do lekkiego prostego gramofonu - niedroga mało precyzyna wkładka. Hajendowa po prostu na takim sprzęcie zagra koszmarnie (potrzebuje bowiem dużej precyzji aby pokazać swoje możliwiści). Natomiast tania wkładka z hajedowym gramofonem (zakładam odpowiednią klasę reszty toru) pokaże swoje duże ograniczenia.

Niskopoziomowa precyzyjna wkładka MC wymaga na ogół droższego precyzyjniejszego ramienia. Będą lepsze efekty. MM może zadowolić się prostrzym ramieniem. Uwaga ta dotyczy konstrukcji z wyższej półki.

Yul, 23 Cze 2007, 16:38

>A na czym Waszym zdaniem polega owo tajemne "dopasowanie" wkładki do ramienia ? Ja się kieruję

>teoretyczną częstotliwością rezonansową układu wkładka-ramię i niczym więcej.(...)

>Czy korzystacie z mądrości

>ludu typu: "to z tym zagra, a z tym ni ch*ja" ?

Niestety teoria to jedno a praktyka to drugie. Mozesz sprawdzic rezonans przy pomocy plyty testowej

i jest to wynik niepodwazalny. Bardzo czesto wynik tego testu odbiega od obliczen nawet o dwa Hz.

Bardzo czesto sa ignorowana jest przy obliczeniach np. masa srubek, Chcesz przykladow?

Poza tym soniczna sygnatura ramienia i wkladki powoduje, ze polaczenie teoretyczne skazane na porazke wypada lepiej od tego, ktore jest technicznie zdawaloby sie byc perfekcyjne. Sluze przykladami.

To podchodzi pod madrosc ludu, lub raczej profesjonalnie przeprowadzony test.

Yul, 23 Cze 2007, 16:38

>A na czym Waszym zdaniem polega owo tajemne "dopasowanie" wkładki do ramienia ? Ja się kieruję

>teoretyczną częstotliwością rezonansową układu wkładka-ramię i niczym więcej.(...)

>Czy korzystacie z mądrości

>ludu typu: "to z tym zagra, a z tym ni ch*ja" ?

Niestety teoria to jedno a praktyka to drugie. Mozesz sprawdzic rezonans przy pomocy plyty testowej

i jest to wynik niepodwazalny. Bardzo czesto wynik tego testu odbiega od obliczen nawet o dwa Hz.

Bardzo czesto ignorowana jest przy obliczeniach np. masa srubek, Chcesz przykladow?

Poza tym soniczna sygnatura ramienia i wkladki powoduje, ze polaczenie teoretycznie skazane na porazke wypada lepiej od tego, ktore jest technicznie zdawaloby sie perfekcyjne. Sluze przykladami.

To podchodzi pod madrosc ludu;) lub raczej profesjonalnie przeprowadzony test.

>>wojciechb01

"tania wkładka z hajedowym gramofonem (zakładam odpowiednią klasę reszty toru) pokaże swoje duże

ograniczenia."

Nie mam zbyt dużego doświadczenia, także sprzęt mój Hiendowy nie jest, ale...

Przełożyłem ortofona om 5e z Technicsa sl-q2 do Thorensa 125 MKII + SME 3009 i całość zagrała o parę klas lepiej, a nie gorzej. Czyli o co chodzi z pokazywaniem tych ograniczeń?

pozdrawiam!

Dopasowanie wkladki do ramienia to kombinacja sztuki o nauki, jednym slowem woo-doo. Rezonans jest tylko jednym z wielu parametrow. Uwazam, ze odpowiednie dobranie wkladki do ramienia ma duzy wplyw na dzwiek.

Nie ma w tej zabawie zasad wyrytych w kamieniu, ale mozna pokusic sie o kilka uwag-ogolnikow. Zaznaczam, ze mimo, ze sa poprawne, maja swoje odstepstwa:

1. wkadki z sztywno zawieszona igla spiewaja lepiej w ciezkich ramionach, (przyklad: Denon103 ma sie dobrze w SME 3009, 3012, podobnie ortofonowy SPU, EMT TSD-15 sa w synegii z masywnymi ramionami)

2. elastycznie zawieszone igly maja sie lepiej w stosunkowo lekkich ramionach (przyklad: Shure V15 cos tam o nacisku 1g ma sie dobrze w lekkich ramionach, podobnie szereg wyrafinowanych MC lepiej zamontowac do lekkich-srednich ramion).

