Skocz do zawartości
IGNORED

Interesują mnie magnetofony kasetowe !

Gość 95 MKII

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Z tego co pamietam byly 4 typy tego samego urzadzenia (w USA). TCD5 (bez mozliwosci zastowsowania kaset met.), nastepnie TCD5M (z..), jednoczesnie byly modele TCD5PRO I, oraz TCD5PROII jak wspomnialem z wejsciem XLR do mic. Byly to magnetofony przenosne/reporterskie, czesto modyfikowane motorem z crystal sync do rejestrowania dzwieku przy kreceniu (filmow). Jakby ekonomiczna Nagra. Nie jestem pewien co do obecnej produkcji, ale kilka sklepow wysylkowych w stanach nadal oferuje nowe fabrycznie modele. Przenosne cyfrowe DAT'y Sony byly pozniej wzorowane na powyzszych modelach i stad pochodzi najprawdopodobniej system oznaczen.

• 4 tygodnie później...

Szanowni rozmówcy - coś ta dyskusja się rwie, może trzeba ją podtrzymać ....

Co do kasetowców - jesli chodzi o Technicsa to używam staruszka RS - M 63 (79 r.) - trzy głowice, niestety pojedyńczy wałek przesuwu. Główki ferrytowe, Dolby B z możliwością włączenia filtru przy zapisie , odtwarzaniu lub obu funkcjach, regulacja prądu podkładu. Ja słucham i nagrywam bez Dolby - dynamika rewelacyjna - mój numer 1 - porównuję z AKAI GX 69, Tandberg TCD 310, Philips serii 900 oraz Pioneer 850 i doskonałym top modelem Grundiga 7500 (84 r.) z kalibracją i wyszukiwaniem początków nagrań. Używam głównie taśm żelazowych TDK D, AD, AD-X oraz Maxell UD i XL I - Technics brzmi na nich po prostu fantastycznie - mam też doskonały test na wierność brzmienia "po taśmie" jest taki kawałek na Alchemy Dire Straits - fragment muzyki do filmu Local Hero rozpoczynający się tylko cykaniem blachy - wystarczy to nagrać na dobrej taśmie i przy odtworzeniu jest chwila prawdy. Mam też sporo szpulowców - mój najukochańszy to Philips N4520 z 1983 roku. Waży 35 kg i jest po prostu super (9,5 - 19,05 - 38 cm/sek) Pasmo 20 - 26000 Hz dynamika bez Dolby 58 - 62 dB ( w zależności od prędkości) brzmienie po prostu powala - szczególnie Chuck Mangione - Children of Sanchez albo Dead Can Dance.

Witam.

Moze was zadziwie ale dla mnie nr 1 w kaseciakach jest JVC KD-A7 U. Wyglada pieknie i gra do dzisiaj bardzo dobrze. Powstal na początku lat 80. Ma wyświetlacz (spectrum analyser) , obsługę taśm żelazowych, chromowych, żelazowo-chromowych (Fe-Cr) i metalowych (posiadam taśmy metalowe Technicsa). System redukcji szumów to Super ANRS. Pasmo przenoszenia 15-18k Hz a odstep sygnalu od szumu bez układu redukcji to ponad 60 dB. Wazy 8,5 KG. Poprostu SUPER. :) Pozdrawiam :)

• 9 miesięcy później...

ja mam tehnicsa RS - AZ 6

jest świetny - tylko ostatnio mniej używany

Nawet zaczynam sie zastanawiać nad sprzedaniem go. Tylko wtedy nie kupię już nigdy nic lepszego i będzie to oznaczało bezpowrotne pożegnanie kaset. A przecież kasety czasem sie przydają...

Witam

Nie ma racji ten kto sądzi że technics nie miał dobrych magnetofonów miałem kiedyś decka tej firmy (choć za nią nie przepadam) oznaczenia nie pamiętam ale był to model z końca lat 70 lub początku 80.Miał spore rozmiary ,masywny, wskażniki wychyłowe, głowica wykonana była z materiału bardzo twardego nazwa była podana ,byłto materiał znany i bardzo twardy osobna reg. biasu i sygnału wysterowania.

Nie miałem w swojej kolekcji tyle magnetofonów co inni ale ten magnetofon miał coś w sobie , potem buł AKAI też starszy model ze szklanymi głowicami a teraz posiadam PIONEERA model.CTF-750 i jestem z niego bardzo zadowolony choc wymaga troche niezbędnych regulacji.

Co do kaset to najczęściej nagrywałem na kasetach SONY UX-PRO sa to kasety chromowe i kasety TDK MA-XG kaseta metalowa i te dwie kasety sa dla mnie najlepsze z tego całego badziewia sprzedawanego po sklepach.

Dobrymi kasetami są jeszcze z metalu SONY METAL -XR, a z ccromu kasety maxela oczywiście nie wszystkie.

Co do kaset żelazowych to nie preferuje ( za kiepsa jakość).

Pozdrawiam

Tu jest zestawienie wszystkich deckow Technicsa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tej pory jeszcze trzymam Nakamichi ZXL1000, ale nie uzywalem go od ponad 3 lat.

