Skocz do zawartości
IGNORED

Jak tanio ulepszyć kiepskie podłogówki?

blaz13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam od roku podłogówki VoiceKraft VK 7500. Wiem, że dla wielu z was to kompletna bazarówka, ale nie miałem więcej kasy wówczas, a chciałem kupić swoje pierwsze podłogowe kolumny - dotąd miałem jedynie kolumienki z miniwieży Sanyo. Chyba przepłaciłem, bo dałem za parę 700zł, a potem widziałem na allegro niby nowe za 350zł. Tyle, że ja kupiłem je w salonie.

Mam je podłączone pod Yamahę RX 797. Niestety po roku użytkowania swych pierwszych podłogówek zauważyłem wiele wad - niekontrolowany bas i kłójącą w uszy górę zwłaszcza. Co prawda mieszkam w wysokim pokoju - 3,5m i dość skąpo umeblowanym, ale mimo wszystko... Kolumny stoją około 0,5 metra od ściany

Z ciekawości lekko je rozkręciełm i zobaczyłem, że w środku wytłumieni jest żałosne - zaledwie na tylnej ściance kawałek cienuteńkiej gąbki, kable głośnikowe o bardzo małej średnicy.

I teraz moje pytanie - w jaki sposób można by poprawić brzmienie tych kolumn mając do dyspozycji około 200-300zł? (Więcej nie chcę wydawać, bo za rok-dwa planuję zmianę na lepszy sprzęt).

Słucham głównie rocka progresywnego (Porcupine Tree itp), ale też muzyki nastrojowej w stylu Dead Can Dance.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11545-100001470 1179839444_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic z nimi nie rób, przemęczysz się rok, sprzedasz je i kupisz lepsze. "Tuning" zmieni dźwięk, zapewne na inny ale nie koniecznie lepszy, może nawet gorszy, a koszty poniesiesz (powiedzmy te 300 zł). "Tuningowanych" nikt od Ciebie nie kupi i będziesz w plecy te 700+300 zł.

Niekontrolowany bas może być powodowany przez kolumny, albo akustykę pomieszczenia. Albo obie rzeczy naraz.

1. Spróbuj trochę przytkać otwory bas-reflexu, np. gąbką złożoną na pół tak, aby tylko przytkać, a nie zatkać. W ten sposób zmniejszysz ilość basu.

2. Jeśli masz czas i trochę samozaparcia to poczytaj to i pobaw się ustawieniem kolumn w pokoju. Efekty mogą być bardzo ciekawe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i racja. Gdzieś już wcześniej czytałem, że nie ma żadnej gwarancji, iż tuning przyniesie oczekiwane rezultaty. A tak przy okazji zapytam sie was jakie podłogówki poleciłbyś (nowe, para do max 2000zł) do muzyki głównie rockowej, ale nierzadko także jazzu i bluesa?

Miałem styczność z tymi kolumnami. Nie warto nic z nimi robić, bo trzebaby zmienić... wszystko po kolei. Słaba obudowa z cieniutkiej wiórówki, no name głośniki z malutkimi magnesami, a zwrotnice... zapomnij. Już lepiej te kolumny wymienić w całości.

Jeśli mieszkasz blisko osoby, która dała to ogłoszenie, to możesz spróbować. Zgrabne, proste skrzynki, człowiek wie co pisze, jeśli jeszcze uda się utargować ze 200 zł, to może być OK.

Ukryta Zawartość

Kiedyś miałem te kolumienki i był to dobry wybór do tańszej amplifikacji (za wówczas 2200 PLN).

Ukryta Zawartość

blaz13, 22 Maj 2007, 16:26

>McGyver, w takim razie co byś polecał do max 2000zł nowe/parę?

Za max 2000zł to polecam raczej jakieś dobre używki. Bardzo rzadko można z czystym sumieniem polecić nowe, dobrze grające podłogówki w tej cenie.

Do pana McGyvera - skoro pan słyszał te VoiceKraft, to może wie pan, czy one faktycznie schodzą do 40Hz, jak jest napisane na obudowie, czy też jest to wyższe pasmo - 45-48Hz? Tak przy okazji to duża jest różnica w odbiorze niskich częstotliwości - np między 40Hz a 35Hz? Kiedy zaczyna się ten głęboki bas?

Dla forumowiczów nie jestem żaden pan. Mam na imie Adam.

Radzę zapomnieć o parametrach podawanych przez producentów. Pasmo przenoszenia kolumn jest miarodajne tylko jeżeli podano również z jakim spadkiem jest mierzone.

blaz13 z tym spadkierm to jest tak, że producenci podają np. że kolumna przenosi od 40 Hz i dalej żadnych dodatkowych informacji. A taka kolumna przeniesie wprawdzie 40Hz, ale np. przy -16dB, to znaczy tak w prosty sposób tłumacząc, znacznie zmaleje moc przekazywanego sygnału - nie wiem, czy to dobrze wyjasniłem, jak cos nie tak - prosze innych o poprawkę, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.