Sa firmy ktore sprzedaja ramiona z wymiennymi " patyczkami" o roznej masie by dopasowac do wkladki.

Kazdy ma swoje preferencje, osobiscie wole ciezkie, masywne ramiona, ktore mozna w chwilach gdy nie sa na winylu zastosowac jako mlotek do orzechow laskowych, ale to moje skrzywienie.

Lubie masywne ramiona i stare wkladki z 70-80 lat gdyz lubie ich brzmienie.

Czyli: nie mozna byc za chudym, za bogatym i miec za ciezkie ramie gramofonowe.

OK, nie ma sie co klucic, zreszta w temacie osluchania i obcowania z gramofonem jestem wielce poczatkujacy, napisalem o moich spostrzezeniach i tym, ze warto jak najwiecej czytac...

>koteczek

akurat z Shurem V15 jest inaczej, ta wkladka zupelnie nie gra z lekkim ramieniem, a i producent w swoich materialach nadmienia ze zostala stworzona do SME3009?

SME3009 gra dobrze z V15, to prawda, ale SME3009 nie nalezy do bardzo ciezkich wkladek. Jest to uniwesalne ramie

(srednie). V15 przy naciskach ok 1 g zachowuje sie jeszcze lepiej w lekkich ramionach.

synromka, 24 Cze 2007, 14:37

>>>Przełożyłem ortofona om 5e z Technicsa sl-q2 do Thorensa 125 MKII + SME 3009 i całość zagrała o parę

>>>klas lepiej, a nie gorzej. Czyli o co chodzi z pokazywaniem tych ograniczeń?

Przełożyłeś taniutką wkładkę z taniego gramofonu do niewiele lepszego.

I powinno zagrać lepiej. Jeszcze dochodzi tu liczba możliwych regulacji ramienia i trafność ich wykonania.

Z ilością tych klas bym nie przesadzał. Aby porównanie miało sens, gramofony powinny stać na ciężkiej płycie granitowej ustawionej na podkładkach antywibracyjnych (podkładki-wystaczy silikon za kilka zł, płyta-u kamieniarza ok. 200,-zł - warto to zrobić) Przy takim ustawieniu obu gramofonów różnice powinny być znacząco mniejsze (o ile nic innego nie jest skopane).

Miałem na myśli ciężkie gramofony o masie kilkadziesiąt kg z talerzem kilkanaście kg.

Włóż swojego ortofona do takiego gramofonu (z równą mu resztą toru) a zobaczysz jak to zagra.

>>wojciechb01

"Miałem na myśli ciężkie gramofony o masie kilkadziesiąt kg z talerzem kilkanaście kg.

Włóż swojego ortofona do takiego gramofonu (z równą mu resztą toru) a zobaczysz jak to zagra."

No skoro o takim sprzęcie myślałeś, to ja nic tu nie mam do powiedzenia :)

najlepiej odrazu na tokarke, ta to dopiero ma talerz, a i mocowanie solidne w betonie ;)

>synromka sklej sobie po znajomosci 5 watowy wzmacniacz SE u jakiegos pozytywnego maniaka, wez glosniki z radia sprzed 60 lat na deche za kilka stowek, dorzuc 15" calowe estradowce na basy w regal, polacz to zwykla czysta miedzia i "zagrasz nawet na dzwiach od stodoly" :)) To tak jakbys chcial kiedys przejsc na hi-end i naglosnic 100m2 ;)

moj ostatni wpis wbrew pozora ma duze znaczenie przy doborze i ustawianiu wkladke, poprostu taki system oparty na lampowcach SE i szerokopasmowcach w OB jest wg. mnie bardzo tolerancyjny dla wszelkich rodzajow wkladek i mozna na nim z sluchac fenomenalnej muzyki juz na prostych MM i MC (flagowe MC jest zbedne) - liczy sie w takim systemie przede wszystkim barwa i dybamika. Natomiast zgodze sie jaknajbardziej z wojciechem ze ustawienie bardzo precyzyjnych MC na "tokarkach" jak ja to nazywam, ma oczywiscie wiele sensu i efekty sa swietne (choc nieobeiktywnie powiem ze dla mnie to przerost formy nad trescia). Znakomite efekty z takich MC mozna uzyskac na bardzo dobrych tranzystorowych pre i reszcie toru tranzystorowej, oraz precyzyjnych kolumnach. Oczywiscie jak zawsze w obu przypadkach tych skrajnych systemow mozna wydac na nie fortune jak i przyoszczedzic, co sie bardzo moze kilku osobom niespodobac :)

Yul, 24 Cze 2007, 18:55

>>>>ABs,

>W dupę to sobie wsadź swoje osłuchanie.

