Skocz do zawartości
IGNORED

MCD908 - zagrożenie dla pianocrafta?

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio przypadkowo natknąłem sie na nowy zestaw mini philipsa MCD908. Tutaj podaję link w pdf:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To, co mnie najbardziej zaciekawiło w tym zestawie, to przede wszystkim:

- cyfrowy wzmacniacz klasy D i moc RMS 2X75W

- przedwzmacniacz lampowy

- 3 drożne zestwy głosnikowe

Czy ktos słyszał jak gra ten zestaw? Czy może wobec tego stanowić konkurencję dla pianocrafta 810?

Na mój gust ten philips wygląda całkiem ładnie, tylko, czy brzmieniem nie odbiega jednak od yamahy?

Aha, cena oscyluje ok. 2k

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33707-mcd908-zagro%C5%BCenie-dla-pianocrafta/

Jak na Philipsa to wieża prezentuje naprawdę dobry poziom. Ciekawostką jest to,że philips bodajże jako pierwszy zastosował sopran wstęgowy w mini wieży (albo ja nie wiem o innych konstrukcjach). Warto jej posłuchać ale sam fakt,że wzmacniacz jest w klasie dźwiękowo gorszej od Yamaszki dla mnie nieco deklasuje tą wieże.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Z tego co wiem, to zaletą klasy D wzmacniaczy jest ich wysoka skuteczność, z tym, że dzieje sie to kosztem większych zniekształceń nieliniowych - to przy analogu. Natomiast nie wiem nic, czy zastosowanie wzmacniacza cyfrowego zmieni coś w tym zakresie, tj. czy zniekształecenia nieliniowe będą wtedy przy klasie D mniejsze? Tego philipsa trzeba jednak posłuchać, podzielcie sie swoimi uwagami. Pozdrawiam

Nie deklasuje. Napisałem,że jak dla mnie i nieco bez używania bardziej dosadnych słów bo brzmi po prostu przyjemnie jak na Philipsa i tego typu wierze.Co do klasy to chodziło mi głównie o klasę "D",która mimo wielu zalet mi osobiście nie przypadła do gustu (przynajmniej na taki odsłuch jaki przeprowadziłem).

Warto jednak posłuchać samamu.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

W ostatnim HFiM jest test mini-wież. I jest również produkt Philipsa. Nie MCD908, tylko jakiś niższy (sądząc po cenie). Zastosowana w nim wstęga jest według testującego uosobieniem złego zastosowania tego typu przetwornika...

Radziłbym więc odsłuch, żeby się nie wkopać w latające żyletki.

Wieże oczywiście miało być ;)

Owszem klasa D ma dużą skuteczność ale traci na jakości przy konwersji sygnału. Dokładnie w techniczne zagadnienia nie chce wchodzić bo to nie jest tematem wątku jednak klasa ta najlepiej powinna się sprawdzić w Car Audio,a nie w Hi-Fi do jakiego ten Philips chce dążyć.

Jeżeli to-to miałoby ostrą górę, to może z powodu kiepskiego głośnika, ale nie dlatego, że to wstęga.

Miałem kiedyś kolumny Infinity Kappa 7 z wysokotonowym wstęgowym i daj Boże takie wstęgi we wszystkich kolumnach.

Oczywiście to był zupełnie inny swiat, niż ten zestawik Philipsa, ale chodzi mi o to, że

samo zastosowanie wstęgi powinno raczej obiecywać pozytywne efekty, a nie negatywne.

No chyba, że jest to kiepski przetwornik, ale wtedy nie ma znaczenia - wstęga, czy co innego.

Kiepski to kiepski, i tyle. Co prawda nie wiem, czy taki właśnie jest w przypadku Philipsiątka.

Janusz z Torunia

Nie słuchałem tego zestawiku, ale widziałem opinie jakiegos sprzedawcy, ktory twierdził, ze pianocraft według niego gra znacznie lepiej. Według mnie jest to chwyt marketingowy, lampy są teraz modne, laicy uwazają je za synonim najlepszego dzwięku, wzmacniacz w klasie D jakas nowa ciekawostka, a wstęgi - to też musi być "COŚ". Pewnie skąstruowali to ludzie, któży nie zabardzo chcieli wydobyć dobry dzwiek. Oczywiście tak mi sie wydaje.

Uważam, że powyższe spekulacje Szanownych Kolegów są pozbawione sensu. Przypomina to rozmowę ślepego z głuchym o kolorach.

Poza tym, na litość Boską, nie mnóżmy na forum identycznych wątków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niewątpliwie mamy do czynienia z strasznym pomieszaniem technologii w sprzecie "sypialniowym" .Oczywiscie marka Filip dla wiekszosci audiofili jest sama w sobie passe. No chyba ze chodzi o 20 letnie kompakty które daja taka kwantyzacje i szumy cyfrowe ze az zęmby bolą !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Przed chwila słuchałem aktywnych monitorów Alesisa. Cena poniżej 1Kzł Nie wiem jaki model....chyba te:

Ukryta Zawartość

ale cena w sklepie na ul Grottgera w Poznaniu byla na bank poniżej 1Kzł.

Kolumny do niewielkich pomieszczeń bardzo dobre uważam. Dokupicie do nich CD z drugiej ręki za ok 500zł i już jest realne zagrożenie dla pianocrafta:)

Nie mam nic wspólnego z tym sklepem poza tym, ze tam kupuję jakieś drobiazgi od czsu do czasu - to tak dla jasności;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zagrozeniem dla Pianocrafta moze być Onkyo 515 - dziś słuchałem.

Ukryta Zawartość

post-54-100001347 1180028822_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co możę tyle wazyć w tym philipsie 908? w porównaniu z poprzednim modelem 708, który gabarytowo jest bardzo zblizony, wazy az o ok. 10 kg więcej - z opakownaiem 23 kG. Cięższy też od pc. Mam nadzieje, że nie jest to zabieg stosowany np. w niektórych wzmaczniaczach ms voice, gdziedokładano mwetalowe sztaby, żeby zwiększyć wagę sprzętu (i bynajmniej nie były to radiatory)

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.