Ukryta Zawartość

Peter Daniel >

To ciekawe - myślałem juz ,że wszystkie egzemplarze wylądowały na śmietniku ;).

Ja też mam taki - w piwnicy - ale nie używałem go trochę dłużej.

W sumie brzmienie miał bardzo ładne - porównywalne do Tandberga TCD340 ( też mam leżeć) , to jeśli chodzi o przetwarzanie basów.

Ju noł łorajmin ;)

Zaś szumy były o wiele mniejsze.

W powszechnej opini byl to najlepszy Nac. Ostatnio widzialem oferte na audiogon za $1,400. Moze czas wyciagnac go z piwnicy? ;)

[obrazekLUKASZ-206259_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter > No piękny egzemplarz !! Gratulacje . Mój jest bardziej odrapany i niestety nie ma obudowy.

Co do ceny , to jest ona pewnie za egzemplarz działający. Mój niestety był trupem od kiedy go dostałem.

Heh. A mnie się udało ;-) zdobyć 2 (słownie dwie) kasety metalowe (typ IV) leżały hdzieś w zapomnianym kącie w małym sklepiku w mieście powiatowym. Kurz wieków je pokrywał, na szczęście były oryginalnie zapakowane. Kupiłem z pewną taką nieśmiałością, ale okazały się w pełni sprawne - i bardzo dobrze...

tego szukam

[obrazekLUKASZ-209635_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 3 tygodnie później...

ja posiadam naprawde niezly deck sony

ostatni z seri qs jaki zdaje sie sony zrobilo, byl jeszcze model es 1 sztuka tylko i uznawany przez specow za najlepszy magnetofon na swiecie

nie pamietam symbolu bo go wywiozlem do innego mieszkania

kosztowal w owym czasie w przeliczeniu na zlotowki 1400zl, nie wiem nawet ile kosztowal w sklepach w polsce, to bylo 5-6 lat temu gdy go kupilem

to bylo w epoce gdy nagrywarki cdrw byly po 2 tys, nie podejrzewalem ze stana sie tak latwo dostepne

dlatego nawet nie zdazylem go pouzywac, jest praktycznie jak nowka :)

watpie nawet zeby bylo wiele tych egemplarzy, pewnie kilka, albo nawet nie

nikt wtedy nie wydalby 1400zl na decka i to do tego nie 2 kasetowego, ale jakos naprawde powalala

posluchalem na nim w sumie ze 20 godzin i praktycznie dla testow nagralem pare kaset, metalowych, chromowych

to byla rewelacja, strasznie sie tym podniecalem bo brzmineie bylo lepsze niz z kompaktu, takie speczyficzne, czyste i miekkie

dolby s, hx pro, 3 silniki

zapodam symbol i fotki jak znajde

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten mam

myslalem ze inny, ale to zdaje sie ten

tez 3 glowice, 3 motory

w stanie tez jak na tych fotkach bo jego uzycie u mnie polegalo jedynie na staniu na wzmaczniaczu :)

Ukryta Zawartość

Ja obecnie nie mam już w swojej kolekcji żadnego magnetofonu, jednak do niedawna używałem Nakamich CR-5E i muszę przyznać, iż jedynym lepszym od niego magnetofonem który miałem był tylko ZX-9 (też nakamichi). Miałem wcześniej jakiegoś Tandberga, egzotycznego Eumiga fl - 1000 ioraz parę innych kąsków, jednak żaden z nich nie brzmiał i nie był zbudowany tak, jak najlepsze magnetofony Nakamichi. Widać sława którą się cieszą magnetofony tej marki nie jest z nikąd...

>fadeover

A jaki konkretnie model nakama 1000 masz? Jak zxl to chętnie go od Ciebie odkupię, nawet uszkodzonego

> dudivan:

Że szukał to szukał, ale znalazł. (por. "Szłem czy szedłem, ale doszedłem!").

Ale fakt - i ja dołączam się do pytania - czy zadna firma naprawdę nie produkuje już "metali"?!

A z dostepnych powszechnie w chwili obecnej kaset na moje ucho najlepsze są chromówki Maxella XL-II. Gdzieniegdzie można jeszcze zdobyć TDK SA-XS, ale to już resztki...

• Redaktorzy

Nakamichi CR7, panowie, CR7. To jest wedle "niektórych opinii" najlepszy Nakamichi ever. A jakby ktoś potrzebował gwałtownie kaset metalowych i nie przeszkadza mu, że używane, to mam spore zapasy, głównie TDK MA90.

• 1 rok później...

Nie mogłem się powstrzymać... ślicznota:

Ukryta Zawartość

post-1494-100003232 1170290517_thumb.jpg

post-1494-100003233 1170290516_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

I jeszcze:

Ukryta Zawartość

post-1494-100003230 1170290519_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 3 miesiące później...

Witam

Wskoczy nie wskoczy.

Ukryta Zawartość

na wszelki przypadek Numer przedmiotu 320011299415

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.