Ja akurat bardzo cenię osłuchanie ABs-a, bo jego sugestie co do np. opampów sprawdziły się u mnie w 100%.

Praktyka i brak uprzedzeń to podstawa :)

pozdrawiam

>>>ABs,

No właśnie, my tu gadu-gadu, a Niemcy w Zgierzu !

ABs, może Ty podrzuć jakiś temacik o kalibracji. Znaczenie siły nacisku, albo VTA dla uzyskiwanego dźwięku ? A może coś o antyscatingu lub azymucie ? Kiedy uzyskujesz najlepszy dźwięk - przy ustawieniach fabrycznych, czy masz jakieś swoje obserwacje, sposoby. Z jakiej przyczyny nie można się czasem ze swoim własnym gramofonem "dogadać", co powoduje, że czasem włażą w niego jakieś złe duszki i nie chce nas czarować dźwiękiem ? Może jakieś przykłady ? Czy Twoim zdaniem kalibracja jest konieczna, czy szkoda nerwów na kręcenie elementami regulacyjnymi gramofonu ? No, ja już się tu dość namądrzyłem, nie mogę się powtarzać, a chciałbym poznać doświadczenia innych.

>Yul

nie ma sie co obrazac, szanuje twoje doswiadczenie i z wielka ciekawoscia czytam, natomiast moj poglad na sprawe w chwili obecnej jest taki:

1. najwazniejsze dospasowanie wkladka-ramie

2. pozniej ustawiamy

a) jezeli wkladka-ramie = mama-tata to srednio zaawansowany uzytkownik ustawia calą geometrie na oko, dodatkowo moze skorygowac szablonem sciagnietym z netu, docisk igly koniecznie waga! i GRA!

b) jezeli wkladka-ramie nie pasuja,

ustawienia nawet najlepsze i teoretycznie wykonane w 100% mozna o kant d... potluc, poprostu NIE GRA!

i tylko to chcialem zasygnalizowac, ale moze jest inaczej, nie bede sie spieral, kazdy robi tak jak lubi.

"Często można spotkać zalecenie, aby stosować dopuszczalne naciski maksymalne. Podaje się, że ma to sprzyjać dobremu trzymaniu się igły w rowku. Chciałbym zauważyć, że igła ma się trzymać w rowku "jak taternik chwytu", nie dzięki jakimś meganaciskom, ale jakby "sama z siebie""

W pierwszym punkcie napisales cala prawde, ale warunek mama-tata musi byc spelniony, jezeli nie to ratujesz sytuacje zwiekszajac nacisk, itd... regulujesz to co sumarycznie w przypadku niedopasowania wkladka-ramie jest bardzo trudne do osiagniecia, a zazwyczaj niemozliwe i skazane na niepowodzenie, co z tego ze teoretycznie jest wszystko wyregulowane wzorcowo??

Praktyka,

walczylem z Shurem V15 zainstalowanym w lekkim prostym ramieniu, nie podobalo mi sie, cos mi nie pasowalo, a ustawienia byly wzorcowe. Wczoraj odebralem swiezego Technicsa 1210mk2, fabrycznego wyciagnalem z foli, nie zajechanego to bardzo wazne!, tak jak nowy samochod, jest scisly, nic nie brzeczy, klekoce, nie ma luzow, godzina instalacjii i GRA! to jest wlasnie mama-tata...

• 4 miesiące później...

... byl ciekawy temat "na sluch"? co robic z parametrem SRA (Stylus Rake Angle)??, ktory powinien byc scisle zwiazany z VTA i czy zgadza sie z ustawieniem "na oko"??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozwolę sobie podpiąć się do ABs, założyłem nawet temat o tym jak ustawić VTA... Chyba nikt mi nie powie że 20 - 22 stopnie mierzy linijką z kątomierzem, albo ustawia na oko i jest ok...

Shure na swoich stronach podaje , że jeżeli ramię TT jest ustawione równolegle do płaszczyzny talerza ,co zalecają , to ich wkładki z igłami zapewniają własnie 20-22st.O ile główka też jest równległa ,a nie jak fonikowskaz kątownika z ujemnym kątem pochylenia ok 3 st.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.