Skocz do zawartości
IGNORED

Tara Labs Air1 różnice przy połączeniu

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

abudzik, 21 Maj 2007, 20:12

>Ale trzeba pamiętać, że bardzo wiele reklamowanych best bajów ujawnia swoje okropne oblicze dopiero

>w transparentnych systemach.

od dawna nie wierzę w takie systemy, przykład może nie dość trafny ale jednak na AS. Przecież przedstawiany zestaw za 100 lub 200 kzł, powinien być super-transparentny. I każdy super klocek za bardzo ciężką gotówkę teoretycznie powinien zgrać się z systemem cokolwiek by nie było.

Wystarczy spojrzeć na Elberotha, facet przewala sprzęty za grubą gotówę i praktycznie za każdym razem powinien być w objęciach nirwany, a jednak co chwila wymienia ...

Czy jest to system za 200kzł, czy za 20kzł, czy może za 2kzł, każdy musi przejść tą samą drogę, a to do czego dojdzie zależy przedewszystkim od naszych uszu.

Oczywiśćie system za 2kzł nie podskoczy takiemu za 200kzł, ale przy trafnym uchu i szczęściu może się na bliską odległość zbliżyć, i w tym jest zabawa i jak to nazywasz pogonią za króliczkiem.

jodel,

błędnie rozumujesz, każdy konstruktor ma swoją wizję dźwięku, a totalna neutralność i przejrzystość w cale nie jest wyznacznikiem do którego wszyscy zmierzają. Wystarczy spojrzeć na wzmacniacze lampowe w szczególności oparte o EL34, wszystkie "ciepło" grające tranzystory, itp. Dźwięk ma dawać słuchaczowi frajdę, to mniej więcej idea, do której każdy zmierza (i ci co konstruują i ci co kupują). Rozumowanie, że każdy wzmacniacz ma zagrać z każdym Cd i każdymi kolumnami jest w związku z powyższym błędne. Do tego dochodzi jeszcze pomieszczenie do którego kolumny muszą być dopasowane, a przy wrednych wymiarach pokoju, dobrze zagrają chyba tylko ... słuchawki :)

Jeszcze odnośnie przerzucania sprzętu założenie, że przerzuca bo to co miał do tej pory było kiepskie, też raczej chybione :)

Przywołałeś bardzo trafny przykład, gdzie możliwości finansowe i bardzo dobre kontakty biznesowe utrudniają dotarcie do nirwany i odsuwają myśli od spraw podstawowych, bez których dobrego dźwięku nie będzie.

Tak sobie myślę, że gdybym miał równie dobry dostęp do wspaniałości rynku, to także trudno byłoby cierpliwie konfigurować system marzeń.

>PMD

to były tylko moje rozważania teoretyczne,

wiem, że jest inaczej

podsumowując, mówiąc, że system jest transparentny jest pewnym założeniem iż niewiele od siebie wnosi

"Jeszcze odnośnie przerzucania sprzętu założenie, że przerzuca bo to co miał do tej pory było

kiepskie, też raczej chybione"

co może znaczyć, że choroba jest bardzo poważna i nieodwracalna ;)) he he he

Wracając do tematu Tara Air1.

U mnie po rozłączeniu "wąsów" przybywa znacznie przestrzeni ale mam także wrażenie, że jest też trochę więcej brudu w wysokich. Wczoraj przesłuchałem kilka płyt koncertowych i przy ww. rozłaczeniu efekt jest zdecydowanie korzystny. Myślę, że po rozłączeniu te małe kabelki mogą trochę działać jak małe antenki i wyłapywać zakłócenia z zewnątrz. Przy złączeniu pewnie zamykają masę i generalnie na płytach studyjnych powinno brzmieć lepiej z dokładniejszą lokalizacją instrumentów. To moje wrażenia.

Pozdrwiam :)

jodel - Część sprzedałem, coś niecoś pozostała, ale i tak to dużo, duzo, dużo lepsze i niedoścignione od badziewia DIY ! :)))

Spróbowałem i pozostałem z .............................. , śledzący-śledczy tego forum wiedzą z czym i dlaczego :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.